• No results found

Schoolontwikkeling Beleidsdoelen 2019-2020

F-+eitelijke resultaten + analyse en conclusie

Onderwijsproces 1 Doel:

De onderwijs- en ondersteuningsbehoeften van de leerlingpopulatie is beschreven op basis, verdiept en intensief niveau.

Feitelijke resultaten:

Er is een uitgebreide kenmerkenanalyse op de populatie gedaan. Hieruit is een duidelijk beeld ontstaan rond de huidige populatie en de ondersteunings- en onderwijsbehoefte. De

resultaten hiervan zijn weergegeven in het schoolondersteuningsprofiel. Er is hier uitgegaan van het Pyramide-model, waarbij het verdiept en intensief gaat over de mate waarin

ondersteuning geboden wordt.

Analyse en conclusie:

De populatie is nog meer divers dan al werd aangenomen. Het aantal leerlingen met een autistische diagnose is daarin lager dan verwacht, maar beslaat desondanks nog steeds de helft van onze populatie. Naar aanleiding van de leerlingpopulatie is vanuit het team de vraag gekomen om meer scholing en ondersteuning in de handelingsbekwaamheid naar onze populatie. De IB-er en gedragswetenschappers zullen in het komende schooljaar de

docenten hierin specifiek trainen en begeleiden.

2 Doel:

Elke leerling heeft een actueel ontwikkelperspectief dat voldoet aan de wettelijke kaders.

Feitelijke resultaten:

Het huidige OPP voldoet aan de wettelijke kaders. Er ligt voor elke leerling een OPP in het nieuwe format. De kwaliteit laat op sommige vlakken te wensen over.

Analyse en conclusie:

Het huidige OPP voldoet, maar de CvB wil nog wel enkele wijzigingen doorvoeren. Omdat de eisen van de externe partijen (inspectie en SWV) soms nogal uiteen liggen, is het gedroomde ene A4-tje geen haalbare kaart, echter is het wel zaak om het OPP zo “lean and mean”

mogelijk te houden. Het format is geëvalueerd en wordt aangepast in schooljaar 20-21. Dit zal de komende 4 jaar jaarlijks gebeuren.

3 Doel:

Er ligt een doelgroep beschrijving waarin beschreven is hoe het onderwijsleerproces ingericht is voor de verschillende leerroutes.

Feitelijke resultaten:

Er is in het schoolondersteuningsprofiel een elementaire beschrijving gegeven over het onderwijsleerproces.Analyse en conclusie:

De inrichting van het onderwijs is beschreven naar aanleiding van de uitkomst van de populatiebeschrijving. Er is nu een beter beeld hoe het onderwijs in te richten, echter moet dit nog wel zijn beslag krijgen in het team. In de schoolgids 20-21 zal een uitgebreidere beschrijving staan.

Schoolklimaat 4 Doel:

De inrichting van de school voldoet aan de wettelijke eisen rondom (sociale) veiligheid.

Feitelijke resultaten:

Er is een sociale veiligheid / anti-pest-coördinator en een pestprotocol. Er is een periodieke incident-analyse opgenomen in de kwaliteitskalender. Via de methode leefstijl is er ook aandacht voor de sociale omgang.

Analyse en conclusie:

Het schoolklimaat is veilig te noemen als we afgaan op de meldingen van ouders en leerlingen, alsmede kijkend naar het aantal incidenten en de aard hiervan.

Pestprotocol is actueel en de incidenten worden nu cyclisch geanalyseerd, zodat we dit klimaat evalueren, aanpassen en borgen.

De invoering van leefstijl heeft tot inzichten geleid aangaande taalgebruik en omgang met elkaar.

Kwaliteitszorg en ambitie

5 Doel:

Het stelsel voor kwaliteitszorg (incl. kwaliteitszorg kalender) is beschreven met duidelijke rolverdeling en verantwoordelijkheden. (Inclusief implementatietraject)

Directie en IB zal geschoold worden in het ‘Kader voor goed onderwijs’, op basis daarvan zal de school eind januari een zelfevaluatie bij het bestuur aanleveren.

Directie en IB zal geschoold worden tot auditor.

Het schrijven van het schoolverslag 2019-2020 / jaarplan 2020-2021 conform nieuw format

Het schrijven van de schoolgids 2020-2021 (inclusief verantwoording beleidsdoelen) conform nieuw format

Het schrijven van het schoolplan 2021-2025 (afronding in schooljaar 2020-2021) conform nieuw format

Feitelijke resultaten:

Middels externe coaching door Orion zijn intern begeleiding, zorgcoördinator en schoolleider geschoold in de nieuwe inspectiekaders. Er is een tweetal evaluaties gedaan, waarvan de laatste als onderdeel van de audit. Hieraan zijn conclusies verbonden die in het jaarplan zullen worden opgenomen.

Als gevolg van de corona-crisis is er nog geen audit door mensen van VVO op een andere school gedaan. Het schoolverslag/jaarplan is conform het nieuwe format geschreven.

Analyse en conclusie:

Het overnemen van de methodiek van Orion ten aanzien van het kwaliteitszorgstelsel heeft veel opgeleverd. Er is meer structuur en er kan beter data-ondersteund gewerkt worden, wat proactief en effectief handelen bij vermindering of verlies aan kwaliteit mogelijk maakt.

Onderwijsresultaten 6 Doel:

Er zijn passende didactische schoolstandaarden inclusief normen.

Feitelijke resultaten:

De secties Wiskunde, Nederlands en Engels hebben referentiekaders in relatie tot de citoscores gesteld.

Voor Nederlands en rekenen is er een schoolstandaard en een norm.

De gegevens die zijn voortgekomen uit de cito-VAS zijn getoetst aan deze norm (zie 1.3) Analyse en conclusie:

Het vaststellen van de schoolstandaard heeft geleid tot een betere focus op de leerlijnen binnen een vaksecties van Engels, Wiskunde en Nederlands.

7 Doel:

Er zijn passende sociaal maatschappelijke schoolstandaarden inclusief normen.

Feitelijke resultaten:

Er is nog geen volgsysteem met deze standaard. Met het MBO zijn er een aantal

competenties vastgesteld die leerlingen meer kans geeft hun vervolgtraject succesvol af te ronden. Dit is door een werkgroep omgezet naar een aantal stappen waaraan gewerkt kan worden.

Tijdens de LOB-lessen is echter wel gericht aandacht gegeven aan de competenties die nodig zijn voor het vervolgonderwijs.

Ook zijn er projecten als Choice en experience, waarbij leerlingen bewust worden van de benodigde competenties en dit samen met hun mentor kunnen verwerken in de doelen van hun OPP.

Verder hebben wij het bezoeken van open dagen en eventueel meeloopdagen van het MBO verplicht gesteld.

Aan het einde van het schooljaar is besloten ZIEN! in te voeren als sociaal emotioneel volgsysteem.

Analyse en conclusie:

Er is voor het VO geen daadwerkelijk systeem of methode die in staat stelt om deze standaarden te volgen. Daardoor is het lastig om een standaard met een norm vorm te geven. Er is een competentiematrix die verder uitgewerkt moet worden.Wij maken de leerlingen bewust van de competenties die zij nodig hebben.

Door in te zetten op bestaande volgsystemen zoals ZIEN!, in combinatie met de methode leefstijl en de competentiematrix, kunnen we toch een redelijk beeld van de ontwikkelpunten van de leerling verkrijgen, waar we vervolgens op in kunnen steken.

8 Doel:

De leerlingpopulatie is in kaart gebracht op verschillende kenmerken.

Feitelijke resultaten:

Er is een overzicht van de leerlingpopulatie op kenmerken. Dit heeft op een speciaal

daarvoor georganiseerde studiedag inzichten gebracht in zowel de onderwijsbehoefte van de populatie, alsmede de ondersteuningsbehoeften van de medewerkers.

Analyse en conclusie:

Het in kaart brengen van de leerlingpopulatie levert veel data op. De data die voortkomt uit de analyse van de populatie dient te worden gekoppeld aan het KZS. De ondersteuning en scholing voor medewerkers moet gerelateerd zijn aan de leerling populatie en haar kenmerken.

Financieel Beheer en huisvesting

9 Doel:

Er dient geen overschrijding van de vastgestelde begroting te zijn.

Feitelijke resultaten:Er is geen overschrijdingAnalyse en conclusie:

Er is een minimale overschrijding van de vastgestelde begroting. De middelen die echter beschikbaar zouden moeten zijn op basis van de inkomsten zijn niet volledig ingezet om de onderwijsbegroting positief te houden. Om de kwaliteit op peil te krijgen moeten de middelen zoveel mogelijk worden benut.

7. Veiligheidsbeleid

Goed kunnen leren en werken kan alleen in een sociaal en fysiek veilige omgeving. Dit blijkt uit de manier waarop wij met elkaar omgaan in en om de school, maar ook uit de staat van het gebouw, het schoolplein en de omgeving van de school. Naast de feitelijke (on)veiligheid en incidenten speelt ook veiligheidsbeleving een rol: leerlingen en medewerkers moeten zich in en om school veilig kunnen voelen. Dit noemen we sociale veiligheid.

Pesten en fysiek geweld zijn factoren die een school in sociaal opzicht onveilig maken. Daarbij is het van belang om voor ogen te hebben dat bijvoorbeeld pesten ook via ‘social media’

plaatsvindt.

Binnen het veiligheidsbeleid maken wij een onderscheid tussen sociale en fysieke veiligheid. Veel van het veiligheidsbeleid is voor alle scholen binnen Heliomare hetzelfde. Daarnaast hebben we specifiek voor onze school een aantal maatregelen ontwikkeld.