• No results found

Onderstaand beschrijf ik de uitkomsten van de bilaterale gesprekken, met het managementteam, de vrijwilligers die deelnamen aan het onderzoek, de ouders en de vrijwilligers die niet aan het

onderzoek hebben deelgenomen.

In de laatste week van mijn onderzoek vonden bilaterale gesprekken plaats. Als onderzoeker was ik benieuwd naar de ervaringen van het managementteam, de vrijwilligers en de ouders (de Cop). Ik was daarnaast benieuwd naar de ervaringen van de vrijwilligers van het Weekend College, die niet deelnamen aan het onderzoek.

De vrijwilligers deelnamen aan het onderzoek: Instrumenteel

De vrijwilligers die hadden deelgenomen aan het onderzoek vonden dat de ouders veel

vaardigheden in huis hadden. Zij stonden positief tegenover de kennisoverdracht van de ouders naar de jongeren en de manier waarop zij de jongeren begeleidden en hielpen. Een ouder nam actief deel aan de rekenles. Hij had volgens de vrijwilliger op het juiste moment ingegrepen, toen de

vrijwilliger moeite had iets uit te leggen. De vrijwilliger vond deze bijdrage aan de lessen positief en prettig.

Pedagogisch

Over het gedrag van de jongeren waren de vrijwilligers van mening dat er veel vooruitgang is geboekt in het gedrag van de kinderen. De jongeren waren opvallend rustiger en geconcentreerd in de klas. Een significant verschil is de aanwezigheid van een ouder. Dit partnerschap is een voordeel. Volgens de vrijwilligers zien de jongeren de ouders als een bekende die over de schouder meekijkt. De jongeren die duidelijke gedragsverandering vertoonden, waren ondermeer jongeren waarvan de eigen ouder in de groep aanwezig was. Deze jongeren waren veel stiller dan normaal. Het viel de vrijwilligers op, dat de jongeren niet zo gauw over de thuissituatie spraken, wanneer er een ouder bij was.

De ouders hebben volgens de vrijwilligers bijgedragen aan een duidelijke focus op de studie en zij hebben die rol krachtig uitgedragen. Het was voor de jongeren duidelijk hoe de activiteiten op het Weekend College uitgevoerd zouden worden. De cultuuromslag was duidelijk te merken en dat kwam door de ouders, vonden de vrijwilligers. De jongeren wisten dat zij hard moesten werken en niet konden ‘chillen’. De ouders dwongen meer respect af. De vrijwilligers hebben verder

aangegeven dat de jongeren de ouders op de werkvloer leuk vonden, zolang er maar niet te vaak over hun schouder werd meegekeken.

De toegevoegde waarde van ouderparticipatie

Over de toegevoegde waarde van ouderparticipatie zeiden de vrijwilligers het volgende; zij hebben geen last ervaren van de aanwezigheid van de ouders en alles verliep als vanzelfsprekend. De ouders hadden geen hand-in-hand begeleiding nodig, deden het niet anders dan de vrijwilligers en liepen niet in de weg. Volgens de vrijwilligers hebben de ouders uitstekend geparticipeerd.

De vrijwilligers vonden de ouderparticipatie een toegevoegde waarde hebben, omdat zij zelf konden ervaren en waarnemen, hoe de jongeren opereerden binnen het Weekend College. Ouders hadden een goed beeld van het Weekend College en zij hadden interesse in de activiteiten van het

55

Volgens de vrijwilligers waren ouders thuis strenger en leerden zij op het Weekend College de jongeren wat vrijer te laten. De vrijwilligers kwamen te weten wat de focus van de ouders was en gingen daarover met hen in debat. Zij konden met de ouders afstemmen over de relatie thuis en het Weekend College. Ouders hebben kennis kunnen maken met de ‘losse’ variant van opvoeden bijvoorbeeld door een dialoog aan te gaan met de jongere. Slaan is geen optie. De ouders zagen dat het weekend College, op een andere wijze, ook streng optrad. Jongeren werden op het Weekend College aangesproken op hun gedrag en werden op hun verantwoordelijkheden gewezen.

De vrijwilligers vonden dat de kernwaarden die de ouders en de vrijwilligers belangrijk vonden, dicht bij elkaar lagen. De kennis van de ouders op pedagogisch vlak vonden de vrijwilligers zeer verrijkend.

De vrijwilligers vonden de input van de ouders in de focusgroepen, van hoge kwaliteit. De meerwaarde kwam naar voren uit het feit dat iedereen wist, welke koers het Weekend College moest varen. De Cop bleek volgens de vrijwilligers een goed begin, vooral de kennis die de ouders mee brachten. De ouders hebben een belangrijke rol. Zij hebben kunnen zien en ervaren dat zij ongeacht hun niveau, hun kinderen ook kunnen helpen.

De vrijwilligers hebben aangegeven dat zij blij zijn met de Cop en het nuttig vinden. De drie sporen, te weten de vrijwilligers, de ouders en de jongeren, kunnen niet los van elkaar worden gezien.

De vrijwilligers vonden het fijn dat de ouders er waren. Zij vonden het leuk om met de ouders te praten over hun opvattingen over het Weekend College. De ouders hebben zich volgens de vrijwilligers op alle programmaonderdelen goed ingezet.

De vrijwilligers gaven de volgende meningen:

v Het moet niet te schools worden, het moet leuk blijven voor de jongeren. v Er moet rekening worden gehouden worden met de draagkracht van de

participerende ouders.

v Ouders moeten een plek krijgen als vertegenwoordigers, om in de toekomst afspraken te maken over ouderparticipatie.

v Ouders kunnen zelf een rol spelen in het werven van mensen bijvoorbeeld vanuit het bedrijfsleven.

v Er moet respons zijn om de Cop een vervolg te geven, om zodoende meer ouders erbij te kunnen betrekken.

v De samenwerking met de ouders is waardevol. Er moeten van tevoren afspraken over de taken worden gemaakt. Verwachtingen moeten naar elkaar worden uitgesproken. Het zou van te voren bekend moeten zijn wanneer een ouder beschikbaar is voor deelname.

v Ouders zouden vaker moeten worden uitgenodigd, zodat zij op de hoogte blijven over het reilen en zeilen binnen het Weekend College.

v Ouders moeten een groter aandeel krijgen bij de uitvoering van programmaonderdelen.

v Ouders erbij betrekken kost veel werk en energie. Daarom moet bij ouderparticipatie, van tevoren, alles goed geregeld zijn. Laat de ouders deel uitmaken van de Cop en bekijk de mogelijkheden om de Cop uit te breiden. Hoe meer ouders vrijwillig meedraaien hoe meer kinderen geholpen worden.

v Liever een vreemde ouder op de groep, dat was ook een aanbeveling van de jongeren klankbordgroep.

56

Het managementteam

Het managementteam stond geheel achter de bovenstaande tips van de vrijwilligers. Het

managementteam was zeer onder de indruk van de kwaliteit en efficiëntie van dit onderzoek. De Cop werd als een waardevolle samenwerkingsvorm ervaren en omarmd. Het voldeed aan de kwaliteitscriteria van het Weekend College.

 

De ouders die aan het onderzoek deelnamen: Instrumenteel

De ouders waren van mening dat zij hun participatie op het Weekend College heel bijzonder vonden. Met name het overdragen van kennis en het begeleiden/helpen van de jongeren, werd als bijzonder ervaren. Een moeder vertelde dat er goed gebruik is gemaakt van haar taciete kennis als bejaardenverzorgster. Zij gaf jongeren, die daarin geïnteresseerd waren, relevante informatie over de zorgsector. Een andere ouder vertelde, dat zij het mooi vond om te zien hoe jongeren, die sinds kort in Nederland woonachtig waren en de taal nog onvoldoende machtig waren, goed werden geholpen door het weekend College.

Pedagogisch

De ouders vertelden dat zij over het algemeen niets te klagen hadden over het gedrag van de

jongeren. Een moeder vertelde dat zij zich geaccepteerd voelde door de jongeren, maar het ook leuk vond dat de jongeren met de vrijwilligers een goede band hadden. De jongeren waren volgens de ouders leuk en respectvol. De ouders gingen met plezier met hen in gesprek, omdat de jongeren daar open voor stonden en zich begeleidbaar opstelden. Het viel de ouders op dat de jongeren hen, net als de vrijwilligers, benaderden met ‘juf’ of ‘meester’.

De toegevoegde waarde van ouderparticipatie

Over de toegevoegde waarde van ouderparticipatie zeiden de ouders het volgende; zij kregen een gelijkwaardige behandeling in de Cop en dat stimuleerde tot een betere samenwerking met het Weekend College. Het resultaat van de verbeterde samenwerking zou bijdragen aan het continuïteit van het Weekend College in de toekomst. De ouders gaven aan dat zij alle ruimte kregen voor hun eigen inbreng. Eén ouder zei, dat ouders door te participeren, hun kwaliteiten ontdekken. “Vaak

weet je dat niet van jezelf totdat je er gebruik van maakt”.

De ouders gaven de volgende tips:

v Met kleinere groepen starten in de ochtend, zou efficiënter werken. De grote groepen zijn nogal rumoerig en bieden weinig structuur.

v Ouders moeten betrokken blijven bij het Weekend College. Wanneer de subsidie wegvalt, moeten de ouders door te participeren, helpen de kosten te drukken. Het is een noodzakelijke voorziening voor de jongeren in Zuidoost. Het biedt een steun in de rug voor een betere toekomst.

v Het bundelen van krachten binnen het Weekend College is nodig. Ouders moeten dit ook naar buiten toe uitdragen.

v Het weekend college moet doorgaan met de Cop. Het is een positieve ontwikkeling in het belang van de jongeren.

57

De vrijwilligers die niet aan het onderzoek deelnamen: Instrumenteel

De vrijwilligers gaven aan dat zij ouders zagen rondlopen, maar dat het voor hen niet altijd

duidelijk was wat zij eigenlijk deden. Een vrijwilliger vertelde dat zij erg onder de indruk was van de ouder die had meegedraaid in de coachings- examenklas. Deze ouder had de jongeren geholpen met lessen in de Franse taal.

Pedagogisch

De vrijwilligers vonden dat de jongeren goed reageerden op de ouders. Zij waren rustiger en er waren weinig conflicten.

De toegevoegde waarde van ouderparticipatie

De vrijwilligers vertelden dat de aanwezigheid van de ouders zeker effectief was. De ouders waren nadrukkelijk aanwezig en waren alert op jongeren die niets deden. Laatstgenoemde jongeren werden dan doorgestuurd naar een progamma. De programma’s werden daardoor aanzienlijk drukker. Volgens de vrijwilligers hadden de ouders een grote bijdrage op pedagogisch vlak omdat zij de jongeren vanuit hun ouderrol benaderden.

De vrijwilligers, die niet aan het onderzoek deelname, gaven de volgende tips:

v De vrijwilligers vinden het handig, gebruik te maken van de specifieke kwaliteiten van de ouders, waaruit zij zelf ook lering hebben getrokken

v De vrijwilligers vinden dat de bijdrage van ouders op het Weekend College blijvend moet zijn

 

 

58

9.  Beantwoording  van  de  hoofdvraag,  de  aanbevelingen  en  het