• No results found

De ruimte die ouders ervaren in de methode ‘Goed gedaan!’ voor het in gesprek gaan met de

3. Resultaten

3.5 De ruimte die ouders ervaren in de methode ‘Goed gedaan!’ voor het in gesprek gaan met de

Uit bovenstaande paragraaf is gebleken dat ouders veel verantwoordelijkheid bij de school leggen op het gebied van de sociaal-emotionele ontwikkeling en vertrouwen hebben in de professionaliteit en aanpak van basisschool de Punt. Een kanttekening die veel ouders hierbij plaatsen is dat ze graag beter op de hoogte gehouden willen worden van de aanpak die binnen de school wordt toegepast.

Ouder 3: “Van ons, ja wij weten het niet en op school, ja de juf heeft misschien 20 of 25 kinderen. Ik wil wel weten van als de juf ziet he die twee zijn aan het pesten.”

Ouder 3: “En snap je. Dus eigenlijk terugkoppeling van de leerkrachten zelf.”

De ouders binnen de focus group zijn niet erg tevreden over de informatie die vanuit de school wordt aangereikt omtrent de aanpak van de school met betrekking tot de sociaal-emotionele ontwikkeling.

Ouder 2: “Wij hebben weinig informatie. Iemand moet meer informatie geven.” Ouder 4: “Ja ik wil weten wat er gebeurt. Graag praten. Niet dat het is onduidelijk voor

ouders.”

Interviewer: “NIET DAT JE MOET RADEN NAAR WAT ER IS GEBEURD.” Ouder 4: “Ja precies.”

Ook uit de vragenlijst is gebleken dat het merendeel van de ouders beter op de hoogte gehouden wil worden van wat de school doet op het gebied van de sociaal-emotionele ontwikkeling in het algemeen (zie figuur 12) en specifiek met betrekking tot de aanpak van ‘Goed gedaan!’. Daarnaast hebben ouders tips en tops genoteerd na afloop van de ouderavond midden april. Uit de genoteerde tips komt naar voren dat ouders graag op de hoogte willen blijven van de ontwikkelingen van het kind en wat er in de klas wordt aangeboden, zie onderstaande citaten.

Citaat 1: “Met terugkoppelen van bijzonderheden niet wachten tot 10-minutengesprekken en dergelijke.

Citaat 2: “Introductiethema van ‘Goed Gedaan!’ in de klas in de vorm van koffieochtend” Genoteerde tops laten zien dat de ouderavond tevens een eerste gespreksvorm is, waarbij ouders zich betrokken voelen en nieuwe inzichten werven, zie onderstaande citaten.

Citaat 3: “Communicatie is zeer verbeterd. Ouders zijn positiever en meer betrokken. Zie opkomst van vanavond!”

Citaat 4: “Ik heb vanavond gezien dat er echt een doorgaande lijn is die al bij de peuters begint en doorgaat tot en met groep 8.”

Figuur 12. In hoeverre willen ouders beter op de hoogte gehouden worden van wat de school doet op het gebied van de sociaal-emotionele ontwikkeling?

Noot. SE = sociaal-emotioneel

Ouders willen graag op de hoogte blijven. Onderstaande citaten illustreren dat ouders daarnaast tips willen ontvangen met betrekking tot de aanpak van de school omtrent de sociaal-emotionele ontwikkeling.

Ouder 2: ”Ja over opvoeding, opvoeding heeft vele dingen. Of voor school of voor iets buiten de school, spulletjes ofzo. Geef tips voor ouder.”

Ouder 3: “Maar ook voor de ouders, wat dit ken ik niet, is misschien wel handig, want we hebben wel spelletjes, maar mijn dochter kan niet tegen verliezen. Maar ik lees hierzo. Verlies hebben, pech hebben, sportief, jammer zeggen. Hebben we deze gehad? Wat dit is wel

handig.”

Ouder 4: “ Wat zijn hun verhalen en hoe gaan zij ermee om.”

Omtrent het toepassen van de aanpak van de school thuis, komt ook ‘Goed gedaan!’ specifiek ter sprake in zowel de resultaten van de vragenlijst als van de focus group. De methode heeft per thema een lijst ontwikkeld die voor de kinderen in de klas hangt en een overzicht biedt van wat ze de komende periode gaan leren. Alle ouders in de focus group zijn erg positief over de lijsten en geven aan deze graag thuis te willen ontvangen. Op die manier kunnen ze de aanpak thuis doortrekken en leren van de school. Ook tijdens de workshops op de ouderavond werd geregeld om tips gevraagd omtrent de toepassing van de methode thuis.

Alle ouders van de focus group willen graag in gesprek over de normen en waarden die heersen in school. Twee ouders binnen de focus group geven aan dat zij graag zouden zien dat er regelmatig een activiteit wordt georganiseerd waarin ouders met schoolleiding in gesprek kunnen, zie onderstaande citaten.

Ouder 2: “Ja sommige school hebben, heeft elke dinsdag of ja soms een keer per maand, ja uh, zelf te vergaderen, maar ouders, samen praten over opdracht ofzo. Voor kinderen, het is belangrijk voor kinderen. Deze school, nooit gehoord. [=! STEM VERHEFFEN] Nooit, Ik weet niet waarom, het is belangrijk!”

Interviewer: “MET MEERDERE OUDERS TEGELIJKERTIJD?” Ouder 2: “ Ja!”

Uit de vragenlijst komt tevens de behoefte naar de organisatie van activiteiten naar voren al wordt hier met name het één-op-één gesprek met de eigen leerkracht aangehaald (zie figuur 13).

Figuur 13. Activiteiten waar ouders behoefte aan hebben om over de opvoeding te praten

In de focus group komt opnieuw het belang van rekening houden met geloof en religie ter sprake. Daarnaast wordt uitgesproken dat de school niks over de thuissituatie hoeft te weten om een goede begeleiding te kunnen bieden op sociaal-emotioneel gebied, zie onderstaand citaat.

Ouder 4: “Nee, nee, nee, niet de thuissituatie. De thuissituatie kan je gewoon als constant veronderstellen. Maar gewoon het beleid dat de school uitvoert, dat is goed. Maar wel enigszins rekening houden met nou ja uh, met welke doelgroepen je hier hebt.”

In de vraag ‘Welke informatie heeft de school volgens u nodig over het kind of uw thuissituatie om uw kind op school goed te kunnen begeleiden op het gebied van de sociaal-emotionele ontwikkeling?’ bevestigen 7 van de 29 uitspraken dat de thuissituatie als privé beschouwd moet worden. 22 ouders

geven aan de verdieping in de thuissituatie wel van belang te vinden. Daarbij worden het vaakst termen als ‘karakter’, ‘gedrag’, ‘omstandigheden’, ‘gezinssituatie’, ‘etniciteit’ en ‘religie’ genoemd.

Alle data zijn geanalyseerd en beschreven in bovenstaand hoofdstuk. Om een antwoord op de hoofdvraag te kunnen formuleren aan de hand van de besproken deelvragen, worden de relevante conclusies overzichtelijk beschreven in het volgende hoofdstuk.