• No results found

4. Het prototypische argumentatieve patroon in gesponsorde reviews op

4.2 Prototypisch argumentatief patroon in de gesponsorde review ‘Fit: Reebok

Het artikel ‘Fit: Reebok Cardio Ultra’ verscheen op 8 april 2016 op Annemerel.com, de lifestyleblog van Annemerel de Jongh. Annemerel schrijft over alles wat zich in haar leven bezighoudt en focust zich hierbij vooral op sport. In dit artikel test ze nieuwe

sportschoenen van Reebok. Het volledige artikel is te vinden in bijlage H.

Annemerel opent het artikel met ‘sponsored’, waardoor gelijk duidelijk is dat het een advertorial is. De eerste zin van haar artikel benadrukt dit nogmaals:

Een paar weken geleden werd in gemaild of ik de nieuwe Reebok Cardio Ultra wilde testen, de nieuwe multifunctionele fitnessschoen die voor al je gymworkouts geschikt is. Ook vertelt Annemerel in haar conclusie waar de schoenen te koop zijn en hoeveel ze kosten. Deze informatie bevat een link naar de webshop van Intersport, waar de schoenen te koop zijn. Het is dus duidelijk dat het artikel gesponsord is. Nu wordt er gekeken naar het prototypisch patroon en in hoeverre het aanwezig is in de tekst. Omdat de tekst een advertorial is, kan worden geconcludeerd dat het impliciete standpunt ‘koop de Reebok Cardio Ultra’ is. Allereerst wordt het eerste hoofdargument besproken.

Argument 1:

1.1a Ik heb product X beoordeeld als goed product.

1.1a.1 De positieve punten wegen zwaarder dan de negatieve punten. 1.1a.1.1 Er zijn geen negatieve punten/de negatieve punten zijn onbelangrijk/in eerste instantie was ik sceptisch. 1.1a.2 In vergelijking met andere producten is het beter.

1.1a.2.1 In vergelijking met soortgelijke producten is het

Het eerste argument is in andere woorden terug te vinden in het artikel:

De schoen is speciaal ontworpen voor vrouwen en is geschikt voor alle Les Mills lessen, van Body Attack tot Sh’bam. Maar ik heb ze getest tijdens het schudden van mijn kont op Taylor Swift en dat ging ook prima!

Annemerel onderbouwt haar mening over de sportschoenen door er een positief punt over te noemen:

De Cardio Ultra is bestand tegen hoge, snelle en intensieve bewegingen die alle kanten uit gaan.

Het is opvallend dat ze maar één pluspunt over de schoen noemt. Wel ondersteunt ze dit argument uitgebreid:

De Cardio Ultra is voorbereid op bewegingen in alle richtingen, er zijn drie dingen in de schoen die daar voor zorgen:

Trifoam: dit dempingsmateriaal aan de buitenkant van de voorvoet absorbeert de impact van elke beweging en zorgt voor een terugkaatsing tussen de bewegingen in.

Adaptamove: materiaal dat zich perfect om de voet heen vormt en zorgt voor optimale support tijdens bewegingen in verschillende richtingen.

Turnzone: een technologie in de zool die ervoor zorgt dat de voet zich 360 graden vrij kan bewegen.

Ze noemt geen minpunten van de schoenen, maar stelt zich wel kritisch op: Maar waarom is deze schoen nu zo geschikt voor dat gekke gedans van mij? Ook vergelijkt ze de Reebok Cardio Ultra kort met andere schoenen:

Een trainingsschoen voor in de gym heeft vaak geen support voor draaiende bewegingen. Maar de Cardio Ultra is voorbereid op bewegingen in alle richtingen.

Het tweede argument komt niet expliciet in de tekst voor. Ook niet in andere woorden, zoals bij het eerste argument. Wel geeft Annemerel er onderbouwing voor, waardoor geconcludeerd kan worden dat het impliciet aanwezig is.

Annemerel benadrukt meerdere keren de band tussen haar en de lezer door persoonlijke verhalen te vertellen en haar lezer aan te spreken:

Heel soms ga ik wandelen en heb ik ondertussen een brainstorm met mezelf, maar de meeste werkzaamheden die ik doe, moeten toch achter een bureau gebeuren. Helaas. Natuurlijk ren ik een paar keer per week, maar ik heb meer energie die ik kwijt moet. En die energie kan ik kwijt tijdens mijn crazy dance workouts. Ik noem het nu ‘dans’ maar je kunt het beter beschrijven als ‘bewegen op muziek’. Maar dat het daadwerkelijk een workout is, weet ik sinds ik mijn Apple Watch heb. Het verhoogt mijn hartslag en mijn horloge telt iedere minuut die ik dans als ‘exercise’.

Maar je kunt ze dus ook altijd nog voor de spiegel in je slaapkamer dragen tijdens je dagelijkse playback-danssessies, of ben ik echt de enige die dat doet?

Met beide argumenten benadrukt Annemerel dat de schoen bij haar lifestyle past, net als in het volgende fragment:

Maar toen ik de informatie over de schoen ging lezen kreeg ik ineens een goed idee, misschien waren dit wel de ideale schoenen voor mijn crazy dance-workouts die ik alleen achter gesloten deuren en gordijnen doe.

Argument 2:

1.1b (Mijn mening over product X is oprecht)

1.1b.1a Wij (de blogger en de lezer) hebben een band.

1.1b.1a.1 Ik vertel persoonlijke verhalen/anekdotes/ik spreek de lezer direct aan.

Het derde argument komt ook in de tekst voor. Allereerst laat Annemerel merken zelf de schoenen niet nodig te hebben voor trainingen in de sportschool:

Een paar weken geleden werd ik gemaild of ik de nieuwe Reebok Cardio Ultra wilde testen, de nieuwe multifunctionele fitnessschoen die voor al je gym workouts geschikt is. Ehm… ik wilde ze best graag proberen, maar eh.. ik zie de sportschool alleen van binnen als ik daartoe gedwongen wordt.

Vervolgens vertelt ze dat ze regelmatig in huis danst en daar schoenen bij kan gebruiken: Normaal deed ik dit altijd op blote voeten, maar erg goed voor de onderkant van mijn voeten is dat niet. Een schoen die me tijdens deze workouts perfect zou ondersteunen, klonk mij dan ook perfect in de oren.

Hiermee heeft ze laten zien dat de schoen nodig is, ondanks dat ze eigenlijk geen deel uitmaakt van de doelgroep van Reebok.

Conclusie

Het prototypisch patroon is duidelijk te herkennen in de tekst. Het eerste en derde

hoofdargument staan expliciet in de tekst, het tweede impliciet. Het standpunt van de tekst is ‘koop de Reebok Cardio Ultra’.

Het eerste argument wordt in andere woorden dan in het patroon genoemd en onderbouwd. Opvallend is dat er slechts één pluspunt wordt genoemd. Wel wordt dit pluspunt een aantal keer in verschillende bewoordingen genoemd en uitgebreid onderbouwd. Minpunten noemt Annemerel niet, maar ze laat wel merken kritisch getest te hebben door te vragen waarom de schoen geschikt zou zijn voor haar ‘gekke gedans’.

Het tweede argument is impliciet in de tekst aanwezig. Annemerel noemt het niet, maar ze noemt wel de prototypische onderbouwing voor dit argument, waardoor

geconcludeerd kan worden dat het impliciet aanwezig is. Door de band tussen haar en haar lezer te benadrukken en te noemen dat het product bij haar lifestyle past, anticipeert

Argument 3:

Annemerel op twijfel aan de oprechtheidsvoorwaarde voor het advies dat ze geeft. Ook het derde argument is in de tekst aanwezig. Annemerel benadrukt dat het product nodig is door te zeggen dat een schoen die haar workouts ondersteunt haar ‘perfect in de oren klinkt’.

4.3 Prototypisch argumentatief patroon in de gesponsorde review ‘Review: Nike Free