• No results found

4 Toekomstige ontwikkelingen tot 2020

4.2 RUIMTELIJKE ONTWIKKELINGEN ROND DE KERN AALTEN 2020

De beschrijving van de ruimtelijke ontwikkelingen is gebaseerd op een vijftal documenten:

ƒ Toekomstvisie Aalten, deel 1: Bouwstenen (december 2002).

ƒ Toekomstvisie Aalten, deel 2: Streefbeeld (december 2004).

ƒ Masterplan Bredevoort (december 2004)

ƒ Structuurvisie Dinxperlo – De Heurne (juli 2007).

ƒ Woonvisie (november 2009)

Deze vijf documenten bieden het ruimtelijk kader voor de lange termijn. Hierin is een samenhangend geheel van beleidslijnen betreffende de ruimtelijke structuur en de toekomst van de gemeente uitgewerkt. Opgemerkt wordt dat per 1 januari 2005 de gemeenten Dinxperlo en Aalten zijn samengevoegd. De hierboven eerste vier documenten beschrijven dan ook apart de ruimtelijke ontwikkelingen rond de kern Aalten, de kern Bredevoort en kern Dinxperlo. De Woonvisie is een integraal document. In deze paragraaf staan kort de ontwikkelingen opgesomd die een relatie hebben met verkeer. Voor een uitgebreide beschrijving wordt verwezen naar de documenten zelf.

4.2.1

WONINGEN

De documenten ‘Toekomstvisie Aalten, deel 1 en deel 2’ geven een overzicht van de verwachte ruimtelijke ontwikkelingen rond de kern Aalten tussen 2000 en 2015. De

gemeente Aalten, in haar oude vorm, had in 2000 7.028 woningen binnen haar gemeente. De provincie Gelderland heeft in “Het Uitvoeringsprogramma Woningbouw, Bijstelling 2000”

een prognose gegeven van het verwachte aantal woningen dat nieuw gebouwd zal moeten worden. Inmiddels zijn de gebruikte gegevens voor het opstellen van de Toekomstvisie Aalten en de Structuurvisie Dinxperlo voor wat betreft het wonen achterhaald. Daarom is in 2009 de nieuwe Woonvisie opgesteld. Op basis van deze woonvisie ziet de prognose met betrekking tot grootschalige woningbouw er als volgt uit:

ƒ In en rondom de kern van Aalten, periode 2010 – 2020: 500 woningen

Voor een nadere beschrijving van de exacte locaties (ook van de kernen Lintelo, Bredevoort, IJzerlo en Barlo wordt verwezen naar hoofdstuk 6 van het rapport ‘Toekomstvisie Aalten, deel 1: Bouwstenen’. De meeste woningbouwontwikkeling zal plaatsvinden ten

noordwesten van de kern van Aalten.

In het Masterplan Bredevoort is ruimte gereserveerd voor kleinschalige voorraaduitbreiding voor verschillende woningtypen.

4.2.2

BEDRIJVIGHEID

In het Streekplan van de Provincie Gelderland is per gemeente nader toegelicht wat de afwegingen zijn geweest voor de uiteindelijke aanwijzing van de zoekzones voor

bedrijfsterrein, zo ook voor de gemeente Aalten (kernen Aalten en Dinxperlo). Daarbij zijn de harde plannen als een gegeven beschouwd. Voor de kern Aalten is ingezet op een verdere ontwikkeling van bedrijvigheid met in totaal circa 30 hectare (waarvan 12 hectare reeds uitgegeven). Een substantieel deel van de gronden is benodigd voor de uitplaatsing van bestaande bedrijven uit de bebouwde kom (6 hectare). Op termijn kan door deze ontwikkeling een nieuwe westelijke randweg worden aangelegd (afgemaakt).Op deze wijze is er een betere ontsluiting van het bedrijventerrein en worden bestaande woonwijken ontzien van verkeer met het bedrijventerrein als bestemming. Voor de kern Aalten kiest de gemeente voor aanwijzing van circa 13 hectare bruto bedrijventerrein voor de periode tot 2015. Het resterende gedeelte wordt na 2015 ontwikkeld.

In de nota van ‘locatieonderzoek bedrijventerreinenontwikkeling’ (BRO, 2000), wordt gesteld dat om de groei van de bedrijvigheid in rond de kern Aalten op te kunnen vangen, er extra ruimte nodig is voor bedrijfsvestiging. Uit het onderzoek van BRO kwamen drie geschikte locaties naar voren voor het realiseren van een regulier bedrijventerrein, te weten:

Het gebied ten westen van bedrijventerrein Het Broek, het gebied ten noordwesten van bedrijventerrein Het Broek en het gebied tussen de Piepersweg en Wikkerinkweg.

Het grootste nog uit te geven terrein is de uitbreiding van Industrieterrein II aansluitend op het bestaande bedrijventerrein tussen de Nijverheidsweg en Eerste Broekdijk. Daarnaast biedt Werklandschap Zomerweg (west) ruimte voor de vestiging van bedrijven.

De gemeente wil tussen 2010 en 2020 circa 20 hectare netto bedrijventerrein realiseren op de hierboven genoemde locaties. Dat betekent voor zowel de kern Aalten als Dinxperlo beiden 10 hectare netto bedrijventerrein.

4.3

INFRASTRUCTUUR AALTEN

Rondweg

In de ‘Toekomstvisie Aalten, deel 1 en deel 2’ is tevens aandacht besteed aan de

infrastructurele ontwikkelingen in combinatie met de ontwikkeling van nieuwe woon- en bedrijventerreinlocaties. De ontwikkeling van nieuwe woon- en bedrijventerreinlocaties vindt vooral plaats aan de westzijde van kern Aalten. Voor de ontsluiting van dit gebied wordt gedacht aan een noordelijke en zuidelijke inprikker, en eventueel de verbinding tussen de noordelijke en westelijke inprikker.

Onderstaande figuren geven grofweg de planning van de te realiseren woningbouwlocaties, bedrijventerreinen en infrastructuur rond de kern Aalten. Voor een nadere beschrijving van deze actie kaarten en achtergronden wordt verwezen naar hoofdstuk 8 van het rapport

‘Toekomstvisie Aalten, deel 2: Streefbeeld’.

Ringweg N318

De gemeente is betrokken bij een verkenning die de provincie Gelderland heeft uitgevoerd om de verkeerssituatie te verbeteren. Het gaat over het traject N318 tussen Varsseveld en Winterswijk. Voor het deel op het grondgebied Aalten loopt dit vanaf de Gendringseweg tot aan de Stoffelsweg. Binnen deze plannen wordt de doorgaande fietsroute via de Ringweg verplaatst naar een fietsroute door het centrum van Aalten, wordt de bocht ter hoogte van Lage Veld aangepast, wordt een nieuwe brug over de Slingebeek aangebracht, worden brede middengeleiders ter hoogte van de kruisingen met de Grevinkweg, Romienendiek en Bokkelderweg gerealiseerd, wordt de kruising Ringweg – Hogestraat/

Varsseveldsestraatweg en de fietsoversteek ter hoogte van de Bijnenweg aangepast en blijft de maximum snelheid op de Ringweg 70 kilometer per uur. Vooral in de spitsperioden is het voor verkeer vanuit en naar Bredevoort erg lastig (kleine hiaten) om de drukke N318 over te steken. De provincie hoopt met de realisatie van de voorstellen voor de N318 de verkeerssituatie te verbeteren (oversteekbaarheid).

Verkenning N819, 60 km/uur gemeente Aalten

Deze verkenning wordt uitgevoerd door de provincie Gelderland in samenwerking met de gemeente. Deze verkenning spitst zich in eerste instantie op het verkrijgen van draagvlak bij de gemeente en de regiopolitie voor het inrichten van de N819 als een erftoegangsweg, waarbij de snelheid verlaagd wordt van 80 km/uur naar 60 km/uur. De N819 is in het PVVP2 gecategoriseerd als een erftoegangsweg, maar nog niet als zodanig ingericht. In 2010 zal de verkenning van de N819 worden afgerond.

Preverkenning N313, Lichtenvoorde – Duitsland

De provincie voert voor dit deel van de N313, welke is gecategoriseerd als een

gebiedsontsluitingsweg met een maximum snelheid van 80 km/ uur, een verkenning uit. In deze verkenning worden bestaande knelpunten geïnventariseerd en worden

oplossingsrichtingen uitgewerkt. Het gaat hierbij onder andere om het aanbrengen van mogelijke verbeteringen bij fietsoversteken, aanbrengen van belijning en markering conform Essentiële Herkenbaarheidkenmerken en het aanpassen van de vormgeving van de

parallelweg. In overleg met de gemeente worden deze maatregelen onderzocht om hiermee de verkeersveiligheid op dit wegvak te verbeteren.

Afbeelding 4.1

Actiekaarten 2010 en 2015 rond kern Aalten

Toegankelijkheid haltes/ station

De komende jaren worden in de provincie Gelderland langs gemeentelijke en provinciale wegen ongeveer 1100 halteplaatsen aangepast. Perrons worden verhoogd en verbreed. Zo kunnen mensen die minder mobiel zijn, gemakkelijk gebruik maken van het openbaar vervoer. Deze aanpassing wordt zoveel mogelijk uitgevoerd conform de CROW publicaties 219 en 233 (Toegankelijk Collectief Personenvervoer). Bij de aanpassing krijgen

veelgebruikte haltes prioriteit, zoals stopplaatsen bij ziekenhuizen, zorgcentra en scholen.

Ook stations worden toegankelijk gemaakt. ProRail gaat op alle stations kleine

aanpassingen doen voor blinden, slechtzienden en mensen die slecht ter been zijn. Verder worden perrons van stations met meer dan 2000 instappers per dag aangepast. Om toegankelijke stations over alle regio's te spreiden, krijgen ook een aantal kleinere stations een beurt. De gemeente Aalten zoekt zoveel mogelijk aansluiting bij deze plannen (in onder andere het Lokaal Veiligheidsarrangement).