• No results found

10 7B Resultaten panelgesprekken

In document Pumps & Paarden (pagina 49-54)

In dit hoofdstuk worden de resultaten uit de fieldresearch beschreven. De fieldresearch bestaat uit twee panelgesprekken en een enquête. In dit hoofdstuk worden uitsluitend de resultaten van de panelgesprekken beschreven. Na de deskresearch en de

panelgesprekken is er voldoende informatie en input vergaard om een prototype te

ontwikkelen. Het prototype wordt getest door middel van een enquête. De resultaten van de enquête worden beschreven in hoofdstuk 13 Resultaten enquête. De transcriptie van de panelgesprekken is te vinden in bijlage IV.

Het is belangrijk om de resultaten van de panelgesprekken te beschrijven, zodat er hierna een conclusie gevormd kan worden en een prototype ontwikkeld kan worden.

10.1 De aanpak

Er zijn twee panelgesprekken gehouden met in elk gesprek vier respondenten. Het eerste gesprek was met respondenten zonder eigen paard, waarvan twee respondenten tussen de 16 en 40 jaar oud zijn en twee respondenten ouder dan 40 jaar zijn. Het andere gesprek was met respondenten mét eigen paard, waarvan twee respondenten tussen de 16 en 40 jaar oud zijn en twee respondenten ouder dan 40 jaar zijn. In elk panelgesprek zaten twee respondenten uit eigen kennissenkring. Beiden namen zij een vriendin en/of stalgenoot mee die voor mij onbekend waren.

De panelgesprekken bestonden uit drie delen: bespreken van de huidige situatie, het bespreken van voorbeeldwebsites en het ontwerpen van de online glossy.

10.2 Huidige situatie

De panelgesprekken begonnen met een korte vragenlijst over de huidige situatie. Deze vragenlijst werd klassikaal besproken.

10.2.1 Hippische tijdschriften

De respondenten lezen vooral Paard&Sport omdat ze er automatisch lid van zijn. Ze zouden nooit uit zichzelf een abonnement op Paard&Sport nemen. Zo zegt een respondent: “Ik zou het echt niet erg vinden als ik geen abonnement meer heb op Paard&Sport. Het maakt mij eigenlijk niet uit.” Daarnaast leest een enkeling af en toe tijdschrift Bit. Opvallend is dat alle respondenten de tijdschriften heel erg duur vinden en ze het daarom niet snel zullen kopen. Er staan veel lange artikelen in. Een respondent vertelt: “Ik vind het altijd van die lappen tekst in tijdschriften.” Ook zitten er altijd artikelen bij die hen niet interesseren. En kun je op internet heel veel informatie en nieuws lezen over paarden.

10.2.2 Hippische websites

De respondenten kijken bijna allemaal regelmatig op de websites van Bit en Hoefslag. Dit, omdat ze hen ook op Facebook volgen en daardoor regelmatig nieuwe posts voorbij zien

komen op hun timeline van Facebook.

Ook keek een aantal respondenten in het verleden regelmatig op Paard&Lifestyle, toen het nog een online tijdschrift was. Nu is het een e-learning website met wekelijks een nieuwe blog en moet de bezoeker betalen om meer content te krijgen. Dit vinden alle respondenten een afknapper. Een respondent vertelt: “Ik vind het zo onvriendelijk staan als je opeens moet gaan betalen als je meer wil lezen! Ik ben er dan gelijk al klaar mee.”

De respondenten kijken allen regelmatig op het populaire paardenforum Bokt. Ze maken hierbij gebruik van de Bokt Marktplaats, of zoeken informatie op over een bepaald onderwerp. Ook kijkt een aantal respondenten naar topics waar forumleden foto’s en verslagen plaatsen over hun paard.

10.2.3 Social media

De respondenten gebruiken allemaal Facebook. Een enkeling gebruikt Twitter, ze vinden dit geen toegevoegde waarde hebben. Drie van de vier respondenten tussen de 18 en 40 jaar gebruikt heel regelmatig Instagram. Ze volgen hier vooral vrienden en kledingmerken. Ze volgen geen paardgerelateerde merken of bedrijven op Instagram.

Op Facebook volgen de respondenten voornamelijk tijdschriften Bit en Hoefslag. Ook de grote ruitersportketens Divoza en Epplejeck worden door alle respondenten gevolgd. Een aantal respondenten volgt ook bekende dressuuramazones en -ruiters zoals Anky van Grunsven, Edward Gal, Dinja van Liere en Adelinde Cornelisse. Een respondent vertelt: “Zij plaatsen vaak foto’s uit hun privéleven en van trainingen. Zo kan ik een beetje in het leven van een toptalent spieken.”

10.2.4 Devices

De respondenten maken veel gebruik van hun mobiele telefoon. De meeste respondenten checken, zodra ze ’s ochtends wakker worden, gelijk hun e-mail en bekijken ze ook hun timeline op Facebook. De respondenten met Instagram bekijken dit ook zodra zij wakker worden. Zo vertelt een respondent: “Ik kijk vaak op social media zodra ik wakker wordt, omdat ik daar altijd lekker wakker van word.” Onderweg naar werk of school (in de trein of bus) wordt de telefoon veel gebruikt om social media te checken.

Op social media klikken de respondenten regelmatig door naar websites en YouTube- filmpjes. Eenmaal thuis pakken de meeste respondenten hun computer of tablet erbij, om vervolgens ook hun social media te checken en eventueel websites te bezoeken.

10.2.5 Het concept

Op de vraag wat de respondenten missen in het huidige medialandschap over paarden geven ze allen hetzelfde antwoord. Ze zijn het unaniem eens dat er alleen maar

informerende media zijn op het gebied van paarden. Er is al veel informatie te vinden op de bestaande websites als Bokt, Horses en Bit.

Het concept van de online glossy spreekt hen erg aan. “Er is gewoon geen één website die schrijft over ruitersportmode en wonen enzo. Super raar eigenlijk want ik denk dat veel mensen dat heel leuk vinden!”, vertelt een respondent. Ze zouden graag meer willen lezen over de lifestyle rondom paarden, zoals wonen en interieur. Mode is een onderwerp wat

tijdens de panelgesprekken veel werd genoemd. De respondenten willen graag in stijl naar hun paard. Zij merken dat steeds meer paardenliefhebbers hier interesse in hebben, terwijl ze vroeger gemakkelijk in hun oude kloffie naar stal gingen. Een respondent vertelt: “Voorheen ging ik gewoon in een vieze, oude sweater naar stal, maar ik merk dat ik tegenwoordig toch wel even in de spiegel kijk of mijn rijoutfit een beetje leuk staat.” Uiterlijk vertoon wordt dus belangrijker en daarom interesseren ze zich ook in ruiterfitness. Ook willen ze graag video’s zien. Ook interviews met toptalenten, gecombineerd met veel beeld vinden zij erg leuk. Fotodagboeken met toptalenten lijkt hen heel leuk, zodat je een exclusief kijkje kunt nemen in het leven van hun voorbeelden.

10.3 Voorbeelden

In het tweede deel van de panelgesprekken geven de respondenten rapportcijfers aan zes websites: I Love Fashion News, LINDAnieuws., Fitgirlcode, Bit, Horses en Cowgirl Magazine. Deze websites zijn erg succesvol en richten zich op vrouwen. De websites krijgen drie rapportcijfers: voor vormgeving en aantrekkelijkheid, voor gebruiksvriendelijkheid en voor content.

10.3.1 I Love Fashion News

I Love Fashion News scoort niet heel hoog op aantrekkelijkheid. De respondenten vinden de website een beetje goedkoop ogen, door het lettertype, de afbeeldingen en de kleuren. “Het lijkt net alsof die website in vijf minuten in elkaar is gezet!”, zegt een respondent. Ze scoren daarentegen wel hoog met gebruiksvriendelijkheid. De respondenten vinden de website gemakkelijk te gebruiken en zij vinden het overzichtelijk. De content wordt over het algemeen gewaardeerd, maar de website moet oppassen met roddels over celebrities. Kwaliteit gaat boven kwantiteit, vinden de respondenten.

10.3.2 LINDA nieuws.

LINDAnieuws. scoort hoger op het gebied van vormgeving en aantrekkelijkheid. De

respondenten vinden het leuk dat het de layout origineel en uniek is. Een respondent vertelt: “Het is anders en nodigt daarom uit langer op de website te blijven.” Daarentegen vindt een aantal respondenten de layout chaotisch. Leuk dat het origineel is, maar men moet ervoor zorgen dat het overzichtelijk en gebruiksvriendelijk blijft. De zijbalk vinden zij rommelig ogen en de respondenten vinden dat een zijbalk helemaal niet nodig is. De respondenten vinden de content op LINDAnieuws. erg leuk, omdat het verrassend en gevarieerd is. Wel vindt een aantal respondenten dat er te veel nieuwsartikelen op staan. Er mogen meer lifestyle- en achtergrondartikelen op de website komen.

10.3.3 Fitgirlcode

De layout van Fitgirlcode vinden de respondenten positief verrassend. Ze vinden het leuk dat het bovenste gedeelte van de website anders is. Wel is het voor sommige respondenten een onduidelijk hoe de website werkt. “Ik vind het een beetje verwarrend. Het is leuk dat het anders is, maar het moet wel duidelijk blijven.” Het lettertype van Fitgirlcode vinden de

respondenten niet mooi en oogt goedkoop. De content daarentegen valt in de smaak. De respondenten geven aan het leuk te vinden dat er een heel team achter zit; allemaal ambassadrices die veel weten op het gebied van sport en daarover schrijven. Een respondent vertelt dat ze het gevoel van een groep en community krijgt, waar ze graag bij wil horen.

10.3.4 Bit

De respondenten zijn erg te spreken over de website Bit. De layout vinden zij leuk; afwisselend en anders dan andere websites. Ook de lichte kleuren vallen in de smaak, al vinden zij het niet heel erg paardgerelateerd. Dat vinden ze jammer. De website is makkelijk te gebruiken. De content vinden zij erg leuk. Bit is afwisselend met informerende en

amuserende artikelen. Wel mag er volgens een aantal respondenten iets meer amuserende artikelen of meer ‘glossy’ artikelen online komen.

10.3.5 Horses

Horses krijgt niet heel hoge punten op het gebied van vormgeving en aantrekkelijkheid. De respondenten vinden de website zakelijk ogen en dat nodigt niet uit om verder te lezen. Wel zijn ze het met elkaar eens dat die uitstraling past bij Horses. Horses plaatst uitsluitend nieuwsartikelen uit de paardensportwereld en daarom past een zakelijke, strakke uitstraling hier goed bij. Zo vertelt een respondent: “Een nieuwssite moet geen kleurrijke, drukke layout hebben. Dus eigenlijk doet Horses dit wel heel goed.” De website is gebruiksvriendelijk, vinden de respondenten. Het is overzichtelijk en duidelijk. De respondenten vinden de content wel een beetje saai, zij zien graag wat meer amuserende, vermakende artikelen.

10.3.6 Cowgirl Magazine

De respondenten zijn het met elkaar eens dat er op Cowgirlmagazine te veel reclame staat. Dit leidt erg af en oogt goedkoop en onvriendelijk. Wel vinden zij de website levendig en vrolijk ogen. Er staan veel afbeeldingen op en het is uitnodigend om verder te lezen. De content spreekt de respondenten erg aan. Ze vinden het leuk dat je niet alleen over paarden kunt lezen, maar ook de lifestyle eromheen. Dat wordt volgens de respondenten (bijna) nooit gedaan en daarom is het verrassend en positief. Een respondent vertelt zelfs dat zij deze website misschien vaker gaat bezoeken: “Ik vind de onderwerpen erg leuk. Dus misschien kom ik nog eens terug. Als dit in Nederland zou komen zou ik het ook zeker gaan lezen!”

10.4 Ontwerpen

In het derde deel van de panelgesprekken moeten de respondenten een word cloud maken met woorden die passen bij de gewenste uitstraling en content. Vervolgens tekenen de respondenten de gewenste layout van de website.

10.4.1 Uitstraling + Sfeer

In de word cloud kwamen vooral woorden als ‘luxe’, ‘glossy’, ‘chique’, ‘classy’, ‘trendy’ en ‘modieus’ voor. Dit is de uitstraling die de respondenten graag willen zien. Op de vraag hoe dit in de praktijk moet worden toegepast, antwoorden de respondenten dat de website rustige kleuren moet hebben. Niet te veel felle kleuren, dat is goedkoop en kinderlijk: “Je moet oppassen dat het niet te ‘Penny’-achtig gaat worden”, vertelt een respondent. Zwart, wit en typische ‘paardenkleuren’, zoals donkergroen, bruin en beige, vallen in de smaak. De koppen van artikelen moeten in een sierlijk lettertype geplaatst worden en er moeten mooie, heldere foto’s gebruikt worden van dressuuramazones en getoiletteerde paarden.

10.4.2 Content

De respondenten schreven ook veel de woorden ‘mode’, ‘beauty’, ‘wonen’, ‘interviews’ en ‘fotodagboeken’ op. Daarnaast lezen zij graag over herkenbare situaties voor

paardenmeisjes, zodat ze zich echt een groep voelen en zich één voelen.

De fotodagboeken lijkt hen leuk, omdat ze een kijkje in het leven kunnen nemen van hun voorbeeld.

Ook video’s, DIY-projecten en ruiterfitness werden een aantal keer genoemd.

De naam van de website moet duidelijk maken dat het over paarden gaat, maar ook dat de website over de lifestyle eromheen gaat en dat het dus een glossy is. De respondenten waren het met elkaar eens dat de naam ‘Cowgirl Magazine’ heel duidelijk is. Ze begrijpen dat het over paarden en typische ‘girly’ onderwerpen gaat. “Cowgirl geeft echt aan dat het meisjesachtig is, maar wel over paarden. Het nodigt direct uit om te lezen”, geeft een respondent aan.

10.4.3 Vormgeving + Layout

Het is belangrijk dat de layout van de website overzichtelijk is. De respondenten tekenden een foto met daaronder de eerste zinnen van een artikel en de knop ‘lees verder’. Ze waren het met elkaar eens dat je niet het volledige artikel op de homepage moet zetten, maar telkens moet werken met ‘lees verder’-knoppen. Daardoor kun je meerdere artikelen naast elkaar en onder elkaar zetten op de homepage.

Een aantal respondenten vindt een zijbalk onzin. Daar staan banners en andere informatie die zij nooit lezen. Het leidt af en oogt onoverzichtelijk. Een respondent vertelt: “Een zijbalk is lelijk en er staan altijd van die schreeuwerige banners op!”

De respondenten vinden het leuk als een layout eens een klein beetje anders is dan gebruikelijk.

11

8B

Conclusie deskresearch + panelgesprekken

In document Pumps & Paarden (pagina 49-54)