• No results found

RTV Utrecht - Topiclist 21 mei Algemeen Vragen

Bijlage 9: RTV Utrecht 22 mei

Transcript

Uitzenddatum: 22 mei

Presentator: Mari Carmen Oudendijk en Riks Ozinga Vorm: reportage/rubriek

Headline: geen

Totale duur van het item: 5:40 minuten

22 mei

Shotcode Tekst Beeld

00:23-00:32

P1: goeienavond. Sinds vanochtend zijn overal in de regio de stembussen open voor de Europese verkiezingen. Verslaggever Eva Munnik is in Bilthoven. Ja hoe is het met de opkomst daar, Eva?

totaalshot van presentatoren op de bank in de studio.

00:32-00:45

Verslaggever: Ja rustig he, heel rustig. De mensen van het stemlokaal zijn blij dat wij er zijn, want dan hebben ze tenminste nog wat vermaak. Het is stil, en we moeten afwachten of ze die 30 procent überhaupt weten te halen die voorspeld is.

Halftotaalshot van verslaggever die stand-up doet in stemlokaal

00:45-00:46

P1: Ok. Straks dan meer over Eva. Halftotaalshot van presentatrice.

07:54-08:12

P2: De hele dag al kunt u stemmen voor het Europees Parlement tijdens de Europese verkiezingen. Ze zijn de minst populaire van alle verkiezingen. Naar verwachting ligt de opkomst niet veel hoger dan dertig of veertig procent.

P1: ja en onze verslaggever Eva Munnik staat bij een stemlokaal in Bilthoven, Eva je zei het net al he, niet al te veel enthousiasme.

Totaalshot presentatoren op de bank in de studio. Achter hen op het scherm in de Europese vlag te zien.

08:12-08:50

Verslaggeefster: Nee, terwijl mensen in de Bilt heel trouw komen stemmen normaal gesproken. Een hoge opkomst hebben ze altijd hier, maar dit keer is het ook hier in Bilthoven rustig. Op hoeveel staat de teller nu? (in de verte zegt iemand 236). 236 mensen zijn er komen stemmen tot

Halftotaalshot van stand-up van verslaggeefster Eva Munnik

nu toe, nou dat is minder dan de helft dat er tijdens de gemeenteraadsverkiezingen kwam opdagen. Ja de gemeente dat staat natuurlijk wat dichterbij mensen, Europa dat boeit veel mensen niet zo. Wij hebben daar zelf de afgelopen tijd verandering in proberen te brengen met brieven aan Brussel waarin we lieten zien hoe

verschillende Utrechters geraakt worden door die Europese Unie. Wij waren in Brussel ook bij Corien Wortmann uit Zeist, die na 10 jaar afscheid neemt van het Europarlement.

08:50-09:05

Beste Brussel, door verschillende mensen gesproken. Introductie van de rubriek ‘Brieven aan Brussel’, met fragmenten uit de

verschillende items van de rubriek

09:06-09:25

VO: In het Europees Parlement in Brussel worden 500 miljoen Europeanen vertegenwoordigd door meer dan 700 parlementariërs. Een van hen is Corien Wortmann uit Zeist. Verslaggeefster: Ja, ik heb er! Dat is ze.

VO: We zoeken Corien Wortmann op in haar kantoor in Brussel.

Shot van muur met portretten van alle Europarlementariërs.

09:26-09:52

Wortmann: Van een Oostenrijkse collega die zich altijd voor het midden- en kleinbedrijf heeft ingezet, gaat ook mee.

VO: Na tien jaar heen en weer reizen tussen Brussel en Zeist neemt ze afscheid van het Europarlement. Corien Wortmann gaat naar huis.

Wortmann: Ik ben een echte Utrechter, Nederlander, wij wonen al bijna ons hele huwelijk in Zeist en dat is toch de plaats waar je geworteld bent.

Totaalshot van Wortman die in haar kantoor een

verhuisdoos inpakt. Daarna halftotaal interviewshot.

09:52-10:06

VO: Kroon op haar werk is het Europees bankentoezicht. Daarmee worden probleembanken aangepakt en moet het vertrouwen in de financiële sector weer herstellen. Er was een lange nacht van zeventien uur onderhandelen voor

Exterieur van Europees parlement.

nodig om dat voor elkaar te krijgen.

10:07-10:16

Wortmann: Ja, de onderhandelingen met de ministers van financiën waren heel zwaar, en deze mappen die neem ik echt mee naar huis als herinnering. Die gaan mee naar Zeist.

Halftotaalshot van Wortmann die mappen in verhuisdoos doet.

10:17-10:35

VO: Corien Wortmann maakte in Brussel een

bliksemcarrière. Tien jaar geleden begon ze helemaal achter in de vergaderzaal. Inmiddels is ze uitgegroeid tot een doorgewinterd parlementariër en zit ze helemaal vooraan als vice-voorzitter van de grootste fractie in het Parlement, de Europese Christen Democraten.

Totaalshot vergaderzaal Europees parlement, camera zoomt in op Wortmann

10:35-10:57

Wortmann: en daarom heb ik ook in het hart van die eurocrisis ook zoveel kunnen betekenen en echt ook een beetje een Nederlands stempel kunnen zetten als het gaat om begrotingsdiscipline en landen ook bij de les houden. En dat is mooi dat ik dat heb kunnen doen en daar zullen ook in Nederland nog zeker de komende jaren de vruchten van plukken.

Halftotaalshot van Wortmann achter microfoon in

vergaderzaal van Europarlement.

10:57-11:09

VO: Het werk van Corien Wortmann zit erop. Na de

verkiezingen neemt een ander het stokje over. Die kan zich alvast verheugen op dit spectaculaire uitzicht. Zelf, gaat ze het niet missen.

Shots van uitzicht uit het kantoor van Wortmann

11:09-11:33

Wortmann: Nou helemaal niet. Nee hoor, geef mij maar de Zeister bossen. Ik heb ook eigenlijk in al die jaren wel te weinig van Brussel gezien, want het was voor mij eigenlijk gewoon een functionele werkplek en niet meer dan dat.

Half totaal interviewshot van Wortmann in haar kantoor in Brussel

11:34-11:40

P2: Corien Wortmann neemt dus afscheid, terug naar Zeist. En Eva, bij jou staat de nieuwe generatie

Europarlementariërs al klaar.

Totaalshot van presentatoren op de bank in de studio

11:41-11:56

Eva: Ja en in Bilthoven is daar, vlakbij Zeist weliswaar, Anne Marie Mineur van de SP haar stem aan het uitbrengen, want ze komt hier vandaan. Gooi hem d’r maar in mevrouw Mineur. Mevrouw Mineur u staat op nummer drie van de lijst, heeft u op uzelf gestemd?

Half totaal shot van stand-up van verslaggeefster.

11:56-12:54

Mineur: Nee ik heb niet op mezelf gestemd.

Verslaggeefster: Wat bescheiden. U staat op nummer drie van de lijst, denkt u dat u het Europese Parlement gaat halen? Het lijkt erop van wel he?

Mineur: De peilingen waren heel gunstig, die zeiden dat het drie of vier zetels werden, de laatste keer vier in de peilingen, dus ik heb goeie hoop ja.

Verslaggeefster: Nu staat de SP bekend als een best wel eurosceptische partij, heeft u toch zin om aan de slag te gaan in Brussel?

Mineur: Er is genoeg te doen ja. Als je ziet al die lobbyisten die er rondlopen, dat is echt de plek waar de macht is dus als je wil zagen aan de poten van de macht dan moet je daar zijn.

Verslaggeefster: En de afgelopen weken bent u druk geweest met campagnevoeren. Vandaag misschien ook nog?

Mineur: Vandaag niet meer zoveel, nee. Het was even genoeg.

Verslaggeefster: Krijgt u veel te horen van mensen dat het ze allemaal niet zo interesseert?

Mineur: Ja mensen hebben erg het gevoel dat er niet naar ze geluisterd wordt, en na de vorige referendumpeiling snap ik ook wel heel goed dat mensen het gevoel hebben van ja, er wordt niet naar ons geluisterd. Maar ja, de SP gaat wel degelijk doen wat we altijd doen, naar de mensen toe, vragen wat er speelt en proberen dat verhaal in Brussel voor het voetlicht te brengen.

Verslaggeefster: OK, nou dankuwel fijne avond nog.

Half totaal interviews shot van Anne Marie Mineur

12:55-13:02

Verslaggeefster: Ook hier in de Bilt, de gemeente van mevrouw Mineur zelf dus een hele lage opkomst tot nu toe, terwijl de mensen juist normaal zo trouw komen stemmen hier.

Half totaal shot van stand-up van verslaggeefster

13:06 studio

13:07-13:21

Verslaggeefster: Nee ik heb nog niet gestemd, maar ik kom uit Amersfoort dus ik moet natuurlijk in mijn eigen

woonplaats stemmen en vanmorgen was ik zoals

gebruikelijk weer bijna te laat en ik moest rennen naar de trein, maar straks op de terugweg naar het station ga ik alsnog stemmen want de stemlokalen zijn immers nog een paar uur open, dus het kan nog.

Half totaal shot van stand-up van verslaggeefster

13:22-13:34

P1: Oke Eva, van hetzelfde hoor, dankjewel. Ja en de stembussen die zijn nog tot negen uur vanavond open. De uitslag die wordt zondag pas bekend, want dan is in alle lidstaten gestemd.

Totaal shot van presentatoren op de bank in de studio. Achter hen is het logo van de EU te zien op het scherm.

RTV Utrecht - Topiclist 22 mei