• No results found

7. Toetsing huidig gebruik

7.5. Resultaten toetsing huidig gebruik Bunder en Elslooërbos

7.5.3. Recreatie, toerisme en sport

Huidige knelpunten met betrekking tot recreatief gebruik zijn in hoofdstuk 3 beschreven. Daar zijn maatregelen voor getroffen die zijn beschreven in hoofdstuk 5. Het betreft verdroging als gevolg van drainage ter plaatse van het Kasteelpark en ten behoeve van drooglegging van de recreatieve infrastructuur. De vorm van gebruik die tot dit knelpunt leidt, is in dit hoofdstuk niet opnieuw getoetst omdat in hoofdstuk 5 maatregelen zijn genoemd die dit knelpunt moeten oplossen.

Recreatief gebruik van wegen en paden: wandelen, hardlopen, paardrijden, fietsen conform openstellingregels

Beschrijving Wandelen en fietsen

In het Bunder- en Elslooërbos zijn algemene wandelroutes aanwezig, er wordt veel gewandeld op wegen en paden. Fietsen is alleen toegestaan op daartoe gemarkeerde fiets- en/of mountainbikeroutes.

Voor sommige paden gelden beperkingen vanuit de eigendomssituatie. Staatsbosbeheer hanteert geen specifieke toegangstijden in haar open- stellingsregels binnen het gebied, het Limburgs Landschap hanteert een vrije toegang alleen tussen zonsopkomst en zonsondergang. Bij de Zand- berg in het zuiden van het gebied is een kale zandhelling aanwezig. Het pad houdt hier op en dit deel is ook buiten wegen en paden toegankelijk. Honden wel en niet aangelijnd

Er geldt binnen de twee de gemeenten waar het Natura2000-gebied in ligt, een aanlijnplicht voor honden. Er zijn geen hondenlosloopgebieden binnen of in de directe omgeving van het gebied aanwezig.

Overig

Er is geen ruiter- of menroute aanwezig binnen het gebied en ook is er geen mountainbikeroute aanwezig. Binnen de gemeente Stein is het niet toegestaan om zich met een fiets of paard binnen het Natura2000-gebied te bevinden. In de gemeente Meerssen is een verkeersbesluit genomen om het Bunderbos aan te wijzen als voetgangersgebied. Met behulp van borden is aangegeven dat motorvoertuigen en fietsen verboden zijn. Effect en beoordeling Van de potentiële verstoringsfactoren zijn bij recreatief medegebruik met

name geluids- en optische verstoring mogelijk relevant (zie figuur 7.3). Normaal en legaal bestaand recreatief gebruik binnen het gebied, conform bestaande openstellingsregels en op wegen en paden, zal in beginsel niet leiden tot negatieve beïnvloeding van instandhoudingsdoelen. Op illegaal gebruik wordt gehandhaafd, dit is niet vrijgesteld.

Van optische verstoring en verstoring door geluid van recreanten is mogelijk wel sprake, omdat de hiervoor gevoelige soort, de bever, vooral ’s nachts actief is en er in de huidige situatie in een deel van het gebied geen beperkingen gelden in relatie tot nachtelijke toegang van het gebied. Negatieve effecten zijn voorkomen door recreatie hier te beperken tot overdag. Als voorwaarde geldt hier daarom dat verstoring wordt voor- komen na zonsondergang en voor zonsopkomst, zie de leefgebiedenkaart in paragraaf 3. Vanwege de aanlijnplicht voor honden, gaat hier geen verstoring van uit. Ook voor de Spaanse vlag is verstoring als gevolg van de genoemde gebruiksvormen niet aan de orde, omdat deze niet gevoelig is voor optische verstoring en geluidshinder van recreanten.

Daarnaast is betreding relevant. Betreding van habitattypen of leefgebied van habitatrichtlijnsoorten (mechanische verstoring) komt in principe neer op betreding buiten de wegen en paden, dus op een overtreding van de openstellings- en gebruiksregels. Dit is een niet toegestane vorm van gebruik (illegaal) en is via de handhavingsmaatregelen opgelost (zie par. 5.4).

Categorie Categorie 1: Huidig gebruik vrijgesteld van de Wnb-vergunningplicht

Educatieve excursies

Beschrijving Vanuit Stichting Moerveld worden excursies georganiseerd binnen het gebied. De terreinbeheerders organiseren geen excursies.

Effect en beoordeling Van de potentiële verstoringsfactoren is bij excursies vooral de optische verstoring relevant (zie figuur 7.3), vooral als daarbij buitende paden wordt getreden. Buiten de paden zijn ook mechanische effecten (betreding) relevant.

1. Educatieve excursies zijn vrijgesteld van de vergunningplicht wanneer aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

• de excursie vindt plaats bij daglicht;

• de groepsgrootte is maximaal 30 personen;

• de excursie vindt plaats op de openbaar toegankelijke wegen en paden van het Natura2000-gebied;

Dergelijk recreatief gebruik heeft geen wezenlijk andere effecten dan individueel recreatief gebruik conform de openstellingsregels. 2. Educatieve excursies die wel van de paden afwijken en/of tussen zonsondergang en zonsopkomst plaatsvinden zijn vrijgesteld van de vergunningplicht wanneer aan de volgende voorwaarden wordt voldaan: • de excursie vindt plaats onder leiding of verantwoordelijkheid van de

terreinbeheerder van het betreffende gebied;

• wanneer de excursie tussen zonsondergang en zonsopkomst plaatsvindt wordt -behoudens calamiteiten- slechts door de excursieleider waar nodig in verband met de veiligheid gebruik gemaakt van kunstlicht; Wanneer licht voor de individuele deelnemers nodig is om veilig te kunnen lopen wordt uitsluitend gebruik gemaakt van rood licht;

• de groepsgrootte is maximaal 30 personen;

• de excursieleider zorgt ervoor dat geen onnodig geluid wordt gemaakt;

• gebruik van geluidversterkende apparatuur zoals een megafoon wordt niet toe gestaan.

Hierdoor worden negatieve effecten op de instandhoudingsdoelen voorkomen.

3. Excursies die niet voldoen aan hetgeen is beschreven der 1. en 2. zijn niet vrijgesteld van de vergunningplicht.

Categorie Categorie 2b voor excursies die voldoen aan de voorwaarden genoemd onder 1 en 2: Huidig gebruik vrijgesteld van de Wnb- vergunningplicht, met gebied specifieke voorwaarden

Categorie 3 voor overige vormen van excursies: Huidig gebruik niet vrijgesteld van de Wnb-vergunningplicht

Evenementen

Beschrijving Binnen en in de nabijheid van het Natura2000-gebied vindt een beperkt aantal evenementen plaats, bijvoorbeeld bij Kasteel Elsloo.

Effect en beoordeling Van de potentiële verstoringsfactoren zijn bij evenementen met name de geluids- en optische verstoring relevant (zie figuur 7.3) en afhankelijk van het type evenement mogelijk ook de mechanische verstoring (betreding van habitattypen en/of leefgebieden). Omdat een deel van de

instandhoudingsdoelen hiervoor gevoelig is, kan een negatief effect niet worden uitgesloten.

Voor zover dit huidig gebruik niet al vergund of getoetst is in het kader van de Wnb, kunnen evenementen in het Bunder- en Elsloërbos in dit

Natura2000-plan niet zonder meer op voorhand vrijgesteld worden van de Wnb-vergunningplicht. De situaties zijn te verschillend voor een generieke vrijstelling van de vergunningplicht op grond van Wet natuurbescherming. Daarom ligt een individuele toetsing van de evenementen in de rede. Categorie Categorie 3: Huidig gebruik niet vrijgesteld van de Wnb-

Sportvisserij

Beschrijving Sportvisserij vindt beperkt plaats in de omgeving van het Natura2000- gebied. Er ligt een visvijver ten westen van Geulle.

Binnen het gebied wordt gevist in de vijver bij het kasteel, in het noordelijk deel van het gebied, door hengelsportvereniging Juliana. Conform de dag- en jaarvergunning voor het vissen op de kasteelvijver in Elsloo is vissen hier alleen toegestaan tussen zonsopgang en zonsondergang.

Effect en beoordeling Van de potentiële verstoringsfactoren is verstoring relevant, zowel optisch als geluidsverstoring. Mechanische effecten zijn niet relevant, er wordt weliswaar binnen het gebied, maar buiten de habitattypen en leefgebied van habitatrichtlijnsoort gevist.

Categorie Categorie 1: Huidig gebruik vrijgesteld van de Wnb-vergunningplicht

Verblijfsvoorzieningen, horeca en overige recreatieve voorzieningen

Beschrijving Binnen de begrenzing van het Natura2000-gebied liggen geen recreatieondernemingen. Deze zijn wel in de directe omgeving en grenzend aan het gebied aanwezig, dit betreffen een aantal ondernemingen op het gebied van horeca, verblijfsrecreatie en dagrecreatie.

Effect en beoordeling Gezien de ligging en diverse activiteiten die plaatsvinden zijn bij deze gebruiksvorm met name geluids- en optische verstoring mogelijk relevant en voor de Zandberg ook mechanische effecten (zie figuur 7.3).

Een verstorend effect door geluid is hierbij relevant, met name voor de bever. Daarnaast is mogelijk is sprake van een negatief effect als gevolg van visuele verstoring door aanwezigheid van mensen. Echter, geldt voor deze gebruiksvorm eveneens dat verstoring met name overdag

plaatsvindt, wanneer de bever niet of nauwelijks actief is, zoals ook is beoordeeld onder ‘Recreatief gebruik van wegen en paden: wandelen, hardlopen, paardrijden, fietsen conform openstellingregels’. Negatieve effecten zijn uitgesloten.

Gezien de ligging van de voorzieningen voornamelijk buiten het gebied, is een significant negatief effect op de instandhoudingsdoelen uitgesloten. Categorie Categorie 1: Huidig gebruik vrijgesteld van de Wnb-vergunningplicht