• No results found

Samenvatting/conclusie

6.1 Conclusies monitoring

Deze monitoringsrapportage beschrijft effecten en maatregelen van de Rotterdamsebaan over 2016. In dit jaar zijn de werkzaamheden vanuit de nevencontracten en conditionering geleidelijk overgegaan in de werkzaamheden van het hoofdcontract. Tevens is het definitieve ontwerp opgesteld, waarvoor de werkzaamheden doorlopen in 2017. Deze werkzaamheden en afspraken hebben geleid tot een verdere borging van maatregelen en een vervolg op de eerste effecten.

In de bovenstaande hoofdstukken zijn de effecten beschreven per milieuthema.

6.1.1 Grijze thema’s

Ten aanzien van de grijze thema’s is in 2016 een nieuwe meting uitgevoerd voor de verkeersstromen en de doorstroming. Deze meting leidt tot de conclusie dat er geen

onverwachte effecten veroorzaakt lijken te worden door de realisatie van de Rotterdamsebaan.

Voor geluid geldt dat de wijzigingen van de verkeersstromen in geen van de gevallen tot een verschuiving van 30% of meer van het verkeer leiden. Daarmee is geen nader onderzoek naar effecten van geluid noodzakelijk is. De geluidreducerende maatregelen die tot op heden getroffen zijn, leiden alle tot een geluidreductie van meer dan 4 dB en voldoen hiermee (ruimschoots) aan de vooraf gestelde eisen.

Ten aanzien van luchtkwaliteit is een tweede beoordeling van de luchtverontreinigende stoffen uitgevoerd. Deze leidt nog niet tot gewijzigde inzichten. Voor externe veiligheid hebben de verlegging van het kabeltracé van de TenneT-leiding geen andere effecten tot gevolg dan de effecten beschreven in het MER.

6.1.2 Groen-blauwe thema’s

Voor de groen-blauwe thema’s hebben de conditionerende werkzaamheden in 2016 nog altijd een belangrijke rol gespeeld, maar tevens de uitwerking van het definitieve ontwerp in 2017. Er zijn nog aanvullende onderzoeken uitgevoerd (bijv. archeologie) en er is een inrichtingsschets voor het Molenvlietpark uitgewerkt. Tevens zijn maatregelen getroffen voor het behouden van soorten (bijenorchis, kleine modderkruiper en bittervoorn) en zijn bodemsaneringen uitgevoerd.

De inrichtingsschets voor het Molenvlietpark is voor diverse thema’s van belang en laat het plan voldoen aan de uitgangspunten die in het MER zijn aangehouden. Daarbij geldt dat voor

ruimtelijke kwaliteit een verbetering wordt behaald ten opzichte van het effect beschreven in het MER, omdat de inrichtingsschets leidt tot een betere gebruiks-, belevings- en toekomstwaarde van het gebied dat als Molenvlietpark wordt ingericht.

Met name voor bodem en archeologie geldt dat de onderzoeken hebben geleid tot een steeds verdergaande bijsturing van vervolgonderzoeken en maatregelen. Dit is geborgd in de wettelijke regelingen die voor beide gelden en daarmee goed geborgd bij het bevoegd gezag. De

bijstellingen zijn “on the job” of volgend op de uitkomsten gedaan, waarbij een onafhankelijk bevoegd gezag de keuzes maakte of goedkeurde. Voor bodem is verder een NGE-onderzoek uitgevoerd, dat leidde tot de conclusie dat er geen explosieven in het gebied verwacht worden die nog niet gesprongen zijn.

6.1.3 Belangrijkste wijzigingen

De belangrijkste wijzigingen ten opzichte van de uitgangspunten van het MER zijn in 2016 in de uitwerking van de inrichtingsschets van het Molenvlietpark e.o. verder ingevuld. Ten opzichte van het bestemmingsplan betekent dit een nadere invulling van het plan. Het betreft voornamelijk een nadere borging van de afspraken die in het bestemmingsplan juridisch zijn vastgelegd. De uitvoering van het park wordt in de volgende periode opgepakt.

Ten aanzien van bodem en archeologie hebben de wettelijke regelingen de borging van het zorgvuldig omgaan met bodemkwaliteit en archeologische waarden geregeld. Dit komt overeen met hetgeen in het MER beschreven is. De onderzoeksrapportages bieden inzicht in de

hypotheses ten aanzien van bodem en archeologie en de daadwerkelijke situaties die aangetroffen zijn.

In geen van de gevallen waarin wijzigingen hebben plaatsgevonden, heeft dit geleid tot

onvoorziene, extra maatregelen. Bij bodem en archeologie komen de maatregelen voort uit het wettelijke kader. Van bijstelling van de verwachte effecten is geen sprake, met uitzondering van de effecten op oppervlaktewater en ruimtelijke kwaliteit, waar de effecten positiever beoordeeld kunnen worden. De genomen maatregelen in het kader van de inrichtingsschets leiden hier tot een positiever beeld van deze aspecten.

Ten aanzien van de huismussen is de mitigerende maatregel bijgesteld. De huismuskasten zijn in 2016 niet gebruikt door de huismussen. De kasten – opgehangen conform de vergunning – zijn naar verwachting niet voldoende groot. Daarom zijn de kasten aangepast. In 2017 wordt nader gemonitord in hoeverre de kasten gebruikt worden en/of welke andere maatregelen getroffen moeten worden.

6.2 Advies

Aangezien de Rotterdamsebaan nog niet gerealiseerd is en ook de maatregelen aan de wegen in de Binckhorst sinds eind 2015 en in 2016 zijn uitgevoerd, is geen sprake van wijziging van effecten van de gebruiksfase. De bijsturing op bodem en archeologie kan alleen “on the job”

worden uitgevoerd. Daarvoor zijn waarborgen in het onderzoekssysteem opgenomen.

Ten aanzien van verkeer (en verkeersgerelateerde effecten) is een eerste meting na de nulmeting uitgevoerd. De wijzigingen geven nu nog geen aanleiding om bij te sturen of andere conclusies te trekken. Een onveilige situatie als gevolg van de maatregelen die getroffen zijn aan de

Binckhorstlaan zijn opgelost door het wegnemen van zicht belemmerende doeken. Deze maatregel vormt een bijsturing op de effecten. Deze bijsturing was nodig als gevolg van de werkzaamheden aan de Rotterdamsebaan.

6.3 Doorkijk naar 2017

A4/A13

In 2017 zal in de aansluiting op de A4/A13 worden gestart met de bouw van de verdiepte bak in lus 1 (zie Figuur 2.1). De werkzaamheden bestaan uit het inrichten van het bouwterrein, het maken van een bouwkuip bestaande uit damwanden met een stempelraam. In de bouwkuip wordt vervolgens de betonnen bakconstructie gerealiseerd. De doorgang onder afrit 9 is ook onderdeel van deze werkzaamheden.

In de zomer van 2017 wordt het geprefabriceerde dek in de verbindingsboog geschoven tijdens 2 weekendafsluitingen van de verbindingsboog A4-A13. Het dek wordt vooraf naast de Rijksweg gemaakt.

Ook zal in 2017 het kruispunt van de Laan van Delfvliet met de Rotterdamsebaan worden gerealiseerd om de werkzaamheden in lus-2 (het gebied tussen A4L, Laan van Delfvliet en afrit 9 van de A4L) te kunnen starten.

De betonconstructie van de verdiepte ligging in bouwkuip C (zie Figuur 2.2) wordt in 2017 gerealiseerd. Tevens worden de tram en het wegdeel die nu nog over de bouwkuip liggen, verlegd. Ook bouwkuip B (ten westen van bouwkuip C) wordt gerealiseerd, inclusief een omlegging van de Laan van Hoornwijck.

Vlietzone

In 2017 wordt de startschacht voor de tunnelboormachine in de Vlietzone afgebouwd. Deze startschacht zal te zijner tijd als toerit van de tunnel gaat dienen. Eind 2017 wordt de tunnelboormachine in de startschacht opgebouwd.

Naar verwachting wordt in 2017 tevens een begin gemaakt met de realisatie van de waterkeringen voor de waterberging in het Molenvlietpark.

Binckhorst

In de laatste maand van 2016 is in de Binckhorst gestart met het aanbrengen van de damwanden voor de ontvangstschacht van de tunnelboormachine. Deze ontvangstschacht gaat later als uitrit van de tunnel dienen. Voor 2017 gaat CRB door met het aanbrengen van de damwanden en diepwanden voor de ontvangstschacht.

Op het bouwterrein gaat CRB zowel de bovengrondse als ondergrondse infrastructuur verder ontmantelen. Binnen de bouwterreingrenzen wordt tevens archeologisch onderzoek en milieukundige saneringen uitgevoerd.

Op het bouwterrein wordt een stadsverwarmingsleiding aangebracht en na het stookseizoen in bedrijf worden genomen.

Ten behoeve van het boren van de tunnel zal ook een zogenaamde gewichtsplaat, inclusief funderingen, in het tunneltracé worden gebouwd.

Bij de Mercuriusweg was in 2016 gestart met het verleggen van kabels en leidingen en definitieve herinrichting. In 2017 gaan deze werkzaamheden door. Er worden kabels en leidingen verlegd en de herinrichting zal medio 2017 gereed zijn. Tezamen met de werkzaamheden van de

herinrichting zal een riooloverstort worden aangepast nabij de Trekvlietbrug.