• No results found

Hoe wordt social media monitoring in uw regio gebruikt?

Interview 1

De geplande dingen, dus gewoon evenementen, worden gewoon zoekstrings voor opgesteld of risicoanalyses gemaakt en er worden situatie rapportages voor gemaakt maar die vullen we eigenlijk aan met open bronnen informatie

Dat zijn infodesk medewerkers binnen de RIK, de regionale informatie knooppunten, die als deeltijd of als deeltaak OSINT werkzaamheden doen. En op dit moment zijn dat zes man.

We gebruiken Twitcident en Coosto. En daar maken we gewoon zoekstrings, gewoon standaard zoekstrings, of op een evenement. Nu bijvoorbeeld met alle AZC’s en crisisopvang, dan maken we daar gewoon zoekstrings voor.

Volgens mij hebben we het meeste wel besproken. Het is gewoon heel belangrijk, je zag steeds een overloop van, in principe binnen de informatie analyse een stukje intel. Maar waardoor het ook veel voor opsporing werd gebruikt. Eigenlijk kun je het niet los van elkaar koppelen. Maar wij deden ook veel opsporingsdingen. Het blijft nog bij elkaar, maar zij doen ook steeds meer hun eigen ding. Wij doen steeds minder opsporing, maar wel de intel kant nog steeds. Dus je draagt het breder uit, de club wordt steeds groter en de belangen worden gewoon al met al duurt het gewoon heel lang maar wordt het steeds breder en mooier. En dat zij het gebruiken met een iets andere kijk, wij zitten meer op intel, het veredelen, en hun zitten meer op de opsporingskant

Interview 2

Tot voor kort eigenlijk, twee a drie jaar geleden, toen deden wij daar nog heel weinig mee. Het zat wel in de doelstelling om een stukje social media te monitoren, alleen daar hadden we niet de juiste tool voor.

Binnen het RTIC gebruiken we de monitor alleen bij operationele zaken. We monitoren nog niet evenementen. Omdat we daar gewoon de mensen niet voor hebben. Er zitten drie man maximaal aan de tafel die zich bezighouden met wat ik net noemde, met de corebusiness. Dan kun je dat stukje

128 monitoren van social media ernaast doen. Maar wil ik echt een evenement gaan monitoren dan kan ik dat niet daar doen, dan moet ik dat in een afzonderlijke ruimte eigenlijk zetten. De zogenaamde back office. En die is nog niet volledig operationeel.

We hebben de afdeling OSINT, open source intelligence, en daar zitten eigenlijk mensen die dat soort evenementen cq andere zaken gaan monitoren. En daarnaast vind het ook een stukje plaats binnen het RIK, het regionaal informatie knooppunt. Die doen ook een stukje monitoring. En op het moment dat die kantoren gesloten zijn dan wordt de vraag wel eens neergelegd bij het RTIC, omdat we 24/7 hier zijn, van kunnen jullie na 11 uur even dit stukje van ons overnemen. Want wat er altijd gezegd wordt van, ja we kijken wel, maar we kunnen het niet constant in de gaten blijven houden. Het is om de zoveel tijd even kijken en naderhand maken we een rapportage en die sturen we op. Maar niet constant, want dat gaat niet.

Om die meer informatie mee te geven zodat dat goede komt van hun veiligheid, veiligheid van de burger en het vergroten van de heterdaadkracht. Dat is echt onze corebusiness.

.

Interview 3

Social media monitoring wordt in principe ingezet middels de gebiedsmonitor van Twitcident. En daarnaast wordt middels gerichte zoekvragen natuurlijk gewoon de social media platformen zelf bevraagt en kunnen we ook via een andere tool, via Coosto, gerichte zoekvragen stellen. We variëren daar een beetje in, welke wijze we hanteren. Voor de standaard maken we gebruik van de

gebiedsmonitor. Voor calamiteiten naar Coosto. Voor individuele zoekvragen pakken we gewoon de bron zelf. Individuele zoekvraag: Bij een melding van iemand die weggelopen is. Dan heb je te maken met, heeft hij wat op z’n profiel gezet? Staan daar berichten op waar iets uit blijkt of hebben andere mensen er op gereageerd? Dan zit je niet, dat wijkt af van het gestandaardiseerde proces. En dat leent zich ook nog niet overal voor, voor een hele brede scan. Bij Twitcident daar hebben we een aantal gestandaardiseerde thema’s om het verzorgingsgebied te monitoren, voor continu. Je moet denken dat al er in de brede zin van het woord, echt om signalen op te pikken. En op het moment dat je, stel dat deze hijskraan die hier nu staat nu omvalt, dan komt die ook in de standaard monitor, maar je wilt ook heel specifiek op het incident zelf inzoomen. Daar wordt Coosto voor gebruikt.

Ja dat komt ook een beetje door de behoefte die wij vanuit de organisatie zelf hebben, op het moment dat wij een grootschalig evenement hebben dan gaan wij daar ook iets aparts voor inrichten. Dus dan wordt het ook bij het RTIC weggetrokken. Want RITC is voor de staande organisatie.

129 Dus wat we dan doen is kijken van, oké dit kunnen we geautomatiseerd inzetten maar daarnaast gaan we ook nog een keer op basis van signalen die daar uit komen, of op basis van signalen die we ergens anders vandaan halen wel gericht er op inprikken om maar te zorgen voor een continue dekking van de wereld.

Dus als je bijvoorbeeld praat. Over de problematiek rond motorclubs bijvoorbeeld, daar doet de RTIC niks aan. Dat is geen dagelijkse praktijkproblematiek maar dat zijn thema’s die het RIC oppakt. Thema’s zijn dan bijvoorbeeld mensenhandel, alles van de lokale professionele voetbalclub en ga zo maar door. Dus datgene dat ze hier eigenlijk bekijken dat vind ik altijd dat dat gelijk moet staan aan de wijze waarop collega’s in het autootje buiten ook kijken. Die kijken eigenlijk ook van he: ik ben nu hier en is er iets wat er anders is? Dus staat er iets in de brand of zijn ze aan het vechten. Zie ik iemand met een vuurwapen lopen, zijn ze drugs aan het gebruiken. Dat doen ze zo dat scannen. En dat is ook een beetje de focus die we op internet moeten zetten middels de gebiedsmonitor. Alleen ik ben nu hier..

In het geval van project x wordt er een apart team ingericht waar mensen uit allerlei afdelingen, waaronder het RTIC, in worden gezet. Die maken alleen dan geen gebruik van de monitoring zoals ze dat binnen het RTIC doen. Het RTIC bedient de normale operatie.

De functionaliteit van het RTIC laten we niet terugkomen als we een team vormen voor zulke

incidenten. We richten wel een informatiepunt in, maar dat is niet een op een zoals bij het RTIC in de dagelijkse operaties.

Eigenlijk is het monitoren van social media, eigenlijk is er geen afdeling te benoemen binnen de politie waar ze iets doen war social media niet iets mee te maken heeft. Met verkeer bijvoorbeeld kunnen er al foto’s zijn gemaakt van de aanrijding voordat de politie er is. Wat betreft getuigen, er kunnen bij een moord getuigen zijn op social media waardoor er meer bewijsmateriaal is. Het is breder dan alleen het RTIC, dat is de bandbreedte waar je het een beetje op moet zien. En misschien wel iemand die een vergunning aanvraagt en de gemeente toetst het bij de politie. Dan is het nog niet eens een strafbaar feit. De politie kan dan op internet kijken hoe dat leeft, of is er al veel weerstand op of wat dan ook. Dus dan zit je nog verder dan eerdere voorbeelden. Dus eigenlijk bij alles wat er speelt moet je je continu afvragen van oké, wat weet ik hier nu van hoe is me

informatiepositie op dit vlak en welke pijlers kan ik gaan gebruiken om informatie te krijgen over dit specifieke incident of deze gebeurtenis.

130