• No results found

3. Desk research

7.4 Implementatieplan (PDCA cyclus)

7.4.1 Plan

Het plan voor Sluuspoort is om de PMPC ‘’het geschiedenisrijke en culinaire Zwartsluis’’ op te zetten. Deze PMPC is erop gericht om de bezoekersaantallen van Sluuspoort te zullen laten toenemen zodat de omzet hierdoor verhoogt. Sluuspoort werkt hierbij samen met twee partners. Dit zijn de partners hotel Zwartewater en de Zintuigentuin. Hiermee zal Sluuspoort contact mee moeten opnemen om de PMPC te bespreken zodat alle activiteiten goed op elkaar afgestemd kunnen worden. Daarnaast zal Sluuspoort een aantal materialen moeten aanschaffen. Hierbij moet men denken aan bewegwijzering van de route, geplastificeerde kaarten voor de route en promotiemateriaal in de vorm van flyers. Verder moet er betreft promotie een krantenartikel worden geplaatst in de lokale krant die informatie zal weergeven over de PMPC. Dit is namelijk een veel gebruikt kanaal om informatie te krijgen volgens de geënquêteerden. Ook zal Sluuspoort haar website moeten aanpassen door informatie toe te voegen over de PMPC. Tijdens de PMPC zal er een gids moeten worden aangesteld die de mensen rondleid. Voor deze PMPC, is zoals al eerder in dit hoofdstuk is benoemd, zal er een pilotproject worden gestart van zes maanden. Aangeraden wordt om elke maand het aantal bezoekers te noteren. Zo kan men zien

45

of de PMPC bij de inwoners en bezoekers aanslaat of juist niet. Tevens wordt er aangeraden om bij de aanmelding van de PMPC men een aantal vragen te stellen betreffende geslacht, leeftijd en woonplaats. Dit kan gebeuren aan de hand van een online aanmelding. Met deze gegevens kan Sluuspoort uiteindelijk een beter beeld vormen wie haar bezoekers zijn en waar zij vandaan komen. Na de rondleiding wordt er aangeraden om de recreanten een korte feedback te laten plaatsen, bijvoorbeeld door een enquête, wat zij van deze rondleiding vonden. Zo kan Sluuspoort te weten komen of de PMPC inderdaad aansluit bij de wensen en behoeften van de belevingswereld rustig groen en het profiel de cultuurkijkers met de aspecten van de cultuurganger.

7.4.2 Do

Het eerste wat Sluuspoort moet gaan doen is contact opnemen met de organisaties hotel Zwartewater en de Zintuigentuin. Met deze organisaties moet Sluuspoort overleggen wat haar plan is en hoe zij dit wil gaan aanpakken. Vervolgens moet Sluuspoort deze PMPC promoten via haar eigen site en via social media. Ook moet er worden geadverteerd via de lokale krant vanwege de relatief oude doelgroep van de belevingswereld rustig groen is dit een veelgebruikt kanaal. Uit de enquêtes blijkt namelijk dat dit een zeer populair medium is. Verder moet er een gids worden aangesteld voor de rondleiding en moet er personeel worden ingezet voor koffie en thee bij Sluuspoort. In totaal hoeft Sluuspoort hiervoor maar twee mensen in te zetten. Er moet ook voordat de rondleiding begint bewegwijzering zijn opgehangen en geplastificeerde kaarten moeten klaarliggen voor de bezoekers. De tabel hieronder weergeeft een duidelijk beeld welke acties er moeten gebeuren, wat de acties inhouden en wanneer dit moet gebeuren.

Tabel 14 Acties PMPC

Acties Inhoud Wanneer

1). Contact opnemen met de Zintuigentuin.

Plan bespreken. Op welke dagen is deze organisatie beschikbaar voor bezoekers, eventuele entreeprijs.

Één maand voor uitvoering PMPC.

2). Contact opnemen met hotel Zwartewater.

Plan bespreken. Op welke dagen is deze organisatie beschikbaar voor bezoekers, prijs van het diner.

Eén maand voor uitvoering PMPC.

3). Bewegwijzering bestellen. 30 bewegwijzering bordjes bestellen zodat deze opgehangen kunnen worden voor de route.

Drie weken voor uitvoering PMPC.

4). Geplastificeerde kaarten van de route bestellen.

Kaarten van de route laten plastificeren zodat de bezoekers een extra kaart hebben van de rondleiding.

Drie weken voor uitvoering PMPC.

5). Gids aanstellen. Er moet een gids aangesteld worden om de bezoekers te begeleiden. Deze gids moet natuurlijk de informatie hebben over de te bezoeken organisaties en haar geschiedenis.

Drie weken voor uitvoering PMPC.

6). Enquête maken voor de bezoekers na afloop van de rondleiding.

Inhoud enquête: Leeftijd, geslacht, woonplaats, mening van bezoeker betreft rondleiding.

Twee weken voor uitvoering PMPC.

7). Informatie PMPC op de website weergeven.

Data geplande rondleiding, de te bezoeken organisaties.

Twee weken voor uitvoering PMPC.

46

8). Krantenbericht plaatsen voor

meerdere weken betreft informatie PMPC.

Krantenbericht plaatsen met de duur van een half jaar. Krantenbericht welke één keer per week verschijnt. Voorkeur zaterdageditie.

Twee weken voor uitvoering PMPC.

9). Personeel aannemen/inzetten voor koffie en thee inschenken bij ontvangst van de rondleiding en uitdelen en innemen van de enquêtes.

Twee personeelsleden zijn nodig voor het inschenken en uithalen van de koffie en thee en voor het uitdelen en innemen van de enquêtes.

Twee weken voor uitvoering PMPC.

7.4.3 Check

Elke maand is het de bedoeling dat de gegevens van de bezoekers van de afgelopen maand worden bekeken en worden vergeleken met de rest van de maanden. Hieruit moet een stijgende lijn te zien zijn. Wanneer er geen sprake is van een toenemend bezoekersaantal dan moet Sluuspoort kijken hoe dit komt. Hierbij moet Sluuspoort gaan analyseren waar dit aan ligt. Komt dit bijvoorbeeld doordat de PMPC niet educatief genoeg is, de deelnemer zich niet vermaakt of dat de bezoekers geen positieve sfeer ervaren. Dit kan via de feedback van de recreant. Daarnaast moet er na de eerste maand, na drie maanden en na de afloop van het pilotproject contact worden opgenomen met de betrokken organisaties van de PMPC. Hierbij moet er worden besproken of alles naar wens verloopt voor de organisaties met betrekking tot de bezoekers en het aantal bezoekers. Verder moeten de materialen worden gecheckt of deze nog heel zijn en of deze nog compleet zijn.

Tabel 15 Checklist.

Check Inhoud Wanneer

Gegevens bezoeker. Het volgende moet worden bijgehouden en moet worden geanalyseerd: - Geslacht bezoekers - Leeftijd bezoekers - Woonplaats bezoekers - Feedback bezoekers - Score PMPC van de bezoekers Elke maand. Feedbackgesprek met de organisatie van de Zintuigentuin

Bespreken of de organisatie tevreden is met het aantal bezoekers en het verloop van de PMPC.

Na de eerste maand, na drie maanden en na zes maanden.

Feedbackgesprek met de organisatie van hotel Zwartewater.

Bespreken of de organisatie tevreden is met het aantal bezoekers en het verloop van de PMPC.

Na de eerste maand, na drie maanden en na zes maanden.

Materialen check. Bekijken of alle materialen nog heel zijn en compleet.

Na elke rondleiding.

7.4.4 Act

Wanneer de zes maanden van de pilotproject verstreken zijn kan Sluuspoort analyseren hoe het gegaan is. Is het aantal bezoekers gestegen en leidde dit tot een hogere omzet. Mocht dit het geval zijn dan wordt er geadviseerd om met de PMPC door te gaan. Hierna kan men elke maand de feedback van de recreanten evalueren en elke drie maanden de bezoekersaantallen vergelijken. Wanneer het niet

47

aanslaat, zal er een andere route moeten worden bedacht. Hiervoor kan Sluuspoort de PMPC Zwartewaterroute 2.0 voor gebruiken of delen van deze route. Hiervoor kan Sluuspoort dezelfde punten blijven hanteren die staan vermeld in hoofdstuk 7.4.2 en hoofdstuk 7.4.3.

7.5 Financieel plan

In deelparagraaf 7.5 wordt het financieel plan uitgewerkt voor de PMPC. Hierbij wordt er gekeken wat de financiële consequenties zijn bij het uitvoeren van de PMPC. Dit zal gedaan worden aan de hand van een investeringsbegroting, een financieringsbegroting en wat de PMPC zal opbrengen op jaarbasis. 7.5.1 Investeringsbegroting Tabel 16 investeringsbegroting. Benodigdheden PMPC 1 Het geschiedenisrijke en culinaire Zwartsluis Kosten

Routekaarten (geplastificeerd)

50 x €5,00 = €250,-

Bewegwijzering route (bordjes)

30 x €1,00 = €30-,

Promotiemateriaal (flyers kleur)

150 x €0,20 = €30-,

Reclamekosten (krant)

1x €1000,00= €1000,-

Personeelskosten

Vrijwilligers

Aanpassen site

Vrijwilliger

Totaal kosten

€1.310-,

De investeringsbegroting is opgemaakt aan de hand van de volgende gegevens. Per rondleiding kunnen er maximaal 15 personen deelnemen. Als er meer mensen zouden deelnemen, zal het verhaal van de gids mogelijk niet iedereen bereiken. De routekaarten zijn nodig omdat er op bepaalde gedeeltes van de route er zonder begeleiding een stuk gewandeld moet worden. De bewegwijzering helpt hierbij extra om de deelnemers op de juiste bestemming te laten arriveren. Om de PMPC op de kaart te zetten is er promotie nodig. Deze promotie wordt gedaan aan de hand van flyers en krantadvertenties. Uit de resultaten van de enquête is naar voren gekomen dat er nog veel gebruik wordt gemaakt van kranten tijdens het kiezen van een dagactiviteit. Tijdens de route wordt er gebruik gemaakt van een gids. Deze gids zal door Sluuspoort zelf worden ingehuurd. Dit gebeurt op heden door een vrijwilliger aangesteld door Sluuspoort. Ten slotte moet de site nog worden aangepast aan de activiteiten van de PMPC. Ook dit gebeurt op vrijwillige basis.

7.5.2 Financieringsbegroting Tabel 17 Financieringsbegroting.

Totale kosten €1.310-,

48

Totaal eigen bijdrage Sluuspoort €851,50-,

Tabel 17 laat de financieringsbegroting zien voor de PMPC. Momenteel is subsidiebijdrage van de provincie Overijssel voor het jaar 2017 35% van het totaalbedrag. Dit betekend dat Sluuspoort een eigen bijdrage moet leveren van €851,50.

7.5.3 Opbrengsten

In paragraaf 7.5.3 worden de opbrengsten voor de organisatie Sluuspoort berekend. Er vanuit gaande dat Sluuspoort het arrangement het gehele jaar door aanbiedt zijn de volgende berekeningen gemaakt. Gezien de bezoekers aantallen van voorgaande jaren wordt er vanuit gegaan dat de bezettingsgraad op de volgende percentages van toepassing zijn.

- Bezettingsgraad zomer 80% - Voorjaar en najaar 50% - Winter 10%

Tabel 18 Opbrengsten PMPC Het geschiedenisrijke en culinaire Zwartsluis

Activiteit Prijs

Museum Schoonewelle €3,501

Zintuigentuin Gratis

Rondleiding Zwartsluis met lunch €35 (per groep) + €8,002 Optie 1 Diner bij hotel Zwartewater €28,503

De rondleiding door Zwartsluis wordt gedeeld door 15 personen in verband met het maximale aantal personen per rondleiding. De totale prijs maakt dit dan 11,50 (€3,50 entree museum Schoonewelle + €8,00 lunch per persoon) per persoon exclusief de diner optie en de groepsprijs van de rondleiding. Oftewel de entreeprijs van Museum Schoonewelle en de kosten van de lunch.

€11,50 per persoon x maximaal 15 personen per rondleiding = €172,50 €172,50 + €35 rondleiding groep = €207,50 per dag

€207,50 / 15 = €13,83 werkelijke kosten pp excl. diner. 52 (weken in het jaar) / 4 (seizoenen) = 13.

Sluuspoort is 5 dagen per week geopend. 5 x 13 = 65 dagen per kwartaal/seizoen. Zomer: €172,50 : 100 x 80% = €138. €138 x 65 = €8.970.

Voor- en najaar: €172,50 : 100% x 50% = €86,25. €86,25 x110 = €9.487,50 Winter: €172,50 :100 x 10% = €17,25. €17,25 x 65 = €1.125,25

Totaal: €8.970 + €9.487,50 + €1.125,25 = €19.578,75

Dit zijn de opbrengsten voor Sluuspoort voor de PMPC Het geschiedenisrijke en culinaire Zwartsluis. Er wordt vanuit gegaan dat 50% van deelnemers gebruik gaat maken van het diner. Deze opbrengsten zijn puur voor hotel Zwartewater. De totaalprijs inclusief diner voor de PMPC per deelnemer wordt dan €42,33.

1 http://www.schoonewelle.nl/openingstijdenentoegangsprijzen 2 http://www.ontdekdeijsseldelta.nl/nl/dagje- uit/rondleidingen/participant_id,866/category_id,12/stadswandeling-zwartsluis 3 http://www.hotelzwartewater.nl/nl/110/restaurant-de-combuijs

49

Nawoord

In het nawoord wordt de communicatie besproken die er is geweest met de heer Roelof Jan Boes en mevrouw Eefje Bols van Sluuspoort en mevrouw Shira Godfried. Ook de beslissingen die er zijn genomen met betrekking tot het onderzoek worden tegen elkaar afgewogen. Tot slot wordt er nog besproken wat de waarde is van de scriptie ten opzichte van de behoeften van de gehele branche. Reflectie

De thesis toets is in vergelijking met andere opleidingen en academies verschillend. Het verschil zit het hem voornaamst in dat de verdediging al plaatsvindt in de 5e week van het thesissemester. Dit met als doel dat de student een beter overzicht krijgt van hetgeen wat die wil gaan onderzoeken. Voor mij persoonlijk was het in het begin vrij lastig om een advies- en onderzoeksvraag te ontwikkelen welke centraal zou staan tijdens het onderzoek. Door middel van de verzorgde lessen in de eerste week van het thesissemester en het wekelijkse contact met mijn eerste beoordelaar mevrouw Shira Godfried kwam dit later in het onderzoek alsnog goed. Echter kostte dit veel tijd waardoor ik het tweede probleem waarop ik op stuitte niet op tijd kon behandelen. Dit probleem was dat ik teveel losse stukken informatie in mijn TPD had staan die niet met elkaar verbonden waren. Dit was dan ook de grootste reden waarom ik het eerste toets moment van de TPD niet behaald heb. Na afloop van de verdediging van de TPD kreeg ik dan ook als feedback mee dat ik het onderzoek kleiner moest maken. Meer gefocust om wat ik nou echt wilde onderzoeken. Wanneer ik dat op een rijtje had staan zou het ook eerder een goed lopend verhaal worden waarbij de kernbegrippen van dit onderzoek meer met elkaar in verband zouden staan. In het tweede kwartiel is het mij dan ook uiteindelijk gelukt om mijn TPD te behalen. Hetgeen wat ik hierbij geleerd heb is dat ik mij meer moet gaan focussen op wat ik wil gaan onderzoeken en hierbij niet te veel hooi op mijn vork nemen. Ook was dit voor mij een leerpunt dat ik meer tijd moet gaan besteden aan de basis van het onderzoek. Men heeft ook het gezegde dat een goed begin het halve werk is. Dit klopt dan ook echt. De grootste reden hiervoor is dat ik er te makkelijk over dacht. De wekelijkse feedback van mevrouw Godfried en de feedback van mevrouw Numan hebben mij daarbij ook echt aan het denken gezet om zo over te gaan tot daadwerkelijke actie. Tijdens het schrijven van de TPD ben ik hierbij dan ook zeer geholpen door Roelof Jan Boes. Wanneer ik vragen had betreft het onderzoek werden deze zeer snel beantwoord door hem. Ook mevrouw Bols maakte tijd voor mij wanneer dit nodig was ondanks haar zeer drukke agenda. Alle feedback en de snelle reacties van Sluuspoort zorgde ervoor dat ik mijn TPD bij de herkansing heb kunnen behalen. Dankzij de feedback en de realisatie van mijzelf dat ik beter mijn tijd moest gaan verdelen ben ik ook druk aan het werk gegaan om de enquêtes op te stellen. Ook heb ik hierbij het theoretisch kader nog wat beter verwoord door het begrip cultuurtoerisme wat uit te breidden zodat het beter aansluit bij de andere begrippen. In januari ben ik dan ook uiteindelijk begonnen met het uitzetten van de enquêtes. De keuze om dit al vroeg te gaan doen heeft een zeer positief effect gehad uiteindelijk. De grootste reden hiervan is dat Zwartsluis, Hasselt en Genemuiden vrij kleine dorpjes zijn waar niet altijd evenveel mensen over straat lopen. Zelf realiseerde ik mijzelf dat dit vrij veel tijd in beslag zou kunnen nemen. Dit vermoedde klopte dan ook zeer zeker. Het verzamelen van het gewenste aantal enquêtes heeft mij dan ook 3,5 week de tijd gekost waarbij ik van s’ochtends vroeg tot s’avonds laat bezig was. Een slopend proces waarbij je de moed af en toe in de schoenen zakt. Maar op het moment wanneer je de gewenste resultaten hebt geeft je ook wel weer een flinke boost aan motivatie.

De tijd die ik in totaal nodig heb gehad voor mijn scriptie heb ik zeker nodig gehad. Dit vooral omdat ik in het begin nogal met veel vragen zat en er verwarring ontstond wat ik nou precies aan het doen was. Door de vele feedback van Mevrouw Godfried en Sluuspoort ben ik hier gelukkig wel uitgekomen. Tevens was het onderwerp ook een leuk onderwerp om uit te voeren wat mijn motivatie op pijl hield.

50

Waarde scriptie voor de gehele branche

Bij het gebruik van het kernbegrip cultuurtoerisme en het BSR model zijn er interessante zaken aan het licht gekomen tijdens deze scriptie. Het gebruik hiervan door organisaties is dat zij te weten komen wat cultuurtoerisme inhoudt en hoe organisaties hierop kunnen inspelen. Zij komen te weten dat er drie soorten segmenten zijn van de cultuurtoerist. Hierdoor weten ze waar de interesse van een cultuurtoerist ligt als het aankomt op een activiteit op cultureel gebied.

Ook bij het BSR model komen organisaties te weten in welke belevingswereld een bepaalde doelgroep zich nou bevindt. Wanneer je weet in welke belevingswereld een bepaalde en/of grootste doelgroep zich bevindt kan men hierop inspelen door bijvoorbeeld een alliantie te sluiten met een organisatie in de buurt. Ook is er natuurlijk de optie om zelf een nieuwe activiteit op te richten om zo je doelgroep te bereiken. Wanneer je weet wat de waarde, behoefte en motieven zijn van een bepaalde doelgroep bij het kiezen van een activiteit kan een organisatie hierop zeer goed inspelen.

De scriptie zelf heeft echter weinig waarde voor de branche. Dit komt omdat de scriptie is afgestemd op de organisatie Sluuspoort.

51

Bibliografie

Aelterman, G (2002). Cultuur en vorming aan universiteit en hogeschool. Gent: Academia expres, p14- 15.

Ansoff, H. (1965). Corporate Strategy. Columbus, Ohio, Verenigde Staten: McGraw-Hill. Baarda, D. (2014). Dit is onderzoek! Groningen/Houten: Noordhoff Uitgevers.

Berg, B. (2014). Bundel Marketing & Reclame. Baarn/Zeewolde: TGL.

Boeije, H. '. (2009). Onderzoeksmethoden. Den Haag: Boom Lemma uitgevers.

Botter ZS13 (2016). Botter ZS13. Geraadpleegd op 9 maart, 2016 van de site: http://www.zs13.nl/ Chernev, A. (2014). The Marketing Plan Handbook. Housten, TX, Verenigde Staten.

Clow & Baack. (2009). Marketing Communicatie. Amsterdam: Pearson Education Benelux. Cruz, Z (2006). Principles of Tourism. Manila, Philippines: Book Store.

de Vries, & Dekker. (2007). Strategie voor dienstverleners. Groningen/Houten: Wolters-Noordhoff. de Vries, W., & van Helsdingen, P. (2009). Dienstenmarketingmanagement. Groningen: Noordhoff Uitgevers.

Glabeek, N. (2012). Succescvol studeren communiceren en onderzoeken. Amsterdam. Pearson Education Benelux.

Hanzestad Hasselt (2016). Hanzestad Hasselt. Geraadpleegd op 8 maart 2016 van de site: http://hanzestadhasselt.nl/index.php/page

Harinck, F. (2008). Basisprincipes praktijkonderzoek. Antwerpen-Apeldoorn. Garant. Heuvel, J. (2005). Dienstenmarketing. Houten/Groningen: Noordhoff Uitgevers.

Hogeschool van Amsterdam. (2012). Deskresearch: wat is dat? Geraadpleegd op 25 september 2015

van de site: Hogeschool van Amsterdam:

https://bib.hva.nl/nl/informatievindenenverwerken/Deskresearchwatisdat/Paginas/default.aspx Hotel Zwartewater (2016). Hotel restaurant Zwartewater. Geraadpleegd op 8 maart 2016 van de site: http://www.hotelzwartewater.nl/nl/

Ijsseldelta (2016). Stadswandeling door Hanzestad Hasselt. Geraadpleegd op 04 maart, 2016, van de

site: http://www.ontdekdeijsseldelta.nl/nl/dagje-

uit/rondleidingen/participant_id,868/category_id,12/stadswandeling-door-hanzestad-hasselt

Ijsseldelta (2016). Zintuigentuin Zwartsluis. Geraadpleegd op 4 maart 2016 van het internet: http://www.ontdekdeijsseldelta.nl/nl/dagje-

52

Jansen, H. (2015). De kwalitatieve survey. Methodologische identiteit en systematiek van het meest eenvoudige type kwalitatief onderzoek. KWALON, 15-34.

KennispuntOost (2012). Inzicht in de doelgroep. Uitbundig Geel. Gevonden op 5 maart 2016 op het internet:file:///C:/Users/Downloads/rapport-rustiggroen%20(1).pdf

Korzilius, H (2000). De Kern van Survey onderzoek. Assen: Van Gorcum & Comp. Kotler, P. (2009). Principes van Marketing. Amsterdam: Pearson Education Benelux.

Maandag’s Rijwielhandel (2016). Geraadpleegd op 6 maart 2016, van de site: http://www.maandagsrijwielenendarts.nl/

Man, A (2001). Alliantiebesturing. Den Haag. Stichting management studies.

MarketRespons Nederland en The SmartAgent® Company. (2007). BSR model. Geraadpleegd op 28

semptember 2015 , van de site: smartagent.nl:

http://www.smartagent.nl/downloads/pdf/Artikel%20Belevingssegmentatie%20v3%20def%201%20_2_. pdf

Meyer, G (2004). Cultuur met een kleine c. Leuven: Acco.

Munster, W (2004). Cultuur X Toerisme: louter een verstandshuwelijk? Geraadpleegd op 20 oktober 2015, van de site: www.zuyd.surfsharekit.nl

Munster, W (2008). Cultuurtoerisme. Antwerpen-Apeldoorn. Garant.

Ngo, L. (2012). How to Evaluate Electronic Resources. Geraadpleegd op 5 oktober 2015 van de site:

Science Libraries @ UC Berkeley:

http://www.lib.berkeley.edu/sciences/guides/how_to_evaluate_electronic_resources

Olsen, M. (2007). Strategic Management in the Hospitality Industry. Upper Saddle River, New Jersey, Verenigde Staten: Pearson Prentice Hall.

Provincie Overijssel (2014). Product Markt Partner Combinaties (PMPC’s ) Toerisme. Gevonden op 19 december 2015 op het internet: http://www.overijssel.nl/thema's/toerisme/ondernemen- subsidie/product-markt/@KbJ/product-markt/

Porter, M. E. (2002). What is Strategy? In M. Mazzucato, Strategy for Business (p. 378). London: SAGE. Rustenburg, G. v. (2008). Salesmanagement. Groningen/Houten: Noordhoff Uitgevers bv Groningen/Houten.

Rasoft. (2013). Steekproefcalculator. Gevonden op 28 september 2015 op het internet: