• No results found

Raad van commissarissen

In document Op weg naar herstel. Jaarverslag 2020 (pagina 104-109)

Voorzitter:

Wim Kuijken (1952, NL, economische wetenschappen, einde tweede termijn: 2023) Lid van de Honorerings- en benoemingscommissie

Vicevoorzitter:

Margot Scheltema (1954, NL, internationaal recht, einde tweede termijn: 2023) Voorzitter van de Toezichtcommissie

Lid van de Financiële Commissie

Overige leden:

Feike Sijbesma (1959, NL, medische biologie en bedrijfskunde, einde derde termijn: 2024) Voorzitter van de Honorerings- en benoemingscommissie

Mirjam van Praag (1967, NL, econometrie, einde eerste termijn: 2024) Lid van de Toezichtcommissie

Lid van de bankraad namens de raad van commissarissen sinds 2020

Marry de Gaay Fortman (1965, NL, Nederlands recht, einde tweede termijn: 2024) Lid van de Honorerings- en benoemingscommissie

Lid van de Toezichtcommissie

Roger Dassen (1965, NL, bedrijfseconomie en accountancy, einde eerste termijn: 2022) Voorzitter van de Financiële Commissie

Commissaris van overheidswege benoemd:

Annemieke Nijhof (1966, NL, chemische technologie, einde tweede termijn: 2023) Lid van de Financiële Commissie

Lid van de bankraad sinds 2015

Honorerings- en benoemingscommissie Feike Sijbesma (voorzitter)

Wim Kuijken

Marry de Gaay Fortman

103

Financiële Commissie Roger Dassen (voorzitter) Annemieke Nijhof Margot Scheltema

Toezichtcommissie

Margot Scheltema (voorzitter) Marry de Gaay Fortman Mirjam van Praag

De overige functies van de leden van de directie en raad van commissarissen staan vermeld op de website van DNB.

Per 1 oktober 2020 is Mirjam van Praag benoemd als lid van de raad van commissarissen van DNB en de bankraad. Zij volgde Kees Goudswaard op, die tot diezelfde datum lid was van de raad van commissarissen en de bankraad.

Bankraad

Voorzitter:

Barbara Baarsma

Bestuursvoorzitter Rabobank Amsterdam en hoogleraar toegepaste economie aan de Universiteit van Amsterdam

Overige leden:

Mirjam van Praag

Lid namens de raad van commissarissen

Ingrid Thijssen Voorzitter VNO-NCW

Annemieke Nijhof

Lid namens de raad van commissarissen als commissaris van overheidswege

Sjaak van der Tak Voorzitter LTO Nederland 104

Chris Buijink

Voorzitter Nederlandse Vereniging van Banken

Han Busker Voorzitter FNV.

Harry Garretsen

Hoogleraar economie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Nic van Holstein

Voorzitter Vakcentrale voor Professionals.

Willem van Duin

Voorzitter Verbond van Verzekeraars.

Piet Fortuin Voorzitter CNV.

José Meijer

Voorzitter a.i. Pensioenfederatie.

Jacco Vonhof

Voorzitter Koninklijke Vereniging MKB-Nederland.

Vertegenwoordiger namens het ministerie van Financiën:

Christiaan Rebergen, thesaurier-generaal.

Ondernemingsraad

Jos Westerweele (voorzitter)

Sandra Koentjes (ambtelijk secretaris) Carel van den Berg

Jacqueline van Breugel Annemarie van Dijk Bernard de Groes Saideh Hashemi Robin Hoogesteger

Elina Kogan

Marjon Linger-Reingoud Anja Peerenboom Mikey Staats Paul Suilen

Aaldert van Verseveld Ingrid Voorn

105

Governance

De Nederlandsche Bank (DNB) is een naamloze vennootschap naar Nederlands recht. Als centrale bank maakt DNB deel uit van het Europees Stelsel van Centrale Banken (ESCB), het Single Supervisory Mechanism (SSM) en het Single Resolution Mechanism (SRM). Als toezichthouder en resolutieautoriteit is DNB een zelfstandig bestuursorgaan.

Het bestuur van DNB is in handen van de directie, die bestaat uit een president en daarnaast ten minste drie en ten hoogste vijf directeuren.

De president van DNB is tevens lid van de Raad van Bestuur en de Algemene Raad van de Europese Centrale Bank (ECB).

De directeur monetaire zaken is verantwoordelijk voor financiële stabiliteit, financiële markten, economisch beleid en onderzoek en betalingsverkeer. Deze directeur is daarnaast verantwoordelijk voor de statistiekfunctie van DNB. Hij is tevens Kroonlid in de Sociaal Economische Raad (SER).

De voorzitter toezicht is verantwoordelijk voor toezichtbeleid en het toezicht op verzekeraars en pensioenfondsen. Zij vertegenwoordigt DNB in de raad van toezichthouders van de Europese verzekerings- en pensioentoezichthouder (European Insurance and Occupational Pensions Authority – EIOPA). Ter voorbereiding van de beraadslaging en besluitvorming inzake toezichtaangelegenheden door de toezichtdirecteuren is binnen DNB de Toezichtraad ingesteld onder voorzitterschap van de voorzitter toezicht.

De directeur toezicht banken is verantwoordelijk voor het toezicht op banken, voor het toezicht horizontale functies en integriteit, en voor juridische zaken. De directeur toezicht banken is tevens lid van de Raad van Toezicht van de ECB (Supervisory Board – SB). De Raad van Toezicht geeft de besluitvorming inzake het toezicht op significante banken binnen het eurogebied vorm op grond van het gemeenschappelijk toezichtmechanisme (Single Supervisory Mechanism – SSM).

De directeur resolutie en intern bedrijf is verantwoordelijk voor afwikkelingstaken met betrekking tot Nederlandse banken, beleggingsondernemingen en verzekeraars, en tevens lid van de Europese gemeenschappelijke afwikkelingsraad (Single Resolution Board – SRB). Ter voorbereiding van de beraadslaging en besluitvorming inzake resolutieaangelegenheden door de directie is binnen DNB de Resolutieraad ingesteld, onder voorzitterschap van de directeur resolutie en intern bedrijf. Zij is ook verantwoordelijk voor de aansturing van het interne bedrijf. Hieronder vallen bijvoorbeeld HR, ICT, de beveiliging en communicatie, maar ook de interne financiële huishouding en de strategie.

106

De raad van commissarissen houdt toezicht op de algemene gang van zaken binnen DNB en op het beleid van de directie ter uitvoering van artikel 4 van de Bankwet 1998. Verder stelt de raad onder meer de jaarrekening vast. De raad van commissarissen beschikt over een aantal andere belangrijke bevoegdheden, zoals de goedkeuring van de begroting en van bepaalde directiebesluiten. De raad bestaat uit minimaal zeven en maximaal tien leden. Eén lid van de raad van commissarissen wordt benoemd door de minister van Financiën: de commissaris van overheidswege.

DNB heeft één aandeelhouder: de Nederlandse Staat. Deze wordt vertegenwoordigd door de minister van Financiën, ook in de algemene vergadering. De directie legt verantwoording af aan de algemene vergadering door verslag te doen van het afgelopen boekjaar. De algemene vergadering heeft belangrijke bevoegdheden, zoals: goedkeuring van de jaarrekening, het verlenen van decharge aan de directieleden en commissarissen, het benoemen van commissarissen, en het verlenen van opdrachten aan de externe accountant.

De bankraad functioneert als klankbord voor de directie en bestaat uit minimaal elf en maximaal dertien leden. Twee leden van de raad van commissarissen hebben tevens zitting in de bankraad, onder wie de van overheidswege benoemde commissaris. Bij de overige leden wordt gestreefd naar representatie van de verschillende maatschappelijke geledingen.

Op de website van DNB staat meer informatie over de governancestructuur, die onder meer is vastgelegd in de Bankwet 1998, de statuten en het reglement van orde. Alhoewel de Nederlandse Corporate Governance Code alleen geldt voor beursvennootschappen, passen wij de principes en best practice-bepalingen uit de code zo veel mogelijk toe. Op onze website staat hoe wij de code hebben geïmplementeerd.

107

Inleiding

Vanwege de COVID-19-pandemie was 2020 ook voor de raad van commissarissen (hierna: de raad) en zijn toezicht op de besturing van DNB een bijzonder jaar. De raad besteedde in 2020 aandacht aan de wijze waarop het beleid van DNB werd ingevuld met betrekking tot haar kerntaken en de interne bedrijfsvoering, met bijzondere aandacht voor de impact van de COVID-19-pandemie op zowel de uitvoering van de kerntaken als de interne organisatie en voor enkele specifieke gebieden:

het integriteitstoezicht, het programma huisvesting DNB, de digitalisering van processen en werkwijzen, cybersecurity, het nieuwe kostenkader voor het zelfstandig bestuursorgaan (ZBO)-deel van DNB, duurzaamheid en een ‘groen herstel’ uit de coronacrisis. Deze en andere onderwerpen resulteerden ook in 2020 in een grote mate van betrokkenheid van de raad bij DNB.

In document Op weg naar herstel. Jaarverslag 2020 (pagina 104-109)