• No results found

Jaarverslag 2014 Raad van Toezicht

Algemeen

Stichting PlatOO, bestuur voor openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs werkt sinds januari 2009 met een Raad van Toezicht en een College van Bestuur. De Raad van Toezicht bestaat, conform de statuten, uit 7 leden.

Alle statutaire en reglementaire zaken zijn vastgelegd, In het afgelopen Jaar, 2014, heeft de RvT haar taak conform statuten en reglement weten te realiseren.

Begin 2014 heeft de Raad van Toezicht zich uitgesproken om het aantal RvT leden te verminderen van zeven naar tenminste vijf leden. In de vergadering van 31 maart 2014 heeft de Raad van Toezicht dit formeel vastgelegd. Aangezien deze wijziging enkel tot stand kan komen door middel van een

statutenwijziging, is de procedure hieromtrent In de zomer van 2014 in gang gezet en zal deze begin 2015 worden afgerond,

In 2014 heeft een aantal wijzigingen plaatsgevonden betreffende de samenstelling van de RvT. Per 1 juli 2014 heeft de heer Pernot afscheid genomen van de RvT vanwege zijn benoeming als wethouder

In de gemeente Nuenen. Per 1 november 2014 heeft de heer Hendriks de RvT veriaten vanwege te drukke werkzaamheden elders. En per 1 januari 2015 is de heer Munnich afgetreden binnen de RvT volgens het rooster van aftreden (zie ook punt samenstelling RvT).

De heer Munnich was tot 1 augustus 2015 voorzitter. Vanaf 1 augustus is de heer Scheeren de voorzitter.

Voor alle sturingsgeoriënteerde documenten geldt dat de RvT de richtlijnen zoals die vastgelegd zijn in de code Good Governance, integraal volgt en toepast. Deze richtlijnen zijn vertaald naar de PlatOO-situatie en opgenomen In de reglementen en werkafspraken die betrekking hebben op de interne sturing van de organisatie van PlatOO.

Inrichting Raad van Toezicht

De RvT heeft de eigen werkwijze en procesgang vormgegeven. Vanwege efficiënt en effectief werken is er voor gekozen om niet alle zaken in de voltallige RvT te bespreken maar te werken met

onderdeelcommissies. Voor de uitvoering en voorbereiding van een aantal van de toezichthoudende taken werkt de RvT met twee onderdeelcommissies, te weten;

• De remuneratiecommissie. Deze commissie heeft als hoofdtaak het sturen en beoordelen van het functioneren van het College van Bestuur. Hierover rapporteert de commissie aan de RvT. De remuneratiecommissie fungeert daarnaast als agendacommissie en is tevens sparring partner van het CvB.

• De auditcommissie. Deze commissie heeft als hoofdtaak om een op de behoefte van de RvT toegesneden integrale control tool (inclusief Key Process Indicators) op te zetten en de resultaten daarvan te monitoren. Daarnaast adviseert de auditcommissie over de keuze voor de accountant.

De auditcommissie beoordeelt in eerste aanleg de begroting en de jaarrekening in samenhang met het accountantsonderzoek. De auditcommissie bespreekt en beoordeelt daarnaast in eerste instantie de financiële kwartaalrapportages en volgt nauwlettend het vermogensbeheer. Ook deze commissie rapporteert aan de RvT over haar bevindingen en adviezen.

Terugblik 2014

De Rvt heeft haar functie in 2014 naar tevredenheid uitgevoerd. Zij heeft haar toezichthoudende rol goed kunnen nemen en heeft deze rol kunnen uitdragen. De samenwerking tussen de RvT en het CvB verioopt naar wens; er is inhoudelijk goede afstemming. Ontwikkelingen binnen PlatOO kunnen worden gevolgd; rollen, taken en posities zijn helder en er is onderiing respect en waardering voor ieders inbreng.

De RvT vervult hiermee duidelijk een toegevoegde waarde in het interne toezicht.

Om toezicht te houden op de voortgang van PlatOO werkt de RvT met een set van vooraf vastgestelde Key Process Indicators (KPI's). Deze KPI's zijn uitgewerkt in doelen en te bereiken resultaten. In 2013 zijn de KPI's herijkt, mede met in achtneming van de te behalen doelen zoals vastgelegd In het

4 2

-strategisch Beleidsplan PlatOO 2012-2016.De RvT heeft zich in het vaststellen van de KPI's gericht op de onderdelen financiën, belanghebbenden, interne processen en kennis en innovatie.

Ook in 2014 heeft het College van Bestuur per kwartaal een voortgangsrapportage uitgebracht aan de Raad van Toezicht op basis van deze vastgestelde KPI's. Dit werkt naar tevredenheid.

Tijdens de RvT-vergaderingen werden deze kwartaalrapportages door CvB toegelicht.

In vervolg op het vastgestelde Treasury beleid, heeft CvB tevens voor de RvT halfjaarrapportages opgesteld inzake de financiële portefeuille van PlatOO.

In 2014 heeft de RvT in haar vergaderingen goed uitvoering kunnen geven aan haar toezichthoudende rol. Naast de te nemen besluiten zoals statutair vastgelegd, worden per kwartaal de rapportages besproken en worden de voor PlatOO maatschappelijk relevante thema's en ontwikkelingen geagendeerd. In het bijzonder heeft de RvT de ontwikkelingen gevolgd en gestimuleerd inzake het onderwijsvraagstuk in Ommel waarbij alle ouders hun kinderen in juli 2014 hebben uitgeschreven bij het Rooms Katholieke schoolbestuur Prodas en hebben zij hun kinderen ingeschreven bij PlatOO, De RvT heeft de voortgang van de nieuwbouwprojecten nauwlettend gevolgd te weten In Son & Breugel, in Mierlo en in Aarie-Rixtel. In het kader van de ministeriele notitie "Versterking Bestuurskracht" heeft de RvT haar functioneren onder de loep genomen en verbeteringen en versterkende factoren In kaart gebracht om nog professioneler te kunnen werken.

De ontwikkelingen en groei van het openbaar onderwijs in de regio zijn nauwlettend gevolgd en het Passend Onderwijs is regelmatig inhoudelijk onderwerp van gesprek geweest.

De RvT is tevreden over deze opzet en vergaderingen worden goed en gestructureerd voorbereid. De verantwoording van het CvB naar RvT verioopt naar wens. Binnen de RvT heerst een positief lerend klimaat.

In 2014 zijn er geen klachten bij de RvT binnen gekomen.

Activiteiten en scholing

De RvT heeft in 2014 naast een evaluatievergadering in februari, 4 reguliere vergaderingen gekend.

De auditcommissie is 4 keer bijeen geweest evenals de remuneratiecommissie.

De RvT heeft specifieke activiteiten van PlatOO bijgewoond, zoals de nieuwjaarsreceptie en het PlatOO-onderwijscafé.

In het voorjaar 2014 werd de jaariijkse congres dag van de Vereniging van Toezichthouders in het Onderwijs (VTOI) gevolgd. Hieraan hebben 3 leden van de RvT alsmede het CvB deelgenomen.

Tijdens de evaluatievergadering heeft de RvT uitgebreid stilgestaan bij de landelijke notitie

Bestuurskracht. De RvT heeft hieruit volgend haar eigen taken tegen het licht gehouden en zichzelf de opdracht gegeven om nog steviger haar toezichthoudende rol uit te voeren.

Samenstelling RvT

Op basis van het rooster van aftreden heeft PlatOO eind december afscheid genomen van voormalig voorzitter de heer Munnich,

De procedure tot opvolging is conform de statuten van PlatOO eind 2014 opgestart. Een

vacaturecommissie, bestaande uit wethouders namens de gemeenten en GMR leden hebben begin 2015 sollicitatiegesprekken gehouden. Een bindende voordracht naar de betrokken gemeenten is inmiddels verstuurd.

Financiën RvT

De RvT leden hebben, zoals gebruikelijk en vastgelegd in het RvT reglement, vacatiegelden ontvangen voor hun RvT taken.

Er zijn kosten gemaakt voor het inhuren van expertise t.b.v. coördinatie sollicitatiecommissie, voor scholing en reiskosten. In totaal gaat het om een RvT kostenpost van € 26.000.

Resumé

Resumerend kijken zowel de Raad van Toezichtleden alsook het College van Bestuur terug op een goed jaar.

Paul Scheeren

Voorzitter Raad van Toezicht

43

-44-openbaar en algemeen

toegankelijk onderwijs

PlatOO Openbaar en algemeen toegankelijk onderwijs