• No results found

Ik heb in dit hoofdstuk een reflectie geschreven vanuit mijn eigen gedachten. In mijn reflectie heb ik mijn ethische stappen gekoppeld aan de belangrijkste kernwaarden uit paragraaf 6.2. Vervolgens heb ik met betrekking tot mijn onderzoek mijn helikopterview over het geheel in grote lijnen weergegeven.

Als onderzoeker heb ik samen met de Cop verschil kunnen maken binnen het Weekend College. Ik heb vanuit de Cop gekeken naar het geheel (het object) en de ‘theory of change’. Alle ideeën en inzichten waren welkom. Iedereen kreeg een ‘voice’. Er was geen sprake van machtsverschil of veroordelende houding. Als onderzoeker sloot ik aan bij de onderzoeksgroep, door er niet boven te staan maar mee te bewegen. De doelen die voor het onderzoek werden gesteld, werden gezamenlijk geregeld met de ouders.

Zoals eerder aangegeven in dit verslag, was ik de trekker binnen het onderzoek. Mijn geduld werd gedurende de gehele onderzoeksperiode zwaar op de proef gesteld. Dit kwam onder andere door de telefoontjes die ik moest plegen om af te spreken met de ouders en om hen te herinneren aan de afspraken, om zodoende de respons te vergroten. De meesten kwamen hun afspraken keurig na, maar er waren ook ouders die hun afspraken niet nakwamen.

Zo was er een moeder die een avond voorafgaand aan één van de focusgroepen, had afgezegd. Er waren privéomstandigheden, waar zij niet onderuit kon. De vrijwilliger waaraan zij gekoppeld zou worden, was ook uitgenodigd, maar kon niet meer op de hoogte gesteld worden over deze afzegging. Voor mij als onderzoeker was het zaak, om niet in de stress te schieten maar om in termen van oplossingen te denken. De focusgroep vond de dag daarop wel doorgang. Er is toen middels loting een koppeling gemaakt met het naamkaartje van de moeder.

Een ander voorbeeld betrof een alleenstaande moeder met vijf kinderen, die aan het onderzoek wilde meedoen, maar het te druk had met sportwedstrijden van haar dochter op de zaterdagochtend. Deze moeder kwam steeds in tijdnood en kon in de middag niet op het Weekend College aanwezig zijn om mee te draaien. Het is haar twee middagen gelukt en daarna bleef zij weg. Ik heb haar paar keer gebeld en sprak met haar af, dat zij zelf invulling kon geven aan de mate van participatie. Ik ben als vrijwilliger reeds vier jaar betrokken bij het Weekend College. Als ervaringsdeskundige kon ik mij als geen ander inleven in de situatie van deze ouders. Dit was ook één van mijn sterke kanten als onderzoeker. Ik raakte nooit teleurgesteld als het even niet meezat maar probeerde juist, om samen met de ouders in termen van oplossingen te denken. Hier voert de kernwaarde

‘behulpzaam’ de boventoon.

Ik stelde de ouders op hun gemak en probeerde hen geen schuldgevoel te bezorgen. Ik heb hen altijd gecomplimenteerd voor hun bijdrage. Ik weet als geen ander, hoeveel petten ouders op moeten hebben in een etmaal. Denk bijvoorbeeld aan: de pet van ouder, van partner, van werknemer/collega, van zoon/dochter , van familielid, van lid van een organisatie et cetera. Ouders komen altijd tijd te kort. Afspraken plannen is voor ouders vaak goochelen met de tijd. Ik heb daarom veel respect voor deze ouders, omdat het hen gelukt is om te participeren binnen het Weekend College. Tegelijkertijd hebben zij geleerd hoe zij prioriteiten kunnen stellen in het belang van de ontwikkeling van hun kinderen. Hier voert de kernwaarde 'respect' de boventoon.

Ik heb weinig tot geen weerstand ervaren. Dat geldt voor het managementteam, de vrijwilligers, de ouders en de jongeren. Iedereen was enthousiast over het onderzoek. Ze zeggen met plezier aan het Weekend College te hebben meegewerkt. De afspraken waren duidelijk voor alle partijen. De sfeer op de werkvloer was leuk en het leer- en werkklimaat was veilig. Er was sprake van transparantie. Hier voerde de kernwaarde ‘betrouwbaar’ de boventoon.

61

Er waren uiteraard verbeterpunten. Zo kwam het weleens voor, dat het begeleiden van de

oudersnaar de werkvloer niet altijd volgens plan verliep. Zonder begeleiding wisten zij niet precies waar zij zich moesten melden in het gebouw.

Ik vind, dat ik mijn rol als onderzoeker goed heb uitgevoerd. Ik had een goed zicht op het geheel. Ik heb alle stappen van mijn onderzoeksplan nauwkeurig uitgevoerd en had een helikopterview over het geheel. Ik was goed bereikbaar voor iedereen en was duidelijk zichtbaar aanwezig. Als procesbewaker had ik het geheel goed onder controle. Daarnaast hield ik mij aan mijn eigen onderzoeksschema. Ik toonde mij een goed luisteraar en was altijd benieuwd naar de verhalen van anderen. Daarnaast had ik een open leerhouding en ging ik gestructureerd te werk. Daardoor ontstond een behoorlijke competentie ontwikkeling. Hier voert de kernwaarde ‘nieuwsgierig’ de boventoon.

Ik kreeg van het managementteam, de ouders en de vrijwilligers als feedback, dat ik over een vriendelijke uitstraling beschik. Ik kan volgens hen middels mijn lach en mijn humor, anderen enthousiasmeren. Ik ben mij ervan bewust dat ik over overtuigingskracht beschik, dat ik een doorzetter ben en dat ik doortastend kan optreden. Hier voert de kernwaarde

‘doorzettingsvermogen’ de boventoon.

Onderstaande feedback heb ik in mijn thesis opgenomen, omdat deze authentiek en inspirerend zijn. Zij hebben mij een gevoel van trots gegeven. Dit gevoel wil ik meegeven aan de participerende ouders.

Van mijn beste vriendin tevens critical friend en mental coach, kreeg ik de volgende feedback: “Als beste vriendin, tevens critical friend, ben ik voortdurend in gesprek met Sandra over haar

werk en studie. Ik heb in vrijwel al haar opdrachten inzage gehad. Ik heb daar steeds opbouwende kritiek op gegeven. Sandra nam de kritiek altijd ter harte. Ik volg haar ontwikkelingen kritisch en met veel interesse.

Onze beroepen hebben raakvlakken met elkaar. Wij debatteren hier voortdurend over.

Ik ben goed op de hoogte hoe zij op het werk functioneert. Ze maakt op mij een open, eerlijke en gedreven indruk.

Sandra heeft zich naar mijn mening ontwikkeld tot een buitengewoon goede professional, waarbij haar deskundigheid en betrokkenheid als social worker, voorop staan. Ik ben zeer tevreden met de wijze waarop zij invulling geeft aan haar werk”.

Van de opdrachtgever van dit onderzoek, tevens lid van de stuurgroep binnen de Cop, kreeg ik de volgende feedback:

“Sandra pakt de innovatie enthousiast en daadkrachtig op. Ze weet iedereen mee te nemen in het onderzoekpunt. Zij zorgt ervoor dat sceptici toch de innovatie aanpakken en haar het voordeel van de twijfel gunnen. Zij is goed in de transfer tussen de doelgroep (ouderparticipatie), de professio- nals en de bestaande organisatie. Met haar doortastende persoonlijkheid en haar lach, weet ze het tot een goed einde te brengen, van ontwerp tot implementatie”.

62