• No results found

situatie met realisatie Kempische noord zuidverbinding

Verkeerskundige ontwikkelingen

Met betrekking tot de verkeerskundige ontwikkelingen worden drie infrastructurele aanpassingen in alle scenario’s mee opgenomen. - De realisatie van de Kempische noord-zuidverbinding, gekoppeld aan de herinrichting van de centrumgebieden (30 km/h) en een

tonnagebeperking in Kasterlee en Ten Aard.

Het Vlaams Gewest werkt op dit ogenblik aan de design-and-buildopdracht die de concrete uitvoering van het project zal aansturen. Om de effecten van deze noord-zuidverbinding op het projectgebied te kunnen inschatten, werd een verschilplot gemaakt die het verschil in belasting weergeeft tussen de huidige situatie en een situatie met als enige aanpassing de realisatie van de Kempische NZ. Hieruit blijkt een beter gebruik van de primaire verbinding tussen Geel en Turnhout en een daling van de intensiteiten op de N118. De maatregel versterkt bijgevolg de regionaal verbindende functie van de NZ.

- De doortrekking van de ring rond Retie gekoppeld aan de uitbreiding van het bedrijventerrein Bempdekens. Aan deze maatregel wordt een herinrichting van de reeds bestaande ringweg gekoppeld, alsook een herinrichting van het centrumgebied (zone 30) met

tonnagebeperking.

- De realisatie van de verbinding tussen de N118 langsheen Kastelsedijk (bedrijventerrein Stenehei), Gravenstraat

(Belgonucleair/Belgoproces/CBK-VITO) naar de N18 (bedrijventerreinen Mol Donk, Dessel Goormansdijk, Sibelco). Door deze ingreep worden de verschillende nabijgelegen bedrijventerreinen aan elkaar gekoppeld, waardoor ze op een eenduidige manier kunnen worden ontsloten langsheen de N118. Uit de afweging van de concepten voor de ontsluiting van het zwaar verkeer (zie hfst5.2.1) bleek de wenselijkheid van deze maatregel omdat op die wijze een tonnagebeperking in de centrumgebieden van Dessel, Witgoor, Mol, Sluis, Achterbos, Millegem, Ezaart, Ginderbuiten en omgeving recreatiezone (Zilvermeerlaan, Postelsesteenweg, Kiezelweg) kan worden ingesteld. Voor de concrete invulling van deze nieuwe verbinding zijn verschillende oplossingen mogelijk (zie ontwerpend onderzoek hfdst. 8.1).

Voor de aansluiting van de N118 te Geel zijn drie varianten weerhouden die aanleiding geven tot de drie hoofdscenario’s. In hfst 6 wordt dieper ingegaan op het verkeersleefbaarheidsaspect van de verschillende oplossingsvarianten, alsook op de concrete ruimtelijke inpassing van de mogelijke nieuwe infrastructuur, door middel van ontwerpend onderzoek.

- In scenario 1 ‘Doortocht St.-Dimpna’ worden infrastructurele aanpassingen aan de bestaande infrastructuur vooropgesteld om enerzijds de doorstroming van het verkeer te optimaliseren (b.v. door middel van kruispuntaanpassingen), en anderzijds de verkeersleefbaarheid te optimaliseren (b.v. aangepaste oversteekvoorzieningen voor voetgangers).

- In scenario 2 ‘Nieuwe noordelijke verbinding tussen N118 en N19/R14’ wordt een alternatieve ontsluiting voorzien. Hiervoor bestaan, zoals het ontwerpend onderzoek aantoont, verschillende mogelijke oplossingen/invullingen.

ROL VAN DE N118 IN DE REGIO

CONCEPTEN ONTSLUITING CENTRUMGEBIEDEN GEEL EN MOL

Geel - scenario’s 1a, 1b: Geel - scenario’s 2a: Geel - scenario’s 3a: Mol – scenario’s 1a, 2a, 3a:

doortocht St. Dimpna diffus model zone 30 met diffus model zone 30 met diffus model zone 30

noordelijke verbinding N118 – R14 oostelijke verbinding N118 – R14

Legende

Geel - scenario’s 2b: Geel - scenario’s 3b, 4: Mol – scenario’s 1b, 2b, 3b, 4:

lussenmodel met knip met lussenmodel met knip met lussenmodel met knip

noordelijke verbinding N118 – R14 oostelijke verbinding N118 – R14

- Scenario 3 ‘Nieuwe oostelijke verbinding tussen N118 en N71/R14’ gaat uit van de realisatie van een ongelijkgrondse

spoorwegovergang voor de N118, waardoor de bestaande wordt afgebouwd. Door deze verbinding door te trekken tot de Molseweg (ter hoogte van het kruispunt met Laar) en mogelijk tot de R14, ontstaat een nieuwe verbinding tussen de N118 en de primaire weg. In dat laatste geval ontstaat er een nieuw knooppunt met de primaire weg en wordt het bestaande knooppunt met Meerhoutseweg vervangen door een ongelijkgrondse kruising.

Deze variant werd mede door de resultaten van het herkomst-bestemmingsonderzoek voor het vrachtverkeer naar voor geschoven omdat hieruit bleek dat een oostelijke verbinding tussen de N118 en N71/R14 heel wat potenties heeft voor geleiding van het vrachtverkeer naar het projectgebied (zie hfst 5.3).

Op basis van de eerste resultaten van de doorrekeningen met het MMA kon worden geconcludeerd dat het wenselijk is bijkomende maatregelen voorop te stellen in de centrumgebieden. Deze zijn noodzakelijk om een te hoge belasting van deze gebieden met ongewenst bijkomend verkeer te voorkomen. Anderzijds kan ook worden gesteld dat, indien werk zou worden gemaakt van de optimalisering van de ontsluiting van het projectgebied, de gemeenten tegelijk bereid moeten zijn tot het nemen van maatregelen om hun centrumgebieden te vrijwaren.

In hfdst 5.2.2 werden reeds twee concepten voor de centrumgebieden Geel en Mol verduidelijkt: - het diffuus model – zone 30;

- het lussenmodel – knip in centrum.

Deze twee concepten geven aanleiding tot telkens twee subscenario’s (a en b) voor de eerder vooropgestelde drie hoofdscenario’s.

Hierna worden de verschillende maatregelen voor deze twee concepten zoals ze in het model zijn opgenomen schematisch weergegeven. Er is vertrokken van het basisnetwerk zoals het in het MMA voor de twee stedelijke gebieden is opgenomen. De primaire wegen hebben in het model het linktype 3-4 1. De N118 en N18 en de mogelijke nieuwe verbindingen te Geel hebben in het model het linktype 5-6.

Om tot het diffuus zone 30-model te komen, werden de wegen in de centrumgebieden teruggebracht tot het linktype 8 ‘kleine weg’ (stadsweg). Daarnaast werd een tonnagebeperking voor de centrumgebieden ingesteld. Omdat het model geen uitzondering kan maken voor het plaatselijk zwaar verkeer, diende wel een beperkt aantal toegangswegen tot het centrumgebied open gehouden te worden voor het zwaar verkeer.

Bij de scenario’s met het lussenmodel is in het model bijkomend voor een aantal straten een knip doorgevoerd.

Bij de scenario’s met een nieuwe oostelijke verbinding te Geel is het knooppunt van de Meerhoutseweg – Molseweg (N71) vervangen door een ongelijkgrondse kruising. Ter hoogte van de spoorwegovergang is hier bijkomend een onderbreking van de N118 voorzien.

In het MMA wordt een hiërarchie van genummerde wegen gehanteerd: b.v. linktype 3-4 = NX en NXX weg / linktype 5-6 = NXXX weg

Uiteindelijk zijn op basis van deze tussentijdse evaluaties slechts 3 kansrijke scenario’s weerhouden voor de verdere evaluatie. Ieder scenario heeft een subvariant naargelang de keuze voor het concept van inrichting van de centrumgebieden. Om de opbouw van de onderzochte scenario’s te verduidelijken werd een schema opgesteld. Dit geeft aan welke vooropgestelde ruimtelijke en verkeerskundige ontwikkelingen deel uitmaken van elk scenario.

TE ONDERZOEKEN SCENARIO'S Scenario 1a Scenario 1b Scenario 2a Scenario 2b Scenario 3a Scenario 3b Scenario 4a Scenario 4b RUIMTELIJKE ONTWIKKELINGEN

Goedgekeurde geplande ontwikkelingen

Plannen in ontwikkeling VERKEERSKUNDIGE ONTWIKKELINGEN

1. Realisatie Kempische NZ

Herinrichting centrumgebieden (30 km/uur) en tonnagebeperking Kasterlee en Ten Aard

2. Doortrekking en herinrichting ring Retie gekoppeld aan herinrichting centrumgebied (30 km/uur) en tonnagebeperking

3. Realisatie verbinding N118 - N18 Stenehei/Donk/Goormansdijk gekoppeld aan tonnagebeperkingen en 30 km/uur in centrumgebieden Dessel, Witgoor, Mol, Sluis, Achterbos, Millegem, Ezaart, Ginderbuiten en omgeving recreatiezone (Zilvermeerlaan, Postelsesteenweg, Kiezelweg)

4. Doortocht St. Dimpna

5. Nieuwe noordelijke verbinding tussen N118 en N19/R14

6. Nieuwe oostelijke verbinding tussen N118 en N71/R14

7. Herinrichting centrumgebied Mol - difuus model - zone 30

8. Herinrichting centrumgebied Mol - lussenmodel - knip in centrum

9. Herinrichting centrumgebieden Geel en Mol - difuus model - zone 30