• No results found

Strategische doelstelling: Participatie aan het jeugdwerk stimuleren.

Het provinciebestuur wil kinderen en jongeren in de mogelijkheid stellen een zinvolle vrijetijdsbesteding uit te bouwen. Het jeugdwerk wordt daarin gezien als een heel prominente partner. Daarom wil het bestuur de omstandigheden creëren waarin jeugdwerkinitiatieven kunnen gedijen, groeien en zich openstellen voor iedereen.

Operationele doelstellingen

O.D. 1: Het bovenlokale jeugdwerk financieel ondersteunen

1.1. Subsidiereglement ‘provinciaal jeugdwerk’

Toelichting: Het reglement ‘provinciaal jeugdwerk’, dat eind 2007 werd aangepast, wordt uitgevoerd. De enige verandering die reeds in 2008 in voege treedt, is het artikel rond de erkenningscriteria.

Timing: Aanvraagdossiers moeten binnen zijn tegen 1 april 2008. Een terugvorderbaar voorschot zal worden uitbetaald tegen eind juni. Het saldo wordt overgemaakt aan de rechthebbenden in de loop van oktober.

Budget: 620 000 EUR op artikel 76102-64007 Wie van de 3: Erik Tjampens

1.2. Realisatie van een aparte subsidielijn voor bovenlokale en regionale

doelgroepspecifieke jeugdwerkorganisaties voor kinderen en jongeren met een beperking.

Toelichting: Het jeugdwerk dat zich specifiek richt op het werken met kinderen en jongeren met een beperking is zeer arbeidsintensief. Het situeert zich ook meer op bovenlokaal en (beperkt) regionaal vlak en past daarom niet steeds in het reglement ‘provinciaal jeugdwerk’.

Er wordt in 2008 een inventaris opgemaakt met de bedoeling een zicht te krijgen op de sector. In het najaar wordt werk gemaakt van een structureel subsidiereglement. (zie ook O.D. 4, 4.3.)

Timing: Tegen het eind van het jaar moet er een reglement zijn dat de subsidiëring voor 2009 regelt.

Budget: -

Wie van de 3: Jan Cools

1.3. Ondersteuning van vernieuwende jeugdprojecten

Toelichting: Aangezien er binnen de budgetten voor de jeugdsector geen specifieke middelen resten voor projectsubsidies én omdat er binnen de Directie Welzijn en Gezondheid geopteerd werd om geen sectorgebonden projectsubsidies te behouden, worden jeugdprojecten doorverwezen naar het reglement ‘subsidies voor projecten van algemeen sociale aard’.

Timing: Projectaanvragen moeten binnen zijn tegen 1 april. Een projectcommissie en de

O.D. 2: Het jeugdwerk inhoudelijk ondersteunen

2.1. Provinciale trefdag

Toelichting: Voor het tweede jaar op rij wordt een dergelijke trefdag gepland. Doel is om voor de actoren binnen het jeugdbeleid een waaier aan vormings- en infomomenten aan te bieden, gebundeld op één voormiddag.

Timing: De eerste voorbereidingen starten in mei-juni, de promo begint te lopen vanaf september, de trefdag zelf staat gepland in december.

Budget: 2 000 EUR op artikel 76102-61313 Wie van de 3: Ellen Meersschaert

2.2. Ad hoc vorming

Toelichting: Deze initiatieven zijn bedoeld om in te spelen op de actualiteit en situeren zich vaak op raakvlakken met andere sectoren (bvb. vrijwilligerswerk, drugpreventie,

brandveiligheid). Ze worden desgevallend uitgewerkt in overleg met andere provinciale diensten.Op het ogenblik van de redactie dienden zich nog geen thema's aan voor 2008, voorstellen worden in samenspraak met de provinciale jeugdraad uitgewerkt en per initiatief aan de Deputatie voorgelegd

Timing: ganse jaar

Budget: binnen voorziene werkingsmiddelen Wie van de 3: Erik Tjampens

O.D. 3: Het jeugdwerk materieel ondersteunen

3.1. Provinciaal Jeugdvormingscentrum Dendermonde

Toelichting: De verbouwingen aan het jeugdvormingscentrum gaan volop door. Tegen het najaar zouden alle werken aan kamers, keuken, leslokalen, nooduitgangen e.d. moeten voltooid zijn. Ondertussen wordt er werk gemaakt van een vernieuwd verhuurreglement.

Timing: Het vernieuwde reglement moet klaar zijn op het moment dat de verbouwingen rond zijn. Dit staat geprogrammeerd voor het najaar.

Budget: De budgetten mbt de verbouwingen worden begroot door de Dienst Gebouwen.

Aangezien het JVC erkend is door Toerisme Vlaanderen als jeugdverblijfaccommodatie – categorie C, kan 40% van de verbouwingskost gerecupereerd worden als subsidie.

De werkingsmiddelen worden voorzien op de budgetten van de jeugddienst:

76103-24031 aanschaf meubilair 14.584 76103-24032 groot onderhoud meubilair 500 76103-61230 erelonen en vergoedingen 2000 76103-61305 kantoorbenodigdheden 611

76103-61313 recepties ed 2000

76103-61317

O.D. 4: De diversiteit in het jeugdwerk stimuleren

4.1. Provinciale prijs 'jeugdwerk voor allen'.

Toelichting: Elk jaar worden twee initiatieven bekroond met een bescheiden geldprijs, als aanmoediging naar het jeugdwerk om werk te maken van een toegankelijk beleid.

Timing: Projecten indienen tegen 1 februari 2008, vóór de zomervakantie worden de prjzen uitgereikt.

Budget: 2 x 1 000 EUR op artikel 76102-64003 Wie van de 3: Jan Cools

4.2. Kadervormingsmodules rond de thema's 'personen met een beperking' en 'maatschappelijke kwetsbaarheid'.

Toelichting: Monitoren moeten attent gehouden worden rond niet-bereikte doelgroepen.

Daarom geeft het bestuur hen een korting van 85% op vormingsmodules die hen daarrond sensibiliseren en educeren. Het reglement én de lijst met in aanmerking komende

workshops in 2008 zeer intensief geëvalueerd.

Timing: De aanvraagdossiers kunnen ten allen tijde worden ingediend (uiterlijk 4 weken voor het moment van de vorming). De evaluatie moet zijn afgerond tegen eind juni opdat het reglement eventueel kan worden aangepast in het vroege najaar.

Budget: 4 000 EUR op artikel 76102-64003 Wie van de 3: Jan Cools

4.3. Realisatie van een aparte subsidielijn voor bovenlokale en regionale

doelgroepspecifieke jeugdwerkorganisaties voor kinderen en jongeren met een beperking.

Toelichting: Het jeugdwerk dat zich specifiek richt op het werken met kinderen en jongeren met een beperking is zeer arbeidsintensief. Het situeert zich ook meer op bovenlokaal en (beperkt) regionaal vlak en past daarom niet steeds in het reglement ‘provinciaal jeugdwerk’.

Er wordt in 2008 een inventaris opgemaakt met de bedoeling een zicht te krijgen op de sector. In het najaar wordt werk gemaakt van een structureel subsidiereglement. (zie ook O.D. 1, 1.2.)

Timing: Tegen het eind van het jaar moet er een reglement zijn dat de subsidiëring voor 2009 regelt.

Budget: -

Wie van de 3: Jan Cools

4.4. Project 'inclusieve speelpleinen'

Toelichting: In 2008 wordt voor het derde jaar op rij gewerkt aan inclusieve speelpleinen.

Tegelijk wordt nagedacht hoe, in functie van de toekomst, ook jeugdhuizen,

jeugdbewegingen, en dergelijke kunnen ondersteund worden mbt het opzetten van een inclusieve werking.

Timing: Speelpleinen hebben tegen begin november 2007 aangegeven of ze aan het project willen deelnemen. Het hele voorjaar werken zij onder begeleiding aan een inclusieve zomer.

Budget: 65 000 EUR op artikel 76102-64003 (subsidie van 38 000 EUR voor Oranje vzw en

4.5. 'Dag van het jeugdwerk voor allen'’

Toelichting: Een 'Dag van het jeugdwerk voor allen'’ wil toegankelijkheid van het jeugdwerk op lokaal niveau in the picture zetten. In 2008 wordt gepolst bij gemeentebesturen of ze heil zien in een provinciale ondersteuning van een dergelijk initiatief.

Timing: Op de regionale jeugdplatforms zal worden getoetst naar de interesse. Ook tijdens de bezoeken aan de verschillende gemeentelijke jeugdraden.

Budget: -

Wie van de 3: Ellen Meersschaert.

4.6. Uitbouwen van de website www.jeugdwerkvoorallen.be

Toelichting: De website blijft een permanent bij te werken instrument dat bedoeld is om een beeld te geven van het provinciaal beleid, maar tegelijk moet het praktische info

verspreiden, projecten ondersteunen, … Timing: het hele jaar door

Budget: -

Wie van de 3: Jan Cools

4.7. Een jaarlijkse studiedag/avond om het thema van diversiteit/inclusie/toegankelijkheid verder te promoten.

Toelichting: In 2008 wordt de vorming rond inclusie (minstens) opgenomen in de 2e ‘Avond van het Jeugdwerk voor Allen’.

Timing: donderdagavond 8 mei 2008 Budget: 500 EUR

Wie van de 3: Jan Cools

4.8. Evaluatie van de convenanten met Cojema (Uit De Marge vzw) en Sjalom vzw Toelichting: Reeds enkele jaren sluit het bestuur convenanten af met Cojema (ifv toegankelijk jeugdwerk voor maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren) en met Sjalom (ifv beeldvorming rond kinderen en jongeren met een beperking én recentelijk ifv uitbreiding van het aanbod van doelgroepspecifieke werkingen). Deze zullen worden geëvalueerd en bijgestuurd indien nodig. Bij een positieve evaluatie kunnen ze worden verlengd.

Timing: Evaluatie convenant Sjalom in het voorjaar, eventuele opmaak nieuwe convenant tijdens de zomermaanden, evaluatie convenant Cojema en eventuele opmaak nieuwe convenant eind van het jaar.

Budget: de evaluatie kost niets maar de budgetten voor de convenanten zijn: 27 500 EUR voor het convenant met Cojema en 10 000 EUR voor het convenant met Sjalom

Wie van de 3: Jan Cools

O.D. 5: Het inclusief en intersectoraal perspectief promoten

5.1. Jeugddienst en Jeugdraad gaan in overleg met …

Toelichting: Niet enkel de jeugddienst maar ook andere provinciale diensten kunnen een meerwaarde betekenen voor het jeugdwerk. Daarom zal de jeugddienst overlegmomenten organiseren tussen enerzijds de jeugdraad en anderzijds de provinciale uitleendiensten, de provinciale domeinen met verblijfaccommodatie, de dienst milieu, …

jaarlijks overleg (voorjaar), met andere diensten zijn op heden geen afspraken.

Met betrekking tot jeugdverblijfscentra zal een overleg met de Dienst Ruimtelijke Ordening wellicht wenselijk zijn. Er is namelijk een wijzigend Vlaams beleid hangende, er is ook de vraag naar een oplossing rond de zonevreemdheid van jeugdverblijfcentra waarin de provincies mogelijks een rol spelen.

Met betrekking tot brandveiligheid vormt de opvolging van bestaande en nieuwe provinciale modelreglementen een mogelijk item.

Tegelijk zal alle voor het jeugdwerk interessante informatie - van onder meer de beleidssectoren vrijwilligerswerk en Noord-Zuid - worden gecommuniceerd via de beschikbare kanalen naar het jeugdwerk in de provincie.

Timing: Overlegmomenten worden gepland voor zover er een agenda is. Opvolging via het dagelijks bestuur van de jeugdraad.

Budget: -

Wie van de 3: Erik Tjampens

Hoofdstuk 2. Het provinciaal jeugdbeleid