• No results found

PlatOO Openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs Rapport Inzake de jaarrekening 2014

stichting PlatOO organisatie voor openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs Deurneseweg 13, 5709 AH Helmond

- 4 5

46-Stichtinfl PlatOO

41860

Jaarstukken 2014

17 april 2015

Inhoudsopgave

Pagina

Jiirrckenlnt

Grondslagen 3 Model A; Balans per 31 december 2014 7

Model B: Staat van baten en lasten over 2014 8

Model C: Kasstroomoverzicht 9 Model VA: Vaste Activa 10 Model W : Voorraden en vorderingen 12

Model EL: Effecten en Uqulde middelen 12

Model EV; Eigen vermogen 14 Model VL: Voorzieningen en langlopende schulden 15

Model KS: Kortlopende schulden IS Model G: Verantwoording subsidies 17 Model OB: Opgave overheidsbijdragen 18 Model AB: Opgave andere baten 18 Model LA: Opgave van de lasten 20 Model FB: Flnanciile baten en lasten 21 Model E: Oveaicht verbonden partijen 23 WNT: Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semi publieke sector 24

Niet uit de balans blijkende verplichtingen 25

Overige gegevens

Bestemming van het resultaat 26 Gebeurtenissen na balansdatum 27 Ondertekening door bestuurders en toezichthouders 28

Controle verklaring van de onafhankelijke accountant 29

Bijlagen

Gegevens over de rechtspersoon 30

Jaarrckcnlni 2014 Stichting PIjtOO Pa(in» 2 « " 30

A l Grondslagen

1 Algemeen

Activiteiten van het bevoegd gezag

In deze jaarrekening 2ljn de activiteiten van de Stichting PlatOO en van de onder deze rechtspersoon vallende scholen (zie gegevens rechtspersoon) verantwoord.

Groridslogen voor de jaarrekening

De jaarrekening is opgesteld in overeenstemming mt de bepalingen van Boek 2 Titel 9 van het Burgerlijk Wetboek, de Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving, waaronder Rlchtll)n On de rwijslnste Hingen en de Ministeriële Regeling jaarverslaggeving Onderwijs.

De algemene grondslag voor de waardering van de activa en passiva, alsmede voor de bepaling van het resultaat, is de verkrijgingsprijs-ofde vervangingsprijs. Voorzover niet anders vermeld, worden activa en passiva opgenomen voor de nominale waarde.

Het resultaat wordt bepaald als verschil tussen de baten en alle hiermee verbonden, aan het verslagjaar toe te rekenen lasten. De baten en lasten worden toegerekend aan de verslagperiode waarop deze betrekking hebben.

Baten en lasten worden toegerekend aan het jaar waarop ze betrekking hebben. Winsten worden slechts opgenomen voor zover zij op balansdatum zijn gerealiseerd. Verplichtingen en mogelijke verliezen die hun oorsprong vinden voor het einde van het verslagjaar, worden in acht genomen indien zij voor het opmaken van de jaarrekening bekend zijn geworden.

De in de jaarrekening opgenomen bedr^en lulden in hele euro's.

Vergeiijlrende cijfers

Voor zover van toepassing zijn ter vergelijking de realisatiecijfers opgenomen van het voorgaande jaar, alsmede de cijfers van de meest recente, vastgestelde versie van de begroting van het verantwoordingsjaar.

Vanaf boekjaar 2014 wordt gebruik gemaakt van een ander model voor het samenstellen van de Jaarrekening, waarbij

grootboekrekeningen direct zijn gekoppeld aan de EFJ-indeling. De cijfers voor 2013 zijn hierop aangepast en wijken daarom af van de cijfers in de jaarrekening 2013.

Schott/ngen

Bij het opstellen van de Jaarrekening dient het bestuur, overeenkomstig algemeen geldende grondslagen, bepaalde schattingen en veronderstellingen te doen die medebepalend zijn voor de opgenomen bedragen. De feitelijke resultaten kunnen van deze schattingen afwijken.

financiële instrumenten

De Stichting PlatOO heeft alleen primaire financiële instrumenten, voor de grondslagen wordt verwezen naar de behandeling per post.

2 Grondslagen voor waardering van activa en passiva

Materiële vaste activa

De materiële vaste activa worden gewaardeerd tegen de verkrijgingsprijs, verminderd met de cumulatieve afschrijvingen en Indien van toepassing met bijzondere waardeverminderingen. De afschrijvingen worden gebaseerd op de geschatte economische levensduur en worden berekend op basis van een vast percentage van de verkrijgingsprijs, rekening houdend met een eventuele restwaarde.

Investeringssubsidies

Verkregen investeringssubsidies t b v. de aanschaf van materiële vaste activa worden ^n mindering gebracht op de investeringen.

Eigendom

Met econtHnlsch eigendom van de schoolgebouwen Is ln handen van de gemeeenten en het juridisch eigendom berust voor het merendeel bij de Stichting. Uitzondering hierop zijn de schoolgebouwen van De Mi^paal, De Ruimte, de Rietpluim locatie Oude Landen en het Klokhuis. In het bestuursverslag is dit nader toegelicht,

Financiële vaste activa

De onder de financiële vaste aaiva opgenomen obligaties, die eveneens niet behoren tot een handelsportefeuille en die worden aangehouden tot het eirx^e van de looptijd, worden gewaardeerd op de geamortiseerde kostprijs.

jMifd(enina2Dlfl SIkhling PI*lO0

it H

Grondslagen voor bepaling van het resultaat

Rijicsbijdragen

Onder de Rijksbijdragen OCW/EZ worden de vergoedingen voor de exploitatie opgenomen verstrekt door het Ministerie OCW/EZ.

Tevens worden hier verantwoord de door het samenwerkingsverband ontvangen doorbetalingen van de Rijksbijdrage De ontvangen (normatieve) rijksbijdrage en de niet geoormerkte OCW-sufasldies (vrij besteedbare doelsubsidies zonder verrekeningsclausule) warden In het jaar waarop de toekenningen betrekking hebben volledig verwerkt als bate in de de staat van baten en lasten.

Geoormerkte OCW-subsldies met een vrij besteedbaar overschot (doelsubsidies waarbij het overschot geen verrekeningsclausule heeft) worden ten gunste van de staat van baten en lasten verantwoord naar rato van de voortgang van de gesubsidieerde activiteiten. Het deel van de subsidies waarvoor nog geen activiteiten zijn verricht per balansdatum warden verarrtwoord onder de overlopende passiva.

Geoormerkte OCW-subsidies [doelsubsidies met verrekenlngsdausule) worden ten gunste van de staat van baten en lasten verantwoord in het Jaar waarvan de gesubsidieerde lasten komen. Niet t>estede middelen worden verantwoord onder de overlopende passiva zolang de bestedingstermijn niet is verlopen.

Overige overheidsbijdragen

Onder de overige overheidsbijdragen worden de vergoedingen opgenomen verstrekt door gemeente, provincie of andere overheidsinstellingen. De overige overheidsbijdragen worden toegerekend aan het verslagjaar waarop ze betrekking hebben.

Overige exploitatiesubsidies

Overige eMploltatiesubsidies worden ten gunste van de staat van baten en lasten gebracht in het jaar waarvan de gesubsidieerde lasten komen en/of waarin de opbrengsten zijn gederfd en/of waarin het exploitatietekort zich heeft voorgedaan.

Overige baten

Onder de overige baten worden de vergoedingen opgenomen die niet verstrekt zijn door het Ministerie van OCW/EZ, gemeenten, provincie of andere overheidsinstellingen. De overige baten worden toegerekend aan het verslagjaar waarop ze betrekking hebben.

Personele lasten

Onder de personele lasten worden de lasten opgenomen van de personeelsleden die in dienst zijn van de rechtspersoon, alsmede de overige personele lasten die betrekking hebl>en op onder andere het inhuren van extra personeel, scholingskosten en

bedrijfsgezondheidszorg.

Pensioenen

De Stichting PlatOO heeft voor haar werknemers een toegezegd pensioenregeling.

Hiervoor in aanmerking komen de werknemers die op de pensioengerechtigde leeftijd recht hebben op een pensioen dat is gebaseerd op het gemiddeld verdiende loon berekend over de jaren dat de werknemer pensioen heeft opgebouwd.

De verplichtingen, welke voortvloeien urt deze rechten van haar personeel, zijn ondergebracht bij het bedrijfstakpensioenfonds ABP.

Aan het ABP worden premies betaald waarvan een deel door de werkgever en een deel door de werknemer wordt betaald.

De pensioervechten worden jaarlijks geïndexeerd. Indien en voor zover de dekkingsgraad van het pensioenfonds (het vermogen van het pensioenfonds gedeeld door haar financiële verplichtingen) dit toelaat.

Per ultimo 2014 heeft dit pensioenfonds een dekkingsgraad van 101,1%. De pensioenverplichting wordt gewaardeerd volgens de

"verplichting aan de pensioenurtvoerder benadering". ki deze benadering wordt de aan de pensioenuitvoerder te betalen premie als last In de staat van baten en lasten verantwoord. Er bestaat geen verplichting tot het voldoen van aanvullende bedragen in het geval van een tekort bij het ABP, anders dan het effect van hogere premies. Daarom zijn alleen de verschuldigde premies tot en met het einde van het boekjaar verantwoord in de jaarrekening.

Afschrijvir}gen

De afschrijvingen zijn gerelateerd aan de aanschafwaarde van de desbetreffende materiële vaste activa- ln het jaar van investeren wordt a^eschreven op basis van de door het bestuur gemaakte keuzen.

Huisvestingslasten

Onder de huisvestingslasten worden de uitgaven voor huisvesting opgenomen. De lasten worden toegerekend aan het verslagjaar waarop ze betrekking hebben.

Overige lasten

De overige lasten hebben betrekking op uitgaven die voortvloeien uit aangegane afspraken dan wel noodzakelijk zijn voor het geven van onderwijs en worden toegerekend aan het verslagjaar waarop ze betrekking hebben.

Financieel resultaat

De rentebaten en -lasten betreffen de op de verslagperiode betrekking hebbende rente-opbrengsten en -lasten van uitgegeven en ontvangen leningen.

JaarrekenIni 2014 Stkhllng PUtOO

I

Model A: Balans per 31 december 2014 (na resultaatverdeling)

Activa 31 december 2014 31 december 2013

Vaste Activa

1.1 12 1,3

Innmateriële vaste activa Materiële vaste activa Financiële vaste activa

Totaal vaste activa

1.763.594

Totaal vlottende activa Totaal acthra

3.184.039 7.140.492

3.033.978 7.123.887

Passiva

31 december 2014 31 december 2013

2.1

Jaarreliening 2014 Sticiiting PlitOO Pagina 7 van 30

Model B: Staat van baten en lasten over 2014

Realisatie Begroting Realisatie

2014 2014 2013

3. Baten

3.1 Rijksbijdrage OCW 13.432.210 13.088.993 13.560.027

3.2 Overige overheidsbijdragen 106.472 89.435 101.486 3.5 Overige baten 500.666 377.213 561.329

Totaal baten 14.039.348 13.555.641 14.222.842

4. Lasten

4.1 Personeelslasten 11.549.544 11.312.283 11.404.026 4.2 Afschrijvingen 381.502 402.567 376.271 4.3 Huisvestingslasten 936.076 877,815 955.773 4.4 Overige lasten 1.380.162 1.416.561 1.366.439

Totaal lasten 14.247.284 14,009.226 14.102.509

Saldo baten en lasten -207,936 -453,585 120,333

FinancWIe baten en lasten 95.552 62,000 178,968

Resultaat -112,384 391.585 299.301

Resultaat na beiastiniien -112.384 -391.585 299,301

Nettoresultaat •112.384 -391.585 299.301

Jaarreitrnini 2014 Stichting MatOO Pagina 8 var 30

Model C: Kasstroomoverzicht

2014 2013

Kasstroom uit operationele activiteiten Saldo Baten en Lasten

Aanpassingen voor:

Afschrijvingen Mutaties voorzieningen

Veranderingen in vlottende middelen:

Vorderingen (-/-) Schulden

Totaal kasstroom uit bedrijfoperaties:

-207.936 Betaalde Interest (-/•)

Totaal kasstroom urt operationele actlvKeiten:

Kasstroom uit investeringsactiviteiten Investeringen In MVA (-/-) Overige Investeringen In FVA

Totaal kasstroom uit Investerincactlvltelten;

Mutatie HquWc middelen

Beginstand liquide midilelen Mutatie liquide middeien Eindstand liquide middelen

99.494

Jaarrekening 2014 Stichting PlatOO I=>agina9van30

S

^ 1 ,

l a ; ! I l l

l i l .

•s i. C 5

5

I * Ir

^ S3

E S "O

g J 1

l i l

1 3 R i u n ü e i e vaste activa

1.1.6 Effecten nnandéle vaste •ctiva

1.3.6.2 Obligaties Effecten

Boelnvaarde Investeringen en Desinvestcnnge

p«r 1 januari verstreicte n en afgeloste Boeitwaarda per 2014 leningen leningen 31 december 2014 2.308.407 752 890 868 43E 2,192.859 2.308 407 752.890 868,433 2.192.IS9

2.308,407 752.890 368,438 2.192.859 2.308.407 752.890 868.438 2.19Z.8S9

Aanschaf waarde

Beurs- waarde 1 januari 2014

Balans-waarde 1 Koers resiJtaat januan 2D14 2014

Balans- waarde A a r h c n Beurs-waarde 31 Sldecerribw verkoop 2014 december 2014 2014

4,500« Fortis (2014) 88 572 90.995 83.715 285 -89.715

3,4942K Rabobank Floater (2015) 104.216 113.960 109.405 112.234 110.703

4,000% Nederland (2006-2016) 207.744 218.000 203.318 14201 -203.318

4,000% Soc.Generale MTn (2016) 50.625 54,205 50.268 3.832 50.268

-2,750% EFSF MTN 2011/2016 199.540 211.451 199.995 6.106 -99.095 104.230 100.601

4,750% ING Group (2017) 97.650 115.260 98.825 - 110.330 99.119

3,875% Finland 2006-2017 215.825 222.771 210.550 12 371 -210.550

-3,750% Fin Foncier MTN (2017) 100.993 108.915 100.6e2 - 107.490 100.496

4,000% Nederland (2018) 211.455 226.020 206.288 - 228.180 205.030

2,250% Rabo Var.Cpn.Obl. (2018) 100300 101.860 100.313 - 103.881 100.250

3,250% European Union 2011-2018 212.190 219.580 209.476 - 220.990 207.582

4,750% INGBank Covered BD (2019) 159.450 175.426 158.264 - 179 708 156.887

4,000% Nederland (2019) 152,115 171.465 151.269 176.745 151.058

3,000% belgium 2012-2019 110,006 107.715 107.715 - 113,470 108.338

2,197% Rabo FL MTN (2020) 100,000 100 500 100.000 - 99.400 99.400

3,750% BNP Parisbas (2020) 108.580 112.730 107.508 - 118.130 106.435

3,375% EFSF MTN 2011-2021 105.440 110.375 104.836 - 119.035 104,231

1,870% BNG Var lange rente (2011-2021) 102,997 - 102.997 103.100 102,997

2,250% Nederland (2012-2022) 105.150 - - 105.150 113.640 105.150

2,875% Council of Europe (2011-2021) 110.030

-•

- 110.030 115.990 110.030

4,250% Belgium (2012-2022) 120.306 - 120.306 127.985 120.306

2,375% Rabobank (2013-2023) 104.247

-•

- 104.247 111.350 104 247

1,750% Nederland (2013-2023) 100.860 - 5.020

-2,600% Belglum (2014-2024) 109 300 - - 2.490 -

-3.077.790 2.461 22S 2.308.407 44.306 93.103 2.365.888 2,192.859

Jjarrckenine 2014 SticKtine PlatOO Pigin* 11 v«n 30

Model W: Voorraden en vorderingen

31 december 2014 31 december 2013 1.5

Gemeentelijke vooriiening hulsvesting Oza-telasting Div. gemeente subsidies Huur

1,5.7

Bankgorantle/waartmrgsommen Kunstballe

Overige

ABP pensioenpremies 2013 SWV Passend Onderwijs december Vervangingsfoitds tijd. inhuur Eenmalige bijdrage bso SWV WSNS uitkering bij opheffing Ministerie OC&W aanvullende bekostiging Qvf'iKvg'^i'mi"

75.693 77.216

636.037 S17.068

57.896 64.625

408.173 203.796

121.358 146.039

1,299.157 1.008.744

57.896 62.699

-408.173 203.796

1.5.8.1 Vooruitbetaalde kosten 1.5.8.2 Verstrekte voorschotten L l f i Overlopende activa

118.175 3.183 121.358

146.039

146.039

Jaarrekening 2014 stichting PlatOO Pagina 12 van 3D

Model EL: Effecten en Liquide middelen

1.7 Uqulde middelen

31 december 2014 31 december 2013

1.7.1 Kasmiddelen

1.7.2 Tegoeden op bank- en girorekeningen 1.7.3 Deposito's

2.172 648.964 1.233.746

1.150 1.013.232 1.010.852

LlqtiUlT mm^ititn 1.884.882 2.025.234

1 7,2

Uitsplitsing

NL77RABO0178014524 NL55RAB03281715966 Totaal schoolbankrekeningen Tegoeden oo bank- en glrorekeointen

207.891 414.729 26.344 648.964

85,002 907.806 20 424 1.013.232

laarrekening 2014 Stichting PlatOO Pagina 13 van 30

Model EV: Eigen vermogen

Stand per Resultaat Overige Stand per 1 januari 2014 mutaties 31 december 2014

2.1.1 Algemene reserve 3.766.814 -198.644 3.568.170 2.1.2 Bestemmingsreserve (publiek) 575.166 86.260

-

662.426

2.1,5 Bestemmingsfonds (privaat) 99.783

-

99.783

Elften Vf rmpgfn 4.442.763 -1U.3S4

-

4.330.379

Uitsplitsing

Algemene reserve 3.766.814 -198.644 3.568.170

2.1.1 Alaemene reserve 3.766.814 -198.644 3.568.170

Bestemmingsreserve 'Kwaliteit" 576.166 86.260

-

662.426

LU. Bestemminïsreserve (oubliekl 576.166 86.260

662,426

fonds ouderbijdragen 99.783

-

99.783

HA BestemmInEsfonds (orivaatl 99.783

99.783

Toelichting:

In 2013 is een bestemmingsreserve "Kwaliteit* gecreëerd ter grootte van de ontvangen gelden vanuit het Herfstakkoord. In 2014 is hieraan toegevoegd de subsidie Jonge Leerkrachten over de periode januari-jull.

Deze bestemmingsresen/e zal in de komende jaren worden aangewend op basis van daartoe ontwikkeld beleid in 2014,

Jaarrekening 2014 Stichting PlatOO Pagina 14 van 30

Model VL: Voorzieningen en langlopende schulden

2.2 Voorzieningen

2.2.1 2.2.3

Stand per 1

januari 2014 Dotaties Onttrekkingen Vrijval

Stand per 31

Voorzieningen 997.642 180,757 77 733 1.100.666 1S8516 942

Uitsplitsing

Voorziening jubilea 165.985 12.697 14.804 163.878 2.945 160.933

Voorziening spaarveriof 48.393 48.393 48.393

Personeelsvoorziening 214.378 12.697 14.804 212.271 2.945 209.326

Toelichting

Jaarrekening 2014 Stichting PlatOO Pagina 15 van 30

Model KS: Kortlopende schulden

2.4 Kortlopende schulden

31 december 2014 31 december 2013

2.4.3 Crediteuren 2.4.4 OCW/EZ

2.4.7 Belastingen en premies sociale verzekeringen 2.4.8 Schulden terzake van pensioenen

2.4.9 Overige kortlopende schulden 2.4.10 Overlopende passiva

Kortlopende schulden

1.709.449 1.683.484

Uttsplitsing

Premies sociale verzekeringen

Belastingen en premies sociale verzekeringen

Vervangingsfonds teveel gedeclareerd Administratiekantoor

Gemeente Nuenen onderhoud Correctie Vervangingsfonds Overige

Netto salarissen 13e mdn 2014 Vangnet- en WAO uitkeringen Overige kortlopende schulden

Vooruitontv. termijnen Vakantiegeld en -dagen