• No results found

gegevensuitwisseling tussen de vier

4.3 Resultaten enquête

Zoals vermeld heeft, op een enkeling na, iedere medewerker van de afdeling onderwijsservice de enquête ingevuld. Deze hoge respons zal het significantieniveau wellicht positief beïnvloeden. De resultaten van de enquête worden weergegeven met behulp van gemiddelden. Deze paragraaf is onderverdeeld in vijf subparagrafen. In subparagraaf 4.3.1 wordt een korte inleiding gegeven op gemiddelde scores. In subparagraaf 4.3.2. tot en met 4.3.5 worden de gemiddelde scores van de vier verschillende delen van de afdeling onderwijsservice behandeld. Ten slotte wordt er in subparagraaf 4.3.6 een conclusie gegeven met betrekking tot de gemiddelde scores van dit veldonderzoek.

In paragraaf 4.4 wordt het significantieniveau van het veldonderzoek getoetst met behulp van de T-toets

4.3.1 Gemiddelde scores

Met behulp van de ‘zevenpunts-likert schaal’ hebben bijna alle medewerkers van de afdeling onderwijsservice de enquête ingevuld. Deze zeven punten van de likert-schaal geven de grote van de betrekking tussen de drie waardestrategieën en de producten/diensten aan. Een medewerker heeft de score één gegeven als deze vindt dat er helemaal geen samenhang bestaat tussen een waardestrategie en een bepaald(e) product/dienst, terwijl er een zeven gegeven kon worden als men juist een zeer grote samenhang ervoer tussen de waardestrategie en het/de product/dienst. De gehele enquête met bijbehorende uitleg is opgenomen in Bijlage II. Onderwijsservice is onderverdeeld in afdelingen. Deze afdelingen zijn de afdeling examendiensten, de afdeling loting en basisregistratie, de afdeling onderwijsnummer en de afdeling klantrelatie. Deze afdelingen zijn overkoepelend voor de producten/diensten waarmee de afdeling onderwijsservice werkt.

Een conclusie met betrekking tot de gemiddelde scores kan gegeven worden vanuit verschillende gezichtspunten. Er kan per afdeling, per afdelingsdeel of zelfs per dienst/product een vergelijking gemaakt worden tussen het huidige oordeel van de medewerkers en de toekomstverwachting van deze medewerkers. Omdat een vergelijking per dienst/product te summier is, vooral omdat sommige diensten/producten zeer kleinschalig zijn opgezet is het verstandig om de vergelijking te maken tussen de verschillende afdelingen en afdelingsdelen.

4.3.2 Resultaten afdeling examendiensten

De afdeling examendiensten bestaat uit verschillende onderdelen. Deze onderdelen zijn Nederlands als tweede taal (NT2), de organisatie van de staatsexamens voor uiteenlopende niveaus, faciliteren van de ‘normale’ schoolexamens en tevens de administratie en

documentatie van deze genoemde examens. Zie paragraaf 3.2.1. voor meer informatie over de verschillende producten en diensten van de afdeling examendiensten.

Product Leadership

De huidige beoordeling van de medewerkers van de afdeling examendiensten met betrekking op product leadership is 4.26. Vooral organisatie en facilitatie van de staats- en centrale examens zorgen er voor dat dit cijfer aan de vrij hoge kant ligt. Het onderdeel ‘afgeven verklaring centraal examen’ scoort beduidend minder met een gemiddelde van 3,14. De medewerkers van de afdeling examendiensten verwachtten in de toekomst meer te werken met de waardestrategie product leadership. Dit feit blijkt uit een gemiddelde verwachtingsscore van 4,72. Deze stijging komt vooral voort uit het feit dat de nu nog lager scorende afdelingen ‘afgeven verklaring centraal examen’ en ‘verzorging van de administratie’ hoger scoren.

Huidig: 4,26

Toekomst: 4,72

Customer Intimacy

Met betrekking tot de tweede waardestrategie van Treacy en Wiersema, customer intimacy, oordelen de medewerkers momenteel dat er een neutrale tot redelijk grote betrekking is op de dagelijkse werkzaamheden. De gemiddelde score is namelijk 4.3. Vooral het onderdeel ‘organisatie staatsexamens’ is hier op van invloed met een score van 5.58. Binnen de afdeling examendiensten verwacht men in tegenstelling tot bij product leadership niet veel meer te gaan werken met customer intimacy, getuige een verwachtingsscore van 4,35. Een miniem verschil.

Huidig: 4,3

Toekomst 4,35 Operational Excellence

De laatste waardestrategie die besproken wordt voor de afdeling examendiensten is operational excellence. Enkel gekeken naar de huidige waarneming van medewerkers kan geconcludeerd worden dat de medewerkers van de afdeling examendiensten zich bij deze waardestrategie het meest betrokken voelen. Dit getuige een score van 4,62. Deze score wordt het meest beïnvloed door de hoge scores van de facilitatie van het centraal examen en de afdeling administratie van het CEVO. Deze twee grootste afdelingsdelen respectievelijk 4,95 en 5,17 bij operational excellence. De verwachting van de medewerkers is dat ze (nog) meer gaan werken met operational excellence, getuige de verwachtte score van 5,02. Vooral het afdelingsdeel facilitatie van centraal examen is aan deze verhoging debet.

Huidig: 4,62

Toekomst 5,02

4.3.3 Resultaten afdeling loting en basisregistratie

In subparagraaf 3.2.2. is reeds aandacht geschonken aan de producten/diensten van de afdeling loting en basisregistratie. Kortweg kan gezegd worden dat deze afdeling zich bezig houdt met registratie van personen, het behandelen van de inschrijving en de mogelijke numerus fixus voor studenten.

Product Leadership

Gekeken naar product leadership, beoordelen medewerkers deze afdeling met een score van 4,31. Deze score wordt vooral beïnvloedt door het afdelingsdeel ‘centraal bureau aanmelding en plaatsing’ met een score van 5,29. De verwachting is dat de invloed van product leadership op de afdeling zal gaan groeien naar 4,71. Dit getal wordt ook door de

afdeling CBAP omhoog gebracht met een score van 5,9. Men verwacht dus binnen de afdeling loting en basisregistratie een fractie meer te maken te krijgen met product leadership.

Huidig: 4,31

Toekomst: 4,71 Customer Intimacy

Momenteel wordt het verband tussen de dagelijkse taken en de waardestrategie customer intimacy door de medewerkers beoordeeld als neutraal, getuige een score van 4,36. Koploper qua score is hier weer de deelafdeling CBAP met de score 5,39. In de toekomst verwachten medewerkers, net als bij product leadership, iets meer te maken te krijgen met de eigenschappen die horen bij de waardestrategie customer intimacy. Huidig: 4,36

Toekomst: 4,86 Operational Excellence

In vergelijking met de twee andere waardestrategieën oordelen de medewerkers dat ze meer te maken hebben met operational excellence. Dit komt naar voren door de score van 4,62. Het verschil met de andere waardestrategieën wordt vooral veroorzaakt door de deelafdeling SSG-CROHO. In de toekomst verwachten de medewerkers nog meer te maken te krijgen met operational excellence. In vergelijking met de product leadership en customer intimacy stijgt het cijfer met een groter aantal naar 5,36. Vooral een stijging van bijna één punt bij de deelafdeling SSG-CROHO ligt hier ten grondslag aan.

Huidig: 4,62

Toekomst 5,36

4.3.4 Resultaten afdeling onderwijsnummer

Producten/diensten die vallen onder de afdeling onderwijsnummer hebben allen te maken met de invoering van dit wettelijk verplichte onderwijsnummer voor leerlingen. Specifieke informatie over het onderwijsnummer is terug te vinden in paragraaf 3.2.3.

Product Leadership

Product Leadership wordt door de medewerkers van de afdeling onderwijsnummer beoordeeld met een 4,74 als ze gevraagd wordt een mening te geven over de samenhang tussen deze waardestrategie met hun dagelijkse werkzaamheden. Vooral de deelafdeling examenresultaten register zorgt met een score van 5,5 voor dit tamelijk hoge cijfer. Niet helemaal verwonderlijk, omdat op deze afdeling gewerkt wordt met nieuwe programma’s als ‘digutaal’. Werken met ‘digutaal’ en de definitie van product leadership zorgde bij een aantal werknemers voor een stuk herkenning. Opvallend is dat de toekomstverwachting met een minder hoog cijfer beoordeeld wordt, namelijk 4,42.

Huidig: 4,74

Toekomst: 4,94 Customer Intimacy

Medewerkers beoordelen de samenhang tussen de dagelijks uit te voeren werkzaamheden en de waardestrategie customer intimacy met een 4,94. Zowel medewerkers van de deelafdelingen CRIHO (centraal register inschrijvingen hoger onderwijs), EER (examen resultaten register), als het informatiepunt onderwijs beoordeelden met een 5 of hoger. Dit wil zeggen dat de dagelijkse werkzaamheden van deze drie deelafdelingen een redelijk grote betrekking zagen tussen hun dagelijkse werkzaamheden en customer intimacy. In de

toekomst verwachten de medewerkers een fractie minder te werken met deze waardestrategie, getuige de score 4,84.

Huidig: 4,94

Toekomst: 4,84 Operational Excellence

In navolging van de afdelingen examendiensten en loting en basisregistratie valt op dat bij de afdeling onderwijsnummer operational excellence de hoogste beoordeling krijgt. Momenteel geven de medewerkers een 4,94, maar in de toekomst verwachten ze nog meer te maken te krijgen met deze waardestrategie (5,16). Deze score komt vooral door de hoge beoordeling bij de ader van de afdeling onderwijsnummer, de deelafdeling BRON (bureau registratie onderwijsnummer)

Huidig: 4,94

Toekomst 5,16

4.3.5 Resultaten afdeling klantrelatie

De medewerkers van de afdeling klantrelatie hebben contact met alle partijen waar de Informatie Beheer Groep bij het uitoefenen van haar taken contact mee heeft. Deze afdeling is eerder aan de orde gekomen in paragraaf 3.2.4, voor meer informatie wordt hier dan ook naar verwezen.

Product Leadership

Product Leadership wordt door de medewerkers van de afdeling klantrelatie niet gezien als een waardestrategie waarmee ze dagelijks te maken hebben. Dit getuige een score van 3,33. Ook in de toekomst verwachten de medewerkers van de afdeling weinig te werken met de genoemde waardestrategie. De score ligt iets hoger op 3,49. Hiermee geven ze aan dat ze een matige betrekking zien tussen hun dagelijkse werkzaamheden en de eigenschappen van de waardestrategie product leadership.

Huidig: 3,33

Toekomst: 3,49 Customer Intimacy

Vooraf zou je een hoge samenhang verwachten tussen de afdeling klantrelatie en de waardestrategie customer intimacy. Dit blijkt ook. Zowel in het heden als in de toekomst zien de medewerkers veel overeenkomsten tussen hun bezigheden en hetgeen wat in de definitie van customer intimacy beschreven staat. De scores zijn namelijk beide 5,6. Huidig: 5,6

Toekomst: 5,6

Operational Excellence

In tegenstelling tot bij de andere twee waardestrategieën is er bij operational excellence in samenhang met klantrelatie wel een groot verschil te bespeuren tussen heden en toekomst. Op dit moment geven de medewerkers een 3,6 als ze gevraagd wordt naar de samenhang tussen de dagelijkse werkzaamheden en operational excellence. In de toekomst verwachten ze meer te werken met operational excellence, gezien de score van 6,0.

Huidig: 3,6

4.3.6 Conclusies met betrekking tot de gemiddelde scores

In de voorgaande subparagrafen is per deel van de afdeling onderwijsservice in gegaan op de gemiddelde scores. Hiermee is een goed beeld verkregen van de denkwijze van de medewerkers de verschillende afdelingen. Dit beeld kan onderverdeeld worden in een beeld gericht op het heden en een beeld gericht op de toekomst. Hieronder zullen de gemiddelde scores van de afdelingen van de afdeling onderwijsservice en de totale gemiddelde score van deze afdeling schematisch worden weergegeven.

ED LB OR KR Afdeling OS Huidig 4,26 4,31 4,74 3,33 4,16 Product Leadership Toekomst 4,72 4,71 4,94 3,49 4,47 Huidig 4,3 4,36 4,94 5,6 4,8 Customer Intimacy Toekomst 4,35 4,86 4,84 5,6 4,91 Huidig 4,62 4,62 4,94 3,6 4,45 Operational Excellence Toekomst 5,02 5,36 5,16 6,0 5,39

Overzicht gemiddelde scores

ED: Deelafdeling Examendiensten

LB: Deelafdeling Loting & Basisregistratie OR: Deelafdeling Onderwijsnummer KR: Deelafdeling Klantrelatie

Verschil huidig en toekomst per waardestrategie afdeling onderwijsservice Product Leadership + 0,31 Customer Intimacy + 0,11 Operational Excellence + 0,94

Verschil tussen huidige gemiddelde score en verwachte gemiddeld score toekomst voor gehele afdeling onderwijsservice

Uit de gemiddelde scores die overzichtelijk staan weergeven in de bovenstaande tabellen blijkt dat de medewerkers van de afdeling onderwijsservice verwachten meer te zullen werken met alle drie de waardestrategieën. Echter, zeer opvallend is het grote verschil in score tussen operational excellence en de overige twee strategieën. De medewerkers verwachten in de toekomst bij de uitvoering van hun dagelijkse werkzaamheden bijna drie keer zo veel meer te maken te hebben met operational excellence dan met product leadership. Het verschil in stijging tussen operational excellence en customer intimacy is bijna acht keer zo groot.

4.4 Significantieniveau aan de hand van de T-toets