• No results found

| Ruimtelijke ordening en volkshuisvesting

In document Jaarstukken 2015 (pagina 25-35)

”Thuis in Tynaarlo”

1. Hoogtepunten Woningbouw trekt aan

In alle woningbouwprojecten is het merkbaar dat de markt is aangetrokken. Dat heeft een positief effect op de kavelverkoop. We hadden berekend 74 kavels te verkopen, in werkelijkheid zijn er 85 kavels verkocht in 2015. Ook het aantal opties op kavels is enorm toegenomen. Met name in de wijk Ter Borch loopt de verkoop goed.

Centra in beweging

In Zuidlaren zijn de voorste hallen van de Prins Bernhardhoeve gesloopt. De verdere ontwikkeling van dit gebied heeft vertraging opgelopen. De ontwikkelaar is zich aan het beraden op de kaders die door de gemeenteraad zijn vastgesteld. Deze komt hier in het eerste kwartaal 2016 op terug.

De gemeenteraad stelde in juni 2015 de kaders vast voor de ontwikkeling en voorwaarden voor de verkoop van Garage Koops in Eelde. De verkoopbesprekingen voor de achterzijde van het perceel zijn succesvol gebleken. Die van de voorzijde nog niet, hiervoor zoeken we nog een ontwikkelaar. Waanneer de raad akkoord gaat met de verkoop van het pand kunnen we ook starten met het herinrichten van de openbare ruimte.

De dorpsagenda Vries is vastgesteld door de gemeenteraad. De uitwerking gaat in 2016 plaatsvinden aan de hand van de projectenlijst, binnen de diverse clusters.

Bedrijventerreinen

Bedrijventerrein Kranenburg Zuid heeft een nieuwe naam gekregen: Businesspark Ter Borch. We hebben een ontwerp gemaakt en de daadwerkelijke realisatie start in de loop van 2016. Op de rand van het businesspark is Van der Valk inmiddels begonnen met de bouw van een nieuw hotel. Op bedrijventerrein Vriezerbrug heeft de gemeente één kavel verkocht. We hebben daarmee niet het aantal geprognosticeerde vierkante meters verkocht.

Maatschappelijk vastgoed

De vastgoedinventarisatie is afgerond en vormt de basis voor het programma Maatschappelijk

Vastgoed. Bij de verdere uitwerking daarvan hebben wij, via vaststelling van het accommodatiebeleid, prioriteit gelegd op de onderwijshuisvesting en de binnensportaccommodaties.

Supermarkten Ter Borch

De gemeenteraad heeft een positieve houding aangenomen ten opzichte van de herinrichting van het entreegebied, inclusief de mogelijke ontwikkeling van twee supermarkten.

2. Realisatie doelen 2015

Nr. Doel Actie Realisatie Status

1. Ontwikkelings- en uitnodigingsplanologie

We hebben met een ‘Ja, mitshouding’ een positieve grondhouding richting markt- initiatieven. We geven planologisch advies bij initiatieven die uit de markt komen. 1.1

1.2

Planvorming op basis van gevraagde behoeften. Dat geldt voor onze eigen plannen en die van marktpartijen

Het woningbouwprogramma is afgestemd op de marktbehoefte Ja Ja

2. Actueel houden van onze bestemmingsplannen

Bijblijven met onze bestemmingsplannen is naast een wettelijke verplichting een voortdurende activiteit die we belangrijk vinden.

2.1 2.2 2.3

Actualiseren ‘Moederplan Ter Borch en Zuidlaren kern Herijken ‘Structuurvisie Ruimte’

Opleveren Structuurvisie PBH

In ontw. In ontw. Nee

3. Vergunningverlening en Toezicht en handhaving

Binnen deze taak voeren we vele reguliere werkzaamheden uit.

3.1 Het accent van de vergunningverlening en het bouwtoezicht richt zich vooral op (brand)veiligheid en gezondheid

Ja

4. Beoordeling van handhavingsverzoeken en planschadeverzoeken

Uitvoeren van adequate acties op basis van de vastgestelde beleidslijn.

4.1 Afhandelen verzoeken Ja

5. Maatschappelijk vastgoed

Het gemeentelijk vastgoed vormt een nieuw strategisch beleidsterrein. 5.1 Werken aan een apart begrotingsprogramma ‘Maatschappelijk

Vastgoed’, met daarin alle gemeentelijke vastgoedobjecten In ontw.

3. Toelichting op afwijkingen

2.1. In 2005 is het eerste bestemmingsplan vastgesteld in het kader van het project ‘Actualiseren en Digitaliseren van bestemmingsplannen’. En omdat bestemmingsplannen maximaal 10 jaar oud mogen zijn, staan we net als toen weer voor een grote actualiseringsslag. Over de gehele linie genomen voldoen we -op delen van een aantal kleinere plannen na- aan de

actualiseringsplicht. De komende periode moeten we wel actie ondernemen. De plannen voor het centrum van Zuidlaren en voor Ter Borch worden nu als eerste herzien. Hierin worden diverse andere kleinere bestemmingsplannen meegenomen. Wanneer bestemmingsplannen ouder zijn dan tien jaar kunnen we de leges op de ruimtelijke toetsing niet of niet volledig innen.

2.2. Voor het grondgebied van Tynaarlo gelden op dit moment diverse (recent) vastgestelde structuurvisies, onder andere voor Wonen, Archeologie en Cultuurhistorie. Dit zijn onderwerp-gerelateerde structuurvisies. Het ‘Structuurplan gemeente Tynaarlo’ dateert van 2006. Deze wordt, met het oog op de komst van de Omgevingswet in 2018, vervangen door een nieuwe Omgevingsvisie voor het gehele grondgebied.

2.3. De verdere ontwikkeling van dit gebied heeft vertraging opgelopen omdat de ontwikkelaar zich aan het beraden is op de kaders die door de gemeenteraad zijn vastgesteld. Deze komt hier in het eerste kwartaal 2016 op terug.

5. Om het overzicht te behouden en meer inzicht te krijgen in ons maatschappelijk vastgoed, willen we daar graag een apart programma voor inrichten in de begroting. De inventarisatie van het vastgoed is afgerond. We hebben het programma echter nog niet ingericht, want het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten (BBV) wijzigt. Dat heeft gevolgen voor de vrijheid die een gemeente heeft in het samenstellen van -onder andere- programma’s. Bovendien wordt er met ingang van volgend jaar gewerkt met taakvelden die door de rijksoverheid worden vastgesteld, in plaats van de huidige producten. Wanneer de gevolgen van deze wijzigingen volledig in kaart zijn gebracht, wordt verder gewerkt aan dit voornemen.

4. Ontwikkelingen

Er komen een aantal belangrijke wetswijzigingen aan. De BBV, de nieuwe Omgevingswet en de wetgeving rondom de vennootschapsbelasting hebben impact op ons beleid.

Cluster 9 || Financiering

“Een positief resultaat nodigt uit tot analyse, maar versterkt onze financiële weerbaarheid””

1. Hoogtepunten

Met de nota activeren, waarderen en afschrijven hebben we het afgelopen jaar belangrijke stappen gezet in het duurzaam en houdbaar inrichten van onze financiën. Dat was noodzakelijk om te garanderen dat we ook in de toekomst kunnen blijven investeren in de leefbaarheid van onze gemeente en in de voorzieningen die onze inwoners belangrijk vinden, zoals onderwijs, sport en het beheer van de openbare ruimte.

We streven naar een financieel duurzaam, houdbare en transparante begroting. Structurele lasten willen we dekken uit structurele baten. De risico’s die we lopen hebben we goed in beeld. We zijn ons bewust van de gevolgen van ons handelen en de ontwikkelingen om ons heen. We zijn steeds beter voorbereid op de fluctuaties in de algemene uitkering door de invoering van het schommelfonds. En we zorgen er voor dat we ‘op tijd’ budgetten beschikbaar hebben voor (noodzakelijke) (vervangings-)investeringen. We voeren een financieel beleid met oog voor de toekomst: houdbaar, transparant en passend bij een lenige en slagvaardige organisatie.

Wij constateerden begin 2015 dat voor onze wettelijke taak op het gebied van accommodatiebeleid, beheer en onderhoud openbare ruimte en onze ambities in het sociaal domein en voor

sportaccommodaties onvoldoende middelen beschikbaar waren in de begroting. Daarom hebben we in 2015 onderzocht welke tekorten er bestonden in de begroting en welke keuzemogelijkheden er waren ten aanzien van het uitvoeringsniveau. Uitgangspunt hierbij is geweest dat we voor elk thema minimaal de noodzakelijke budgetten in de begroting wilden opnemen om aan onze wettelijke verantwoordelijkheid te voldoen. De gemeenteraad heeft op 8 december 2015 ingestemd met de uitgangspunten en kaders zoals deze bij de uitwerking van de thema’s door het college aan de raad zijn voorgelegd. Er zijn daarmee structureel voldoende middelen in de begroting beschikbaar om de noodzakelijke investeringen te kunnen doen op het gebied van sociaal domein, accommodatiebeleid, beheer en onderhoud in de openbare ruimte en de gewenste investeringen op het gebied van sport.

2. Realisatie doelen 2015

Nr. Doel Actie Realisatie Doel

1. Heffingen en belastingen

Ozb stijgt maximaal 2% en kostendekkende dienstverlening en kostendekkende leges en heffingen

1.1 1.2 1.3

Maximaal 2% trendmatige verhoging

Bouwleges en heffingen eenmalig op transparantie beoordelen

Audit op kostendekkendheid uitvoeren bij begroting

Ja Ja Ja

2. Transparante en heldere verslaglegging

Nota’s helder, duidelijk en transparant, gewaardeerd door de gemeenteraad. Duidelijk leesbare stukken P&C en transparante afweging van welke middelen voor welke doelen nodig zijn.

2.1 2.2 2.3

Nota kapitaalgoederen

Duidelijk leesbare stukken P&C

2 keer per jaar afwegen van welke middelen voor welke doelen nodig zijn. Opnemen in procedures en voorstellen aan de raad

In ontw. Ja Ja

3. Sluitende meerjarenbegroting en risicoafdekking

We willen het huishoudboekje op orde hebben. Daarbij worden structurele kosten met structurele middelen gedekt. Daarnaast hebben we steeds een actueel beeld van de reserves en het weerstandsvermogen. De realisatie van de ombuigingen brengen we actueel en transparant in beeld.

3.1 3.2 3.3

Sluitende begroting

Uitvoering aan plan voor herstel weerstandsvermogen Voortgang van de te realiseren ombuigingen in beeld. Evalu-atie stand van zaken uitvoeren en presenteren in P&C cyclus als onderdeel van alle P&C-producten

Ja Ja Ja

4 Beleidsstukken (indien geen onderdeel van bovenstaande doelen/acties)

4.1 4.2 4.3 4.4 4.5 Jaarrekening 2014 Voorjaarsbrief 2015 Perspectievennota 2015 Begroting 2016 Najaarsbrief 2015 Ja Ja Ja Ja Ja 3. Toelichting op afwijkingen

1. De kostendekkendheid van de leges is beoordeeld. Onze tarieven zijn op totaalniveau niet kostendekkend. Onze doelstelling is 100% kostendekkendheid voor wat betreft de leges. In 2016 wordt een plan opgesteld om tot de gewenste kostendekkendheid te komen.

2. De nota kapitaalgoederen is nog niet gereed. Dit komt omdat in 2015 de eerste prioriteit lag bij de nota activeren, waarderen en afschrijven en bij het onderzoek naar de thema’s accommodatiebeleid en beheer en onderhoud openbare ruimte. Belangrijke kaders voor de nota kapitaalgoederen maken ook deel uit van de thema’s zoals deze op 8 december 2015 door de raad zijn vastgesteld. Deze zullen verder worden vormgegeven en worden opgenomen in de nota kapitaalgoederen. 3. Ons weerstandsvermogen is toegenomen tot 205%, door het afnemen van het aantal en de omvang van de risico’s. We hebben het Accommodatiebeleid herijkt, we lopen minder risico in het sociaal domein en door een wijziging in het BBV rekenen we minder rente toe aan de projecten van het grondbedrijf, waardoor we in de toekomst minder geld hoeven terug te verdienen en daardoor de risico’s dalen.

4. Ontwikkelingen, meer dan ooit Vennootschapsbelasting (Vpb)

Vanaf 1 januari 2016 moeten wij als gemeente belasting betalen over de winst die wij behalen met commerciële activiteiten. Activiteiten die wij als gemeente uitvoeren en die de markt ook kan

uitvoeren, worden gelijkgesteld. In 2015 hebben wij geïnventariseerd welke van onze activiteiten als commerciële activiteiten kunnen worden aangemerkt en op welke hiervan wij winsten behalen. Op basis van deze analyse gaan wij ervan uit dat wij alleen voor het grondbedrijf (grondexploitaties) te maken krijgen met de Vpb.

Vernieuwing BBV

We hebben ruim 10 jaar te maken met het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV), wat voor ons de basis is voor de inrichting van de begroting en financiële administratie. In 2014 heeft een

adviescommissie van de VNG een advies uitgebracht aan het rijk met verbetervoorstellen voor het BBV. Deze verbetervoorstellen moeten onder meer leiden tot meer transparantie en een betere vergelijkbaarheid van de begroting en jaarrekening van gemeenten onderling. Door gemakkelijker en beter inzicht in de financiële stukken wordt de kaderstellende en controlerende rol van de raad verstevigt.

De adviezen van de adviescommissie zijn uitgewerkt in concrete voorstellen. Het BBV wordt gewijzigd in 2016 en de gevolgen van deze wijzigingen zullen wij moeten vertalen in de begroting 2017. De wijzigingen hebben onder andere betrekking op het invoeren van een aantal verplichte

beleidsindicatoren, de presentatie van overhead waardoor meer inzicht in overhead en kosten ontstaat in de begroting en jaarrekening en de indeling van de begroting in taakvelden.

Wij zullen in de perspectievennota 2016 nader ingaan op de vraag welke effecten de wijzigingen in het BBV hebben op de inrichting en presentatie van de financiële stukken van de gemeente.

Verruiming gemeentelijk belastinggebied

Het kabinet komt voor de zomer van 2016 met een voorstel voor een verschuiving van de

inkomstenbelasting naar het gemeentelijk belastinggebied. Het betreft een bedrag van € 4 miljard (vanaf 2019). Hierdoor worden gemeenten in de gelegenheid gesteld beter in te spelen op lokale wensen.

Daarnaast is door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aangekondigd dat hij de afschaffing van precario op nutsbedrijven voorziet bij de hervorming/verruiming van het gemeentelijk belastinggebied. In 2016 volgt een wetsvoorstel om ervoor te zorgen dat de tarieven voor precario op nutsbedrijven niet verder oplopen en het aantal gemeenten dat precario heft, niet verder stijgt. Wij volgen bovenstaande ontwikkelingen en bekijken hoe deze van invloed zijn op onze gemeente.

Onvoorzien

In het overzicht van onvoorzien wordt een verantwoording gegeven op het gebruik van het geraamde bedrag voor onvoorzien. De post onvoorzien is als een post in de begroting opgenomen en wordt verantwoord onder programma 7: Algemene middelen.

In de primitieve begroting is strcutureel € 32.500 voor onvoorzien incidenteel.

De stand en het verloop van deze onvoorzien posten wordt iedere 2 weken aan de gemeenteraad gerapporteerd, als daartoe door begrotingswijzigingen aanleiding toe is.

ONTWIKKELING VAN DE POST ONVOORZIEN INCIDENTEEL 2014

kostenplaats 4.07.06.10 kostensoort 4000.100

WIJZIGING OMSCHRIJVING ONTTREKKING TOEVOEGING

0 Primitieve begroting 2015 32.500 TOTAAL 0 32.500 0 32.500

Van het voorgenomen incidenteel nieuw beleid 2015 hebben wij hieronder een overzicht opgesteld van datgene wat gerealiseerd is en wat is doorgeschoven naar 2016.

Incidenteel nieuw beleid 2015 2015 Uitgegeven

Meegenomen

naar 2016 Valt vrij

Visienota economie

‘’Tynaarlo verbindt’’ 100.000 37.314 0 62.686

Bijdrage Transferium de Punt 650.000 0 650.000

Samenwerking Drentsche Aa 150.000 30.000 *120.000

Meetpunt koude klinkerweg 20.000 0 0 0

Vitaal platteland 200.000 0 200.000 0 Onderzoek Vastgoed 10.000 10.000 0 0 Frictiekostenbudget bedrijfsvoering 150.000 150.000 0 0 Leefbaarheidsfonds 50.000 9.604 40.396 Fietspad Legroweg 20.000 20.000 0 0 Totaal 1.350.000 256.918 970.000 103.082 Visienota economie

Van de beschikbare middelen is in 2015 besteed aan (afgerond op 1.000): revitalisering recreatie-toeristische voorzieningen Zuidlaardermeer 15.000, onderzoeken toekomst Groningen Airport Eelde 11.000, subsidie ATB route omgeving Schipborg, Anloo 2.000, subsidie Berend Botje festival 2.000, kosten tav de lening voor zandsculpturen 3.000 en de Bedrijvencontactdagen Drenthe 5.000. Transferium de Punt

Voor het transferium de Punt is een maatschappelijk krediet beschikbaar gesteld. De middelen zijn in een bestemmingsreserve gestopt.

Meetpunt koude klinkerweg

Budget is bij de voorjaarsbrief ingezet ter dekking van digitalisering milieuvergunningen. Vitaal platteland

Het budget is toegevoegd aan het maatschappelijk krediet Vitaal Platteland. De beschikbare middelen zijn gestort in de bestemmingsreserve Vitaal Platteland.

Leefbaarheidsfonds

Op 8 maart is er een voorstel in de raad geweest om het restant ad € 40.396 van het leefbaarheidsfonds te onttrekken uit de Argi.

Naast de bovenstaande bedragen waarvan een deel is doorgeschoven naar 2016 zijn ook de onderstaande middelen meegenomen naar 2016.

Transport uit bovenstaande tabel * 120.000

Digitalisering milieuvergunningen 53.000 Speelruimteplan 33.000 POD Drenthe 50.000 Juridische kosten PBH 13.785 Paterswolde Noord 11.000

In document Jaarstukken 2015 (pagina 25-35)