• No results found

Strategische doelstelling: Cultuurparticipatie stimuleren.

Operationele doelstellingen

O.D. 6: Het jong muzikaal en ander creatief talent wordt kansen geboden

6.1. Kunstbende

Toelichting: De 9e editie van de Kunstbende (voorjaar 2008) wordt gefinancierd met centen die zijn vastgelegd op het budget van 2007. De subsidies worden gegeven aan JES-Gent (25 000 EUR) voor haar provinciale coördinatie-opdracht en aan de voorrondeplaatsen (Cultuurcentrum De Werf in Aalst, Vooruit in Gent en Cultureel Centrum Lokeren, elk 5 000 EUR). Op het budget van 2008 wordt de 10e editie (in 2009) begroot. Er zal ook worden gezocht naar hoe de Kunstbende in de toekomst (na de 10e editie) haar weg zal kunnen verderzetten zonder een structurele provinciale subsidie.

Timing: voorrondes en finale van de 9e editie in het voorjaar, opstart 10e editie in het najaar, overleg rond de toekomst gedurende het hele jaar

Budget: 40 000 EUR op artikel 76102-64003 Wie van de 3: Jan Cools

6.2. 100% Puur – Pop uit de Provincies

Toelichting: De finalisten van het Oost-Vlaams Rockconcours (OVRC) 2007 worden meegenomen in een traject langs diverse festivals, jeugdhuizen, clubs, culturele centra.

Poppunt zorgt voor tientallen extra speelkansen. Hun werkingsbudget wordt mede ingevuld door het bestuur via een subsidie van 4 000 EUR.

Timing: de overeenkomst met Poppunt wordt gesloten bij het begin van het jaar Budget: 4 000 EUR op artikel 76102-64003

Wie van de 3: Jan Cools

6.3. Investeringssubsidies voor repetitieruimtes

Toelichting: Er worden subsidies ter beschikking gesteld van vzw’s en gemeentebesturen die werk maken van betaalbare openbare repetitieruimtes waar jonge muziekbands terecht kunnen.

Timing: aanvragen kunnen het hele jaar binnenkomen Budget: 30 000 EUR op artikel 76102-64006

Wie van de 3: Jan Cools

6.4. Popforum

Toelichting: Op het Popforum zal info en vorming aan bod komen maar steevast moet het bestuur daar ook van gebruik maken om te toetsen hoe het gevoerde beleid wordt ervaren en met welke noden het werkveld verder nog te kampen heeft.

Timing: Voorbereiding startte in het najaar van 2007, uitvoering is gepland in mei 2008 Budget: 500 EUR op artikel 76102-61313

Wie van de 3: Jan Cools

O.D. 7: Een positief fuifklimaat stimuleren

7.1. Een provinciaal fuifbeleidoverleg

Toelichting: Gemeenten die specifieke acties willen ondernemen rond hun lokaal fuifbeleid, zullen de kans krijgen om uit te wisselen met collega-gemeenten. Bedoeling is gemeenten van elkaar te laten leren en het provinciebestuur instrumenten, zoals het één-loket-systeem en het lokaal fuif- en feestoverleg, te laten introduceren. In functie van een goed beeld op het lokale fuifbeleid in de provincie, zal tegen de start van dit overleg een analyse van de lokale jeugdbeleidsplannen worden gemaakt rond dit onderwerp.

Timing: In het voorjaar gebeurt de analyse op basis van gesprekken en screenings van lokale jeugdbeleidsplannen, in het najaar start het eigenlijke overlegplatform.

Budget: -

Wie van de 3: Ellen Meersschaert

7.2. Het concept van het één-loket-systeem promoten

Toelichting: Het provinciebestuur wil gemeenten stimuleren om één aanspreekpunt voor organisatoren van feesten en fuiven op te zetten.

Timing: Dit item zal het eerste thema uitmaken van het provinciaal fuifbeleidoverleg in het najaar. In het voorjaar worden enkele goeie voorbeelden van dit concept bij elkaar

gesprokkeld.

Budget: -

Wie van de 3: Ellen Meersschaert

7.3. Ter beschikking stellen van expertise ifv het optimaliseren van fuifzalen en het vermijden van geluidsoverlast

Toelichting: Vanaf 2010 overweegt het provinciebestuur de eigenaars van fuifruimte de kans te bieden hun zaal te laten screenen op brandveiligheid en geluidsoverlast. In functie van deze actie wordt in 2008 gestart met een bevraging van zaaleigenaars.

Timing: In het voorjaar wordt bekeken hoe de bevraging kan gebeuren, waar de zaaleigenaars te vinden zijn en welke vragen hen gesteld moeten worden.

Budget: -

Wie van de 3: Ellen Meersschaert

2.2. Ondersteuning van gemeentebesturen mbt hun jeugdbeleid

Strategische doelstelling: De participatie aan cultuur en vrije tijd op lokaal niveau stimuleren

Het provinciebestuur wil steden en gemeenten helpen om kwaliteitsvol om te gaan met hun jeugdbeleid in het algemeen en hun jeugdwerkbeleid in het bijzonder. Op die manier zullen kinderen en jongeren kunnen genieten van een degelijk jeugd(werk)beleid.

Operationele doelstellingen

O.D. 8: Participatie aan het gemeentelijk jeugdbeleid ondersteunen en verrijken

8.1. Lokale jeugdraden ondersteunen via vormingsinitiatieven

Toelichting: Jaarlijks wordt een trefdag opgezet voor jeugdwerkers, jeugdraadsleden en schepenen (zie ook O.D. 2, 2.1.). Tegelijk worden de regionale jeugdoverlegplatforms gestimuleerd om jaarlijks een uitwisselings- en vormingsmoment te voorzien voor jeugdraadsleden binnen hun regio-omschrijving.

Timing: De trefdag zit in het najaar en de vormingsinitiatieven in en door de regio’s kunnen doorheen het hele jaar worden georganiseerd.

Budget: geen extra budgetten dan degene die zijn voorzien in O.D. 2, 2.1. en in O.D. 10, 10.1.

Wie van de 3: Ellen Meersschaert

8.2. Subsidies voor participatieprojecten

Toelichting: Het in 2007 herwerkte reglement voor lokale participatieprojecten wordt toegespitst op basis-participatie, meer bepaald de gemeentelijke of stedelijke jeugdraad, met aandacht voor continuïteit in en kwaliteit van de werking van de jeugdraad.

Timing: Projecten dienen uiterlijk 1 juni 2008 binnen te zijn en te starten in september.

Budget: 15 000 EUR op artikel 76102-64003 Wie van de 3: Ellen Meersschaert

O.D. 9: Kwaliteit van het lokale jeugdbeleid ondersteunen en verhogen

Vanuit een impulsbeleid naar gemeenten worden verschillende flankerende acties uitgewerkt. Kwaliteitsverbetering, deskundigheidsbevordering, netwerking, intervisie vormen de kern van deze impulsen.

9.1. Ondersteuning Vereniging voor Jeugddiensten en -consulenten – afd. Oost-Vlaanderen Toelichting: VVJ-Oost-Vlaanderen geniet een financiële ondersteuning op naam. Met het subsidiebedrag worden o.m. 4 vormingsmomenten en uitwisseling georganiseerd voor jeugdconsulenten binnen de provincie. Een provinciaal jeugdconsulent volgt hiertoe het dagelijks bestuur van VVJ-Oost-Vlaanderen op.

Timing: doorheen het hele jaar

Budget: 2 000 EUR op artikel 76102-64011 Wie van de 3: Ellen Meersschaert

9.2. Vorming voor jeugdambtenaren

Toelichting: In samenwerking met het Steunpunt Jeugd wordt jaarlijks een provinciale trefdag georganiseerd voor alle lokale en regionale jeugdwerkactoren van de provincie rond diverse thema’s (zie ook OD. 2, 2.1.). De jeugdambtenaren vormen daar een belangrijk doelpubliek. Daarnaast subsidieert het bestuur VVJ-Oost-Vlaanderen ifv vorming van en intervisie onder de jeugdambtenaren (zie O.D. 9, 9.1.).

Timing: december 2008

Budget: geen extra budgetten dan degene die zijn voorzien in O.D. 2, 2.1. en in O.D. 9, 9.1.

Wie van de 3: Ellen Meersschaert

9.3. Vorming voor Schepenen Jeugd

Toelichting: De Schepenen Jeugd vormen ook een doelgroep voor de provinciale trefdag in december. Er wordt echter jaarlijks een contactmoment georganiseerd waarop het bestuur in overleg wil gaan met de Schepenen. Bedoeling is om het provinciaal beleid kenbaar te maken, de vinger aan de pols te houden en nieuwe inhouden door te geven.

Timing: zaterdagvoormiddag 17 mei 2008 Budget: 500 EUR

Wie van de 3: Ellen Meersschaert

9.5. Ondersteuning intergemeentelijke jeugddiensten

Toelichting: Het bestuur stelt een deeltijds personeelslid ter beschikking van een

gemeentebestuur. Na vier jaar neemt het gemeentebestuur zelf een jeugdambtenaar in dienst.

Timing: Het project loopt na vier jaar af eind april 2008.

Budget: De gemeente Lierde draagt een beperkte som bij en het saldo van de loonkost wordt gedragen via de personeelsdienst.

Wie van de 3: Erik Tjampens

O.D. 10: Promoten van intergemeentelijke en regionale uitwisseling

10.1. Ondersteunen van bestaande regionale overlegtafels

Toelichting: Op de regionale overlegplatforms (WASO, AULAM, NOZO, ZOZO,

Meetjesman) zitten jeugdconsulenten, schepenen jeugd en jeugdwerkers samen rond de tafel. Ze kunnen via een subsidiereglement werkingssubsidies én projectsubsidies krijgen van het provinciebestuur. In 2007 werd het reglement 'regionale overlegplatforms'

herbekeken. Daaruit bleek dat AULAM, WASO, ZOZO en NOZO niet voldoen aan het Decreet Intergemeentelijke Samenwerking (DIS). De vierde regio, het MISO, is al geconformeerd in de vorm van een projectvereniging.

In het voorjaar van 2008 worden de schepenen jeugd van de gemeenten die niet tot het MISO behoren, uitgenodigd op een vormingssessie omtrent het DIS. Ze worden

geïnformeerd over de stappen die ze zullen moeten zetten om zich in orde te stellen met het decreet, hetzij als interlokale vereniging, projectvereniging, dienstverlenende vereniging of opdrachthoudende vereniging.

Als alle regio's een correcte juridische vorm hebben aangenomen, wordt het reglement regionale overlegplatforms herschreven.

Een aantal gemeenten werden nog niet opgenomen in een overlegplatform. In het kader van de conformering aan het decreet wordt geprobeerd alle Oost-Vlaamse gemeenten op te nemen in één van de overlegplatforms.

Timing: het hele jaar door

Budget: 9 000 EUR op artikel 76102-64002 (voor de regio’s behalve de Meetjesman) en 25 000 EUR op artikel 76102-64003 (voor de Meetjesman)

Wie van de 3: Ellen Meersschaert

2.3. Het provinciaal participatie- en communicatiebeleid naar kinderen en jongeren

Strategische doelstelling: Personen en groepen versterken om rechten op te nemen Operationele doelstellingen

O.D. 11: De participatie-idee promoten door zelf participatie te organiseren

11.1. Ondersteuning van de provinciale jeugdraad

Toelichting: De jeugddienst levert logistieke steun aan de Provinciale Jeugdraad. De werking van de provinciale jeugdraad zal worden geëvalueerd. De samenstelling, de rol, de taken, de statuten, enzomeer zullen onder de loep worden genomen. In het najaar van 2008 start een nieuw mandaat voor de jeugdraad (september 2008 tot augustus 2011).

Timing: evaluatie in het voorjaar, opstart van een nieuw mandaat in het najaar; maandelijks een dagelijks bestuur en een drietal algemene vergaderingen in de loop van het jaar.

Budget: 20 249 EUR op artikel 61205 (zitpenningen), 865 EUR op artikel 76102-61245 (reiskosten), 2 500 EUR op artikel 76102-61313 (broodjes tijdens vergaderingen) Wie van de 3: Erik Tjampens

11.2. Elk jaar een jaarplan

Toelichting: Elk jaar wordt een jaarplan opgemaakt voor het volgende jaar en wordt een verantwoordingsnota geschreven over het voorbije jaar. Daarover wordt telkens

gecommuniceerd met de jeugdraad en met andere betrokken partners.

Timing:

verantwoordingsnota 2007: in januari 2008 wordt de verantwoordingsnota opgemaakt over het jeugdbeleid van 2007. Op de Provincieraad van mei 2008 wordt deze voorgelegd.

jaarplan 2008: In de zomermaanden wordt een eerste concept van jaarplan geschreven. Dat wordt dan voorgelegd aan de jeugdraad en enkele andere partners. Uiteindelijk wordt het plan voorgelegd op de Provincieraad van december 2008.

Budget: -

Wie van de 3: Jan Cools

O.D. 12: Het provinciaal beleid in het algemeen en het jeugdbeleid in het bijzonder naar kinderen en jongeren bekendmaken

12.1. Digitale nieuwsbrief

Toelichting: Elk jaar worden 10 à 11 edities van de jeugdnieuwsbrief opgemaakt en verspreid. Er wordt zoveel mogelijk nieuws - ook uit andere provinciale beleidssectoren zoals Noord-Zuid, vrijwilligerswerk, sport,… - in opgenomen dat interessant is voor het middenveld dat met kinderen en jongeren werkt.

Timing: Elke maand wordt een nieuwsbrief gelanceerd. Voor de zomervakantie is er enkel in juli een jeugdnieuwsbrief.

Budget: -

Wie van de 3: Jan Cools

12.2. Een presentatie aanmaken en verspreiden van het provinciaal aanbod voor jeugdactoren

Toelichting: Het bestuur wil de lokale jeugdwerk- en jeugdbeleidsactoren zo goed mogelijk dienen. Daarom zal een powerpoint-presentatie worden aangemaakt waarin overzichtelijk het aanbod van het bestuur naar de diverse jeugdactoren staat opgesomd. Deze

presentatie zal op de website worden geplaatst. Gemeenten die op een jeugdraad het aanbod kort toegelicht wensen te zien, kunnen een beroep doen op een provinciaal jeugdconsulent.

Timing: aanmaak in het voorjaar, gedurende het hele jaar - op vraag - toelichting daarrond geven op jeugdraden.

Budget: -

Wie van de 3: aanmaak door Ellen Meersschaert, toelichting door Ellen Meersschaert, Erik Tjampens en Jan Cools

12.3. Afstappen bij nieuwe lokale jeugdconsulenten

Toelichting: De provinciale jeugdconsulent bezoekt de nieuwe gemeentelijke

jeugdconsulenten in de eerste zes maand van hun indiensttreding. Op die manier leren ze snel het provinciale aanbod kennen.

Timing: Telkens er een nieuwe jeugdconsulent in dienst wordt genomen in een gemeente in zoverre hij/zij de enige jeugdconsulent(e) is van die gemeente.

Budget: -

Wie van de 3: Ellen Meersschaert

12.4 Jeugdvriendelijker maken van website

Toelichting: Er zal worden onderzocht hoe het jeugdluik op de provinciale website jeugdvriendelijker kan worden gemaakt. Afhankelijk van de resultaten zal er ook daadwerkelijk werk worden gemaakt van aanpassingen. In ieder geval wordt de info geactualiseerd.

Timing: actualisatie het hele jaar door, eventuele vernieuwing van het vormelijke aspect in het najaar.

Budget: -

Wie van de 3: Jan Cools

12.5. Promoplan maken bij elke actie vanuit de jeugddienst

Toelichting: Bij elke actie die wordt opgezet, bij elk instrument dat wordt ontwikkeld, moet vooraf duidelijk worden aangegeven op welke manier de bekendmaking van de actie of het instrument zal gebeuren. Op die manier krijgt de beleidsactie meer bekendheid en

slagkracht.

Timing: bij elke activiteit van de jeugddienst Budget: -

Wie van de 3: Ellen Meersschaert, Erik Tjampens, Jan Cools

2.4. Het geïntegreerd jeugdbeleid

Strategische doelstelling: Participatie aan vrije tijd stimuleren Operationele doelstellingen

O.D. 13: Het inclusief en intersectoraal perspectief promoten

13.1 Pop-Eiland en Spruitenbal

Toelichting: Deze twee evenementen zijn samenwerkingsinitiatieven met de provinciale domeinen Puyenbroeck en De Gavers.

Timing: voorbereiding in het voorjaar; Pop-Eiland op 25 juni en Spruitenbal op 21 augustus.

Budget: 7 785 EUR op artikel 76102-61230 (inhuren lesgevers), 13 840 EUR op artikel 76102-61312 (inhuren materiaal) en 1 000 EUR op artikel 76102-61317 (technische werkingskosten).

Wie van de 3: Ellen Meersschaert

13.2. samenwerking met andere sectoren

Toelichting: Met de sectoren ‘sport’, ‘cultuur’ en ‘personen met een beperking’ wordt een structureel overleg (het platform vrijetijdszorg) onderhouden met betrekking tot het

organiseren van een doelgroepspecifiek en inclusief vrijetijdsaanbod voor personen met een beperking.

Met diverse andere provinciale diensten (gezondheid, minderheden, milieu, domeinen, ruimtelijke ordening maar ook met sport en cultuur) wordt samengewerkt in functie van informatie-uitwisseling, de organisatie van studiedagen, afstemming beleid, acties , enz…

Timing:doorlopend Budget:

Wie van de 3: Ellen Meersschaert, Erik Tjampens, Jan Cools afhankelijk van het thema

13.3. samenwerking met andere beleidsniveaus

Toelichting: Jeugdbeleid bevindt en ontwikkelt zich in een samenspel van verschillende actoren, besturen. In functie van het eigen beleid en het ondersteunen van beleid van andere besturen wordt de actualiteit (wets- en decreetswijzigingen, enz…) opgevolgd In concreto worden de volgende platformen regelmatig opgevolgd:

- de Reflectiegroep van de Vlaamse gemeenschap Afdeling Jeugd - a-commissie jeugd van de Vereniging Vlaamse Provincies

- JeROM (Jeugd, Ruimte, Omgeving en Milieu) van Cel natuur- en Milieueducatie van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie

- Platform Jeugdtoerisme (Steunpunt Jeugd)

Rond bepaalde items of thema' s (bvb. Inclusie) kunnen ook meer specifieke ad hoc werkgroepen of commissies worden opgevolgd.

Timing: doorlopend Budget: /

Wie van de 3: Ellen Meersschaert, Erik Tjampens, Jan Cools volgens agendapunten

Bijlagen