• No results found

3. BEOORDELING EN GUNNING

3.2. Selectiecriteria

Het doel van de selectiecriteria is te beoordelen of de inschrijver vanuit wettelijk, juridisch, regelgevend, economisch, financieel, technisch en beroepsmatig oogpunt geschikt is om de opdracht uit te voeren.

De selectiecriteria voor deze aanbesteding, inclusief de minimale niveaus van bekwaamheid of draagkracht, de grondslag voor de beoordeling en de vereiste bewijsstukken, worden onder de volgende punten gespecificeerd.

4 Het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) mag nog niet worden gebruikt in aanbestedingen van de Europese Commissie.

5 Tenzij deze verklaring reeds in het kader van een andere gunningsprocedure van de Europese Commissie is ingediend, de situatie niet is veranderd en er sinds de datum van afgifte van de verklaring niet meer dan een jaar is verstreken.

6 Van de verplichting tot het verstrekken van bewijsstukken wordt in de volgende situaties ontheffing verleend:

- indien dezelfde documenten reeds in een eerdere gunningsprocedure van de Europese Commissie zijn verstrekt, zij niet meer dan één jaar vóór de datum waarop de aanbestedende dienst erom verzocht zijn afgegeven en op die datum nog steeds geldig zijn;

- indien deze bewijsstukken voor de aanbestedende dienst kosteloos toegankelijk zijn in een nationale databank, in welk geval de ondernemer de aanbestedende dienst het internetadres van de databank moet verstrekken en, zo nodig, de identificatiegegevens die nodig zijn om het document op te vragen;

- indien het materieel onmogelijk is dergelijk bewijs te verschaffen.

Inschrijvingen van inschrijvers die niet aan de minimumniveaus van bekwaamheid of draagkracht voldoen, worden afgewezen.

Bij de indiening van zijn inschrijving verklaart iedere inschrijver op erewoord dat hij voldoet aan de selectiecriteria voor de aanbesteding. Hiervoor moet de modelverklaring op erewoord in bijlage 2 worden gebruikt.

De eerste beoordeling of een inschrijver aan de selectiecriteria voldoet, gebeurt op basis van de ingediende verklaring(en).

In de onderstaande punten wordt uiteengezet voor welke selectiecriteria bij de inschrijving bewijsstukken moeten worden overgelegd, en voor welke selectiecriteria eventueel later in de aanbestedingsprocedure bewijsstukken kunnen worden opgevraagd7. In ieder geval moeten, voor zover er geen grond is voor ontheffing, de bewijsstukken desgevraagd worden verstrekt, en wel binnen een door de aanbestedende dienst vastgestelde termijn. De bewijsstukken moeten worden verstrekt in overeenstemming met de toepasselijke grondslag voor de beoordeling van elk criterium: in het geval van een geconsolideerde beoordeling alleen door de betrokken entiteiten die bijdragen tot de naleving van het criterium, en bij individuele beoordeling door elke betrokken entiteit waarop het criterium individueel van toepassing is.

Voordat het gunningsbesluit wordt genomen, kan de aanbestedende dienst om bewijsstukken verzoeken waaruit blijkt dat aan de in dit bestek vermelde selectiecriteria is voldaan. Alle inschrijvers wordt verzocht de documenten met betrekking tot de bewijsstukken vooraf op te stellen, aangezien hun kan worden gevraagd deze bewijsstukken binnen een korte termijn te verstrekken. In elk geval zal de inschrijver die door het beoordelingscomité voor de gunning van de opdracht wordt voorgedragen, worden verzocht deze bewijsstukken te verstrekken.

Indien er binnen de door de aanbestedende dienst bepaalde termijn geen geldige bewijsstukken worden verstrekt, wordt de inschrijving op de opdracht afgewezen, tenzij de inschrijver het verzuim kan rechtvaardigen op grond van materiële onmogelijkheid.

3.2.1. Rechtsbevoegdheid en bevoegdheid op grond van regelgeving

De inschrijvers moeten aantonen dat zij beschikken over de rechtsbevoegdheid om de opdracht uit te voeren en op grond van de regelgeving bevoegd zijn om de beroepsactiviteit uit te oefenen die nodig is om de werkzaamheden uit te voeren waarop deze aanbesteding betrekking heeft.

De rechtsbevoegdheid en de bevoegdheid op grond van de regelgeving worden aangetoond aan de hand van de onderstaande bewijsstukken.

7 Van de verplichting tot het verstrekken van bewijsstukken wordt in de volgende situaties ontheffing verleend:

- indien dezelfde documenten reeds in een eerdere gunningsprocedure van de Europese Commissie zijn verstrekt en nog steeds actueel zijn;

- indien deze bewijsstukken voor de aanbestedende dienst kosteloos toegankelijk zijn in een nationale databank, in welk geval de ondernemer de aanbestedende dienst het internetadres van de databank moet verstrekken en, zo nodig, de identificatiegegevens die nodig zijn om het document op te vragen.

 Bewijs van inschrijving in een handels- of beroepsregister

 Bewijs dat de inschrijver in zijn land van vestiging gemachtigd is de opdracht uit te voeren

3.2.2. Economische en financiële draagkracht

De inschrijvers moeten aan de volgende selectiecriteria voldoen om aan te tonen dat zij over de vereiste economische en financiële draagkracht beschikken om de opdracht uit te voeren.

Criterium F1

Minimale draagkracht Gemiddelde jaaromzet over de laatste twee boekjaren boven 2.425.000 EUR.

Grondslag voor de beoordeling

Dit criterium geldt voor de inschrijver in zijn geheel, d.w.z.

er zal een geconsolideerde beoordeling van de gecombineerde draagkracht van alle betrokken entiteiten plaatsvinden.

Bewijsstukken Kopie van de winst-en-verliesrekening en de balans van de laatste twee afgesloten boekjaren voor elke betrokken entiteit of, bij gebreke daarvan, toepasselijke verklaringen van banken. Het meest recente boekjaar moet in de afgelopen achttien maanden zijn afgesloten.

 Het bewijs van economische en financiële draagkracht hoeft niet bij de inschrijving te worden verstrekt, maar kan door de aanbestedende dienst op elk moment tijdens de procedure worden opgevraagd. Opmerking: een verzoek om bewijsstukken betekent geenszins dat de opdracht aan de inschrijver zal worden gegund.

3.2.3. Technische en beroepsbekwaamheid

De inschrijvers moeten aan de volgende selectiecriteria voldoen om aan te tonen dat zij over de vereiste technische en beroepsbekwaamheid beschikken om de opdracht uit te voeren.

Criterium T1 termijn voor indiening van de inschrijving zijn afgerond.

Grondslag voor de beoordeling

Dit criterium geldt voor de inschrijver in zijn geheel, d.w.z.

de gezamenlijke bekwaamheden van alle betrokken entiteiten.

Bewijsstukken Een lijst van projecten die voldoen aan het minimale niveau van bekwaamheid. De lijst moet nadere gegevens bevatten over de begin- en einddatum van het project, het totaalbedrag en de totale omvang van het project, de reikwijdte, de rol en het gefactureerde bedrag. In het geval

voltooid.

Criterium T2

De inschrijver moet de vereiste autorisatie bezitten voor de levering van elektriciteit.

Minimaal niveau van bekwaamheid

Ofwel een voorafgaande toekenning bezitten van een leveringsvergunning door de VREG (Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt);

Ofwel voldoen aan de eisen, gesteld door een andere lidstaat van de EER (Europese Economische Ruimte), de federale overheid of een andere gewestelijke bevoegde overheid in verband met de levering van elektriciteit.

Grondslag voor de beoordeling

Dit criterium geldt voor de inschrijver in zijn geheel, d.w.z.

de gezamenlijke bekwaamheden van alle betrokken entiteiten.

Bewijsstukken Ofwel de leveringsvergunning afgeleverd door de VREG.

Ofwel een officieel certificaat of een ander gelijkwaardig bewijsstuk waaruit blijkt dat wordt voldaan aan de minimumeisen.

 Het bewijs van technische en beroepsbekwaamheid hoeft niet bij de inschrijving te worden gevoegd, maar kan door de aanbestedende dienst op elk moment tijdens de procedure worden opgevraagd. Opmerking: een verzoek om bewijsstukken betekent geenszins dat de opdracht aan de inschrijver zal worden gegund.

3.3. Conformiteit met de in de aanbestedingsstukken vastgestelde minimumeisen