• No results found

pop-artiest

In document NATIONAAL POP INSTITUUT (pagina 50-54)

Staatssecretaris Rick van der jPlo^ zal morgen op de inter-

nationale popbeurs Popkomm ]^het Duitse Keulen MusicX-

Ttnl Introduceren. Bij het

"latief van Conamus en het lonaal ^ÜH wordt rieg met de betrokken lenmaatschappijen in an-

Janden, extra aandacht even aan da promotie van jNederlandse artiest in het

effende iand. Achterlig- gedachta is dat het toch , ilijk genoeg is om in het f nfand op te vallen tussen

rote naman.

'uitsland zal het eerste land leraar MusicXport.nl in

ing zal treden. Jaarlijks ten slechts vier artiesten ,óf jroepen in aanmerking ko- iïnan voor de extra steun en

;,voor het komende seizoen zijn

;dat Ellen ten Damme, Judith, 'AMIr^'St Cameron en Barthezz.

6.4 MUSICXPORT.NL doel:

Meer Nederlandse artiesten voet aan wal te laten krijgen in - de op twee na grootste muziekmarkt ter wereld - Duitsland.

middel:

Begeleiding, ondersteuning en financiering van op maat samengestelde promotie-campagnes voor - op basis van duidelijke criteria zorgvuldig te selecteren - Nederlandse artiesten met serieuze en professionele plannen op de Duitse markt.

ontwikkeld in 2001:

Wat ooit in de voorbereidingen van het vernieuwde buitenlandbeleid van het Nationaal Pop Instituut bedoeld was als Bureau Buitenland en later - mede op verzoek van de Nederlandse muziekindustrie - werd omgedoopt tot Bureau Duitsland, is in 2001 onder de definitieve titel MusicXport.nl van start gegaan. MusicXport.nl is een exportbevorderend initiatief van de partners Nationaal Popinstituut, Conamus en NVPI (Nederlandse Vereniging van Producenten en Importeurs van beeld- en geluidsdragers). Financiering vindt plaat middels bijdragen van de genoemde partijen naast een forse bijdrage vanuit de HGIS-regeling. Het werkterrein voor de periodieke promotiecampagnes is Duitsland, niet alleen ons buurland maar ook veruit de grootste muziekmarkt op het vasteland van Europa.

Kandidaten voor de campagnes worden vanuit de muziekindustrie zelf voorgedragen, waarna een speciaal daartoe samengestelde adviescommissie van vertegenwoordigers uit de Nederlandse muziekindustrie zich buigt over de inzendingen. De uiteindelijke beslissing welke artiesten er voor de volgende ronde in campagne in aanmerking komen, wordt genomen door Conamus en het Popinstituut. Dit gebeurt na consultatie van het gerenommeerde Duitse promotiebureau Kick Media AG dat belast is met de uitvoering van de campagnes. Daartoe maakt dit bureau met vestigingen in Berlijn, München, Hamburg en Keulen in samenspraak met de betrokken platenmaatschappijen op maat gesneden promotiecampagnes. Een van Kicks medewerkers fungeert daarbij als vaste coördinator van de promotiecampagnes voor radio, televisie en de schrijvende pers. Aan de kandidatuurstelling van Nederlandse artiesten zijn enkele criteria verbonden, zoals onder meer succes in eigen land, een geplande release van hun meest recente album in Duitsland en de beschikbaarheid van gedegen marketing tools zoals bijvoorbeeld een video.

In aanwezigheid van drie van de vier voor de eerste campagne aangewezen artiesten - Ellen ten Damme, Barthez en Arling & Cameron - gaf staatssecretaris van cultuur Rick van der Ploeg het officiële startsein tijdens de internationale muziekbeurs Popkomm in Keulen. Eind 2001 lijken met name de campagnes voor Ellen ten Damme en Arling & Cameron vruchten af te gaan werpen. Geconcludeerd mag worden dat 2001 voor MusicXport.nl hooguit een (klein) halfjaar is geweest. Doordat de feitehjke lancering pas in augustus plaats vindt, wordt lang niet het volledige budget besteed en laten de werkelijke eerste resultaten eind 2001 nog grotendeels op zich wachten. De eerste ervaringen zijn echter voorzichtig positief en optimistisch. Eind 2001 vindt tevens de selectie plaats van kandidaten voor 2002: Kane, Sita, Johan en Sat’R’Day zullen gedurende een geheel kalendeq’aar worden ondersteund in hun pogingen voet op Duitse bodem te zetten.

6.5 WWW.HOLLANDROCKS.NL doel:

Een internationale doelgroep informeren over Nederlandse popmuziek en de Nederlandse popmuziekcultuur.

middel:

Een actuele, professionele, kwalitatieve, Engelstalige website met tal van nieuws-, naslag- en service-functies

ontwikkeld in 2001:

Met het groeiende activiteitenpakket van het Nationaal Pop Instituut om de Nederlandse popmuziek in het buitenland te promoten in het achterhoofd, is een geheel Engelstalige website een voor de hand liggend medium en aanvullend promotie-instrument. Deze site moet het bindmiddel gaan vormen van alle andere buitenlandactiviteiten. Als het Popinstituut eind juli 2001 de toezegging ontvangt voor een HGIS-subsidie voor het opzetten van een dergelijke Engelstalige website, wordt direct een traject uitgezet tot eind 2002. Najaar 2001 wordt een eerste aanzet gegeven tot de inhoudelijke en technische ontwikkeling van de inmiddels actieve Engelstalige website; www.hollandrocks.com

Inhoudelijk moest de Engelstalige site meer worden dan louter een vertaling en/of bewerking van de bestaande Nederlandstalige website. In 2001 worden veel Engelstalige teksten geschreven met informatie over ons land en onze popcultuur die onontbeerhjk zijn voor een beter begrip door buitenlandse belangstellenden. Daarnaast worden alle voor het buitenland relevante onderwerpen uit de nieuws- en cd-recensierubrieken aangeboden in vertaalde/bewerkte vorm. Voor de vertaling/bewerking van het voor het buitenland relevante deel van de Encyclopedie van de Nederlandse Popmuziek is een beëdigd professioneel vertaler ingeschakeld. Eind december zijn de eerste 100 entries afgerond.

6.6 HGIS BEZOEKERSREGELING

ontwikkeld in 2001:

Het Popinstituut krijgt in 2001 het beheer over het voor popmuziek geoormerkte deelbudget vanuit de HGIS Bezoekersregeling. Het principiële uitgangspunt van het HGIS/C- Bezoekersprogramma is het uitnodigen van potentiële partners om hen in contact te brengen met de Nederlandse cultuur (en het Nederlands cultuurbeleid). Hierbij is het doel de Nederlandse cultuur onder de aandacht te brengen van (festival)programmeurs, journalisten, intendanten, etcetera, en hiermee de verspreiding van de Nederlandse cultuur te bevorderen.

Aangezien het Nationaal Pop Instituut pas in de loop van het jaar (bij een subsidiebeschikking van 22 mei 2001) het beheer krijgt over het HGIS/C Bezoekersprogramma 2001 in de popsector, komen de aanvragen pas laat van de grond. Het Popinstituut stelt terstond allerlei instanties in de branche op de hoogte van de regeling, onder anderen zusterorganisatie Conamus, het Noorderslag seminar, het Amsterdam Dance Event, de Access To Amsterdam (A2A) muziekconferentie, de Rock Academie en de vijf grote zalen uit het vaderlandse clubcircuit (Paradiso, Melkweg, Nighttown, 013 en Tivoh).

De enige aanvragen dat najaar, gedaan vanuit A2A, worden echter op het laatste moment herroepen vanwege de 11 september aanslagen. De Amerikaanse genodigden zeggen en masse him vüegreis naar Europa af. Ondanks deze valse start ziet de toekomst van de HGIS/C

Bezoekersregeling voor popmuziek er voor 2002 al wat beter uit. Aan het eind van 2001 worden de eerste contacten gelegd met het Zuid-Afrikaanse Oppikoppifestival over een mogehjke uitwisseling met een Nederlands festival. De aanvraag voor het bezoek van festival directeur Carel Hoffinann werd gehonoreerd, waarna Hoffinann begin 2002 daadwerkelijk Nederland bezoekt tijdens het Noorderslagfestival. Ook wordt vlak voor kerstmis 2001 het contact gelegd voor een bezoek van de Amerikaan Daniel Gil, labelbaas van Animal World Recordings.

In document NATIONAAL POP INSTITUUT (pagina 50-54)