• No results found

Vragen Algemeen Naam Datum Presentator Vorm

Hoe heet het programma? Op welke datum is het programma uitgezonden? Hoe heet de presentator? Presentatrice of presentator? Duo-presentatie of solo-presentatie? L1 NWS 22 mei Onbekend Presentator Solo-presentatie Syntactische structuur Onderwerp

Is het verhaal opgebouwd volgens de omgekeerde piramidestructuur? Wordt het belangrijkste nieuws als eerste vermeld en het minste belangrijke als laatste?

Dit item bevat twee onderdelen: de presentatie van cijfers uit het onderzoek, en de reportage over Dominique Buijs. In de presentatie van de

onderzoeksuitkomsten kan geen piramidestructuur onderscheiden worden. De verschillende uitkomsten worden achter elkaar gepresenteerd, zonder dat er vast te stellen valt dat het ene percentage belangrijker nieuws is dan het ander. In de reportage over

Dominique Buijs is er wel sprake van een

piramidestructuur. Het belangrijkste nieuws wordt namelijk al in de aankondiging van Jean van Hoof vertelt: “Voor diegenen die onlangs achttien jaar zijn geworden die mochten vandaag voor het eerst gaan stemmen. En er was ook iemand die precies vandaag achttien is geworden, dus een dubbel speciale dag”. Dit is het nieuws dat in deze reportage centraal staat.

Structuur van het script

Wordt het item weergegeven als een verhaal? Welke vragen worden er

beantwoord in het script? Kent het script een aanloop, hoogtepunt en afloop?

Het eerste onderdeel van het item, waarin de

uitslagen van het onderzoek van EenVandaag worden gepresenteerd, wordt niet verteld als een verhaal. Dit wordt achter elkaar opgelezen, zonder dat er sprake is van een aanloop, hoogtepunt of afloop. Het tweede deel daarentegen, de reportage, kent wel een verhaalstructuur. De verslaggever schetst eerst een achtergrond bij Dominque Buijs. Dit kan worden gezien als de aanloop naar het verhaal. Vervolgens

wordt Dominique geïnterviewd over hoe het is om voor de eerste keer te gaan stemmen, en over wat hij weet over de Europese politiek. Dit is het hoogtepunt van de reportage. De reportage wordt afgesloten met de afrondende opmerking: Binnen een jaar mag Dominique weer naar de stembus. Want in maart 2015 zijn de Provinciale Statenverkiezingen”. Dit geldt als afloop van het item.

Thematische structuur

Welke feiten worden er belicht? Welke bronnen worden gebruikt?

De enige harde feiten die in het item worden belicht zijn de resultaten van het onderzoek dat is uitgevoerd door EenVandaag. Hier worden verder echter geen conclusies uit getrokken. Verder bevat dit item geen harde nieuwsfeiten. Het is meer een sfeerverslag van een jongen die vandaag 18 is geworden, en voor het eerst van zijn leven mag gaan stemmen. Deze jongen, Dominique Buijs, is dan ook de enige bron die in het item aan het woord komt.

Stijlgebruik Worden er spreekwoorden en metaforen gebruikt?

Er wordt in het item geen gebruik gemaakt van spreekwoorden en metaforen

Woordkeuze Worden er moeilijke woorden gebruikt of woorden uit het eigen dialect?

Er worden geen moeilijke woorden of woorden uit het eigen dialect gebruikt

Beeldstijl Wat voor een beelden worden er gebruikt? Sluit het beeld goed aan op de tekst?

Er worden voornamelijk interviewbeelden gebruikt en beelden van het stembureau. Deze beelden sluiten goed aan op de tekst, maar bieden weinig op zichzelf staande informatie.

Extra Zijn er andere dingen die opvallen aan het item?

De inhoud van de Europese verkiezingen komt in dit item niet aan bod. Eenzelfde item had ook gemaakt kunnen worden voor verkiezingen op een ander bestuurlijk niveau.

Bijlage 14: Omroep Zeeland 19 mei

Transcript

Uitzenddatum: 19 mei Presentatie: Ariane Lafort Vorm: reportage

Headline: geen

Totale duur van het item: 1:45 minuten

Link naar het item: http://www.omroepzeeland.nl/video/2014-05-19/682342/zeeland-nu-maandag-19-mei-2014#.VglR2d_tmko

19 mei

Shotcode Tekst Beeld

05:41-06:05 P: Partijen die zetten zich schrap voor de Europese verkiezingen aanstaande donderdag. En dat betekent om toch zoveel mogelijk kiezers over de streep te trekken dat politici uit het Europarlement of die op de lijst staan, dat die vaak op tournee gaan door het hele land en op die manier proberen om met die kiezers in contact te komen. Ze komen in allerlei plaatsjes waar ze zelf misschien nog nooit van gehoord hadden, maar voor lokale politici zijn die bezoeken toch een

bijzondere gebeurtenis

Halftotaalshot van presentatrice Ariane Lafort achter desk in de studio.

06:06-06:18 VO: Lokale fractie van de SP in Sluis is uitgerukt om hun kandidaat voor de Europese verkiezingen te

verwelkomen. SP-lijsttrekker Dennis de Jong is

onderweg, en dat vinden de lokale SP’ers een hele eer

Totaalshot lokale SP’ers. Daarna close-ups van de verschillende SP-logo’s

06:18-06:28 Eversdijk: Wij vinden het leuk dat iemand als Dennis de Jong, onze lijsttrekker voor het Europarlement, deze kant op komt. Het is toch eigenlijk een uithoek van Nederland. Vinden we heel fijn.

Halftotaal interviewshot Rudy Eversdijk, lokale SP-politicus

06:29-06:42 VO: Maar eerst wachten voor de deur van de slijterij van Petra de Boevere. Want daar vind het werkbezoek plaats. De lijsttrekker laat wel erg lang op zich wachten.

Totaalshot wachtende lokale SP’ers voor de slijterij. Daarna totaalshot van Dennis de Jong die uit zijn auto

Hij heeft de boot van Vlissingen naar Breskens gemist. Uiteindelijk is daar dan toch het moment.

stapt.

06:42-07:02 Eversdijk: Eerste keer meegedaan met de

gemeenteraadsverkiezingen, 1 zetel. Eigenlijk 2, maar ja we hadden 14 stemmen tekort.

De Jong: Nou dan had je een paar mensen moeten omkopen (lachend)

Eversdijk: Ja eigenlijk wel

Totaalshot van gesprek tussen Eversdijk en De Jong

07:03-07:14 VO: Maar aan het onderonsje komt snel een eind, want de De Jong wordt op sleeptouw genomen door Petra de Boevere. En dan zit er voor de lokale SP’ers niks anders op dan toekijken. Toch was het voor Eversdijk een bijzondere ontmoeting.

Totaalshot slijterij, waar De Jong en De Boevere een gesprek voeren.

07:14-07:18 Eversdijk: Leuke man. Verstand van zaken. Ja, ging heel goed.

Interviewshot Rudy Eversdijk

07:19-07:26 VO: Petra de Boevere is ook kandidaat voor de

Europese verkiezingen. Zij staat op de lijst van LibDem. Over haar meer in onze uitzending van morgen.

Totaalshot van De Boevere en De Jong voor de slijterij