• No results found

| PROFESSIONELE EN PERSOONLIJKE ONTWIKKELING

Sis-code: PPO 2.4

INLEIDING - De Pabo van de Hogeschool van Amsterdam leidt studenten op tot professionals in de grootstedelijke onderwijspraktijk. Het lesgeven in deze grootstedelijke context, met de superdiversiteit van de stad en die van haar inwoners, vraag veel van de kennis, vaardigheden en attitude van de leerkracht. Hij moet ervoor zorgen dat kinderen goed onderwijs krijgen in de verschillende vakgebieden, ervoor zorgen dat zij zich sociaal ontwikkelen in een groep en dat zij zich als individu leren ontplooien en hun talenten kunnen ontwikkelen. Dat is geen eenvoudige opgave. In de dagelijkse onderwijspraktijk ervaren veel leerkrachten een spanningsveld tussen deze drie doelen.

De leerkracht krijgt hierdoor te maken met dilemma’s, waarin hij eigen wijze keuzes moet leren maken. Deze dilemma’s vinden niet alleen plaats in de interactie tussen leerkracht en leerlingen, maar ook in de interactie tussen leerkracht en ouders, de collega’s, de directeur en andere onderwijsprofessionals.

Het omgaan met dilemma’s vraagt van de leerkracht dat hij weet waar hij voor staat en dat hij eigen wijze keuzes kan maken, die gebaseerd zijn op kennis, vaardigheden en een eigen visie op onderwijs en onderwijzen.

Tijdens de bijeenkomsten voor persoonlijke- en professionele ontwikkeling, waarin reflectie op de voortgang in studie en stage centraal staat, wordt de student begeleid en ondersteund bij het maken en onderbouwen van keuzes en het creëren van professionele ruimte. Hiermee wordt een eigen professionele identiteit ontwikkeld, waarmee de startende leerkracht ook na de opleiding zelfstandig lerend kan blijven.

Pijler De student is een professionele leerkracht.

1. Identiteit De student kan zijn persoonlijke professionele ontwikkeling duiden, weet waar hij voor staat (visie) en kan deze verwoorden aan anderen.

2. Eigen wijze keuzes De student kan op basis van verworven kennis, inzichten en ervaringen eigen wijze keuzes maken in zijn beroepspraktijk, deze onderbouwen en verantwoorden aan anderen.

3. Professionele ruimte

creëren De student heeft een onderzoekende houding, stuurt zijn eigen ontwikkeling, voelt de noodzaak om zichzelf te blijven professionaliseren en zoekt verbinding en samenwerking met collega’s en externen.

Met behulp van de competentiematrix ‘Leren lesgeven in de grote stad’, leert de student zijn eigen professionele ontwikkeling en visie te duiden. Wekelijks wordt er 50 minuten persoonlijke, professionele ontwikkeling gegeven door je kerndocent. Daarin is jouw voorbereiding en inbreng een belangrijk onderdeel van de bijeenkomst. Eigen inbreng bestaat bijvoorbeeld uit het presenteren van een ‘good practice’ . Daarnaast laat je je in je stage filmen door je mentor en/of begeleider. Deze filmopnames worden gebruikt als input voor een bijeenkomst in ditblok.

In blok 2.4 voer je een gesprek met een kerndocent over geheel jaar 2.

2020-2021 Studiewijzer VT 2.4 – DEFINITIEVE VERSIE 01-02-2021 - pagina 34 Leerdoelen

• Je kunt de relatie beschrijven tussen jouw ontwikkeling tot leerkracht basisonderwijs en de competentiematrix

‘Leren lesgeven in de grote stad (Amsterdam)'.

• Je ontwikkelt een eigen visie op onderwijs op basis van attitude, theorie en ervaringen.

• Je kunt overwogen keuzes maken op basis van theorie en ervaringen.

• Je kunt je visie verwoorden naar aanleiding van actualiteiten, kennis en maatschappelijke vraagstukken.

• Je kunt op basis van je reflectie (eigen wijze keuzes, ontwikkeling duiden competentiematrix) en visie drie concrete leerdoelen opstellen voor stage en studie.

Programma

Bijeenkomsten Jouw activiteiten vooraf

1. Profilering jonge en oude kind

We gaan in gesprek over volgend jaar en de keuze voor jonge of oudere kind. Je kunt na deze bijeenkomst je keuze beargumenteren.

Daarnaast gaan we in op de afronding van dit blok.

Lees de afronding in de studiewijzer door.

2. Zelfevaluatie.

In deze les wordt er onder begeleiding gewerkt aan de visie en zelfevaluatie.

Neem je materialen mee.

3. Visie op onderwijs.

Aan de hand van werkvormen werken we aan de eigen visie. Tevens zet je weer een stap in het verder ontwikkelen van je eigen visie aan de hand van filmfragmenten.

4. Intervisie bij een casus.

We gaan op een andere intervisiemanier in op een dilemma. Dit kan bijvoorbeeld volgens het model van logische niveaus.

Neem een situatie mee (op film) waarin je een dilemma hebt ervaren (onderwijsgerelateerd).

5. Schrijven van een visie.

In deze les geven we feedback op jullie geschreven visies.

Ook werken we de competentiematrix bij.

Neem een concept van je visie mee.

5. Afronding PPO.

Aan de hand van o.a. het beoordelingsformulier kijken we naar de werkzaamheden voor het afronden van PPO. Ook gaan we in op het kiezen en behandelen van het maatschappelijk vraagstuk.

Je neemt een maatschappelijk vraagstuk mee dat leeft op jouw stageschool.

Practica gespreksvaardigheden

In dit blok wordt vallen de practica onder PPO. Er wordt drie keer een practicum Gespreksvaardigheden gegeven, waarin wordt voortgebouwd op de gespreksvaardigheden die in jaar 1 bij de practica en in jaar 2 bij pedagogiek 2.2 aan bod zijn gekomen. Ieder practicum duurt 50 minuten. In de eerste tien minuten vindt een korte uitleg plaats, waarna je of een rollenspel gaat oefenen of een gefilmd oudergesprek gaat observeren.

De gespreksvaardigheden die steeds aan bod zullen komen zijn:

Regulerende vaardigheden:

• Openen van het gesprek

• Terugkoppelen naar (begin)doelen

• Situatie-verduidelijken

• Hardop denken

• Afsluiten van het gesprek

2020-2021 Studiewijzer VT 2.4 – DEFINITIEVE VERSIE 01-02-2021 - pagina 35 Niet selectieve luistervaardigheden:

• Aanmoedigend gedrag

• Kleine aanmoedigingen

• Gebruik van stiltes

Selectieve luistervaardigheden:

• Vragen stellen: open vragen en gesloten vragen

• Parafraseren van inhoud

• Reflecteren van gevoel

• Concretiseren

Samenvatten Toetsing

Aan het eind van dit semester heb je een functioneringsgesprek van 20 minuten met een kerndocent. Ter

voorbereiding op dit gesprek maak je een schriftelijk verslag met een zelfevaluatie en visiestuk. Dit verslag (in één Worddocument) wordt op de dag zoals aangegeven in het toetsrooster geplaatst op Brightspace

Bij het gesprek en bij de beoordeling staan de volgende aandachtspunten centraal:

• Studievaardigheden, studiehouding, en studievoortgang. Actieve deelname aan de studie, waaronder aanwezigheid in de colleges, kan nadrukkelijk aan de orde komen tijdens het gesprek.

• Reflectie op de eigen professionele ontwikkeling (in studie en stage) en koppeling hiervan aan de competenties zoals beschreven in de competentiematrix ‘Leren lesgeven in de grote stad (Amsterdam)’.

• Reëel zicht op het vak van leerkracht basisonderwijs, de eigen sterke en te ontwikkelen punten en het formuleren van nieuwe leerdoelen voor jaar 3.

Om tijdens het functioneringsgesprek tot een helder beeld van jouw ontwikkeling te komen kan het je helpen om je schriftelijk voor te bereiden:

- Beschrijf in een apart document hoe deze items zichtbaar voor anderen zijn geworden in jouw studie en in de praktijk, en geef hier concrete voorbeelden van.

- Welke feedback heb je gegeven en ontvangen tijdens intervisiemomenten?

- Hoe kun je deze (of dit deel van de) competentie ook in andere praktijksituaties inzetten of toepassen (een transfer maken)?

2020-2021 Studiewijzer VT 2.4 – DEFINITIEVE VERSIE 01-02-2021 - pagina 36