• No results found

Respecteert de school de erkenningsvoorwaarden?

3.1.1 Voldoet de school aan de onderwijsdoelstellingen?

Het onderzoek naar het voldoen aan de onderwijsdoelstellingen levert voor de geselecteerde leergebieden het volgende op.

3.1.1.1 Kleuteronderwijs: wiskundige initiatie Voldoet

De kleuterafdeling streeft de decretale ontwikkelingsdoelen voor het leergebied wiskundige initiatie in voldoende mate na. Ze doet dit op een geïntegreerde wijze. Er is een evenwichtig, doelgericht en gegradeerd aanbod dat de verschillende domeinen behelst. De kleuters worden in hun ontwikkeling gestimuleerd om wiskundig actief te zijn en in verschillende situaties ervaringen op te doen.

3.1.1.2 Kleuteronderwijs: wereldoriëntatie Voldoet

De kleuterafdeling streeft de decretale ontwikkelingsdoelen voor het leergebied wereldoriëntatie in voldoende mate na. De leraren bewaken een evenwichtig aanbod in gevarieerde en levensechte situaties.

Zowel de verticale samenhang binnen wereldoriëntatie als de horizontale samenhang met de andere leergebieden vallen in positieve zin op.

3.1.1.3 Kleuteronderwijs: wereldoriëntatie en wiskundige initiatie Voldoet

De kleuterleidsters trachten de decretaal vastgestelde ontwikkelingsdoelen na te streven. Om na te gaan in welke mate ze de verschillende ontwikkelingsdoelen voor wiskundige initiatie en wereldoriëntatie nastreven, hanteren ze consequent het digitaal werkinstrument van hun onderwijskoepel.

De kleuterleidsters werken vooral met belangstellingspunten die ze uitwerken in thema’s. De thema’s zijn divers van aard en sluiten aan bij de jaarkring en bij de actualiteit.

De kleuterleidsters waken over een evenwichtig, gegradeerd en volledig aanbod van de verschillende domeinen van zowel wiskundige initiatie als voor

wereldoriëntatie.

De kleuterleidsters hebben afspraken gemaakt met betrekking tot de graduele opbouw van de kalenders, diverse hoeken en fiches met de dagelijks

weerkerende activiteiten.

De weekplanningen functioneren als concrete werkdocumenten om het eigen pedagogisch-didactisch proces te sturen en op te volgen.

Een duidelijk overzicht van de horizontale en verticale samenhang voor

wiskundige initiatie en wereldoriëntatie zorgt ervoor dat iedere kleuterleidster weet welke (basis)begrippen er in een bepaalde leeftijdsgroep moet aan bod komen en wie welke thema’s gegeven heeft.

De kleuterleidsters werken werkelijkheidsgericht en van zodra de gelegenheid zich voordoet verkennen ze de schoolomgeving.

Het leren door handelen, denken en verwoorden krijgt in de meeste klassen voldoende aandacht.

Curriculum

Onderwijsorganisatie De kleuterleidsters vullen de 28 lestijden goed in.

Zij hanteren een begeleidingsstijl die er op gericht is de ontwikkeling van de

Onderwijstijd

Klasmanagement kleuters te stimuleren. De kleuters krijgen via diverse activiteiten voldoende kansen tot experimenteren, exploreren en actief te leren.

Materieel beheer Uitrusting Ontwikkelingsmaterialen

De kleuterleidsters beschikken over voldoende ontwikkelingsmaterialen om het onderwijsleerproces gestalte te geven. Diverse ontwikkelingsmaterialen uit de handel en zelfgemaakte materialen ondersteunen de leergebieden wiskundige initiatie en wereldoriëntatie. Constructie- en bouwmaterialen,

gezelschapsspellen, puzzels … zijn in alle klassen ruim aanwezig.

Evaluatie Evaluatiepraktijk Evenwichtig / representatief Kindvolgsysteem

De kleuterleidsters hanteren een kleutervolgsysteem. Aan de hand van losse observaties en af en toe gerichte observaties geven ze gestalte aan dit

kleutervolgsysteem. De relatie met de nagestreefde doelen is niet altijd duidelijk.

Zij bekrachtigen de kleuters op een positieve manier.

Er is een uitgebreide evaluatie voor wiskundige initiatie en in mindere mate voor wereldoriëntatie.

Evaluatie Rapporteringspraktijk Interne / externe communicatie

De heen- en weerschriftjes zijn een communicatiekanaal met de ouders. Ze zijn eerder informerend van aard en geven geen informatie over de vorderingen van de kleuter.

De ouders worden twee maal per schooljaar uitgenodigd voor een individueel gesprek waarbij de vorderingen van hun kleuter worden besproken. De kleuterleidsters zijn vragende partij om nog een derde oudercontact te organiseren.

Begeleiding Leerbegeleiding Beeldvorming Zorg

De uitgebreide beeldvorming van de kleuters leidt tot functionele begeleiding.

De kleuterleidsters hebben aandacht voor de preventieve basiszorg die het fundament is van een zorgbrede werking. Zo krijgen taalarme kleuters, anderstaligen en kleuters met ontwikkelingsachterstanden en/of bijzondere noden de nodige aandacht.

Begeleiding Afstemming tussen CLB en

school

Er is een algemene tevredenheid over de samenwerking met het CLB.

Begeleiding Sociale en emotionele

begeleiding School- en klasklimaat Sociale vaardigheden

De kleuterleidsters zorgen voor een veilige omgeving en er heerst in alle klassen een positief klasklimaat. Door het organiseren van een aantal

uitwisselingsactiviteiten tussen de derde kleuterklas en het eerste leerjaar is er een vlotte doorstroming.

Professionalisering Deskundigheidsbevordering Nascholingen Interne expertise

De kleuterleidsters volgden diverse nascholingen. De effecten zijn merkbaar op de klasvloer.

Het veelvuldig overleg via teamvergaderingen heeft zichtbare effecten.

3.1.1.4 Lager onderwijs: wiskunde Voldoet

De lagere afdeling bereikt met zoveel mogelijk leerlingen de eindtermen voor wiskunde. De beschikbare evaluatiegegevens van genormeerde toetsen en methodegebonden toetsen ondersteunen deze

vaststelling. Het onderwijsaanbod is evenwichtig samengesteld.

Curriculum

De leerkrachten gebruiken als referentiekader vooral het onderwijsleerpakket. In beide vestigingsplaatsen volgen ze dit vrij consequent. De verschillende

domeinen van wiskunde komen evenwichtig aan bod. De school maakte afspraken met betrekking tot de referentiematen. Deze zijn verschillend per vestigingsplaats. Actief leren tijdens de activiteiten van wiskunde en het aanzetten tot probleemoplossend denken komen in een aantal klassen minder sterk aan bod.

In de meeste klassen is er een geringe horizontale samenhang.

In een aantal klassen is de band met de realiteit niet altijd duidelijk.

Curriculum Onderwijsorganisatie Klasmanagement

In de graadsklassen is het opvallend hoe de leerlingen op zelfstandige basis werken aan opdrachten. Met behulp van correctiesleutels en

zelfinstructietechnieken moeten ze zelden beroep doen op de hulp van de leerkracht. Zo komt er voor de leerkracht tijd en ruimte vrij om leerlingen met bepaalde moeilijkheden extra te begeleiden.

Materieel beheer Uitrusting Leermiddelen

De school beschikt over voldoende didactisch materiaal om wiskunde-onderwijs op een didactisch verantwoorde manier in te richten.

Materieel beheer

Infrastructuur Door het ontbreken van de nodige ICT-infrastructuur wordt ICT bijna nergens ingeschakeld in het leerproces voor wiskunde. Vele kansen gaan hierdoor verloren.

Aan de hand van externe toetsen, methodegebonden toetsen en gestandaardiseerde leerlingvolgsysteem-testen peilen de leerkrachten regelmatig naar de vorderingen van de leerlingen voor dit leergebied.

De school kan aan de hand van methodegebonden toetsen en externe toetsen op het einde van het zesde leerjaar aantonen dat ze de eindtermen bereikt. De toetsen op het einde van het zesde leerjaar vormen nog geen basis om het onderwijsleerproces in vraag te stellen.

Evaluatie Rapporteringspraktijk Interne / externe communicatie

Op geregelde tijdstippen informeert de school aan de leerlingen en de ouders hoe de leerling presteert en vordert voor de verschillende domeinen voor wiskunde.

Begeleiding Leerbegeleiding Beeldvorming Zorg

De school heeft structuren, afspraken en procedures om een betrouwbaar en breed beeld te krijgen van de leerprestaties en de voortgang van de leerlingen voor wiskunde. Gerichte observaties verfijnen de beeldvorming. De leerkrachten bieden voldoende differentiatie aan voor dit leergebied. ICT wordt weinig of niet ingeschakeld als middel bij differentiatie voor wiskunde aangezien de recentste computers nog niet geïnstalleerd zijn of sterk verouderd zijn.

De leerkrachten bieden voldoende gevarieerde vormen van differentiatie aan. Zo

is er vooral tempo- en curriculumdifferentiatie in de meeste klassen. Een aantal leerlingen krijgen een aangepast curriculum. Voor enkele leerlingen zijn er in STICORDI-maatregelen (STImuleren, COmpenseren, Remediëren(Relativeren) en DIspenseren).

In een aantal klassen is er weinig doelgerichte differentiatie en blijft het bij occasioneel kort op de bal spelen tijdens individuele verwerking- of oefenfasen.

3.1.1.5 Lager onderwijs: wereldoriëntatie Voldoet

De lagere afdeling bereikt met zoveel mogelijk leerlingen de eindtermen voor wereldoriëntatie. Het consequent gebruik van een onderwijsleerpakket garandeert een volledig, evenwichtig en gradueel opgebouwd aanbod. De beschikbare evaluatiegegevens van toetsen ondersteunen deze vaststelling.

Curriculum

Voor de invulling van het onderwijsaanbod baseren de leerkrachten zich op onderwijsleerpakketten aangevuld met eigen materialen en bronnen. De verschillende domeinen van wereldoriëntatie komen aan bod. In een aantal klassen is de chronologische uitwerking van de domeinen ruimte en tijd nog beperkt.

Beide vestigingsplaatsen investeren in levensecht en realistisch onderwijs. In de meeste klassen hanteert men een thematische benadering die aansluit bij de leef- en belevingswereld van de kinderen. De extramurosactiviteiten, de projectweken, de verkenning van de schoolomgeving … vormen in een aantal klassen een meerwaarde voor het onderwijsleerproces voor dit leergebied. In een aantal klassen is de actualiteit duidelijk aanwezig.

Historische littekens komen weinig aan bod. Er zijn weinig afspraken over welke biotopen men gaat bestuderen.

In het klasbeeld zijn de referentiekaders met betrekking tot het domein ‘natuur’

beperkt aanwezig.

Curriculum Onderwijsorganisatie Onderwijstijd Klasmanagement

De school voorziet in voldoende onderwijstijd voor dit leergebied. Afspraken op schoolniveau zijn gemaakt betreffende het aantal lestijden dat dient gegeven te worden. In een aantal klassen ontbreekt de aanwezigheid van een themahoek en/of demonstratietafel.

Materieel beheer Uitrusting Leermiddelen

De school beschikt over voldoende leermiddelen om de eindtermen en de leerplandoelen voor wereldoriëntatie te realiseren.

Materieel beheer

Infrastructuur Door een duidelijk tekort aan ICT-voorzieningen wordt ICT in zeer beperkte mate gebruikt als ondersteuning bij dit leergebied. Leerlingen gaan zelden informatie opzoeken op Internet. De leerlingen krijgen weinig of geen kansen om digitaal informatie te verwerven en te verwerken.

In een aantal klassen krijgen de tijds- en ruimtekaders weinig continue invulling vanuit een hoog werkelijkheidsgehalte.

De leerkrachten hanteren vooral de methodegebonden toetsen om de vorderingen van de leerlingen te evalueren. In een aantal klassen wordt er hoofdzakelijk getoetst naar kennis en in veel mindere mate naar vaardigheden en attitudes. Op het einde van de basisschool nemen de leerlingen deel aan externe

Leerlingvolgsysteem toetsen.

Evaluatie Rapporteringspraktijk Evenwichtig / volledig

De leerkrachten rapporteren over de verschillende domeinen van wereldoriëntatie met behulp van een doelenrapport.

Begeleiding Leerbegeleiding Beeldvorming

De school slaagt er nog niet altijd in om de beginsituatie voor dit leergebied in kaart te brengen.

Professionalisering Deskundigheidsbevordering Nascholingen

De leerkrachten volgden nascholingen over ‘techniek’. De eerste resultaten zijn merkbaar op de klasvloer.

Vooral de direct bruikbare nascholingen voor de klaspraktijk werken inspirerend.

De ruimere referentiekaders met uitgangspunten zoals eindtermen en leerplannen en de didactische suggesties vormen nog te weinig een inspiratiebron.

3.1.1.6 Lager onderwijs: ICT Voldoet niet

De lagere afdeling streeft de leergebiedoverschrijdende eindtermen voor ICT in onvoldoende mate na. Een minimale digitale uitrusting ontbreekt waardoor het onmogelijk is om met alle leerlingen de eindtermen na te streven.

De school beschikt over een referentiekader dat gradueel en evenwichtig is opgebouwd. De leerkrachten zijn op de hoogte van de eindtermen voor ICT.

Behalve in de twee klassen met een digitaal bord, laten de sterk verouderde computers het niet toe om op een functionele wijze actuele ICT-programma’s en leerondersteunende software te gebruiken. Het onderwijsaanbod rond ICT is bijgevolg ontoereikend om de eindtermen na te streven.

Materieel beheer Uitrusting Ontwikkelingsmaterialen Leermiddelen

Niet-werkende of sterk verouderde computers zorgen ervoor dat actuele software niet kan gebruikt worden.

Evaluatie

Het is onduidelijk hoe de leerkrachten de eindtermen ICT bij de leerlingen nagaan.

In het leerlingvolgsysteem is er geen item voorzien met betrekking de ICT-vaardigheden.

Begeleiding Leerbegeleiding Zorg

Het is niet duidelijk hoe leerlingen die thuis niet beschikken over een computer de eindtermen van ICT kunnen verwerven.

3.1.2 Voldoet de school aan de overige erkenningsvoorwaarden?

Het onderzoek naar het voldoen aan de geselecteerde erkenningsvoorwaarden levert het volgende op.

Onderzochte erkenningsvoorwaarde ja, neen

Leeft de school de bepalingen na over de taalregeling in het onderwijs? (decreet bao - art. 62,6°) ja Neemt de school de reglementering inzake vakantieperioden en de aanwending van de onderwijstijd,

zoals bedoeld in artikel 50 in acht? (decreet bao - art. 62,8°) ja

Heeft de school een beleidscontract of beleidsplan met een centrum voor leerlingenbegeleiding waarin de

vereiste bepalingen zijn opgenomen? (decreet bao - art. 62,10°) ja

Wordt de officiële school begeleid door de begeleidingsdienst van het GO!, OVSG of POV? (decreet bao -

art. 62,§2,4°) ja