• No results found

Selectie geïnterviewden en kenmerken geïnterviewden

Selectie en kenmerken gedetineerden PI Heerhugowaard

De twee projecten in Heerhugowaard hebben in totaal 11 deelnemers, te weten 8 deelnemers op afdeling E1 en 3 deelnemers aan het project ‘onderhoud gedetineerden’.

- Van afdeling E1 zijn 5 van de 8 deelnemers geïnterviewd

- Van het project ‘onderhoud gedetineerden’ zijn 2 van de 3 deelnemers geïnterviewd.

De respondenten van afdeling E1 zijn aselect door de onderzoekers gekozen uit een opgave van de celnummers van alle deelnemende gedetineerden, waarbij rekening is gehouden met een evenredige verdeling tussen deelnemers die vanaf de start van de afdeling E1 daar verblijven en deelnemers die er later bij gekomen zijn.

De derde deelnemer van het klusteam was pas net gestart en is daarom niet meegenomen als respondent.

De gedetineerden van het klusteam zijn beiden overgeplaatst van Amerswiel naar afdeling E0 in Zuyderbos. Een van de gedetineerden van het klusteam heeft een strafduur van 5 jaar, van de ander is de strafduur onbekend.

Vier van de 5 gedetineerden van afdeling E1 verblijven vanaf de start (maart 2014) op afdeling E1. De vijfde verblijft er sinds 5 maanden.

De strafduur van de geïnterviewde gedetineerden op afdeling E1 is als volgt: - een gedetineerde heeft een strafduur van 1,5 jaar

- een gedetineerde heeft een strafduur van 7 jaar - een gedetineerde heeft levenslang

- van twee gedetineerden is de strafduur onbekend.

Selectie en kenmerken gedetineerden PI Arnhem

In Arnhem is dezelfde werkwijze gevolgd. Op de ring D2 verblijven in totaal 25 gedetineerden Hiervan zijn op basis van een lijst met celnummers in totaal 8 geïnterviewd. Zes geïnterviewde gedetineerden verbleven op het moment van start van het project reeds op de D2. De andere twee verblijven hier sinds 3 maanden. De strafduur van deze gedetineerden is als volgt:

- een gedetineerde heeft een strafduur van 18 maanden - twee gedetineerden hebben een strafduur van 3 tot 4 jaar - vijf gedetineerden hebben een strafduur van 8 tot 10 jaar.

De in totaal 12 geïnterviewde gedetineerden die niet deelnamen aan de projecten zijn door onze contactpersonen van de PI in samenwerking met de onderzoekers geselecteerd op basis van de door ons gegeven instructie om gedetineerden te selecteren die de pilot/de projecten kennen en hier een mening over hebben. Gevraagd is om zowel gedetineerden met een positieve mening als gedetineerden met een kritische opstelling ten opzichte van de pilot/de projecten te selecteren.

Van de in totaal 6 gedetineerden in Heerhugowaard die niet deelnemen, verblijven er 3 op afdeling B, 2 op de extra zorg afdeling en een in de locatie Amerswiel. De strafduur van deze

gedetineerden is als volgt:

- een gedetineerde heeft een strafduur van 6 maanden - een gedetineerde heeft een strafduur van 1,5 jaar - drie gedetineerden hebben een strafduur van 2.5 jaar - een gedetineerde heeft een strafduur van 14 jaar.

De 6 geïnterviewde gedetineerden van de PI Arnhem die niet meedoen aan het project verblijven allemaal op Ring D1 en doen mee aan het plusprogramma. Hun strafduur is als volgt:

- een gedetineerde heeft een strafduur van 1 jaar

- drie gedetineerden hebben een strafduur van 3 tot 5 jaar - een gedetineerde heeft een straf van 11 jaar

- van een gedetineerde is de strafduur onbekend

Zowel de gedetineerden van de PI Arnhem-Zuid als de gedetineerden van de PI Heerhugowaard hebben na afloop van het interview een telefoonkaart van € 7,50 gekregen voor deelname aan het interview.

2 Selectie en kenmerken personeel

Selectie personeel PI Heerhugowaard

Afdeling E1 is een afdeling zonder vast toezicht. Op het moment van afname interviews was er ook geen vast team van PIW’ers en beveiligers dat de controlerondes uitvoerde. Onder de noemer ‘personeel betrokken bij project afdeling E1’ zijn daarom mensen geïnterviewd die het meest direct met het project te maken hebben of hebben gehad, te weten:

- een medewerker die direct betrokkenen was bij de totstandkoming van afdeling E1, tevens mentor van een van de gedetineerden van afdeling E1;

- een medewerker van de facilitaire dienst die twee keer per week op de E1 komt; - een leidinggevende die direct betrokken is geweest bij de ontwikkeling van afdeling E1.

Verder is met twee betrokken personeelsleden van het klusteam gesproken, te weten de voormalig werkmeester van het klusteam (toen dat nog op de locatie Amerswiel werkte) en de huidige werkmeester van het project (eind september gestart met het klusteam op de locatie Zuyderbos).

De groep van niet betrokken personeel is door onze contactpersonen samengesteld, waarbij gevraagd is zowel medewerkers te selecteren met een positieve mening als ook een kritische opstelling ten opzichte van de pilot/de projecten. Deze groep waarmee een groepsinterview is gehouden is als volgt samengesteld: 3 beveiligers, 1 personeelslid van de facilitaire dienst, 3 PIW’ers en een leidinggevende van algemene zaken.

De PIW’ers hebben op afdeling E1 rondes gelopen om in en uit te sluiten. De anderen zijn niet betrokken geweest bij afdeling E1. Het personeelslid van de afdeling facilitaire dienst is betrokken bij het uitzetten van opdrachten naar het klusteam.

Verder zijn interviews gehouden met: het auditteam van de pilot, de nieuwe leidinggevende van afdeling E1 en de vestigingsdirecteur van de PI Heerhugowaard. De nieuwe leidinggevende van afdeling E1 is sinds begin 2015 gestart als afdelingshoofd van afdeling E. Zij had wel van de pilot gehoord maar was eerder niet betrokken.

Selectie personeel PI Arnhem

In Arnhem zijn 4 van de 7 vaste PIW’ers van de ring D2 geïnterviewd. Alle geïnterviewden zijn vanaf de start bij het project betrokken. Drie van de vier hebben meer dan 25 jaar ervaring binnen het gevangeniswezen. Een van de geïnterviewden is 4 jaar werkzaam als PIW’er.

De groep van niet betrokken personeel (allen PIW’ers) is door onze contactpersoon samengesteld, waarbij gevraagd is zowel medewerkers te selecteren met een positieve als ook met een kritische opstelling ten opzichte van de pilot/projecten.

Naast deze medewerkers zijn ook de nieuwe leidinggevende van de ring D2, de plaatsvervangend directeur (tevens projectleider van de pilot) en de vestigingdirecteur geïnterviewd. De nieuwe leidinggevende is vanaf september gestart als afdelingshoofd van de ring D2 in Arnhem.