• No results found

Score hoofdvarianten

In document SC Delfland in de Coendersbuurt (pagina 59-70)

De gewenste randvoorwaarden vormen samen met de harde kaders het speelveld van de ontwikkeling van de varianten. Aan de kaders uit de drie basisdocumenten en de ruimtelijke analyse valt niet te tornen. De

randvoorwaarden zijn in dat opzicht minder hard. Het is onmogelijk gebleken een variant te ontwerpen die aan alle randvoorwaarden voldoet. Vandaar dat de vooraf gestelde randvoorwaarden nu nog een keer gebruikt worden, om de varianten op te toetsen.

Dit maakt dat de varianten concreet en gelijkwaardig beoordeeld kunnen worden.

Naast de afgebeelde hoofdvariant, staat een matrix afgebeeld met daarin de randvoorwaarden en de beoordeling van de variant op die

respectievelijke randvoorwaarde.

Op de pagina naast de hoofdvariant, zijn referenties afgebeeld, die een indrukken geven hoe de kansen in elke hoofd variant kunnen worden verzilverd.

60

7500

De meest in het oog springende kwaliteit van de 7500 variant is de wijze waarop de sporthal is gepast. Door de school om de sporthal heen te vouwen, ligt er een kans voor de architect om de sporthal te laten smelten in het ontwerp van de school. De compactheid van het programma op de kavel, past bij het hoogstedelijke milieu waar SC Delfland zich bevindt. Dit stedelijke karakter kan nog meer kracht worden bijgezet door de gevels transparant te ontwerpen en de orientatie en de plint interactief met de Ireneboulevard laten werken.

De watergang die de kavel van de woonbuurt scheidt, heeft een

kenmerkend partroon dat terug te zien is in de Coendersbuurt. Door het water te laten verspringen in een bajonet, maakt de watergang zich ondergeschikt aan de Nieuwe Delft. Op deze manier blijft de Nieuwe Delft, maar wordt de watergang die de Nieuwe Delft verbindt toch kwalitatief ingepast.

De uitdaging bij deze variant ligt in de relatie tussen SC Delfland en de woningen in de Coendersbuurt, gezien de geringe maat tussen de twee functies.

62

8000

De hoofdvariant 8000 lijkt veel op de 7500. Net als bij de 7500 variant wordt de sporthal kwalitatief zeer goed ingepast. Daarnaast bezit de 8000 alle mogelijkheden om te ontwikkelen in een robuuste, hoogstedelijke VMBO school. In tegenstelling tot de 7500 variant, biedt de 8000 variant de optie om parkeervoorzieningen ten behoeve van de school op de eigen kavel te ontwikkelen. De bajonet in de watergang blijft behouden,

waardoor de watergang niet te dominant wordt.

Het verschuiven van de bajonet heeft wel impact op de verkaveling van de Coendersbuurt. Naast het feit dat er minder woningen gerealiseerd kunnen worden, blijft er een moeilijke hoek over, die eigenlijk alleen als appartement woningtype te ontwikkelen is. Dit zorgt ook voor een risico op een conflict tussen de woningen en SC Delfland.

64

9000

De 9000 variant is de enige variant die het totale programma uit het PvE inclusief het parkeren, op de eigen kavel oplost. Naast functionele voordelen, is dit ook voor het latere beleid eenvoudiger te organiseren. De 9000 variant behoudt de mogelijkheid om de sporthal grotendeels in te pakken in de rest van de school. Door de grote kavel, ligt een een mogelijkheid deze variant te ontwikkelen tot een grote stedelijke en superieure VMBO school met sportcluster.

Een rechte vaart verdeeld de Coendersbuurt van SC Delfland. Aan de architect de opdracht ervoor te zorgen dat deze watergang niet als barière wordt ervaren. Ook is het van belang dat die rechte watergang niet dominanter wordt dan de Nieuwe Delft. Door SC Delfland op een kavel van 9.000m2 te ontwikkelen, kunnen er wel minder woningen verkavelt worden, en moet er een ander woningtype gevonden worden, om te ontwikkelen tegen over SC Delfland.

66

7500 Special

De out of the box variant 7500S weet naast het oplossen van het

programma, ook nog een kwalitatief ruimtelijke ontwerp te bieden. Het Atrium is niet allen architectonisch schitterend in te vullen, het biedt de lokalen rondom de kans zich aan een buitengevel te organiseren. Door het atrium door middel van een grote trap in verbinding met het water te brengen, kan de 7500S zich ontpoppen tot een unieke VMBO school in de regio. Het buitensportveld aan het water kleiner dan in het PvE staat voorgeschreven. De benodigde 3250m2 kan worden behaald, door een buitensportveld op het dak van de sporthal te ontwikkelen.

68

7500 Special II

Door de entree te verleggen naar de eerste bouwlaag, ontstaat de mogelijkheid om SC Delfland in vier lagen te realiseren. Dit biedt SC Delfland de kans een hogere bouwmassa te ontwikkelen langs de Ireneboulevard maar eveneens drie bouwlagen aan te houden aan de Coendersbuurtzijde.

Hierdoor ontstaat er veel speelruimte voor de architect om te verschuiven met de verschillende ontwerp elementen van SC Delfland.

Zo kan Sc Delfland losser op een compacte kavel van 7.500m2 worden ontwikkelt en vindt er geen inbreuk plaats op de verkaveling van de Coendersbuurt

Doordat het entree op de eerste bouwlaag gepositioneerd is, kunnen er logistieke problemen ontstaan in de organisatie van SC Delfland. Als gevolg hiervan lijkt het op voorhand zeer lastig te worden een levendige en transparante plint te ontwikkelen

70

In document SC Delfland in de Coendersbuurt (pagina 59-70)