• No results found

5 Conclusies en aanbevelingen

5.4 Scenario’s en aanbevelingen

Doordat binnen het onderzoek er geen eenduidige oplossingen aan het licht zijn gekomen met betrekking tot de verschillen aanwezig tussen de Gemeinschaften en de Gesellschaft, worden er in deze paragraaf een aantal scenario’s geschetst. Deze scenario’s bekijken verschillende mogelijke richtingen die de burenrelaties op kunnen gaan. Bij elk scenario zal een aanbeveling worden gedaan, hoe hem deze richting te geven. De aanbevelingen bevatten richtlijnen voor het bereiken van het geschetste scenario. En daarmee een eventuele mogelijkheid tot een verbetering in het prettig samenleven.

Scenario’s:

Scenario; Er bestaat een kloof tussen de Gemeinschaft allochtonen en de rest van de bewoners in Zuid-Berghuizen. Het is de bedoeling deze kloof op te heffen en de omgangsvormen onder deze groeperingen te verbeteren.

Aanbeveling; De leden van de Gemeinschaft allochtonen moeten via de sleutelfiguren binnen deze Gemeinschaft meer betrokken worden bij ontwikkelingen en activiteiten binnen de wijk. Dit zal niet makkelijk worden vanwege het afgesloten karakter van Gemeinschaft allochtonen. Via sleutelfiguren zal de Gemeinschaft allochtonen het beste benaderbaar zijn. Dit is de reden dat werken binnen deze Gemeinschaft via sleutelfiguren het meeste succes zal boeken. De sleutelfiguren zullen het best in staat zijn de mensen van hun Gemeinschaft te enthousiasmeren. Waar participatie binnen wijkontwikkelingen uit voort kan vloeien.

Aanbeveling; Er bestaan roddels rond het onbekende karakter van deze groep. Door deze roddels wordt het label dat de groep draagt in stand gehouden. Indien men dit label wil laten vervagen is het van groot belang om de andere groeperingen kennis te laten maken met de cultuur en de gewoonten van de Gemeinschaft allochtonen. Door de onbekende cultuur en gewoonten, ontstaan roddels. De roddels over de groep allochtonen hebben betrekking op discriminatie in zowel positieve als negatieve zin. Kennis over cultuur en gewoonten zal de discriminatie doen verminderen.

Scenario; Er bestaan in de wijk Zuid-Berghuizen twee Gemeinschaften, te weten de Gemeinschaft allochtonen en de Gemeinschaft “Oude Zuid-Berghuizenaren”. Tussen deze Gemeinschaften in leeft de Gesellschaft, welke een meer contractmatige basis van leven heeft. De leden van deze groeperingen moeten dichter bij elkaar komen. Zodat deze groeperingen samen kunnen werken aan de ontwikkelingen binnen de wijk.

Aanbeveling; De leden van de Gemeinschaft “Oude Zuid-Berghuizenaren” zijn veelal sterk betrokken met ontwikkelingen binnen de wijk. Ook hebben zij vaak de pensioengerechtigde leeftijd, waardoor zij tijd kunnen steken in activiteiten binnen de wijk. Vanuit hun opvattingen rond het “Noaberschap”is het goed mogelijk mensen vanuit andere groeperingen te enthousiastmeren. Dit ook vanwege de interesse die de Gemeinschaft “Oude Zuid-Berghuizenaren” toont in het leggen van contacten met andere groeperingen.

Aanbeveling; Aangezien de verwachting is dat in de toekomst de Gemeinschaft “Oude Zuid-Berghuizenaren” langzaamaan verdwijnt. Dit door de vergrijzing, en het ontbreken van het gedeelde leed in de groep “Nieuwkomers”. Lijkt het een goed idee mensen binnen de groep “Nieuwkomers” te enthousiastmeren tot actieve participatie in ontwikkelingen binnen de wijk Zuid-Berghuizen. Op deze manier worden er sleutelfiguren voor de toekomst gevormd. Natuurlijk is dit niet alleen binnen de groep “Nieuwkomers” een mogelijkheid. Maar ook binnen de Gemeinschaft allochtonen is het van belang mensen te enthousiasmeren tot participatie in ontwikkelingen binnen de wijk. Dit ook temeer omdat in de toekomst de Gesellschaft “Nieuwkomers” en de Gemeinschaft allochtonen, de twee groeperingen zijn binnen de wijk Zuid-Berghuizen.

Scenario; Het overbrengen van het “Noaberschap” vanuit de Gemeinschaft “Oude Zuid-Berghuizenaren” op de andere groeperingen binnen de wijk Zuid-Berghuizen. Dit aangezien het “Noaberschap” een nuttig middel is om de wijkbewoners aan te zetten tot participatie binnen de wijk. Vergeleken met de Thij, is de relatie binnen de wijk Zuid-Berghuizen veel hechter. Binnen de Thij is het meer los zand, en is het daardoor moeilijk om tot de bewoners van de wijk te komen. Daarom is het van belang het “Noaberschap” binnen de wijk levendig te houden.

Aanbeveling; Veel starters en gezinnen met jonge kinderen vinden Zuid-Berghuizen een aantrekkelijke wijk om in te wonen. Vanwege dit feit staat er een uitbreiding van de wijk in het verschiet. Nu is het aan te bevelen niet alle starters en gezinnen jongen kinderen in het nieuw te ontwikkelen gedeelte wijk te plaatsen. Indien dit gedaan wordt zal de individualisering en de contractgedachte van de Gesellschaft grote invloed uitoefenen op de sociale cohesie binnen de wijk Zuid-Berghuizen. Het is derhalve aan te bevelen een beleid te ontwikkelen waarin de verdeling van groepen “Nieuwkomers”, oude “Zuid-Berghuizenaren” en de groep “Allochtonen” de mogelijkheden tot het in stand houden van het “Noaberschap” vergroten, waardoor alle bevolkingsgroepen een plaats in de wijk vinden en/of behouden waar zij hun bijdrage kunnen leveren aan het prettig samenleven en de leefbaarheid.

Aanbeveling; Het “Noaberschap” blijkt een goede zaak voor de

ontwikkelingsmogelijkheden in de wijk. Derhalve is het aan te bevelen de “Nieuwkomers” zo veel mogelijk bij ontwikkeling van de wijk te betrekken, en deze te overtuigen van het belang van het “Noaberschap”.

Bijlage 1: literatuur

- Babbie, E.R., The practice of social research, Thomson/Wadsworth, Belmont, California, 2001.

- CBS, Allochtonen in Nederland, Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 2004.

- Elias, N., Gevestigden en buitenstaanders, Boom Uitgeverij, Amsterdam, 1965.

- Geurts, P., Van probleem naar onderzoek: een praktische handleiding met coo cursus, Coutinho, Bussum, 1999.

- Goff, T.W., Marx and Mead, Contributions to a sociology of knowledge, Routledge an Kegan, P., London, 1980.

- Huizingh, E. Spss voor windows, Academic Service, Schoonhoven, 1997.

- Jamrozik, A. Necella, L., Sociology of social problems: theoretical perspectives and methods of intervention, Cambridge University Press, 1998.

- Kivisto, P., Key ideas in sociology, Pine Forge Press, Thousand Oaks, 1997.

- Nisbet, R. Merton, R. , Contemporary Social Problems, Harcourt Brace Jovanovich, New York, 1976.

- Ossewaarde, R., Maatschappelijke organisaties: een sociologische inleiding, Boom Onderwijs, Amsterdam, 2006.

- Tannenbaum, F. The balance of power in society and other essays, Macmillan, New York, 1969.

- Veer, van der, J. Amsterdamse federatie van woningbouwverenigingen, Leefbaarheidonderzoek, Amsterdam, 2005.

- Vold, G.B., Theoretical criminology, Oxford University Press, New York , 2002.

- Yin, R.K., Case study research: Design and methods, Sage, Thousand Oaks, 2003.

Bijlage 2: Enquête