• No results found

Programma De burger als (Wijk)bewoner

Beknopt overzicht uitkomsten en een reactie van het college op die uitkomsten

5.3 Stand van zaken / realisatie 2013 nieuw beleid programma 3 De burger als Klant Inburgering

2.2.4. Programma De burger als (Wijk)bewoner

1 Inleiding

Bij het programma De burger als (Wijk)bewoner gaat het om prettig wonen, werken en verblijven in wijken in Ridderkerk. Daarvoor werkt de gemeente samen met burgers, bedrijven en instellingen aan:

• Het behouden en verbeteren van de kwaliteit van de wijk voor (en waar mogelijk samen met) de bewoners.

• De beheer- en realisatietaken adequaat uitvoeren.

• De wijken steeds aanpassen aan de eisen van de tijd.

• De wijken en gebouwen (milieuhygiënisch) duurzaam maken.

Het onderhouden van veel en goede contacten met bewoners, bedrijven en instellingen is van belang, waarbij wij inspelen op hun vragen en behoeften.

2 Algemeen

De tevredenheid van de inwoners wordt in hoge mate bepaald door de beleving van de eigen woonomgeving. Zij moeten zich thuis voelen in die eigen woonomgeving. Het karakter van Ridderkerk en de eigen sfeer van de wijken worden zoveel mogelijk gehandhaafd. Tussen de wijken liggen ruime groenbuffers die dat gevoel versterken.

Bewoners, jong en oud, dienen zich veilig over straat te kunnen bewegen, ook als zij minder mobiel zijn.

Het behoud en verder ontwikkelen van de leef- en werkomgeving vraagt veel aandacht. Het woongenot wordt mede bepaald door de kwaliteit van de directe leefomgeving. Wij handhaven de kwaliteit van de woonomgeving op een aanvaardbaar niveau, al zal het onderhoud (als gevolg van de noodzakelijke bezuinigingen) soberder worden. Het aanzien van de openbare ruimte neemt in kwaliteit toe wanneer burgers zich mede verantwoordelijk voelen voor een goed gebruik van de woonomgeving en bereid zijn daarin zelf te investeren. Daarom is een goed samenspel tussen burgers en gemeente belangrijk.

De kwaliteit van de leefomgeving wordt ook bepaald door de milieuomstandigheden, de groen- en watervoorzieningen en de recreatieve mogelijkheden, zowel binnen de bebouwing als daarbuiten.

Deze kwaliteit van de leefomgeving moet wel bewaakt en waar mogelijk verbeterd worden. Het is daarom van belang dat de gestelde beleidsdoelen regelmatig geëvalueerd worden en dat regelgeving die aan deze kwaliteit bijdraagt, nageleefd c.q. gehandhaafd wordt.

Eisen van (milieuhygiënische) duurzaamheid bepalen mede de inrichting en structuur van de openbare ruimte in het belang van toekomstige generaties. Vermindering van de milieubelasting blijft nodig, zodat (toekomstige) bewoners van Ridderkerk in een schone, duurzame omgeving kunnen wonen. Dit heeft ook een relatie met het water- en afvalbeleid.

Van belang is ook een adequate infrastructuur zodat men zich kan verplaatsen tussen woning, werk en voorzieningen, zoals winkels, scholen en ruimtes voor cultuur en ontspanning. Voor de korte afstand om lopend of fietsend door Ridderkerk te kunnen gaan, voor de langere afstanden een snel doorrijdend busvervoer en het gebruik van de auto. Naast een ruim aanbod aan

hoogwaardige voorzieningen in het centrum is een goed voorzieningenniveau op wijkniveau daarbij essentieel.

3 Realisatie

De onderstaande opsomming van de realisatie in 2013 is niet uitputtend, het betreft een aantal belangrijke ontwikkelingen.

D@go@ft@.

Deloitte Accountants B.V.

Voor identificatiedoeleinden.

Jaarstukken 2013 gemeente Ridderkerk Behorend bij controleverklaring djl>: 73

\1> JVANi ZOl Cf

Verkeer en Vervoer

De raad heeft het plan vastgesteld om het kruispunt Rijnsingel-Kievitsweg te

reconstrueren. Parallel aan dat besluit heeft het waterschap besloten de kruising met de Rotterdamseweg te verbeteren. De uitvoering zal in 2014 plaatsvinden. Met deze besluiten wordt het comfort voor de fietsers verbeterd en de veiligheid vergroot. Ook wordt de afwikkeling van het kruispunt verbeterd, waardoor de wachttijden afnemen en de uitstoot van schadelijke stoffen door stilstaand verkeer vermindert.

De Populierenlaan is gereconstrueerd en voorzien van twee rotonden.

In 2013 is er hard gewerkt aan het kunnen starten van het maatwerkvervoer vanaf maart 2014 als upgrading van de vertrouwde buurtbus.

De dienstverlening van het Driehoekveer is weer voorjaren veilig gesteld door het nieuwe contract.

Na jaren is de aanvaarschade bij de Schans hersteld en vaart de Fast Ferry weer vanuit de vertrouwde plek.

Er is definitief afgezien van het concretiseren van de plannen voor een autoveer tussen Nederlek en IJsselmonde.

Mede op basis van de camerabeelden over het gebruik van vrachtverkeer over de Jorisstraat zijn de nodige acties ondernomen en is de overlast afgenomen.

Er is een start gemaakt met de voorbereiding van de fietshighway Lagendijk en Oostmolendijk.

Na een eerdere forse teruggang van de inkomsten aan lichtmastreclame is er toch weer een lichte stijging te zien van het aantal verlichte reclamebakken. Ook blijkt de mogelijkheid om reclame te uiten op de rotonde te voldoen aan de wens van de plaatselijke

ondernemers.

Begraafplaats

De begraafplaats voldoet aan de behoeften en de dienstverlening is afgestemd op de specifieke wensen.

Het achterstallig onderhoud is ingelopen, terwijl de exploitatie nu in evenwicht is.

In de aula is een aantal verbeteringen ingevoerd.

Beheermaatregelen

Naast de vele onderhoudsmaatregelen is het gedeelte van de Lagendijk tussen de

Rijksstraatweg en het viaduct geheel gerenoveerd en is er groot onderhoud uitgevoerd aan bijvoorbeeld de Populierenlaan en de rioolwerken aan de Jan Luykenstraat.

Het bestek voor de herinrichting van de Noordstraat is gereed gemaakt voor aanbesteding.

De zware regenbui in het najaar heeft niet tot grote problemen geleid bij de woningen aan de Kerkweg. De eerder genomen maatregelen hebben hun effect gehad.

De voorbereiding van het bestek voor de vernieuwing van Pompput P01 is vrijwel afgerond en het werk wordt in 2014 uitgevoerd.

De laatste jaren liggen de offertes voor onze installaties van de rioolgemalen beneden onze ramingen. De markt kan steeds beter inspelen op specifieke eisen. In het kader van risicovol ramen zullen we deze informatie meenemen in de uitwerking van het grpV en de doorkijk naar de tariefopbouw rioolheffing.

Natuur en Milieu

In 2013 is gestart met de aanleg van de luchtschermen langs de Rijksweg A15/A16. Dit is begin 2014 afgerond.

De Toekomstvisie Reyerpark is vastgesteld. Op basis van de visie is gestart met het uitvoeren van beheermaatregelen. In 2014 wordt er aan het park een inhoudelijk programma van spelen toegevoegd.

De Groene Kaart is geactualiseerd en voldoet aan de verwachting. Dit is gebleken uit reacties van betrokken partijen.

De hondenfolder is positief ontvangen en is één van de hulpmiddelen om de overlast van honden te beperken.

De voor 2013 geformuleerde bezuiniging op de buitenruimte van € 100.100 is gerealiseerd door aan andere zienswijze op de werkzaamheden te formuleren en die vervolgens anders te gaan organiseren. Ook heeft de inzet van werkstagiaires bijgedragen aan de realisatie.

In 2013 is begonnen met de ii»W|ayfc|lfttgpiaires die vanuit een uitkeringssituatie een bijdrage leveren aan het beheer vawMtaifenTBimte. In totaal hebben meer dan 15

Deloitte Accountants B.V.

Voor identificatiedoeleinden.

Behorend bij controleverklaringI

74 . "-Jaarstukken 2013 gemeente Ridderkerk

mensen deelgenomen. Dit heeft mede bijgedragen aan een over het algemeen verzorgde openbare ruimte.

Het totale bomenbestand is in 2013 toegenomen, onder andere vanwege de aanplant van bomen door Rijkswaterstaat bij de Kruisweg.

De gedragscode Flora en Fauna is vastgesteld. Als bijlage is er ook een

Natuurwaardekaart gemaakt. Dit draagt bij aan het zorgvuldig omgaan met beschermde plant- en diersoorten.

De natuurontwikkeling in de Crezéepolder, het Waalbos fase 2 en de Donckse Velden 2B kan, na het provinciaal besluit in 2013, nu echt gerealiseerd gaan worden.

Het beleidskader Duurzaam Beheer is geëvalueerd. Dit beleidskader is de basis voor het uitvoeringsprogramma openbare ruimte en blijkt in zijn algemeenheid te voldoen aan de verwachtingen.

Er zijn veel acties ondernomen om aandacht te vragen voor afvalscheiding. Ook de kerken en de verenigingen dragen met hun inzameling van oud papier aan deze doelstelling bij.

Toch is er nog meer succes te behalen op dit terrein en behoren we niet tot de best presterende gemeenten. Wel zijn er nog steeds positieve ontwikkelingen zoals de opening van de kledingbank, de positieve resultaten van Opnieuw & Co, de samenwerking met HVC (Huisvuilcentrale Alkmaar) voor de Milieustraat en de NV MAR. Op het terrein van afval is door de inzet en de samenwerking de afgelopen jaren een afname van de kosten zichtbaar.

Hoewel Ridderkerk op het gebied van de rioolheffing al bij de best presterende gemeenten behoort, heeft de verkenning van de samenwerking in de Afvalwaterketen, op basis van het Bestuursakkoord Water, een eerste inzicht gegeven in de kansen om kosten te besparen.

Deloitte Accountants B.V.

Voor identificatiedoeleinden.

Jaarstukken 2013 gemeente Ridderkerk Behorend bij controleverklaring dj}>: 7 5

\ 1) ju^ ZOi ^

O)

4 Doelen, effecten, prestatie-indicatoren en activiteiten Programma 4 De burger als (wijk)bewoner

Beoogd effect Prestatie-indicator Wat daarvoor doen in 2013 Wat hebben we gedaan? Realisatie 2013

Toelichting op afwijkingen Kerndoel: In Ridderkerk betrekken we de burger bij beleidsontwikkeling en beleidsuitvoering.

De gemeente betrekt burgers in voldoende mate bij de uitvoering van beleid.

Oordeel burger betrekken bij de uitvoering van plannen*

Realisatie 2009: 5,0 Realisatie 2010: 6,0 Realisatie 2011: 5,6 Realisatie 2012: 5,5 Streefcijfer 2013: 6,3 Realisatie 2013: 5,3

Projectmatig werken volgens het principe van lean management en projectmatig werken waarbij de participatie wordt vormgegeven in het planproces en uitvoering en gericht communiceren over uitvoering.

We werken projectmatig. Zowel bij de voorbereiding als tijdens de uitvoering zorgen we dat belanghebbenden worden geïnformeerd. Daar waar het mogelijk is wordt rekening gehouden met de wensen van de burgers, zoals bijvoorbeeld is gebeurd bij het kruispunt Rijnsingel / Kievitsweg.

De gemeente betrekt burgers in voldoende mate bij de uitvoering van beleid.

Oordeel burgers hebben voldoende invloed op wat gemeente doet*

Realisatie 2009: 4,5 Realisatie 2010: 4,9 Realisatie 2011: 5,8 Realisatie 2012: 5,0 Streefcijfer 2013: 6,1 Realisatie 2013: 5,0

Op basis van signalen uit o a. de wijkoverleggen worden daar waar mogelijk kleine aanpassingen aangebracht in de inrichting van de buitenruimte.

Twee maal per jaar wordt met bewoners de buitenruimte geschouwd, waarbij

tevredenheidsscores worden gegeven. Om de deelname te vergroten wordt onderzocht of de schouw gekoppeld kan worden aan de dagen van wijkoverleggen incl.

deelname wijkagent / winkeliers.

Basis van het onderhoud van de openbare ruimte zijn de

beeldkwaliteiten (duurzaam beheer).

Over het algemeen is men daar tevreden over. Via wijkoverleggen, spreekuren wijkschouwen, bewonersavonden, meldingen openbare ruimte, brieven, mails e.d.

komen verzoeken, dan wel signalen binnen. In de meeste gevallen worden ze gehonoreerd. Als dat niet lukt wordt zo veel mogelijk beargumenteerd waarom het niet mogelijk is.

De gemeente betrekt burgers in voldoende mate bij de uitvoering van beleid.

CO '< Uitvoeringsplan Slikkerveer. Het wijkontwikkelingsplan Slikkerveer is vastgesteld en op basis daarvan wordt het uitvoeringsplan opgesteld.

co <

5?-Beoogd effect Prestatie-indicator Wat daarvoor doen in 2013 Wat hebben we gedaan? Realisatie

2013 Toelichting op afwijkingen

Kerndoel: In Ridderkerk hebben we leefbare en vitale wijken.

Er zijn voldoende voorzieningen in de directe omgeving van de wijk.

Oordeel burger directe woonomgeving*

Realisatie 2009: 7,4 Realisatie 2010: 7,4 Realisatie 2011: 7,5 Realisatie 2012: 7,4 Streefcijfer 2013: 7,5 Realisatie 2013: 7,5

Bewoners zijn tevreden over de voorzieningen (scholen,

speelterreinen, groenvoorzieningen, winkels, sport e.d.) in de directe woonomgeving en de wijk. De uitdaging is dat de voorzieningen gehandhaafd kunnen blijven bij de huidige economische

omstandigheden.

De voorzieningen waar we als gemeente voor verantwoordelijk zijn worden sober en doelmatig

onderhouden.

Na de realisering van de nieuwbouw van basisschool De Reyer en beweegcentrum De Werf zijn

schoolgebouw Pr. Bernhardstraat 2 en gymlokaal Graaf Lodewijkstraat gesloopt. De dislocatie van OBS De Botter is verplaatst van Windmolen 110 naar Voorn 9.

Verder is uitvoering gegeven aan het uitvoeringsprogramma speelbeleid, waarin aanpassingen van bestaande speelterreinen, uitbreiding van speelplaatsen en het opheffen van speelplaatsen is vastgelegd. Het uitvoeringsprogramma wordt voortgezet.

ÖT m

— 2 3

loende en hoogwaardig

gtoen in en rond de wijken. Daar waar het nodig is worden er in de wijken plantvakken omgevormd naar duurzaam groen (aantrekkelijk groen met minder

onderhoudsinspanning). Daarbij worden ook zoveel als mogelijk de wensen van bewoners en

wijkoverleggen meegenomen.

Op basis van het bomenplan en de meerjarige planning die daarin opgenomen is worden bomen aan het einde van hun leeftijd vervangen door nieuwe bomen.

Basis van het onderhoud van het groen zijn de beeldkwaliteiten. Verouderde plantvakken worden/zijn omgevormd mede n.a.v. verzoeken en signalen uit de buurt.

Op basis van het bomenplan en de bijbehorende meerjarige planning wordt het bomenbestand vitaal gehouden.

Vervangingen zijn gedaan / voorbereid in de Prunuslaan, Olmenlaan,

Geerlaan, Rosmolen en Brasem. Aan de Mauritsweg is wortelbehandeling gedaan.

Ziekten en storm hebben in 2013 geleid tot de uitval van 22 bomen. De

gesneuvelde bomen worden in de winter van 2013 / 2014 vervangen.

Beoogd effect Prestatie-indicator Wat daarvoor doen in 2013 Wat hebben we gedaan? Realisatie 2013

Toelichting op afwijkingen Kerndoel: In Ridderkerk hebben we leefbare en vitale wijken

co <

Bewoners ervaren hun leefomgeving als heel en veilig.

ö

Oordeel burger leefbaarheid buurt*

Realisatie 2009: 7,3 Realisatie 2010: 7,3 Realisatie 2011: 7,4.

Realisatie 2012: 7,4 Streefcijfer 2013: 7,4 Realisatie 2013: 7,5

De verlichting en het

straatmeubilair worden regulier, zij het minimaal, onderhouden.

Prullenbakken worden geleegd en zwerfvuil wordt verwijderd. In samenwerking met diverse scholen binnen de gemeente wordt getracht het beeld van de

woonomgeving te verbeteren. Ook particuliere initiatieven worden zoveel als mogelijk ondersteund.

De actie vuurwerkafval opruimen van 2012 zal, mede door het grote succes, dit jaar ook weer

uitgevoerd worden. De

halfjaarlijkse wijkschouwen worden gecontinueerd.

Analyses van de schouwen worden ingezet om onderhoud gerichter in te zetten.

Uit de wijkschouwen gehouden in mei komt de volgende uitslag:

Heel en Veilig: het gemiddelde van deze onderdelen komt uit op 7,4.

Uit de wijkschouwen gehouden in september komt de volgende uitslag:

Heel en Veilig: het gemiddelde van deze onderdelen komt uit op 7,3.

Gevaarlijke situaties zijn direct (tijdelijk) verholpen.

In enkele wijken zijn

buurtpreventieteams actief. Zij signaleren over diverse onderwerpen incl. heel en veilig.

Meldingen van deze teams worden direct doorgegeven aan de wijkagent c.q. het team Onderhoud.

2. D

2-Beoogd effect Prestatie-indicator Wat daarvoor doen in 2013 Wat hebben we gedaan? Realisatie 2013

Toelichting op afwijkingen Kerndoel: In Ridderkerk hebben we leefbare en vitale wijken

De waterkwantiteit en -kwaliteit verbeteren.

f t c 3

ID

O c

3

O

Oordeel burger leefbaarheid buurt*

Realisatie 2009: 7,3 Realisatie 2010: 7,3 Realisatie 2011: 7,4.

Realisatie 2012: 7,4 Streefcijfer 2013: 7,4 Realisatie 2013: 7,5

In het waterbeheer wordt door de wijze van onderhoud (kroosvissen, oevers maaien) een betere waterkwaliteit verkregen.

Verder worden de mogelijkheden aangegrepen voor de aanleg van extra water.

De vuilwater -overstorten aan de Waal worden gesaneerd.

De vis- en zwemvijvers en de watergangen die door de

waterbeheerder aangewezen zijn om de doorstroming te bevorderen, zijn in de zomer 3x schoongemaakt.

In het najaar zijn diverse watergangen op aangeven van het waterschap schoongemaakt.

Er is een start gemaakt met de uitvoering van een project om de afvoer van hemelwater naar het vuilwaterriool te verminderen vanaf de percelen langs de Waal. Er wordt intensief samengewerkt met de bewoners om doelmatig maatregelen te kunnen nemen op particulier eigendom. Het afkoppelen van hemelwater vormt mede de basis voor het saneren van de

vuilwateroverstorten op de Waal.

Wateroverlast beperken en

oplossen bestaande knelpunten. Nu de bekende

wateroverlastproblemen zijn aangepakt en de risico's op overlast sterk zijn verminderd beperkt de inspanning zich tot het monitoren van de voorzieningen.

Door Meteo Consult worden wij gewaarschuwd bij mogelijk zware regenbuien en staan wij paraat om overlast mogelijk voor te zijn.

De ontvangen meldingen over wateroverlast spitsten zich toe op overlast door hoge grondwaterstanden.

De melders zijn geadviseerd de nodige maatregelen te treffen om de overlast op het eigen terrein op te lossen.

Extreme neerslag, zoals op zondag 13 oktober 2013, heeft niet geleid tot bovenmatige wateroverlast in of vanuit de openbare ruimte.

CD

Beoogd effect Prestatie-indicator Wat daarvoor doen in 2013 Wat hebben we gedaan? Realisatie 2013

Toelichting op afwijkingen

Kerndoel: In Ridderkerk hebben we leefbare en vitale wijken

CD <

ro o

° °:

O CL

Kinderen hebben kwantitatief en kwalitatief voldoende ruimte om te spelen in de eigen wijk.

Oordeel burger speelmogelijkheden*

Realisatie 2009: 6,9 Realisatie 2010: 7,0 Realisatie 2011: 7,3 Realisatie 2012: 7,1 Streefcijfer 2013: 7,5 Realisatie 2013: 7,3

Uitvoering van het

uitvoeringsprogramma speelbeleid, zoals upgraden van bestaande speelterreinen, aanleg nieuwe speelterreinen. Openstellen van schoolterreinen en speelplaatsen van Woonvisie.

We gaan door met de geplande aanleg van nieuwe speelterreinen en het herin richten van bestaande

speelterreinen. Dit wordt voorbereid en gecommuniceerd met de buurt en afhankelijk van de reacties uitgevoerd.

Het openstellen van speelplaatsen van Woonvisie gebeurt in overleg. De speelterreinen aan de Hortensiastraat en Rijnsingel / Spuistraat zijn

opengesteld. Ook hier wordt de buurt bij betrokken (in overleg met

Woonvisie).

aliteit van de buitenruimte _ „ nd houden en indien ffplijk aanpassen aan wensen

ikers.

ffl

Oordeel burger straatverlichting*

Realisatie 2009: 6,9 Realisatie 2010: 7,0 Realisatie 2011: 7,4 Realisatie 2012: 7,5 Streefcijfer 2013: 7,2 Realisatie 2013: 7,5

Op basis van het Openbare Verlichting Beleidsplan de verlichting onderhouden en daar waar nodig vervangen.

Uitgangspunt is een minimaal onderhoudsniveau.

Remplace2013:

In de 2e helft van 2013 zijn deze werkzaamheden uitgevoerd. Dit betreft het groepsgewijs verwisselen van oude lampen.

Vervangingsplan 2013:

Conform de planning zijn verschillende armaturen verwisseld in de diverse straten. Het vervangingsplan 2013 is op de LED-vervanging na uitgevoerd.

Op Donkersloot is een proef gedaan met verschillende vormen van LED-verlichting. N.a.v. die proef is besloten de huidige armaturen te gaan vervangen door LED-armaturen. Dit levert een energiebesparing op van 49% t.o.v. de huidige verlichting. Half maart 2014 worden de armaturen vervangen.

Beoogd effect Prestatie-indicator Wat daarvoor doen in 2013 Wat hebben we gedaan? Realisatie 2013

Toelichting op afwijkingen Kerndoel: In Ridderkerk hebben we leefbare en vitale wijken.

De kwaliteit van de buitenruimte in stand houden en indien mogelijk aanpassen aan wensen gebruikers.

ffl ö

Ö

Oordeel burger wegen, paden, pleintjes*

Realisatie 2009: 6,7 Realisatie 2010: 6,8 Realisatie 2011: 6,9 Realisatie 2012: 7,0 Streefcijfer 2013: 6,8 Realisatie 2013: 6,8

De wegen, paden en pleinen ondergaan een technische inspectie waarbij gekeken wordt naar de vlakheid en stabiliteit. Op basis van de inspectie wordt het

onderhoudsprogramma opgesteld waarbij ingegrepen wordt wanneer het onderhoudsniveau het minimale niveau gaat benaderen. De ingrepen kunnen zijn: klein onderhoud, groot onderhoud of rehabilitatie. Het moment waarop wordt ingegrepen ligt lager dan het niveau dat in het verleden werd nagestreefd.

De wegen, paden en pleinen hebben een globale visuele inspectie

ondergaan waarbij gekeken is naar de schades.

Dit jaar zijn onder andere

werkzaamheden uitgevoerd aan de Mauritsweg, Lagendijk, Geerlaan, Populierenlaan, Irisstraat, Staalstraat, Gieterijstraat, Waaldijk, Bordes en een aantal kleinere projecten. De

onderhoudsniveaus voor woonstraten en winkelcentra zijn naar beneden bijgesteld als gevolg van de bezuinigingen.

fjFfwegen en fietspaden binnen rfflgemeente zijn goed

dhderhouden.

Oordeel burger over onderhoud wegen en fietspaden*

Realisatie 2009: 7,1 Realisatie 2010: 6,9 Realisatie 2011:7,2 Realisatie 2012: 7,3 Streefcijfer 2013: 6,9 Realisatie 2013: 7,1

De fietspaden ondergaan een technische inspectie waarbij gekeken wordt naar de vlakheid en stabiliteit. Op basis van de inspectie wordt het onderhoudsprogramma opgesteld waarbij ingegrepen wordt wanneer het onderhoudsniveau het minimale niveau gaat benaderen.

De ingrepen kunnen zijn: klein onderhoud, groot onderhoud of rehabilitatie. Het moment waarop wordt ingegrepen ligt lager dan het niveau dat in het verleden werd nagestreefd.

De fietspaden hebben een globale visuele inspectie ondergaan waarbij gekeken is naar de schades.

In 2013 is vooral klein onderhoud gepleegd. Onder meer aan de Zeeuwstraat, Populierenlaan en Rijksstraatweg. Aan de Sportlaan en Rijnsingel is, in het kader van het groot onderhoud, een deel herstraat. Met de aanleg van de nieuwe rotondes aan de Populierenlaan is een nieuw vrij liggend fietspad aangebracht.

Zorgdragen voor adequate huisvesting van

maatschappelijke activiteiten.

Oordeel burger voorzieningen voor jongeren*

Realisatie 2009: 5,1 Realisatie 2010: 5,3 Realisatie 2011: 5,5 Realisatie 2012: 5,3 Streefcijfer 2013: 5,3 Realisatie 2013: 5,6

Voor de voorzieningen van Sport en Welzijn wordt een nieuw Meerjaren Onderhoudsplan opgesteld. In afwachting van dit plan wordt, naast het reguliere onderhoud, alleen niet uitstelbaar groot onderhoud uitgevoerd. De resultaten van het MJOP worden verwerkt in de begroting vanaf 2014.

Voor de voorzieningen in beheer bij Sport en Welzijn is een nieuw

Meerjaren Onderhoudsplan opgesteld.

De resultaten hiervan worden verwerkt in de 1e programmamonitor 2014 en

De resultaten hiervan worden verwerkt in de 1e programmamonitor 2014 en