• No results found

Amerswiel: Amerswiel is een locatie van PI Heerhugowaard en ligt naast de locatie Zuyder Bos. Deze locatie is in het jaar 2000 gebouwd. De inrichting bestaat uit elf ‘huisjes’, die in de vorm van rijtjeswoningen zijn opgezet. Het is een inrichting voor mannen en onderdeel van de Penitentiaire Inrichtingen Heerhugowaard. De capaciteit bedraagt 78 gedetineerden.

Afdeling E1: Op afdeling E1 zijn acht zelfstandige gedetineerden bij elkaar geplaatst zonder direct toezicht van personeel. De afdeling moet fungeren als een zelfstandige eenheid met als doel het vergroten van de zelfredzaamheid van gedetineerden, recht doen aan het vakmanschap van medewerkers en besparing van kosten door minder personele inzet.

Afdeling E0: Een afdeling met gedetineerden uit Amerswiel die meer vrijheden gewend waren. Zij mogen zelf koken en hebben inspraak op recreatie- en luchttijden. Gezien afdeling E0 geen onderdeel is van de pilot zijn meer vrijheden niet mogelijk.

Ring D2 (Arnhem): Ring D2 is een afdeling met maximaal 25 gedetineerden die een

plusplusprogramma volgen. Deze ring bevindt zich tussen Ring D1 (plusprogramma) en Ring D3 (basisprogramma). Samen vormen zij afdeling D. Op de eerste ring bevindt zich een gezamenlijke vloer voor Ring D2 en Ring D1, genaamd ‘het vlak’.

Basis en plusregime (algemeen): Binnen detentie wordt gewerkt met een

promotie/degradatiesysteem. Bij goed gedrag promoveert een gedetineerde van een

basisprogramma (43 uur activiteiten) naar een plusregime (48 uur aan activiteiten). Andersom kan een gedetineerde bij ongewenst gedrag degraderen. Door de invoering van het

promotie/degradatiesysteem wordt het nemen van eigen verantwoordelijkheid door gedetineerden beloond.

Plusplusregime (Arnhem): het plusplusregime onderscheidt zich van het plusprogramma in het bieden van extra vrijheden bovenop het plusprogramma. Deze vrijheden worden alleen toegekend aan gedetineerden met een speciaal baantje. De gedetineerden verblijven met zijn allen op een afdeling waar zij de volgende vrijheden hebben:

- Het bezit van een eigen celsleutel waarmee de eigen cel geopend en gesloten kan worden. De deur kan niet open als het personeel de deur op slot heeft gedraaid.

- In plaats van 2 x 2 uur avondrecreatie 2 x 4 uur avondrecreatie.

- Uitgesloten zijn tijdens de Tra-blokken, ook als ze geen Tra-activiteit hebben. - Een maal per maand het recht op 1 uur extra bezoek in de familiekamer. Hier kunnen

meerdere bezoekers gelijktijdig worden ontvangen.

- Het vrij bewegen zonder toezicht door de inrichting ten behoeve van het uitvoeren van werkzaamheden of deelname aan het dagprogramma.

- Toegang tot beveiligingszones die als kritisch zijn aangemerkt, zoals het voorgebouw of het transporthof.

- De mogelijkheid van periodiek een gezamenlijke maaltijd tijdens de dagprogramma-uren. - Extra loon ter hoogte van 150% van het basisloon over de gewerkte uren.

Casemanager: De casemanager is het operationele gezicht naar buiten en het aanspreekpunt voor gedetineerden. De casemanager is procesverantwoordelijk voor de detentie en re-integratie van de gedetineerde.

Dagprogramma: Een dagprogramma bestaat uit een aantal activiteiten waar de gedetineerde recht op heeft volgens de Penitentiaire Beginselenwet. Hieronder vallen recreatie, luchten, bezoek, sport, arbeid, onderwijs, gebruik van bibliotheek en het recht op geestelijke en medische

verzorging.

De Koepel: De koepel in Arnhem is onderdeel van de penitentiaire inrichting De Berg in Arnhem. Deze locatie is in 2013 gesloten. Gedetineerden en personeel zijn onder andere overgeplaatst naar locatie Arnhem Zuid.

Detentie en re-integratieplan (D&R-plan): Het D&R-plan is een persoonlijk plan over en van de gedetineerde. In het D&R-plan staat welke activiteiten de gedetineerden volgt, hoe hij zich

gedraagt, wat hij vertelt –, kortom, alles wat van belang is om de gedetineerde zo gericht mogelijk te kunnen helpen en sturen. Het D&R-plan vormt ook voor externe partners (bijvoorbeeld

gemeenten en de reclassering) een handvat om tijdens en na detentie met de gedetineerde aan de slag te kunnen.

Disciplinaire straffen: Straf die kan worden opgelegd door de directeur na een schriftelijk verslag over ongeoorloofd gedrag van gedetineerden door medewerker. De hoofdregel is vastgelegd in de Penitentiaire beginselenwet art. 50 (Pbw).

Executie-indicator: De executie-indicator is een aantekening van het OM bij een veroordeling voor een ernstig zedendelict, een ernstig geweldsdelict en mensenhandel. Hiermee wordt gewaarborgd dat het OM door het Ministerie (DJI) wordt betrokken bij het verlenen van vrijheden aan gedetineerden die voor deze delicten onherroepelijk zijn veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf.

Gedetineerden commissie (Gedeco): Commissie van gedetineerden die de belangen van de gedetineerden in de inrichting behartigt.

Klusteam (HHW): Het klusteam (2 tot 4 vaste deelnemers) verricht onderhoudswerkzaamheden die voorheen door externe bedrijven werden gedaan.

Mentor: Een mentor is een PIW’er van vijf tot zes gedetineerden. Als mentor bespreekt hij of zij het gedrag met de gedetineerden en stelt verbeterplannen op.

Multidisciplinair overleg (MDO): Dit is een overleg met personen uit verschillen de

beroepsgroepen. Aan het overleg nemen deel: het afdelingshoofd, penitiaire inrichting werkers, de casemanager, verpleegkundigen en de werkmeester. Eventueel kunnen andere personen

aansluiten in het belang van de casusbespreking. Het overleg komt wekelijks danwel tweewekelijks bij elkaar. In deze overleggen bespreken zij het D&R-plan van de gedetineerde en besluiten zij

welke activiteiten hij mag en moet volgen. In de laatste fase van de detentie bekijken ze ook of een gedetineerde in aanmerking komt voor bijvoorbeeld verlof of vervroegde vrijlating.

RISC: Diagnostisch instrument Risico Inschattings Schalen (RISc) brengt in kaart welke factoren ten grondslag liggen aan het delictgedrag van een dader, de zogenaamde criminogene factoren. Ook geeft RISc een betere inschatting van de kans op recidive.

Rapport: Er wordt een rapport opgemaakt als gedetineerden zich niet houden aan de gedragsregels binnen de PI.

Speciale baantjes (Arnhem): Inbesteden van onderhouds-, keuken- en

schoonmaakwerkzaamheden aan gedetineerden. Ook lokale baantjes zoals sporthulp of assistent kunnen hiertoe worden gerekend. Deze baantjes vereisen meer verantwoordelijkheid en geven meer vrijheid aan gedetineerden.

Terugdringen Recidive (TR): Het programma Terugdringen Recidive is een onderdeel van het Project Modernisering Sanctietoepassing, dat weer onderdeel is van het Veiligheidsprogramma van het kabinet.

Tra-blokken: Dit zijn activiteiten uit het programma modernisering gevangeniswezen. Met deze resocialisatie- en re-integratieactiviteiten, wordt beoogd bij te dragen aan het terugdringen van recidive.

Vrijhedencommissie (VC): De vrijheden commissie beslist over de vrijheden van een

gedetineerde. Deze commissie bestaat uit de vestigingsdirecteur, de casemanager en het hoofd Detentie & Re-integratie (D&R).

Zelfredzaamheid: Een zelfredzame gedetineerde52:

- voorziet zoveel mogelijk zelf in zijn behoeften en levensvoorzieningen en doet zo min mogelijk een beroep op het inrichtingspersoneel

- vervult taken om te helpen de inrichting draaiende te houden - is in staat om zo nodig zelf hulp en ondersteuning te regelen.

Zelfsturing: Een zelfsturende medewerker is iemand die: - actief meedenkt over het werk,

- eigen invulling geeft aan taken, - taken zelf regelt en

- verantwoordelijkheid neemt voor de resultaten van het werk.

Zuyder Bos: Zuyder Bos is onderdeel van PI Heerhugowaard. Het is gebouwd in 1994. Het is een moderne standaardgevangenis met tien afdelingen. Elke afdeling bestaat uit een gang met aan

52

Molleman, T. Zelfredzame gedetineerden: Mogelijkheden binnen de muren. Cahier 2014-8. Ministerie van Justitie en Veiligheid, WODC

weerszijden cellen. De capaciteit bedraagt 242 gedetineerden en het regime is gevangenis. In Zuyder Bos is ook een Extra Zorg Voorziening (EZV).