• No results found

Rapportage historisch bodemonderzoek Diesdonk 41 te Ommel

In document Ruimtelijke Onderbouwing Diesdonk 41 (pagina 71-87)

Opdrachtgever Beusmans en Jansen Adviseurs Steeg 12 Opsteller Dhr. S.J. Theeuwen

Paraaf

Kwaliteitscontrole M.G.B. Ellenkamp-Paalhaar MSc Paraaf

Kwaliteitszorg

Econsultancy is lid van de Vereniging Kwaliteitsborging Bodembeheer (VKB). De VKB is een vereniging van bodemadvies- en -onderzoeksbureaus en heeft als doel kwaliteitsborging en continue verbetering van de dienstverlening van haar leden op het gebied van bodembeheer. Het VKB keurmerk geeft opdrachtgevers de zekerheid dat het uitvoerend bureau werkt con-form de eisen die de VKB aan haar leden stelt op het gebied van competenties en integriteit van medewerkers en het toe-passen van vigerende normen en onderzoeksprotocollen.

Econsultancy werkt volgens een dynamisch kwaliteitssysteem, zoals beschreven in het kwaliteitshandboek. Ons kwaliteits-systeem is gecertificeerd volgens de kwaliteitsborgingsnormen van de NEN-EN-ISO 9001:2008.

Betrouwbaarheid

Opgemerkt wordt dat geraadpleegde bronnen niet altijd zonder fouten en volledig zijn. Daar Econsultancy voor het verkrijgen van historische informatie afhankelijk is van deze bronnen, kan Econsultancy niet instaan voor de juistheid en volledigheid van deze informatie.

1. INLEIDING ... 1 2. GERAADPLEEGDE BRONNEN ... 1 3. AFBAKENING ONDERZOEKSLOCATIE VOORONDERZOEK ... 1 4. GEBRUIK ONDERZOEKSLOCATIE ... 2 4.1 Historisch en huidig gebruik onderzoekslocatie ... 2 4.2 Toekomstige situatie ... 2 5. CALAMITEITEN ... 3 6. UITGEVOERD(E) BODEMONDERZOEK(EN) OP DE ONDERZOEKSLOCATIE... 3 7. BELENDENDE PERCELEN/TERREINDELEN ... 3 8. INFORMATIE LOKALE/REGIONALE ACHTERGRONDGEHALTEN ... 3 9. BODEMOPBOUW EN GEOHYDROLOGIE ... 3 9.1 Bodemopbouw ... 3 9.2 Geohydrologie ... 3 10. TERREININSPECTIE ... 4 11. SAMENVATTING EN CONCLUSIES ... 5

BIJLAGEN:

1. - Topografische ligging van de locatie 2a. - Locatieschets

2b. - Foto's onderzoekslocatie

1. INLEIDING

Econsultancy heeft van Beusmans en Jansen Adviseurs opdracht gekregen voor het uitvoeren van een historisch bodemonderzoek aan de Diesdonk 41 te Ommel.

Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van de voorgenomen bestemmingsplanwijziging.

Het historisch bodemonderzoek heeft tot doel te bepalen of er aanleiding bestaat voor het uitvoeren van een bodemonderzoek conform de NEN 5740 dan wel NEN 5707, door middel van een archiefon-derzoek, een interview met de eigenaar/gebruiker en een terreininspectie.

Het vooronderzoek is verricht conform de NEN 5725:2009 "Bodem - Landbodem - Strategie voor het uitvoeren van vooronderzoek bij verkennend en nader onderzoek".

2. GERAADPLEEGDE BRONNEN

De informatie over de onderzoekslocatie is gebaseerd op de bij de gemeente Asten aanwezige infor-matie (contactpersoon de heer R.W.H.L. Janssen), inforinfor-matie verkregen van de huidige eigenaar (de heer J. Jacobs) en informatie verkregen uit de op 10 juli 2017 uitgevoerde terreininspectie.

Van de locatie en de directe omgeving zijn uit verschillende informatiebronnen gegevens verzameld over:

ž het historische, huidige en toekomstige gebruik;

ž eventuele calamiteiten;

ž eventueel eerder uitgevoerde bodemonderzoeken;

ž de bodemopbouw en geohydrologie;

ž verhardingen, kabels en leidingen.

Bijlage 3 geeft een overzicht van de geraadpleegde bronnen.

3. AFBAKENING ONDERZOEKSLOCATIE VOORONDERZOEK

Het vooronderzoek omvat de onderzoekslocatie en de direct hieraan grenzende percelen.

De onderzoekslocatie (± 5.205 m²) ligt aan de Diesdonk 41, circa 2,5 kilometer ten westen van de kern van Ommel (zie bijlage 1). De onderzoekslocatie is kadastraal bekend gemeente Asten, sectie M, nummer 1401.

Volgens het Actueel Hoogtebestand Nederland (www.ahn.nl), bevindt het maaiveld zich op een hoog-te van circa 22 m +NAP en zijn de coördinahoog-ten van de onderzoekslocatie X: 177.450, Y: 382.265.

4.1 Historisch en huidig gebruik onderzoekslocatie

De boerderij op de onderzoekslocatie betreft een authentieke boerderij uit 1765. Uit historisch kaart-materiaal uit omstreeks 1900 blijkt de directe omgeving van de boerderij in gebruik te zijn als akker-land en een zandpad, ter plaatse van de huidige inrit. De openbare weg (huidige Diesdonk) is reeds aanwezig. Omstreeks 1950 is de eerste varkensstal (nabij de boerderij) op de onderzoekslocatie ge-realiseerd, waarna omstreeks 1970 de tweede varkensstal op het westelijke deel van de onderzoeks-locatie is gerealiseerd. Medio jaren ‘90 van de vorige eeuw is een romneyloods op de onderzoekslo-catie gerealiseerd.

Momenteel zijn de twee stallen in gebruik als dierenpension en zijn ze beiden voorzien van dakpan-nen. In de romneyloods vindt opslag plaats van meubilair. Aan de woonboerderij bevindt zich een leegstaande loods. De directe omgeving van de boerderij is in gebruik als weide en als siertuin, te-vens is de locatie deels voorzien van een klinkerverharding. In bijlage 2a is de huidige situatie op een locatieschets weergegeven. Bijlage 2b bevat enkele foto's van de onderzoekslocatie.

Tabel I geeft een opsomming van de verleende bouw-/sloopvergunningen voor de onderzoekslocatie.

Tevens is aangegeven of er in de bouwvergunning vermeld is of asbest als bouwmateriaal is toe-gepast.

Tabel I. Verleende bouw-/sloopvergunningen

Naam aanvrager Jaartal Omschrijving Asbest toegepast in:

J. van den Heuvel 1961 Oprichten van een varkensstal. - (pannendak)

J. van den Heuvel 1966 Uitbreiden van een varkensstal. - (pannendak)

T. van den Heuvel 1994 Principeakkoord voor de sloop van een boerderij. -

T.J. van de Vossenberg 2010 Vernieuwen van de dakbedekking van een woonhuis. Bestaande daken.

T.J. van de Vossenberg 2010 Sloop van de dakbedekking van woonhuis, hobbyruimte en stal.

Diverse delen; voorafgaand een asbestinventarisatie uitgevoerd.

Voor zover bij de gemeente Asten bekend, heeft er op de onderzoekslocatie nimmer opslag van olie-houdende producten in ondergrondse of bovengrondse tanks plaatsgevonden.

Er zijn geen aanwijzingen gevonden, die aanleiding geven een asbestverontreiniging op de locatie te verwachten. Verder blijkt uit de geraadpleegde bronnen geen aanwezigheid van ophogingen, dem-pingen of stortingen.

4.2 Toekomstige situatie

De initiatiefnemer is voornemens de vigerende bestemming te wijzigen.

5. CALAMITEITEN

Voor zover bij de opdrachtgever bekend hebben zich op de onderzoekslocatie in het verleden geen calamiteiten met een bodembedreigend karakter voorgedaan. Ook uit informatie van de gemeente Asten blijkt niet, dat er zich in het verleden bodembedreigende calamiteiten hebben voorgedaan.

6. UITGEVOERD(E) BODEMONDERZOEK(EN) OP DE ONDERZOEKSLOCATIE

In september 1994 is door Ingenieursbureau Van Limborgh Zuid bv een verkennend onderzoek naar bodemverontreiniging op de onderzoekslocatie uitgevoerd (rapport 3-36-295-2). Destijds is een oude bovengrondse HBO-tank (welke reeds buiten gebruik is gesteld) en het overige terreindeel op de on-derzoekslocatie onderzocht. Destijds zijn in totaal 15 boringen geplaatst, waarvan 11 tot 0,5 m -mv, 2 tot 2,0 m -mv en één boring is afwerkt als peilbuis (3,0 m -mv). Zintuiglijk zijn destijds geen verontrei-nigingen waargenomen. De bovengrond bleek destijds licht verontreinigd met koper, zink, PAK en/of EOX. De ondergrond bleek destijds licht verontreinigd met EOX. Het grondwater bleek destijds ver-ontreinigd met chroom, zink, naftaleen en EOX.

7. BELENDENDE PERCELEN/TERREINDELEN

De onderzoekslocatie is gelegen in het buitengebied van Ommel.

In bijlage 3 zijn de geraadpleegde informatiebronnen voor de omliggende terreindelen en belendende percelen binnen 3 meter van de onderzoekslocatie opgenomen. De onderzoekslocatie wordt volledig omgeven door agrarisch gebied (akkerland en veeteelt) met bijhorende infrastructuur.

Uit de verzamelde informatie blijkt niet, dat er vanuit de omliggende percelen grensoverschrijdende verontreinigingen zijn te verwachten.

8. INFORMATIE LOKALE/REGIONALE ACHTERGRONDGEHALTEN

Er is geen informatie beschikbaar over mogelijk regionaal verhoogde achtergrondgehalten in de grond. Regionaal komen verhoogde concentraties van metalen in het grondwater voor.

9. BODEMOPBOUW EN GEOHYDROLOGIE 9.1 Bodemopbouw

De originele bodem bestaat volgens de bodemkaart van Nederland (www.bodemdata.nl), uit een Ho-ge zwarte enkeerdgrond, die volHo-gens de Stichting voor Bodemkartering voornamelijk is opHo-gebouwd uit leemarm en zwak lemig fijn zand. De afzettingen, waarin deze bodem is ontstaan, behoren geolo-gisch gezien tot de Formatie van Boxtel.

9.2 Geohydrologie

Tectonisch gezien ligt de onderzoekslocatie in de Roerdalslenk. Deze slenk wordt aan de zuidwest-zijde begrensd door de Feldbiss en aan de noordoostzuidwest-zijde door de Peelrandbreuk. Beide breuken zijn noordwest-zuidoost gericht.

zich op ± 1 m -mv zou bevinden. Het water van het eerste watervoerend pakket stroomt volgens de isohypsenkaart van de Dienst Grondwaterverkenning van TNO in westelijke richting.

Er liggen geen pompstations in de buurt van de onderzoekslocatie die van invloed zouden kunnen zijn op de grondwaterstroming ter plaatse van de onderzoekslocatie. De onderzoekslocatie ligt niet in een grondwaterbeschermings- en/of grondwaterwingebied.

10. TERREININSPECTIE

Op 10 juli 2017 is er een terreininspectie uitgevoerd. Deze is gericht op de identificatie van bronnen, die mogelijk hebben geleid of kunnen leiden tot een grond- en/of grondwaterverontreiniging.

De tijdens de terreininspectie aangetroffen situatie komt overeen met de locatiegegevens, zoals deze zijn opgenomen in hoofdstuk 4. Op de onderzoekslocatie zijn geen mogelijke bronnen voor een grond- en/of grondwaterverontreiniging aangetroffen.

Op het maaiveld zijn geen asbestverdachte materialen waargenomen.

11. SAMENVATTING EN CONCLUSIES

Econsultancy heeft in opdracht van Beusmans en Jansen Adviseurs een historisch bodemonderzoek uitgevoerd aan de Diesdonk 41 te Ommel.

Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van de voorgenomen bestemmingsplanwijziging.

Er zijn geen aanwijzingen gevonden, die aanleiding geven een asbestverontreiniging op de onder-zoekslocatie te verwachten.

De onderzoeksresultaten geven géén aanleiding voor verder bodemonderzoek, dan wel een bodem-onderzoek op analytische grondslag.

Op basis van het vooronderzoek en de terreininspectie kan gesteld worden dat er milieuhygiënisch géén belemmeringen bestaan voor de voorgenomen bestemmingsplanwijziging van de onder-zoekslocatie.

Econsultancy

Swalmen, 14 juli 2017

Schaal 1:25.000

Asfalt

Kernboring + asbestgat 30x30 + Boring tot 1,0 m -mv + Kernboring + asbestgat 30x30 + Boring tot 1,5 m -mv + Kernboring + asbestgat 30x30 + Boring tot 2,0 m -mv + Kernboring + asbestgat 30x30 + Boring tot 2,5 m -mv + Kernboring + asbestgat 30x30 + Boring tot 3,0 m -mv + Kernboring + asbestgat 30x30 + Boring tot 3,5 m -mv + Kernboring + asbestgat 30x30 + Boring tot 4,0 m -mv + Kernboring + asbestgat 30x30 + Boring tot 4,5 m -mv + Kernboring + asbestgat 30x30 + Boring tot 5,0 m -mv + Kernboring + asbestgat 30x30 + peilbuis

Kernboring + asbestgat 30x30 + peilbuis (diep)

Ontgravingsvak Niet verontreinigd

Omschrijving Symbool Omschrijving Symbool Omschrijving Symbool

Asbestverdacht

Foto 1.

Foto 2.

Foto 3.

Foto 5.

Foto 6.

Informatiebron Geraad-pleegd

(ja/nee) Toelichting

Informatie uit kaartmateriaal etc. Datum

kaartmateriaal

Opmerkingen

Historische topografische kaart ja divers -

Luchtfoto ja divers -

Informatie uit themakaarten Datum bron/

kaartmateriaal

Opmerkingen

Bodemkaart Nederland ja 2017 -

Grondwaterkaart Nederland ja 2017 -

Bodemloket.nl ja 2017 -

Informatie van eigenaar / terreingebruiker / opdrachtgever

Datum uitgevoerd

Contactpersoon Opmerkingen

Historisch gebruik locatie ja juni 2017 Dhr. A. Jansen -

Huidig gebruik locatie ja

Huidig gebruik belendende percelen (vanuit onderzoekslocatie)

ja

Toekomstig gebruik locatie ja

Calamiteiten/resultaten voorgaande bodemonderzoeken ja Verhardingen/kabels en leidingen locatie ja

Informatie van gemeente Datum

uitgevoerd

Contactpersoon Opmerkingen

Archief Bouw- en woningtoezicht ja juni 2017 dhr. R.W.H.L.

Janssen

-

Archief Wet milieubeheer en Hinderwet ja

Archief ondergrondse tanks ja

Archief bodemonderzoeken ja

Gemeenteambtenaar milieuzaken ja

Informatie uit terreininspectie Datum

uitgevoerd

Opmerkingen

Historisch gebruik locatie ja 10 juli 2017 -

Huidig gebruik locatie ja

Huidig gebruik belendende percelen (vanuit onderzoekslocatie)

ja

Verhardingen ja

GEURHINDERONDERZOEK HERBESTEMMING DIESDONK 41 TE OMMEL

In document Ruimtelijke Onderbouwing Diesdonk 41 (pagina 71-87)