• No results found

In dit hoofdstuk zijn de resultaten uit het kwantitatieve onderzoek opgenomen. Deze zijn afkomstig uit de enquête, zie bijlage I.

De enquête is in totaal door 47 personen ingevuld en bevat open en gesloten vragen. Voor de stellingen wordt gebruik gemaakt van de 5-punts Likert schaal. De vragen zijn onderverdeeld in vijf onderdelen: betrokkenheid, training en instructie, ervaring projectmanagement, kwaliteit informatievoorziening AX en algehele ervaring met AX. Aan het eind van het hoofdstuk is een conclusie gevormd ten aanzien van de resultaten uit het kwantitatieve onderzoek. Een overzicht van de resultaten van deze onderdelen is opgenomen in figuur 5.1.

Betrokkenheid

De vragen ten aanzien van betrokkenheid hebben betrekking op beoordeling van de ervaring van de medewerkers ten aanzien van betrokkenheid gedurende de selectiefase, implementatiefase en over de informatievoorziening gedurende de implementatie.

In tegenstelling tot de uitkomsten van de interviews zijn de uitkomsten uit de enquête niet unaniem positief: 34% van de medewerkers is het niet eens met de stelling dat hij of zij voldoende gehoord is over zijn of haar wensen tot het ERP-systeem. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat in het selectieproces vooral product owners betrokken zijn geweest en daardoor positiever zijn over het selectieproces.

Er blijkt nauwelijks of geen statistische correlatie (p-waarden allen > 0,1, resultaat niet opgenomen) te bestaan tussen het gebruik van de module(s) (grootboek, klanten, verkoop, inkoop, productgegevens en logistiek) die de medewerkers gebruiken en zijn of haar beoordeling ten aanzien van betrokkenheid in de selectie van het ERP-systeem. Daarmee is er geen statistische onderbouwing dat ervaring van betrokkenheid door de gebruikers verband houdt met gebruik van een module. En hiermee dat gebruikers van bepaalde modules zich meer of minder betrokken hebben gevoeld gedurende de selectie van het ERP-systeem.

Als wordt gekeken naar het onderdeel betrokkenheid en de beoordeling van de gebruiksvriendelijkheid, algehele ervaring en verwachting voor de toekomst met betrekking tot AX, dan zijn alleen de onderdelen gebruiksvriendelijkheid (V26) en algehele ervaring (V27) statistisch significant met een lage correlatie (figuur 5.2).

Samengevat kan worden geconcludeerd dat het onderdeel betrokkenheid positiever wordt beoordeeld in de interviews, dan de uitkomsten van de enquête. Er is geen statistisch verband gevonden tussen het gebruik van de module in AX en beoordeling van betrokkenheid en een lage correlatie tussen beoordeling betrokkenheid gedurende de implementatie en zowel beoordeling van de gebruiksvriendelijkheid als algehele ervaring met AX.

Training en instructie

Het onderdeel training en instructie wordt gemiddeld licht positief beoordeeld (mean voor beide vragen 3,21, figuur 5.1). De vastlegging van instructies scoort gemiddeld lager, 3,07. Uit de aanvullende toelichting op beide vragen van negatieve beoordelingen blijkt dat er onder andere te weinig training is ontvangen (“ik heb maar één keer mogen trainen, dit was voor mij wel erg weinig”), deze kennis uit eigen interesse zelf is opgedaan en dat hij of zij vooraf onvoldoende kennis had over de denkwijze van het programma:

“informatie in test omgeving was niet up to date waardoor testen soms lastig was, tevens waren we niet voldoende op de hoogte van de denk/werkwijze van het programma, onlangs is er een consultant langs geweest om onze vragen te beantwoorden en uitleg te geven over programma, dit had eigenlijk voor livegang plaats moeten vinden, en uiteraard ook na die tijd”. (beantwoording enquête)

42

Er is geen significant verband gevonden tussen de beoordeling van training en instructie

en de ervaring met AX (p- waarden allen > 0,1, resultaat niet opgenomen) en het gebruik van de module (p- waarden allen > 0,1, resultaat niet opgenomen).

Samengevat wordt training en instructie licht positief beoordeeld door medewerkers binnen FIETS. Er is geen verband gevonden van training en instructie met de ervaring van AX en het gebruik van de module. Daarmee is geen indicatie dat training en instructie anders wordt beoordeeld door de verschillende modules of in relatie tot beoordeling van de ervaring met AX.

Projectmanagement

Ten aanzien van het intern projectmanagement was de programmamanager verantwoordelijk voor informatievoorziening over de voortgang van het project naar de medewerkers van FIETS. Op regelmatige basis, minimaal één keer per maand, werd deze in de personeelsinformatie gedeeld. Het merendeel van de geënquêteerden beoordeelt de stelling over informatievoorziening gedurende het ERP project gemiddeld dan wel positief (beide 42,9%).

Evenals voor het onderdeel training en instructie en betrokkenheid is ook voor de beoordeling van het interne projectmanagement verband gezocht met het gebruik van de modules in AX. Hieruit blijkt nauwelijks of geen significant verband (p- waarden allen > 0,1, resultaat niet opgenomen).

Het externe projectmanagement is deze in de enquête gemiddeld licht negatief (mean 2,82, figuur 5.1) beantwoord. De beoordeling van uit de enquête ligt daarmee in lijn met beoordeling in de interviews: deze waren unaniem negatief tot zeer negatief. Vanuit de enquête komen beschikbaarheid van consultants, wisselingen in het team en kennis van de consultants naar voren wanneer wordt gevraagd om de ervaring met het externe projectmanagement toe te lichten. Er is significante correlatie (p- waarden >0,1) tussen het gebruik van de modules en de beoordeling van het externe projectmanagement. Daarmee is geen bewijs voor dat beoordeling van het externe projectmanagement verband toont met het gebruik van de module(s)

Kwaliteit informatievoorziening AX

De vragen in de enquête ten aanzien van de kwaliteit van de informatievoorziening hebben betrekking op de tijdigheid, juistheid en betrouwbaarheid van de gegevens in AX ten opzichte van het vorige ERP-systeem AW. Daarnaast wordt deze vraag met betrekking tot betrouwbaarheid en snelheid specifiek voor klanten gesteld.

De vragen ten aanzien van de kwaliteit zijn allen gemiddeld positief (mean 3,33 of hoger, figuur 5.1). Alleen voor het wel of niet gebruiken van de module logistiek is er sprake van een significante lage correlatie met beoordeling van de informatievoorziening aan klanten, zie figuur 5.3. Deze Pearson’s R coëfficiënt is echter zeer beperkt (-0,288). Dit geldt niet voor de snelheid van informatievoorziening naar klanten, deze waarden zijn allen niet significant (p- waarden allen > 0,1). Daarmee is beperkt verband aangetoond dat gebruikers van de module logistiek negatiever zijn over de beoordeling van de kwaliteit van de informatievoorziening aan klanten in AX ten opzichte van AW.

Daarnaast blijkt een significant lage correlatie tussen de beoordeling van informatievoorziening in AX ten opzichte van AW en betrokkenheid gedurende de selectie, implementatiefase en informatievoorziening gedurende de implementatie, zie figuur 5.4. Beoordeling van betrokkenheid gedurende verschillende fasen en informatievoorziening speelt daarmee een rol bij de beoordeling van informatievoorziening van AX ten opzichte van AW.

Algehele ervaring

De vragen in het onderdeel algehele ervaring met AX hebben betrekking op gebruiksvriendelijkheid, algehele ervaring en verwachting voor de toekomst.

Deze vragen zijn gemiddeld positief (mean 3,38 of hoger, figuur 5.1) beantwoord. Er is geen significante correlatie gevonden tussen het aantal jaren werkzaam en de beoordeling van vragen over de algehele ervaring met AX (p-waarden allen > 0,1, resultaat niet opgenomen). Ook is er geen verband tussen de beoordeling van de algehele ervaring en het gebruik van modules (p- waarden allen > 0,1, resultaat niet opgenomen). Dit is opvallend aangezien uit de interviews blijkt

44 Conclusie kwantitatief onderzoek

Met uitzondering tot het onderdeel extern projectmanagement, wat gemiddeld negatief wordt beoordeeld, worden de onderdelen gemiddeld of positief beoordeeld. De negatieve beoordeling van het externe projectmanagement komt overeen met de resultaten uit het kwalitatieve onderzoek.

Verder blijkt uit de enquête een significant lage correlatie te bestaan tussen de beoordeling van gebruiksvriendelijkheid en algehele ervaring met AX en beoordeling van de betrokkenheid gedurende de implementatie van AX. En blijkt een significant lage correlatie te bestaan tussen beoordeling van de betrokkenheid gedurende de selectie, implementatie en informatievoorziening en beoordeling van de informatievoorziening in AX ten opzichte van AW in kwaliteit, snelheid en betrouwbaarheid zowel in het algemeen als specifiek voor klanten. Medewerkers die zich gedurende de selectie en implementatie meer betrokken hebben gevoeld en informatievoorziening gedurende deze fase beter hebben beoordeeld zijn positiever over de voordelen van AX ten opzicht van AW, als het gaat om informatievoorziening.

Enkel voor het onderdeel kwaliteit van de informatievoorziening aan klanten is een significant lage correlatie gevonden met het gebruik van de module logistiek. Voor de overige onderdelen is geen statistisch significant verband gevonden tussen beoordeling van de onderdelen en gebruik van de modules. Wat verder opvalt is dat gebruikers gemiddeld positief (mean 3,6) zijn over de toekomst met AX.