• No results found

Regressieanalyse PSM en verloopgeneigdheid

Hoofdstuk 4 Resultaten en Analyse

4.5 Regressieanalyse PSM en verloopgeneigdheid

4.5.1 Regressie analyse met dimensie ‘Het aangetrokken zijn tot politiek en beleid’

In Tabel 48 staat dat de dimensie ‘Het aangetrokken zijn tot politiek en beleid’ met 0.081 correleert met de variabele ‘verloopgeneigdheid’, verder staat er in Tabel 48 dat de ‘R Square’ een waarde heeft van 0.007, dit houdt in dat de variantie in de verloopgeneigdheid voor 0.7 procent kan worden verklaard door de dimensie ‘Het aangetrokken zijn tot politiek en beleid’. Verder komt er naar voren dat de significantie (p .380) is, dit komt erop neer dat het verband niet significant is. Dit houdt in dat de variabelen die meegenomen zijn, onvoldoende mate de variantie kunnen verklaren in de verloopgeneigdheid. Verder komt uit Tabel 49 naar voren dat er geen significant verband is tussen de dimensie ‘Het aangetrokken zijn tot politiek en beleid’ en verloopgeneigdheid.

4.5.2 Regressie analyse met de dimensie ‘Betrokkenheid bij het publieke belang’

In Tabel 50 staat dat de dimensie ‘Betrokkenheid bij het publieke belang’ met 0.021 correleert met de variabele ‘verloopgeneigdheid’, verder staat er in Tabel 50 dat de ‘R Square’ een waarde heeft van 0.000, dit houdt in dat de variantie in de verloopgeneigdheid voor 0 procent kan worden verklaard door de dimensie ‘Betrokkenheid bij het publieke belang’. Verder komt er naar voren dat de significantie (p .817) is, dit komt erop neer dat er geen statistisch significant verband gevonden is voor deze dimensie en verloopgeneigdheid.

4.5.3 Regressieanalyse met de dimensie ‘Zelfopoffering’

In Tabel 52 staat dat de dimensie ‘Zelfopoffering’ met 0.141 correleert met de variabele ‘verloopgeneigdheid’, verder staat er in Tabel 52 dat de ‘R Square’ een waarde heeft van 0.020, dit houdt in dat de variantie van de verloopgeneigdheid voor 2 procent kan worden verklaard door de dimensie ‘Zelfopoffering’ die meegenomen is in de regressieanalyse. Verder komt er naar voren dat de significantie (p .125) is, dit komt erop neer dat er geen statistisch significant verband gevonden is voor deze dimensie en verloopgeneigdheid.

54

4.5.4 Regressie analyse met de stellingen van de dimensie ‘Compassie’

Wij hebben eerder geconstateerd dat de stellingen die gezamenlijk de dimensie ‘Compassie’ vormen, tot een maximale Cronbach’s Alpha komen van α .501, dit impliceert volgens De Geus (2002:186) dat de schaal als ‘slecht’ beschouwd kan worden. Op basis van deze constatering is ervoor gekozen om de dimensie ‘Compassie’ niet als zodanig mee te nemen in de regressie analyses, maar is ervoor gekozen om de regressieanalyses te doen met de separate stelling die de dimensie ‘Compassie’ vormen.

De dimensie ‘Compassie’ uit de schaal van Vandenabeele (2008) en bestaat uit de volgende stellingen:

o Het helpen van mensen die in de problemen zitten vind ik ontzettend belangrijk. o Ik denk zelden aan het welzijn van mensen die ik niet persoonlijk ken.

o Zonder solidariteit is onze maatschappij gedoemd uiteen te vallen. o Armoedebestrijding is een belangrijke taak van de overheid.

o Patriottisme gaat voor mij ook over het toezien op het welzijn van mijn medeburgers.

4.5.4.1 Regressie analyse met de separate stelling ‘Het helpen van mensen die in de problemen zitten vind ik ontzettend belangrijk’

In Tabel 54 staat dat de stelling ‘Het helpen van mensen die in de problemen zitten vind ik ontzettend belangrijk.’ met 0.070 correleert met de variabele ‘verloopgeneigdheid’, verder staat er in Tabel 54 dat de ‘R Square’ een waarde heeft van 0.005, dit houdt in dat de variantie van de verloopgeneigdheid voor 0.5 procent kan worden verklaard door de stelling ‘Het helpen van mensen die in de problemen zitten vind ik ontzettend belangrijk.’. Verder komt er naar voren dat de significantie (p .446) is, dit komt erop neer dat er geen statistisch significant verband gevonden is voor deze stelling en verloopgeneigdheid.

55

4.5.4.2 Regressie analyse met de separate stelling ‘Ik denk zelden aan het welzijn van mensen die ik niet persoonlijk ken’

In Tabel 56 staat dat de stelling ‘Ik denk zelden aan het welzijn van mensen die ik niet persoonlijk ken.’ met 0.076 correleert met de variabele ‘verloopgeneigdheid’, verder staat er in Tabel 56 dat de ‘R Square’ een waarde heeft van 0.006, dit houdt in dat de variantie van de verloopgeneigdheid voor 0.6 procent kan worden verklaard door de onafhankelijke variabele die meegenomen is in de regressieanalyse. Verder komt er naar voren dat de significantie (p .411) is, dit komt erop neer dat er geen statistisch significant verband gevonden is voor deze stelling en verloopgeneigdheid.

4.5.4.3 Regressie analyse met de separate stelling ‘Zonder solidariteit is onze maatschappij gedoemd uiteen te vallen’

In Tabel 58 staat dat de stelling ‘Zonder solidariteit is onze maatschappij gedoemd uiteen te vallen.’ met 0.140 correleert met de variabele ‘verloopgeneigdheid’, verder staat er in Tabel 58 dat de ‘R Square’ een waarde heeft van 0.020, dit houdt in dat de variantie van de verloopgeneigdheid voor 2 procent kan worden verklaard door de stelling ‘Zonder solidariteit is onze maatschappij gedoemd uiteen te vallen.’. Verder komt er naar voren dat de significantie (p .127) is, dit komt erop neer dat er geen statistisch significant verband gevonden is voor deze stelling en verloopgeneigdheid.

4.5.4.4 Regressie analyse met de separate stelling ‘Armoedebestrijding is een belangrijke taak van de overheid’

In Tabel 60 staat dat de stelling ‘Armoedebestrijding is een belangrijke taak van de overheid.’ met 0.157 correleert met de variabele ‘verloopgeneigdheid’, verder staat er in Tabel 60 dat de ‘R Square’ een waarde heeft van 0.025, dit houdt in dat de variantie van de verloopgeneigdheid voor 2.5 procent kan worden verklaard door de stelling ‘Armoedebestrijding is een belangrijke taak van de overheid.’. Verder komt er naar voren dat de significantie (p .087) is, dit komt erop neer dat er geen statistisch significant verband gevonden is voor deze stelling en verloopgeneigdheid.

56

4.5.4.5 Regressie analyse met de separate stelling ‘Patriottisme gaat voor mij ook over het toezien op het welzijn van mijn medeburgers’

In Tabel 62 staat dat de stelling ‘Patriottisme gaat voor mij ook over het toezien op het welzijn van mijn medeburgers.’ met 0.010 correleert met de variabele ‘verloopgeneigdheid’, verder staat er in Tabel 62 dat de ‘R Square’ een waarde heeft van 0.000, dit houdt in dat de variantie van de verloopgeneigdheid voor 0 procent kan worden verklaard door de stelling ‘Patriottisme gaat voor mij ook over het toezien op het welzijn van mijn medeburgers.’. Verder komt er naar voren dat de significantie (p .910) is, dit komt erop neer dat er geen statistisch significant verband gevonden is voor deze stelling en verloopgeneigdheid.

4.5.5 Regressie analyse met de dimensie ‘Democratisch bestuur’ als onafhankelijke variabele

In Tabel 64 staat dat de dimensie ‘Democratisch bestuur’ 0.029 correleert met de variabele ‘verloopgeneigdheid’, verder staat er in Tabel 64 dat de ‘R Square’ een waarde heeft van 0.001, dit houdt in dat de variantie van de verloopgeneigdheid voor 0.1 procent kan worden verklaard door de dimensie ‘Democratisch bestuur’. Verder komt er naar voren dat de significantie (p .759) is, dit komt erop neer dat het verband niet significant is. Wat inhoudt dat er geen significant verband is tussen de dimensie ‘Democratisch bestuur’ en verloopgeneigdheid.

4.5.6 Conclusie regressieanalyses

Hypothese 7 is getoetst door middel van regressieanalyses. Met deze regressieanalyses is er gekeken worden naar de invloed van de PSM-dimensies op verloopgeneigdheid. In dit onderzoek zijn geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, functie en baanzekerheid de onafhankelijke variabelen, verloopgeneigdheid is de afhankelijke variabele en de mate van PSM is de tussenliggende variabele. Bij deze regressieanalyses is PSM de tussenliggende variabele die uiteenvalt in vijf onafhankelijke variabelen, namelijk ‘het aangetrokken zijn tot politiek en beleid’, ‘betrokkenheid bij het publieke belang’, ‘zelfopoffering’, ‘compassie’ en ‘democratisch bestuur’. Voor de dimensie ‘Compassie’ is ervoor gekozen om de analyses te doen met de separate stellingen waaruit deze dimensie bestaat, dit omdat eerder geconstateerd is dat de stellingen die gezamenlijk de dimensie ‘Compassie’ vormen, tot een maximale Cronbach’s Alpha komen van α .501, dit impliceert volgens De Geus (2002:186) dat de schaal als ‘slecht’ beschouwd kan worden. Op basis van deze constatering is ervoor gekozen om de dimensie ‘Compassie’ niet als zodanig mee te nemen in de regressie analyses, maar is ervoor gekozen om de regressieanalyses te doen met de separate stellingen die de dimensie ‘Compassie’ vormen. Met de regressieanalyses hebben we gekeken door welke dimensies de variantie in de afhankelijke variabele verklaard kan worden. De mate waarin de variantie van de afhankelijke variabele door de mate van PSM verklaard kan worden ligt tussen de 0 en 2 procent. De gemiddelde verklaarde variantie van tussen 0 en 2 is laag, een laag verklaarde variantie impliceert volgens Steijn (2006b:13) dat er andere variabelen zijn die beter het verschil in de mate van PSM kunnen verklaren. Verder valt op de er maar weinig van de meegenomen onafhankelijke variabelen een statisch significant verband laten zien met de PSM-dimensies. Hieronder de bevindingen weergegeven:

57 Hypothese 2:

Er is een verband tussen de mate van PSM en verloopgeneigdheid. Waarbij geldt hoe hoger de mate van PSM, hoe lager de verloopgeneigdheid. Deze hypothese kan voor alle dimensies verworpen worden. Er is voor geen van de dimensie een significant verband gevonden met verloopgeneigdheid.

58