• No results found

De interne analyse zal worden afgesloten met een resultatenanalyse waarin drie belangrijke elementen nader worden onderzocht, de performance van haar belangrijkste toeleveranciers, de kwalitatieve performance van PA en de financiële performance van PA.

9.7.1 Leveranciers

Binnen deze analyse is de aandacht voornamelijk gericht op de leverancier van het inkoopdeel tapijt. Dit om twee redenen, de eerste reden betreft dat deze leverancier ongeveer 65% van de totale

toegevoegde waarde realiseren en de tweede reden betreft dat de switchkosten van deze leveranciers hoog is. Daarnaast blijkt dat de leveranties van andere componenten weinig of geen problemen opleveren, de stabiliteit van deze leveranciers goed is en switchmogelijkheden aanwezig zijn.

LEVERANCIERSPERFORMANCE

On Time Delivery R De leverprestaties van de leveranciers van het meest kritische inkoopdeel (tapijt) bevinden zich ver onder het gewenste niveau. Dit veroorzaak een slechte keten performance.

PPM R

De PPM score van de leveranciers van het meest kritische inkoopdeel (tapijt) bevinden zich ver onder het gewenste niveau. Foutieve leveringen zijn orde van de dag, gewenste oplossingen worden niet binnen de gestelde tijdvoorwaarden aangedragen.

Certificaten r

Leveranciers beschikken niet over de gewenste resultaten. Audit onderzoeken uit 2007 geven een zwaar onvoldoende score weer.

Prijsniveau Y

Het prijs niveau van de leveranciers lijkt goed om te kunnen leveren aan de kleinere OEMs en de OESs. Uit acquisities bij de grotere OEMs blijkt dat het prijsniveau niet voldoende is om projecten binnen te halen.

Leveranciersontwikkeling r Ontwikkelingen bij de genoemde leveranciers lopen niet conform planning en bieden weinig perspectief.

Tabel 38. Resultaten / Leveranciersperformance

De huidige leveranciers vragen veel tijd van de PA organisatie en leiden tot veel problemen binnen het kanaal. Opvoeding op korte termijn is noodzakelijk en switchmogelijkheden dienen te worden

onderzocht. De verwachting om succesvol door te breken met de bestaande leveranciers zijn minimaal.

9.7.2 Kwalitatieve performance PA

Als de strategie, structuur, cultuur, mensen en middelen beschikken over voldoende niveau, zal PA een prestatie realiseren die voldoende is voor de afnemer. Indien deze elementen een excellent niveau hebben zal haar prestatie excellent zijn. Vandaar dat men deze vijf elementen moet

beïnvloeden om de performance te verbeteren. PA is in deze analyse beoordeeld op de elementen die voor de automobielindustrie relevant zijn (zie tabel 39).

KWALITATIEVE PEFORMANCE PA

(LANGE TERMIJN)

Wereldwijd produceren en leveren y PA kan vanuit Polen haar producten wereldwijd leveren. Eerste stappen zijn gezet om in India productie te realiseren. PA voldoet momenteel niet aan de lange termijn eis om wereldwijd te kunnen produceren en leveren.

R&D en Design verantwoordelijkheid r

PA heeft onvoldoende R&D en Design vaardigheden. Investeringen zijn gepland en reeds uitgevoerd. Diepte investeringen dienen op lange termijn plaats te vinden om conform verwachting te kunnen presteren.

Schaalgrootte en distributiesnelheid

Y Schaalgrootte van de automatten productie is voor Europa voldoende. Belangrijkste vraag die open staat is of PA beschikt over het juiste businessmodel. Distributiesnelheid binnen Europa is voldoende. Distributiesnelheid van andere continenten is niet conform eis.

Convergentie en standaardisatie Y PA heeft de afgelopen twee jaar geïnvesteerd in het overnemen van automobielstandaarden en het standaardiseren van processen. Deze implementatieslag heeft voornamelijk plaatsgevonden en vind nog steeds plaats binnen PA NL. Overige business units verdienen meer

aandacht, en integrale benadering dient te worden verbetert.

T

Investeren in opkomende gebieden Y PA investeert in India, één van de opkomende gebieden. Belangrijkste open vraag is of de snelheid van de ontwikkelingen binnen de Indiase vestiging voldoende is. Daarnaast dient PA op termijn te investeren in andere opkomende gebieden.

KWALITATIEVE PERFORMANCE PA

(KORTE TERMIJN)

Prijs niveau y Het prijsniveau is voldoende om de kleinere OEMs tevreden te stellen. PA blijkt haar marge sterk te moeten reduceren indien met conform het prijsniveau van de grotere OEMs dient te leveren. Oorzaak kan gezocht worden in het businessmodel.

Snelheid vertalen van klantaanvraag naar

concreet product processen y

Snelheid waarmee klantaanvraag vertaald kunnen worden naar concrete producten en processen is sterk afhankelijk van de complexiteit. Indien de complexiteit toeneemt blijkt dat PA niet in staat is om samen met haar huidige toeleveranciers, producten en processen te ontwikkelen binnen de gestelde termijnen. Diepte investeringen in de interne organisatie samen met opvoeding van leveranciers of switch oplossingen dienen deze performance te verbeteren.

Interne kwaliteitsborging y Interne kwaliteitsborging heeft niet het gewenst niveau. PPM scores zijn te hoog en beheersing minimaal. Daarnaast heeft PA een coördinatie ‘gap’ tussen PA NL en PA Poland.

Kwaliteitsborging leveranciers r Kwaliteitsborging leveranciers bevind zich ver onder het gewenste niveau. Dit komt voornamelijk door de minimale investeringen die de leveranciers zelf aan kwaliteitsboring uitvoeren, en daarnaast door het ontbreken van een duidelijke borging vanuit PA.

Leveren conform JIT r

PA is in staat om binnen Europa conform JIT te leveren indien de voorliggende schakels de producten tijdig produceren. Geconcludeerd kan worden dat PA de laatste jaren zowel haar externe leveranties als haar interne productie niet volledig onder controle heeft.

Tabel 39. Resultaten / Kwalitatieve performance

Uit deze analyse blijkt dat PA een middelmatige score heeft op bovengenoemde elementen en dat een aantal elementen zich zelfs in de gevarenzone bevinden. Optimalisatie van de organisatie zodat PA conform wens kan functioneren is noodzakelijk. Op de lange termijn performance elementen scoort PA voldoende vooral omdat zij de eerste stappen heeft gezet om deze eisen in te vullen. PA dient meer diepgang te realiseren met betrekking tot R&D en design vaardigheden. Binnen de organisatie dienen deze vaardigheden te worden uitgediept en verbreed. Op korte termijn is geconstateerd dat PA in staat is nieuwe projecten binnen te halen van haar huidige afnemers en zij een juiste prijskwaliteit verhouding heeft. Daarentegen blijkt dat PA moeizaam concurreert als het gaat om het binnenhalen van de grotere OEMs. Uit de marge analyse van deze projecten blijkt dat de ruimte minimaal is en dat efficiëntie gerealiseerd moet worden om te kunnen concurreren. Daarnaast is slagvaardigheid nodig om de kwaliteitsborging van leveranciers te realiseren en om het productie apparaat en logistieke activiteiten te stabiliseren zodat PA conform het JIT principe kan leveren.

9.7.3 Financiële analyse

De financiële situatie en resultaten van een bedrijf zijn uiteindelijk de belangrijkste parameters die aangeven of het bedrijf gezond is en of de performance goed is. PA realiseert momenteel ‘competitive advantages’ omdat haar concurrenten niet in staat zijn om de prijzen zover te drukken dat PA geen

winst behaald. Dit betekent dat er in het verleden een aantal juiste stappen zijn gezet. Op basis van de analyse van de cijfers kan worden geconcludeerd dat er een negatieve ontwikkeling gaande is. De omzet is de laatste jaren gestegen terwijl de marges zijn gedaald. Daarnaast is het geïnvesteerde vermogen toegenomen en zijn de rendementen op dit vermogen afgenomen. Ook daalt de ROA binnen PA terwijl het marktaandeel toeneemt. Oorzaak kan zijn dat PA te veel integreert of dat haar specialiteit aan waarde verliest. Onderzocht dient te worden waardoor de financiële prestatie zich op deze wijze ontwikkelen en welke strategische keuzes PA dient te nemen om zich door te ontwikkelen naar een positie waarin zij SCA realiseert. Om deze gegevens op zijn merites te beoordelen zullen deze moeten worden vergeleken met de prestaties van concurrerende bedrijven binnen het

concurrentieveld. Deze analyse zal een realistisch inzicht geven in de relatieve performance van PA ten opzichte van haar concurrenten.

PROCENTUELE INKOMSTEN 2008

TOTALE INKOMSTEN: 48 MILJOEN

 Omzet de afgelopen vier jaar met 47% gestegen.

 Return on Equity is de afgelopen vier jaar afgenomen met 34%

 Winstmarge is in vier jaar afgenomen met 1,6%

 Return on Assets is afgenomen met vijf procent.

 Aantal medewerkers gestegen van …. Naar ………

 Aantal landen met productiefaciliteiten toegenomen door investering in India. Productiefaciliteiten in Nederland, Polen, Australië en India.  Aantal verkoopkantoren gelijk

gebleven. Verkoopkantoren in Nederland, Frankrijk, Engeland, Duitsland, Noord Amerika, Zuid Afrika, Australië en India.

EBT TO CAPITAL



 OEM: Original Equipment Manufacturer  OES: Orginal Equipment Supplier.

OMZET (MILJOENEN)

RETURN ON EQUITY (PROCENTUEEL)

PROFIT MARGIN (PROCENTUEEL)

De sterke balanspositie van PA geeft de mogelijkheid om groeiinitiatieven te ondersteunen, inclusief nieuwe productontwikkelingen, acquisities en opstartfondsen voor nieuwe vestigingen. Daarbij dient opgemerkt te worden dat in absolute hoeveelheden de financiële middelen om groei te realiseren schaars zijn in verhouding tot grotere marktpartijen.

ACQUISITIE

De groei die tot op heden gerealiseerd is betreft een organische groei. Groei door acquisities en consolidatie vragen een andere ziens en handelswijze vandaar dat aandacht besteedt dient te worden aan deze potentiële groei mogelijkheden. In de afgelopen twee jaar heeft PA een joint venture

gesloten met een Indiase partner en in Engeland het bedrijf Matzco overgenomen waardoor zij haar productrange kan verbreden. Daarnaast heeft PA door de overname van Matzco een nieuwe technologie binnengehaald.

 JOINT VENTURE INDIA  MATZCO AFS OVERGENOMEN

INTERNATIONALE EXPANSIE

Specifieke doelstellingen met betrekking tot de internationale expansie zijn niet benoemd. Doel is om jaarlijks vijf procent omzetgroei te realiseren. Acquisities en toegenomen wereldwijde penetratie heeft geleid tot een sterke omzetstijging vanaf 2003. De laatste twee jaren is deze omzet gestabiliseerd. Nieuwe klanten betreffen Ford USA en Chrysler USA, die op termijn veel potentie bieden voor PA.

OPERATIONELE EXCELLENTIE

De operationele excellentie is de afgelopen jaren afgenomen met 5%. Dit betekent dat de totale

OPERATION MARGIN

Figuur 46. Resultaten / Operationele excellentie

Efficiëntie van de organisatie is afgenomen. Dit kan één van de oorzaken zijn dat de opbrengsten op het geinvesteerde vermogen zijn afgenomen. De efficiëntie van de organisatie is één van de

belangrijkste elementen die uiteindelijk doorslaggevend is in de mogelijkheid om te overleven. De markt eist van bedrijven dat zij efficiënt zijn en investeert op termijn alleen in bedrijven die het meest efficiënt zijn. Ondanks deze bedreigende ontwikkeling heeft PA de verwachting dat door de

investering in de organisatiestructuur de efficiëntie van de organisatie zal toenemen. Indien deze investering leidt tot toenemend bureaucratie zal de operationele excellentie hoogstwaarschijnlijk verder afnemen. Vandaar dat er zorgvuldige keuzes gemaakt dienen te worden tussen enerzijds het laten toenemen van bureaucratie om zorgvuldigheid te realiseren en anderzijds vrijheid te creëren waardoor medewerkers slagvaardiger kunnen werken.

9.8 Conclusie

Conclusie is dat PA behoort onder de Neutralisten binnen de markt. PA heeft nog geen bewuste keuze gemaakt met betrekking tot een specialistische of generalistische strategie. Specifieke vaardigheden op wereldniveau zijn nog niet aanwezig. Dus performance van PA is gemiddeld en creëert competitive advantages waardoor PA tot nu toe in staat is geweest om binnen het domein Europa te overleven. Het lijkt erop dat PA momenteel in een worsteling terecht is gekomen doordat de geografische grenzen (eerst binnen Europa, de laatste jaren wereldwijd) zijn opengebroken en de structuren worden gevormd. De nadelige effecten zijn daarbij dat het specialisme niet diepgaand genoeg kan zijn en of de schaalgrootte niet groot genoeg. Uit de financiële analyse blijkt dat bij PA de rendementen afnemen en de marges naar beneden worden bijgesteld. Dit kan een eerste signaal betreffen dat de ‘Ditch’ naderbij komt.

Omvang en performance zijn twee elementen die nogal een grote invloed hebben op de

overlevingskansen van een bedrijf. Inkomensgroei van PA komt alleen maar voort uit haar winstgroei (niet door nieuwe aandelen of koersstijgingen te realiseren). Hierdoor is marktkapitalisatie moeilijk realiseerbaar, waardoor PA haar positie moeizaam kan versterken. Haar inkomsten zijn volledig afhankelijk van de mate waarin de klanten haar performance waarderen. Succes op lange termijn zal

steeds meer gepaard gaan met enerzijds het laten groeien van de inkomsten en anderzijds het laten groeien van haar eigen vermogen, waardoor zij de markt kunnen kapitaliseren. Daarvoor dient in de toekomst zowel de omvang als de performance te worden gemanaged.

BIJLAGE 10 ENQUETE INTERNE ANALYSE Leiderschap

Management van medewerkers

Bedrijfscultuur controlerend Inspirerend

Ingesteldheid ten opzicht van het personeel negatief Positief

Strategie en Beleid

Algemene kwaliteiten van het management Laag Hoog

Ondernemingskwaliteiten zwak Uitmuntend

Kwaliteit van de strategische besluitvorming Laag Hoog

Planningssysteem zwak Optimaal

Flexibiliteit; snel kunnen inspelen op veranderingen Laag Hoog

Doelstellingen Niet ambitieus Ambitieus

Management van processen

Werking van de afdelingen Zwak Optimaal

Management Zwak Optimaal

Financiele dienst Zwak Optimaal

Personeelsdienst Zwak Optimaal

Kwaliteitscontrole Zwak Optimaal

Onderhoudsdienst Zwak Optimaal

Inkoop en stockage Zwak Optimaal

Onderzoek en ontwikkeling Zwak Optimaal

Ontwerp Zwak Optimaal

Productie Zwak Optimaal

Marketing en public relations Zwak Optimaal

Verkoop en distributie Zwak Optimaal

Klantendienst en nazorg Zwak Optimaal

Management van middelen

Middelen Beperkt Uitgebreid

Bedrijfsligging slecht Optimaal

Verbinding met leveranciers slecht Optimaal

Verbinding met distrivuteur slech Optimaal

Afhankelijk van de omgeving klein Groot

Afstanden tot relevante plaatsen klein Groot

Infrastructuur zwak Uitmuntend

Magazijn zwak Uitmuntend

Grootte en opslagcapaciteit minimaal Maximaal

Organisatie zwak Optimaal

Distributie zwak Uitmuntend

Verscheidenheid transportsystemen Beperkt Uitgebreid

Distributienetwerk Lokaal Wijdverspreid

Informatiesystemen zwak Uitmuntend

Voorzieningen Beperkt Uitgebreid

Productie-apparatuur en gereedschappen zwak Úitmuntend

Staat en kwaliteit zwak Uitmuntend

Productiecapaciteit klein Groot

Technische mogelijkheden Beperkt Uitgebreid

Flexibiliteit, gemak van omschakelen Laag Hoog

Bezettingsgraad Minimaal Maximaal

Duur insteltijden t.o.v. werkelijke productie-uren Lang Kort

Medewerkers

Personeel Zwak Uitmuntend

Houding en motivatie Zwak Optimaal

Ongeschool personeel Weinig Veel

Geschoold personeel Weinig Veel

Flexibiliteit Laag Hoog

Kwaliteit van teamwork Laag Hoog

Onderlinge communicatie Zwak Optimaal

Klanten en leveranciers

Resultaten op productniveau zwak Uitmuntend

Breedte van de productlijn smal Breed

Aantal productlijnen klein Groot

Samenhang tussen productlijnen laag Hoog

Productimago slecht Goed

Merkbekendheid klein Groot

Kwaliteitsreputatie slecht Goed

Behaald marktaandeel klein Groot

Getrouwheid van de afnemers laag Hoog

Aantal klachten laag Hoog

Externe resultaten zwak Uitmuntend

Duur levertijden kort Lang

Bedrijfsreputatie slecht Goed

Effectiviteit van de promotie Laag Hoog

Marktpositie slecht Goed

Relatie met distributeur en afnemer slecht Goed

Relatie met wetgever en drukkingsgroepen slecht Goed

Bestuur en Financiers

Bedrijfsresultaten zwak Uitmuntend

Interne resultaten op beliedsvlak zwak Uitmuntend

Bedrijfsgroei negatief Explosief

Kwaliteit van interne communicatie laag Hoog

Personeelsverloop groot Klein

Relatie tussen afdelingen onderling zwak Optimaal

Relaties tussen afdelingen en management zwak Optimaal

Financien Zwak Uitmuntend

Aandeel eigen t.o.v. vreemd kapitaal Klein Groot

Liquiditeit Minimaal Maximaal

Beschikbaarheid van kapitaal Laag Hoog

Mogelijkheid tot aantrekken van vermogen Laag Hoog

Rentabiliteit Laag Hoog

Knowhow Gering Uitgebreid

Kennis van technologieen en technieken Gering Uitgebreid

Verwerven en up-to-date houden van kennis Gering Uitgebreid

Kennis van markt en doelgroepen Gering Uitgebreid

Aanwezigheid patenten en specifieke vergunningen Gering Uitgebreid Aanwezigheid informatie - databanken - bibliotheek Gering Uitgebreid

Producteigenschappen Zwak Uitmuntend

Duurzaamheid Kortstondig Langdurig

Kostprijsopbouw Ongunstig Optimaal

Recycle en liquidatie-eigenschappen Zwak Optimaal

Functionele eigenschappen Zwak Uitmuntend

Ergonomische eigenschappen Zwak Uitmuntend

Esthetische eigenschappen Zwak Uitmuntend

Productkwaliteit Zwak Uitmuntend

Veiligheidsaspecten Laag Superieur

Gebruiksvriendelijkheid Onbelangrijk Cruciaal

Milieu-aspecten Laag Hoog

Winstmarge Onbelangrijk Cruciaal

Seriegrootte Miniem Maximaal

Klein Groot

Maatschappij

Ingesteldheid Passief Actief

Houding t.o.v. innovatie geen risico's nemen Risico's nemend

Rekening houden met milieu-aspecten weining Veel

Rekening houden met sociale aspecten weinig Veel

BIJLAGE 11 POTENTIELE SCA FACTOREN

STRUCTUUR

Standaard protocollen

implementeren (Fraser, B., Oppenheim Rall., 1999; Friedman 2006) DOMEIN FASE

Lean productie (Lewis 2000) Efficiënte en

betrouwbare routines (Lewis 2000) Productieve flexibiliteit (Stucky J. 2002) Efficiënte

productontwikkeling (Fraser, B., Oppenheim Rall., 1999) Domein en Globale Fase Leveranciers

ontwikkeling (Ryder e.a., 2003; Nohria 1991) Domein en Globale Fase

Leveranciers

management proces (González e.a., 2003) DOMEIN FASE

Coöperatie (Ma 2004; Friedman 2006) DOMEIN EN

GLOBALE FASE

Schaal efficiëntie (Nohria 1991) GLOBALE FASE

Duidelijke

verwachtingen (Osborne e.a. 2002) Performance is koning (Osborne e.a. 2002) De waarheid wordt

benoemd (Osborne e.a. 2002)

Systematische

productontwikkeling (Fraser, B., Oppenheim Rall., 1999) GLOBALE FASE

MIDDELEN

Kapitaal sourcen (Fraser, B., Oppenheim Rall., 1999)

Informatie technologie (Bharadwaj S.G., Varadarajan P.R., Fahy J. 1993; Software (Fraser, B., Oppenheim Rall., 1999; Friedman 2006) Databases en ICT

netwerken (Fraser, B., Oppenheim Rall., 1999; Friedman 2006)

ALGEMEEN

Innovatie (Bharadwaj S.G., Varadarajan P.R., Fahy J. 1993; Fahy J. 2000+ Tucker 2002) Reputatie (Bharadwaj S.G., Varadarajan P.R., Fahy J. 1993; Fahy J. 2000) Superieure kwaliteit (Bharadwaj S.G., Varadarajan P.R., Fahy J. 1993; Stucky J. 2002) Productietechnieken (Fraser, B., Oppenheim Rall., 1999)

CULTUUR

Emotie pakkende visie (Osborne e.a. 2002) Echte geloofmentaliteit (Osborne e.a. 2002) Diepgaande waarden (Osborne e.a. 2002) Peer respect (Osborne e.a. 2002)

Lange termijn relaties (Osborne e.a. 2002) GLOBALE FASE

Plezier (Osborne e.a. 2002)

Bedrijfscultuur (Bharadwaj S.G., Varadarajan P.R., Fahy J. 1993; Ma 2004; 1986) Barney

Strenggedisciplineerde

cultuur (Collins, J., 2001) DOMEIN EN GLOBALE FASE

Passie (Collins, J., 2001) Gedisciplineerde

cultuur (Collins, J., 2001) Leiderschap

(nederigheid en

professionele wil’ (Collins, J., 2001) Gedragsnormen van

ondernemerschap (Collins, J., 2001)

Ambitie gericht op

instituut (Collins, J., 2001) DOMEINFASE

Resultaat gedreven (Collins, J., 2001) DOMEINFASE

STRATEGIE

Schaalvoordelen (Bharadwaj S.G., Varadarajan P.R., Fahy J. 1993; Stucky J. 2002) GLOBALE FASE

Scope voordelen (Bharadwaj S.G., Varadarajan P.R., Fahy J. 1993)

Locatie (Lewis 2000)

Merken (Fraser, B., Oppenheim Rall., 1999) DOMEIN FASE

Brand equity (Bharadwaj S.G., Varadarajan P.R., Fahy J. 1993; Fahy J. 2000) Patenten/ handelsmerken (Fahy J. 1993)

Gediversifieerde producten (Stucky J. 2002)

Outsourcing (Hines P., Rich N.; Ryder R., Fearne A. 2003; Friedman 2006) DOMEIN FASE

Netwerken (Fraser, B., Oppenheim Rall., 1999; Friedman 2006) DOMEIN EN GLOBALE FASE

Wereldwijde

vestigingsstrategie (sheth, J. & Sisodia, R., 2002; Friedman 2006) GLOBALE FASE

Exclusiviteit &

product/marktaandeel Sheth, J & Sisodia, R., 2002) DOMEIN FASE

Distributie netwerken (Fraser, B., Oppenheim Rall., 1999) Financiële partners (Fraser, B., Oppenheim Rall., 1999) Differentiatiestrategie (Hill, 1998)

Lage kosten

productielocaties (Fraser, B., Oppenheim Rall., 1999) DOMEIN FASE

Relationele contracten (Bharadwaj S.G., Varadarajan P.R., Fahy J. 1993) Domein en Globale Fase

Communicatie (Bharadwaj S.G., Varadarajan P.R., Fahy J. 1993) Organisatie expertise (Bharadwaj S.G., Varadarajan P.R., Fahy J. 1993) Product/ process/

leidinggevende innovaties (Bharadwaj S.G., Varadarajan P.R., Fahy J. 1993; Stucky J. 2002) Leer effecten (Bharadwaj S.G., Varadarajan P.R., Fahy J. 1993; Lewis 2000) Ervaringseffecten (Bharadwaj S.G., Varadarajan P.R., Fahy J. 1993)

Klanten service

vaardigheden (Bharadwaj S.G., Varadarajan P.R., Fahy J. 1993) Functionele vaardigheden (Bharadwaj S.G., Varadarajan P.R., Fahy J. 1993) Implementatievaardigheden (Bharadwaj S.G., Varadarajan P.R., Fahy J. 1993)

Ontwikkelen van

medewerkers (Lewis 2000) DOMEIN FASE

Diepgaande R&D kennis (Shets, J., & Sisodia, R., 2002) DOMEIN EN GLOBALE FASE

Kennis (Lewis 2000; Fahy J. 2000; Stucky J. 2002; Friedman 2006) Slimmer werken (Lewis 2000)

Samenwerking managers (Fahy J. 1993)

Klantkennis en relaties Fraser, B., Oppenheim Rall., 1999) Leveranciers management

vaardigheden

(Fraser, B., Oppenheim Rall., 1999; Friedman 2006)

Partners in

gespecialiseerde business (Fraser, B., Oppenheim Rall., 1999; Friedman 2006)

Internationale

vaardigheden (Fraser, B., Oppenheim Rall., 1999) GLOBALE FASE

Talenten (Fraser, B., Oppenheim Rall., 1999; Friedman 2006) DOMEIN EN GLOBALE FASE

Inkoopvaardigheden (Fraser, B., Oppenheim Rall., 1999) JIT vaardigheden (Fraser, B., Oppenheim Rall., 1999) Internal look (Collins, J., 2001)

Juiste mensen (Collins, J., 2001) Beloningsstructuur (Collins, J., 2001)

Kennis (creatie)/ wereldwijd

leren (Sharon e.a., 1998; Nohria 1991) DOMEIN EN GLOBALE FASE

Behoud een ‘Can do’

houding (Osborne e.a. 2002) Verdring de concurrentie (Osborne e.a. 2002) Emotionele sterkte

(mariniersmentaliteit) (Osborne e.a. 2002) Beste vanuit de business (Osborne e.a. 2002)

De baas heeft een kleurrijk