• No results found

Samenwerking met anderen, lokale verankering

3.1 Inleiding

WSN is stevig lokaal verankerd. Samenwerken met en luis-teren naar onze lokale belanghouders helpt ons bij het be-palen van prioriteiten en het realiseren van onze doelstellin-gen. Belanghouders zijn de Huurders Belangen Vereniging Nieuwkoop (HBV), de gemeente Nieuwkoop, maatschap-pelijke organisaties op het vlak van zorg en welzijn en col-lega-corporaties.

3.2 Stakeholders Huurders

Onze belangrijkste stakeholders zijn natuurlijk onze huur-ders, die zich naar ons uitspreken, niet alleen via de KWH cijfers, maar ook in de vele contacten die wij met hen heb-ben in de wijk, aan de balie en in hun woning. Zij laten zich vertegenwoordigen door de bewonerscommissies en de HBV. De HBV is daarom één van de belangrijkste sta-keholders voor ons en met dit orgaan hebben wij dan ook veel contact. Samen met de HBV hebben we veel bereikt in 2019. Zo kwamen de prestatie-afspraken met de gemeente en corporatie WDA op een fijne, constructieve manier tot stand, kregen we de wooncoach en de pilot doorstroming bij de gemeente op de agenda en bleef de huurverhoging gematigd door toedoen van de HBV.

De HBV heeft advies uitgebracht over het bod, de huurver-hoging 2019, de nieuwe portefeuillestrategie en de onder-houdsbegroting. Om goed advies uit te kunnen brengen heeft de HBV deskundigheidsondersteuning ontvangen van Stade Advies. Deze adviezen worden betaald uit het budget dat WSN de HBV jaarlijks verschaft. Tenslotte heeft er in het voorjaar een gezamenlijke schouw

plaatsgevon-den in Nieuwkoop, waarbij ook de gemeente, politie en brandweer was vertegenwoordigd. Eind 2019 is de HBV er in samenwerking met WSN in geslaagd weer nieuwe be-stuursleden aan te trekken.

Gemeente en zorgpartijen

Ook met de gemeente hadden wij in 2019 wederom een plezierige samenwerking. Zo gaven wij samen vorm aan het participatieproces voor de inwoners en belangstellen-den voor de Centrumlocatie Nieuwveen, kwamen we tot goede afspraken over de nieuwbouwopgave, sloten wij samen met gemeente en zorgpartijen het lang verlangde schuldhulpconvenant, leverden wij mooie nieuwbouwpro-jecten op en startten we nieuwe pronieuwbouwpro-jecten. Ook steunde de gemeente ons in het besluit tot sloop van het Koetshuis en het aanwenden van de locatie voor woningbouw. Wij op onze beurt waren aanwezig en leverden input op infor-matieavonden van de gemeente inzake nieuwbouwlocatie Buytewech-Noord. WSN heeft het beheer en de verhuur van 12 units in Zevenhoven namens de gemeente Nieuw-koop op zich genomen. Een deel van deze units wordt ge-bruikt voor de opvang van statushouders en een deel wordt gebruikt voor tijdelijke opvang van dak- en thuislozen.

Het proces met de gemeente, beide corporaties en beide huurdersbelangenverenigingen om te komen tot het bod en de daaropvolgende prestatie-afspraken liep ook dit jaar weer soepel. Partijen hebben wederzijds hun waardering naar elkaar uitgesproken, zijn tevreden over prestaties van het lopende jaar en ook over de afgesproken prestaties voor het komende jaren.

Ondertekening prestatieafspraken Nieuwkoop 2020-2023

In maatwerk voor onze klanten wisten zorgpartijen, ge-meente en WSN elkaar goed te vinden, beter dan voor-gaande jaren. Nu het schuldhulpconvenant er is, willen wij werken aan nog betere samenwerking zodat klanten niet tussen wal en schip vallen en schulden of ontruimingen worden voorkomen. Daarnaast waren er gedurende het jaar contacten met de wijkagent, vluchtelingenwerk en di-verse zorgpartijen die in onze regio werkzaam zijn.

Aan het einde van het jaar heeft WSN weer een waarde-volle stakeholdersbijeenkomst gehouden met gemeente, zorgpartijen, ondernemers en dorpsvertegenwoordiging en natuurlijk de HBV. Op deze bijeenkomst heeft WSN haar stakeholders meegenomen in de eerste resultaten van het ondernemingsplan, een blik op de toekomst en haar porte-feuillestrategie. Ook heeft één van de visitatoren de uitslag van de visitatie aan de stakeholders toegelicht.

3.3 Visitatie 2014-2018

In 2019 vond de vierjaarlijkse visitatie van WSN weer plaats.

Dit keer over de periode van 2014 tot en met 2018. De vi-sitatiecommissie complimenteerde WSN met de ingeslagen weg en groeiende lijn in activiteiten en tevredenheid onder stakeholders de afgelopen jaren. Het gemiddelde cijfer dat WSN van de visitatiecommissie kreeg voor haar prestaties en tevredenheid onder stakeholders is een ruime 7 met de opmerking dat als WSN zo doorgaat een hoger cijfer de volgende keer zeker tot de verwachtingen behoort.

Als verbeterpunten worden genoemd het samenvoegen van twee locaties en het werken aan een portefeuillebe-leid. Deze twee aspecten zijn inmiddels door ons in 2019 opgepakt en worden verder uitgewerkt.

Ook wordt onze schaalgrootte zowel als kracht benoemd (lokaal betrokken, dichtbij de huurder, laagdrempelig) als bedreiging. Wij zijn ons daarvan bewust en zoeken dan ook actief (steeds meer) samenwerking met andere orga-nisaties. Recent heeft de RVC zich samen met het MT in

Samenstelling klachtencommissie per 31-12-2019

Naam Functie Einde 1e periode Einde 2e periode

H. van Santen Voorzitter 01-03-2018 01-03-2021

M.P. Barnhoorn Lid namens corporaties 01-03-2018 01-03-2021

W.M. Fokkinga Lid namens huurdersorganisaties 01-03-2020 01-03-2023

C. Vermeulen Plaatsvervangend lid huurdersorganisaties 01-01-2022

een strategiemiddag gebogen over de toekomst van WSN.

Wij hebben daarbij een goed beeld gekregen van wat ons te doen staat. Het maakt ons ook bewust dat wij moeten inspelen op invloeden van buitenaf.

Hoewel de HBV en ook de KWH cijfers bevestigen dat onze communicatie met de huurders beter is dan voorheen, wordt daar ook nog ruimte voor verbetering gezien. Wij (h)erkennen dit en zijn ook enthousiast om dit verder te verbeteren.

3.4 Gezamenlijke klachtencommissie met WDA Woningstichting Nieuwkoop heeft sinds maart 2015 samen met Woondiensten Aarwoude (WDA), in nauw overleg met haar beide huurdersorganisaties, een onafhankelijke klach-tencommissie. De klachtencommissie buigt zich alleen over klachten van huurders over de uitvoering van het door WSD en WDA gevoerd beleid, waarbij de huurder belang heeft.

De klachtencommissie heeft in 2019 drie klachten ont-vangen. Twee klachten werden niet ontvankelijk verklaard omdat niet eerst WSN zelf benaderd was door de huurder.

Eén klacht werd wel in behandeling genomen en terecht bevonden. Dit betrof een klacht over de schoonmaak van de portiek in een VVE complex.