• No results found

5 Conclusies en aanbevelingen

5.2 Allochtoon versus Autochtoon

In de loop van het onderzoek bleek er nog een derde groep in de wijk woonachtig te zijn die ook een belangrijke rol speelt in de aanwezigheid van sociale contacten in de wijk. Deze groep bestaat uit de allochtone Gemeinschaft. De leden van deze Gemeinschaft bestaan voornamelijk uit mensen van Turkse afkomst. Dit zijn zowel allochtonen uit de eerste generatie als generaties daarna.

Door de geconcentreerdheid, in de flats aan de Boerskottenlaan, vormen de allochtone mensen met elkaar een zeer hechte groep binnen de wijk. Het betreft hier een Gemeinschaft, waarin de banden gebaseerd zijn op familierelaties, een omgangsvorm tussen de leden is allesbehalve gegrond op het bestaan van contractuele relaties. Door deze sterke band van de leden van deze groep en de sterke concentratie van de leden binnen de wijk is het moeilijk voor andere wijkbewoners om contacten te leggen met deze groep. Daar komt het feit van de geografische concentratie nog bij, waardoor er een haast ondoordringbaar dorp betstaat binnen de wijk Zuid-Berghuizen.

De taal is naast de geconcentreerdheid een tweede aspect waardoor deze Gemeinschaft zeer hecht blijft. De taal vorm een moeilijkheidsgraad voor andere groeperingen voor het leggen van contacten met de leden van deze Gemeinschaft. De eerste generatie allochtone mensen beheersen de Nederlandse taal niet goed, de vrouwen vaak helemaal niet, aangezien zij vaak in huis blijven om te zorgen voor de kinderen en het huishouden. Hierdoor komen zij minder in contact met Nederlandse landgenoten. Door de concentratie is het nog moeilijker om contacten te zoeken met de Nederlandse buren. De taal is een hulpmiddel voor het in stand houden van de Gemeinschaft zoals deze nu in Zuid-Berghuizen vorm heeft. Het is namelijk niet zo dat alle leden van de Gemeinschaft de Nederlandse taal niet beheersen. Dit aangezien er ook leden binnen deze groep woonachtig zijn, die in Nederland zijn opgegroeid. Hier is er net zoals bij de Gemeinschaft “ Oude Zuid-Berghuizenaren” sprake van een instandhouding van hun Gemeinschaft. Deze middelen zijn voedsel tot roddels voor andere groeperingen. Deze andere groeperingen zullen natuurlijk de taal, het verschil in cultuur en het verschil in opvattingen aangrijpen als een mogelijkheid tot roddelen. De roddels die hieruit voortvloeien dragen zorg voor het in stand houden van een label op de groepering. Op deze wijze maken de

instrumenten aanwezig binnen de Gemeinschaft het mogelijk de roddelmodel in gang te brengen. Via deze roddels en daaruit voortvloeiende het labelen zijn Gemeinschaften in staat hun manier van samenleven voort te zetten.

Vanwege het wel bestaan van een kloof tussen de Gemeinschaft allochtonen en de andere groeperingen, zou het goed zijn de allochtonen meer te betrekken bij ontwikkelingen binnen de wijk. Dit kan worden gerealiseerd door sleutelfiguren via instanties te prikkelen om meer input te geven aan de wijk. Op deze wijze komen andere wijkbewoners meer in contact met de Gemeinschaft. De wijkbewoners kunnen wennen aan andere gewoonten en dat zal het leggen van contacten met allochtone buren een stuk vergemakkelijken.

De Gemeinschaft allochtonen zal toegankelijker worden voor de groep autochtonen, waardoor er meer mogelijkheden bestaan, om de leden van deze groep te kunnen betrekken bij de activiteiten in de wijk en de ontwikkeling van de wijk. Het prettig samenleven, zal een verandering ondergaan, welke een positieve richting uit zal gaan. Een ontwikkeling gericht op meer samenwerking van de wijkbewoners onderling kan als iets zeer positiefs worden ervaren. Wel zal er nog enige tijd nodig zijn voordat men als buren aan elkaar gewend zijn geraakt. En dat dan voornamelijk met de groep “Oude Zuid-Berghuizenaren”, aangezien er een confrontatie tussen twee verschillende Gemeinschaften wordt aangegaan. De sterke banden binnen de groep, de verschillen in gewoonten en de kat-uit-de-boom-kijk mentaliteit kunnen in het begin zorgen voor verschillende “moeilijkheden” rond het prettig samenwonen. Echter zullen de leden van de groep oude “Zuid-Berghuizenaren” wel bereid zijn moeite te steken in het aangaan van sociale contacten met deze wijkbewoners. Dit is iets wat nu al gebeurt, en waardoor een betere verspreiding in de wijk zal worden vergemakkelijkt. Verschillen in cultuur en opvattingen zullen beter worden begrepen, waardoor acceptatie onderling wordt vergemakkelijkt.

De groep“Nieuwkomers”, zal een meer neutrale positie in de wijk innemen en staat tussen twee Gemeinschaften in. Een betere betrokkenheid van de Gemeinschaft allochtonen zal invloed hebben op de manier waarop zij omgaan met de leden binnen deze groep. De verandering zal een vergelijkbare impact hebben op de groep “Nieuwkomers” als op de groep “Oude Zuid-Berghuizenaren”, alleen minder intensief. Dit doordat de groep “Nieuwkomers” zeker wel betrokken is bij de wijk, alleen op een minder intensieve manier dan de oude “Zuid-Berghuizenaren”. De Gesellschaft(Nieuwkomers) zal tussen de twee Gemeinschaften in komen te staan(Allochtonen en oude “Zuid-Berghuizenaren).

5.2.1 Verklaring van de kloof

Op de eerste onderzoeksvraag kan worden geantwoord dat er geen daadwerkelijke kloof bestaat tussen de groep oude “Zuid-Berghuizenaren en de groep “Nieuwkomers” , maar dat er bestaan wel enkele verschillen bestaan. Deze verschillen kunnen worden verklaard aan de hand van de verschillen in tijdsbesteding tussen de groepen, wat voortkomt uit de leeftijd. Dit valt te verklaren uit het ontbreken van een gedeeld leed, dat voortkomt uit het feit van de annexatie in 1955. Deze kleine verschillen resulteren niet in problemen tussen de groeperingen. Daarom kan er niet worden gesproken over het bestaan van een kloof. Zeker niet aangezien er sprake is van wederzijdse acceptatie. Dit weliswaar na een tijdje de kat uit boom te hebben gekeken.

Het verschil tussen de groep allochtone en autochtone bewoners in de wijk is gebaseerd op het onbekende. Door verschillen in cultuur en verschillen in gewoonten bestaat er onbegrip tussen de beide groepen. Dit onbegrip leidt tot irritatie en beschuldigingen tot overlast en zelfs crimineel gedrag. Zo worden bijvoorbeeld allochtone jongeren beschuldigd van storend gedrag in het park ’s avonds. Een aantal (Allochtone) jongeren hebben hier een hangplek. Doordat het park slecht verlicht is en deze jongeren hier staan, beschouwen mensen het park als onveilig ’s avonds. Een gebeurtenis die een negatief stempel zet op de Gemeinschaft allochtonen.

Er wordt al enkele jaren een multiculturele dag gehouden in Zuid-Berghuizen. Dit moet zorg dragen voor het ontdekken van elkaars gewoonten, cultuur en eetgewoonten. Het evenement wordt zeer goed bezocht, maar zal onmogelijk het onbekende van de allochtone cultuur en bevolking kunnen wegnemen.