• No results found

Redactionele formule

In document Pumps & Paarden (pagina 42-45)

8 6B Best practices

8.2 Redactionele formule

8.2.1 Doelgroep

Alle zes de best practices hebben als doelgroep vrouwen. De leeftijden en interesses variëren. Girlscene heeft als doelgroep jonge, Nederlandse meiden tussen de 14 en 24 jaar, die geïnteresseerd zijn in fashion, beauty en lifestyle. (Girlscene, 2015) De andere online community, Fitgirlcode, richt zich op internationale vrouwen, die geïnteresseerd zijn in gezonde en sportieve levensstijl. (Fitgirlcode, 2015) De leeftijd maakt hierbij niet uit. LINDAnieuws heeft als doelgroep vrouwen tussen de 24 en 34 jaar. Toch lezen ook veel vrouwen tussen 35 en 49 jaar LINDAnieuws. (LINDA., 2015) Amayzine en I Love Fashion News richten zich op vrouwen die geïnteresseerd zijn in mode en beauty. Het Amerikaanse Cowgirl Magazine heeft als doelgroep vrouwen en richt zich op de moderne ‘cowgirl’. (Cowgirl Magazine, 2015)

8.2.2 Pijlers

Amayzine en I Love Fashion News lijken erg op elkaar. De pijlers zijn mode, beauty en lifestyle. Bij lifestyle horen veel verschillende onderwerpen, zoals eten, wonen en sport. De pijlers van Fitgirlcode zijn sport en eten; samen ook wel ‘healthy lifestyle’. Opvallend is dat zij maandelijks een challenge opzetten; zoals een abs-challenge of ass-challenge, waarbij

zij hun lezeressen oproepen een maand lang iedere dag oefeningen te doen voor strakke buikenspieren of billen. LINDAnieuws., Girlscene en Cowgirl Magazine hebben meer onderwerpen. Zo zijn de pijlers van de eerste twee, nieuws, mode, beauty, lifestyle, interviews, gadgets, media en celebrities. Cowgirl Magazine richt zich naast mode, beauty en lifestyle, ook op reizen en natuurlijk de paardensport.

8.2.3 Tone of voice

Bij alle zes de best practices is de tone of voice informeel en heel ‘vriendschappelijk’.De lezeres krijgt het gevoel met een vriendin te praten. Er worden bij alle zes regelmatig woordgrapjes gemaakt en vooral bij Amayzine en LINDanieuws. zie je regelmatig Engelse termen voorbij komen. De best practices maken af en toe ook gebruik van straattaal.

8.3 Vormgeving

8.3.1 Layout

Opvallend is dat alle zes de best practices dezelfde soort indeling hebben qua layout. De websites hebben links de artikelen, vaak onder elkaar, en rechts een balk met banners en aanvullende informatie. Bovenin de pagina vind je een horizontale menubalk. LINDAnieuws. is hierbij wel net even anders dan de rest. LINDAnieuws. werkt met twee rechterzijbalken, waardoor het idee van een zijbalk een beetje wegvalt. Het lijkt alsof de hele pagina, van links naar rechts, gevuld is met artikelen. Zie afbeelding 8.1 in bijlage III. Bij alle zes de best practices zie je een klein stukje van het artikel, met een uitgelichte foto. Wil de bezoeker het gehele artikel lezen, dan moet hij of zij op het artikel klikken.

8.3.2 Kleurgebruik

De best practices hebben, met uitzondering van Girlscene, zwart en wit als hoofdkleuren. Een witte achtergrond, zwarte letters en zwarte details. Girlscene heeft als hoofdkleur roze, waarschijnlijk is dit gekozen omdat zij een jonge doelgroep hebben: meisjes tussen de 14 en 24 jaar. (Girlscene, 2015) Zie afbeelding 8.4 in bijlage III.

8.3.3 Tekst/Afbeelding verhouding

Ook wat betreft tekst/afbeelding verhouding zijn de zes best practices hetzelfde; de afbeeldingen die op de homepage staan, zijn de uitgelichte afbeeldingen die bij een artikel horen. Er worden op de homepage geen extra afbeeldingen geplaatst.

8.4 Verdienmodel

Opvallend is dat alle best practices gebruik maken van advertorials en advertenties om inkomsten te generen. Daarnaast gebruiken vrijwel alle best practices affiliatie marketing en gebruiken een aantal websites ook Google Adsense, de advertentieblokken van Google. Er kan dus geconcludeerd worden dat de best practices meerdere verdienmodellen met elkaar combineren.

Zodra je op I Love Fashion News komt zie je direct een grote bewegende banner bovenaan de pagina en een soortgelijke banner in de rechterzijbalk. In de artikelen zie je regelmatig een affiliatie link voorbij komen die door middel van Zanox is geproduceerd.

Ditzelfde geldt voor Amayzine, LINDA. Girlscene, Fitgirlcode en Cowgirl Magazine. Helemaal bovenaan en in de rechterzijbalk vind je de grootste (vaak bewegende) banners. De best practices hebben allen tussen de tien en vijftien advertenties op de website staan. Daarnaast hebben de best practices tussen de één en vier advertorials per week online staan. Vooral Amayzine doet veel aan advertorials. Op iedere pagina tref je één of meerdere betaalde artikelen aan.

8.5 Social media

De best practices zijn actief op verschillende social media kanalen. Zo hebben zij een Facebook-pagina, een Twitteraccount, Instagram, Pinterest en Google+. Opvallend is dat LINDAnieuws. als enige geen links of verwijzingen naar deze kanalen maakt op de website. Toch hebben zij op Facebook ruim 286.000 likes. Cowgirl Magazine heeft ruim 303.000 likes, gevolgd door I Love Fashion News met 80.000 likes, Fitgirlcode met 53.000 likes, Girlscene met 38.000 likes en Amayzine met 23.000 likes.

Op Facebook plaatsen de best practices dagelijks links naar nieuwe artikelen. Dit doen zij ook op Twitter en Google+. Social media kanalen Instagram en Pinterest zijn voornamelijk bedoeld voor inspiratiefoto’s. Op Instagram plaatsen de best practices ook backstage foto’s. Alle zes posten dagelijks op de social media kanalen. Gemiddeld vijf tot twintig updates per dag. Opvallend is dat de best practices ook nieuwsbrieven versturen door middel van de e- mail. De nieuwsbrieven worden dagelijks of wekelijks verstuurd, met daarin links naar nieuwe artikelen.

8.6 Conclusie

Opvallend is dat alle zes ongeveer dezelfde layout hebben. Ook staat er bij alle zes alleen een foto en de eerste regels van een artikel op die homepage. Dit komt overeen met Hoofdstuk 4 Marktanalyse, paragraaf 4.2 Hippische websites. Ook bij deze websites moet men op het artikel klikken om het in zijn geheel te lezen. Daarnaast hebben de websites allen gekozen voor zwart en wit als hoofdkleuren. Dit blijkt dus succesvol en daarom zou de online glossy dit ook moeten toepassen bij de layout.

De best practices maken voornamelijk gebruik van advertorials en advertenties om inkomsten te generen.

De best practices zijn erg actief op social media. Zij plaatsen hier updates over nieuwe artikelen. Ook versturen ze wekelijks of dagelijks een nieuwsbrief, die de lezeres in haar mailbox ontvangt. De online glossy zou dan ook actief moeten zijn op social media en regelmatig nieuwsbrieven moeten versturen op de doelgroep op de hoogte te houden.

9 Trends

In dit hoofdstuk worden er verschillende trends onderzocht; onder de doelgroep, de huidige hippische markt, bij online community’s en websites in het algemeen. Dit hoofdstuk is noodzakelijk omdat er in het advies op de trends kan worden ingespeeld.

9.1 De doelgroep

9.1.1 Lifestyle

Een belangrijke trend onder de doelgroep is dat zij paardrijden steeds minder als een sport gaan zien, maar juist meer als een manier van leven. Uit onderzoek bleek dat het aantal paardensporters in 2011 met twee procent is gestegen ten opzichte van 2006. Het aantal paardenbezitters is zelfs met 40 procent gestegen. Volgens het onderzoek komen deze stijgingen doordat het meer dan een sport is geworden. De passie voor paarden, het contact met de dieren, ontspanning en natuurbeleving zorgt ervoor dat paardenliefhebbers met hart en ziel voor de sport gaan. Het onderzoek concludeert dat paardensport een levensstijl is geworden. (ZKA Consultants & Planners, 2011)

9.1.2 Ruitersportmode

Een andere trend, die in verband staat met de eerder genoemde trend, is dat de doelgroep steeds meer interesse toont in ruitersportmode. Uit de panelgesprekken, beschreven in hoofdstuk 9 Resultaten Panelgesprekken, paragraaf 9.2 Huidige situatie, bleek dat de respondenten het belangrijk vinden om in stijl naar stal te gaan. Ze merken dat ook paardenliefhebbers in hun kennissenkring hier steeds meer interesse in hebben. Vroeger gingen zij gemakkelijk in hun ‘oude kloffie’ naar stal, tegenwoordig doet niemand dat. Ook ruitersportmerken spelen hier op in. Zo biedt ruitersportkledingmerk PK International kledingstukken aan, die geïnspireerd zijn op de laatste trends. In de huidige collectie zitten bijvoorbeeld jassen met panterprint. (PK International, z.j.) Ook tijdschrift Bit speelt hier op in. Zoals beschreven in hoofdstuk 4 Marktanalyse, paragraaf 4.1 Hippische tijdschriften, brengt het maandblad Bit twee keer per jaar een special uit: ‘Bit Mode’. Hierin laten zij de nieuwe collecties voor de komende seizoenen zien.

In document Pumps & Paarden (pagina 42-45)