• No results found

Uit het onderzoek van Richelieu komen vier verschillende strategieën naar voren hoe

sportcompetities kunnen internationaliseren. Deze vier zijn Brand Challenger Strategy, Brand Conquistador Strategy, Brand Reputation Strategy en Brand Affinity Strategy. Vanuit deze vier strategieën zijn er drie interviews gehouden en daaruit is gebleken dat om de NFL echt populair te laten worden in Europa er gekozen zou moeten worden voor de Brand

Conquistador Strategy. Deze strategie houdt in dat de NFL zich verbindt aan de sportbonden in Europa en van daaruit ten eerste ervoor zorgt dat de sport American Football bekender wordt en meer gespeeld zal worden. Op deze wijze zal de NFL, als grootste competitie wereldwijd, sterk meeprofiteren. Zo zullen er ook spelers uit Europa uiteindelijk in de NFL belanden en op deze manier zal de aandacht uit dat respectievelijke land ook toenemen. Op deze wijze zal je een sneeuwbaleffect creëren. Uit de interviews komt hetzelfde idee naar voren.

De reden om uiteindelijk voor deze strategie te kiezen is omdat de sport eerst van de grond af aan zal moeten worden opgebouwd om ervoor te zorgen dat de NFL voet aan de grond zal krijgen. Ook al stelt A dat tijdens de finale van het kampioenschap van Polen 35000 man op de tribune zit. Dat betekent dat er een markt is voor American Football. Het is echter te vroeg om te stellen dat de NFL daarom een team in Europa zou moeten hebben. Dat wordt ook in de interviews aangegeven, in Europa is er natuurlijk hevige concurrentie van de verschillende voetbalcompetities. In de interviews wordt ook aangegeven dat met de huidige Brand Affinity

Strategy er een gemaakt succes wordt gecreëerd. Volgens de geïnterviewden heeft de NFL nu al moeite om de kaarten uit te verkopen en zal, als de nieuwigheid er af is, de stadions niet meer helemaal uit verkopen. Een tweede reden is dat rondom de wedstrijden allerlei

activiteiten gepland staan. Als dat komt te vervallen en er elke week wedstrijden zijn zonder al die activiteiten zal de belangstelling ook dalen, omdat de NFL op dit moment nog niet populair genoeg is in Europa en er eerst een solide basis voor de sport moet worden gelegd, alvorens echt een team in Europa te plaatsen.

Een deel van de market drivers bestaat uit cultuurverschillen tussen landen. Uit de interviews komt naar voren dat dit een probleem kan worden voor een NFL team in Europa. Er is een cultureel verschil tussen Europa en de Verenigde Staten. Als een speler kan kiezen voor een team in de Verenigde Staten of in Europa zal logischerwijs eerder gekozen worden voor een team in de Verenigde Staten. Daaruit volgt dat alleen de minder getalenteerde spelers zullen kiezen voor het team in Europa. Dit zal uiteindelijk leiden tot een inferieur team in Europa, wat de populariteit aan zal tasten.

Een reden voor voorzichtigheid met een NFL team in Europa is het permanente karakter ervan. Er kan een les geleerd worden uit het verleden toen de NFL koos voor de Brand Conquistador Strategy met de NFL Europe. Door het verkeerd inschatten van de market drivers zaten de stadions niet vol en werd de competitie uiteindelijk opgedoekt. Als de market drivers weer verkeerd worden ingeschat en stadions weer leeg blijven zit je vast aan zo’n team. Het is dan niet zo makkelijk om de hele competitie eruit te gooien zoals eerder gedaan is, omdat dat team dan echt deel uitmaakt van de NFL.

De Brand Reputation Strategy, het uitbreiden op multimediaal gebied, is nu al in volle gang, maar niet genoeg. Zo kunnen Nederlanders nu via een Foxsports International abonnement al meerdere wedstrijden per week uit de NFL kijken. Ook is het mogelijk om via

gamepass.nfl.com een abonnement af te sluiten, zodat elke wedstrijd bekeken kan worden. Zo kan de NFL ook in landen waar geen televisiedeal is wedstrijden aanbieden. Dit aspect is een beetje onderbelicht gebleven, omdat uit het onderzoek is gebleken dat ook deze optie

onrealistisch is.

Echter, het is wel belangrijk om aan te stippen dat deze strategie in combinatie met de Brand Conquistador Strategy wel een succes kan worden. Als je de sport eerst vanaf de grond

opbouwt in Europa en de wedstrijden van de NFL op televisie uitzendt, kan de NFL zorgen voor een versneld populariteitseffect dan wanneer alleen gekozen kan worden voor de Brand Conquistador Strategy.

5. Discussie

Uit dit onderzoek is gebleken dat de populariteit van de NFL groeiende is in Europa. Zowel uit cijfers van onderzoeksbureau Repucom als uit de gehouden interviews in dit onderzoek blijkt dat steeds meer Europeanen zich interesseren in de sport American Football en logischerwijs daarom de NFL. Aan de hand van vier strategieën voor sportmerken van Richelieu is naar voren gekomen dat de NFL het beste kan gaan voor de Brand Conquistador Strategy. Op deze manier kan eerst interesse in de sport American Football bij de jeugd worden aangewakkerd waardoor meer mensen de sport gaan spelen. Dat in combinatie met de wedstrijden van de NFL die op tv zijn zal zorgen voor een enorme boost in interesse voor de NFL. Op deze manier zal de NFL meer bestaan uit een mix van nationaliteiten, zoals nu ook al het geval is bij de andere grote Amerikaanse sportcompetities. Op deze manier zullen landen, waarvandaan deze spelers komen zich meer gaan interesseren in de NFL, omdat er dan landgenoten actief zijn in de competitie. Dankzij deze strategie zijn de NBA en MLB ook populairder geworden in Europa en Azië.

Als op deze manier de NFL populairder is geworden in Europa kan daarna altijd gekozen worden voor een permanent NFL team in Europa.

5.1 Conclusie

Om de grootste sportcompetitie van de wereld te blijven is het van groot belang dat de NFL expandeert buiten de Verenigde Staten. Op dit moment maakt de NFL gebruik van de Brand Affinity Strategy met NFL wedstrijden in Europa. Uit de interviews is gebleken dat de NFL wedstrijden in Europa steeds moeilijker uitverkopen, terwijl er nu allemaal activiteiten rondom de wedstrijden worden georganiseerd. Hieruit blijkt dat de voedingsbodem voor de NFL in Europa nog te klein is en dat daarom Europa nog niet rijp genoeg is voor een vervolgstap in de Brand Affinity Strategy, permanent NFL team in Europa. Daarom zou gekozen moeten worden voor de Brand Conquistador Strategy om eerst deze voedingsbodem voor de NFL te vergroten.

Na een aantal jaar kan de Brand Conquistador Strategy geëvalueerd worden en bij een grote toename in interesse kan er dan gekozen worden voor de Brand Affinity Strategy, een permanent NFL team. Dit ligt echter buiten dit onderzoeksdoel.

In het bovenstaande is antwoord gegeven op de onderzoeksvraag: Op welke manier kan de NFL het best expanderen naar Europa?