• No results found

Regressie analyse met de separate stellingen van de dimensie ‘Compassie’

Hoofdstuk 4 Resultaten en Analyse

4.4 Regressieanalyses hypothese 1a t/m 1e

4.4.4 Regressie analyse met de separate stellingen van de dimensie ‘Compassie’

Wij hebben eerder geconstateerd dat de stellingen die gezamenlijk de dimensie ‘Compassie’ vormen, tot een maximale Cronbach’s Alpha komen van α .501, dit impliceert volgens De Geus (2002:186) dat de schaal als ‘slecht’ beschouwd kan worden. Op basis van deze constatering is ervoor gekozen om de dimensie ‘Compassie’ niet als zodanig mee te nemen in de regressie analyses, maar is ervoor gekozen om de regressieanalyses te doen met de separate stelling die de dimensie ‘Compassie’ vormen.

De dimensie ‘Compassie’ uit de schaal van Vandenabeele (2008) bestaat uit de volgende stellingen:

o Het helpen van mensen die in de problemen zitten vind ik ontzettend belangrijk. o Ik denk zelden aan het welzijn van mensen die ik niet persoonlijk ken.

o Zonder solidariteit is onze maatschappij gedoemd uiteen te vallen. o Armoedebestrijding is een belangrijke taak van de overheid.

49

4.4.4.1 Regressie analyse met de separate stelling ‘Het helpen van mensen die in de problemen zitten vind ik ontzettend belangrijk’

In Tabel 36 staat dat de onafhankelijke variabelen tezamen met 0.359 correleren met de stelling ‘Het helpen van mensen die in de problemen zitten vind ik ontzettend belangrijk.’, verder staat er in Tabel 36 dat de ‘R Square’ een waarde heeft van 0.129, dit houdt in dat de variantie binnen deze stelling voor 12.9 procent kan worden verklaard door de onafhankelijke variabelen die meegenomen zijn in de regressieanalyse. Verder komt er naar voren dat de significantie (p.570) is, dit komt erop neer dat het verband niet significant is. Dit houdt in dat de variabelen die meegenomen zijn in het verband in onvoldoende mate de variantie in deze stelling kunnen verklaren. Verder komt uit Tabel 37 naar voren dat voor geen van de onafhankelijke variabelen een significant verband gevonden is met de stelling ‘Het helpen van mensen die in de problemen zitten vind ik ontzettend belangrijk.’.

4.4.4.2 Regressie analyse met de separate stelling ‘Ik denk zelden aan het welzijn van mensen die ik niet persoonlijk ken’

In Tabel 38 staat dat de onafhankelijke variabelen tezamen met 0.503 correleren met de stelling ‘Ik denk zelden aan het welzijn van mensen die ik niet persoonlijk ken.’, verder staat er in Tabel 38 dat de ‘R Square’ een waarde heeft van 0.253, dit houdt in dat de variantie binnen deze stelling voor 25.3 procent kan worden verklaard door de onafhankelijke variabelen die meegenomen zijn in de regressieanalyse. Verder komt er naar voren dat de significantie (p.019) is, dit komt erop neer dat het verbandsignificant is. Dit houdt in dat de variabelen die meegenomen zijn in voldoende mate de variantie in deze stelling kunnen verklaren. Verder komt uit Tabel 39 naar voren dat voor de onafhankelijke variabelen leeftijd (p.009) en geslacht (p.035) een significant verband gevonden is met de stelling ‘Ik denk zelden aan het welzijn van mensen die ik niet persoonlijk ken.’

4.4.4.3 Regressie analyse met de separate stelling ‘Zonder solidariteit is onze maatschappij gedoemd uiteen te vallen’

In Tabel 40 staat dat de onafhankelijke variabelen tezamen met 0.408 correleren met de stelling ‘Zonder solidariteit is onze maatschappij gedoemd uiteen te vallen.’, verder staat er in Tabel 40 dat de ‘R Square’ een waarde heeft van 0.166, dit houdt in dat de variantie binnen deze stelling voor 16.6 procent kan worden verklaard door de onafhankelijke variabelen die meegenomen zijn in de regressieanalyse. Verder komt er naar voren dat de significantie (p.279) is, dit komt erop neer dat het verband significant is. Dit houdt in dat de variabelen die meegenomen zijn, in voldoende mate de variantie in deze stelling kunnen verklaren. Verder komt uit Tabel 41 naar voren dat voor geen van de afzonderlijke onafhankelijke variabelen een significant verband gevonden is met de stelling ‘Zonder solidariteit is onze maatschappij gedoemd uiteen te vallen.’.

50

4.4.4.4 Regressie analyse met de separate stelling ‘Armoedebestrijding is een belangrijke taak van de overheid’

In Tabel 42 staat dat de onafhankelijke variabelen tezamen met 0.329 correleren met de stelling ‘Armoedebestrijding is een belangrijke taak van de overheid.’, verder staat er in Tabel 42 dat de ‘R Square’ een waarde heeft van 0.108, dit houdt in dat de variantie binnen deze stelling voor 10.8 procent kan worden verklaard door de onafhankelijke variabelen die meegenomen zijn in de regressieanalyse. Verder komt er naar voren dat de significantie (p.744) is, dit komt erop neer dat het verband niet significant is. Dit houdt in dat de variabelen die meegenomen zijn die in onvoldoende mate de variantie in deze stelling kunnen verklaren. Verder komt uit Tabel 43 naar voren dat voor geen van de onafhankelijke variabelen een significant verband gevonden is met de stelling ‘Armoedebestrijding is een belangrijke taak van de overheid.’.

4.4.4.5 Regressie analyse met de separate stelling ‘Patriottisme gaat voor mij ook over het toezien op het welzijn van mijn medeburgers’

In Tabel 44 staat dat de onafhankelijke variabelen tezamen met 0.284 correleren met de stelling ‘Patriottisme gaat voor mij ook over het toezien op het welzijn van mijn medeburgers.’, verder staat er in Tabel 44 dat de ‘R Square’ een waarde heeft van 0.081, dit houdt in dat de variantie binnen deze stelling voor 8.1 procent kan worden verklaard door de onafhankelijke variabelen die meegenomen zijn in de regressieanalyse. Verder komt er naar voren dat de significantie (p.917) is, dit komt erop neer dat het verband niet significant is. Dit houdt in dat de variabelen die meegenomen zijn, in onvoldoende mate de variantie in deze stelling kunnen verklaren. Verder komt uit Tabel 45 naar voren dat voor geen van de onafhankelijke variabelen een significant verband gevonden is met de stelling ‘Armoedebestrijding is een belangrijke taak van de overheid.’.