• No results found

In het plan van eisen worden de gestelde eisen aan het ontwerp van de Rabobank Netwerk Service weergegeven. Het plan van eisen geeft de randvoorwaarden weer, waaraan het ontwerp moet voldoen. Volgens De Leeuw (2001: 85) geven randvoorwaarden de beperkingen aan waaraan onderzoeksresultaten en methoden onderhevig zijn. Naast het weergeven van de randvoorwaarden, waaraan het ontwerp moet voldoen, worden de functies weergegeven. Het doel van een lijst van de functies die essentieel voor het product zijn, is om de essentiële aspecten vast te stellen die ingebouwd moeten worden in het product of dat het in staat moet zijn om te doen (Cross, 2000: 124). Wanneer bepaalde onderdelen hier niet behandeld worden, betekent dit dat de respondenten er geen behoefte aan hebben. In dit hoofdstuk worden dus alleen de eisen behandeld, waaraan de Rabobank Netwerk Service wel moet voldoen. In onderstaande tabel is een overzicht weergegeven van de randvoorwaarden waaraan de Rabobank Netwerk Service dient te voldoen.

Plan van eisen

De Rabobank Netwerk Service moet een aanvullende manier van face-to-face netwerken zijn.

Het netwerk van de Rabobank dient in de Rabobank Netwerk Service te komen. De Private Banking klanten (waaronder de zakelijke relaties) dienen de regie te hebben in het uitnodigen.

Gebruik maken van de Rabobank Netwerk Service dient gratis te zijn. Privacy:

- De Rabobank mag geen inzage hebben in communicatie tussen

gebruikers, maar mag wel inzage hebben in de openbare zaken.

- Gebruikers van de Rabobank Netwerk Service moeten over de

mogelijkheid beschikken om (delen van) hun profielinformatie en de weergave van hun relaties af te schermen voor bepaalde categorieën gebruikers.

- De afstand en de keten van verbindingen tussen twee personen dient

weergegeven te worden.

- De gebruikers moeten rechtstreeks contact met elkaar kunnen leggen.

- De gebruikers moeten kunnen zien wie hun profiel heeft bekeken.

De Rabobank Netwerk Service dient toegankelijk, maar ook gebruiksvriendelijk te zijn.

De Rabobank Netwerk Service dient een bepaalde mate van exclusiviteit te hebben.

De Rabobank Netwerk Service moet gericht zijn op interactie.

Er dient sprake te zijn van een goede helpdesk om de Rabobank Netwerk

Service te ondersteunen.

De Rabobank Netwerk Service dient overzichtelijk te zijn. Randvoorwaarden

De voordelen dienen duidelijk weergegeven te worden. Daarnaast moet aangetoond worden dat het lidmaatschap gratis is.

Tabel 12: Plan van eisen: de randvoorwaarden Randvoorwaarden

o De Rabobank Netwerk Service moet een aanvullende manier van face-to-face netwerken zijn

Online netwerken dient beschouwd te worden als een aanvullende manier van netwerken in de praktijk. De Rabobank Netwerk Service moet het face-to-face netwerken ondersteunen en niet vervangen.

De Rabobank moet haar eigen netwerk invoeren. Het moet namelijk wederzijds zijn. Het dient dan echter wel om een kleine en relevante netwerk service te gaan.

o De Private Banking en zakelijke klanten dienen de regie te hebben in het uitnodigen

Bij de Rabobank Netwerk Service dient het om op verbinding gebaseerde beperkingen te gaan. Het moet dus een site worden waar een koppeling met een bestaande gebruiker vereist is, voordat je lid kunt worden. Doordat de Private Banking klanten de regie hebben in het uitnodigen van hun zakelijk netwerk, blijft het ook exclusief. Anders wordt het namelijk te breed.

o Gebruik maken van de Rabobank Netwerk Service dient gratis te zijn

Het gebruik van de Rabobank Netwerk Service moet gratis zijn voor Private Banking klanten. Tevens dient het voor de contacten van deze klanten gratis te zijn. De kwaliteit moet namelijk toegelaten worden die nodig is om het zinvol te maken om binnen het netwerk te gaan zoeken.

o Privacy met betrekking tot de Rabobank Netwerk Service

De Rabobank mag geen inzage hebben in communicatie tussen gebruikers. De Rabobank mag wel inzage hebben in de openbare zaken

De Rabobank mag geen inzage hebben bij 1-op-1 communicatie, zoals privé-berichten. Daarentegen mag zij wel inzage in openbare onderdelen hebben. Het gaat hier bijvoorbeeld om forums, polls, overzicht van evenementen en een bezoekerslijst.

Gebruikers van Rabobank Netwerk Service moeten over de mogelijkheid beschikken om (delen van) hun profielinformatie en de weergave van hun relaties af te schermen voor bepaalde categorieën gebruikers

Voor sommige gegevens, zoals e-mail en confidentiële gegevens, dient de gebruiker de keuze te kunnen maken aan wie deze getoond worden. Het afschermen van (delen van) profielinformatie en de weergave van relaties kan bereikt worden door contextuele privacy toe te staan en kan, zoals in hoofdstuk vijf genoemd is, op twee manieren gedaan worden. Ik raad beide manieren aan, zodat de gebruikers kunnen kiezen. Het dient mogelijk te zijn dat zij informatie af kunnen schermen aan de hand van verbindingsgraad. Maar het dient daarnaast mogelijk te zijn dat zij, in plaats van verbindingsgraad, handmatig categorieën aan kunnen maken. Dit lijkt mij handig omdat verbindingsgraad een zeer brede classificatie is. Op deze manier kan de gebruiker bepalen welke onderdelen van het profiel of mensen uit het netwerk bedoeld zijn om bekeken te worden door bepaalde contacten. De gebruikers dienen dus over de mogelijkheid te beschikken om te bepalen wie welke informatie mag zien.

De afstand en de keten van verbindingen tussen twee personen dient weergegeven te worden

Er dient een keten van verbindingen weergegeven te worden. De gebruikers kunnen dan zien hoeveel en welke stappen er tussen hem of haar en de gebruiker die zij willen bereiken, zitten. Nagele (2005: 30) geeft in hoofdstuk vier ook al aan dat het wordt aanbevolen om, in het profiel, de afstand tot een andere gebruiker te laten zien. Tevens geeft hij als aanbeveling om de verbindingsketen van de geselecteerde gebruiker te laten zien.

De gebruikers moeten rechtstreeks contact met elkaar kunnen leggen

Het moet voor gebruikers mogelijk zijn om rechtstreeks contact te leggen. Wanneer dit via de keten van verbindingen zou gaan, creëer je heel veel werk. Het moet daarom mogelijk zijn om rechtstreeks contact te leggen, maar de gebruikers moeten daarbij wel de keten van verbindingen kunnen zien.

De gebruikers moeten kunnen zien wie hun profiel heeft bekeken

o De Rabobank Netwerk Service dient toegankelijk, maar ook gebruiksvriendelijk te zijn

De Rabobank Netwerk Service moet toegankelijk zijn. Het systeem moet werken in plaats van dat onderdelen voortdurend niet werken. Het moet makkelijk toegankelijk zijn. Je moet daarnaast snel kunnen weten hoe het systeem werkt. De Rabobank Netwerk Service moet aan gebruiksvriendelijkheid voldoen en moet niet te ingewikkeld zijn. Dit geldt ook voor de gebruiker, waarbij de kennis over de achterliggende technologieën ontbreekt. Het dient inderdaad toegankelijk te zijn, omdat je er anders niet aan begint. Het dient ook gebruiksvriendelijk te zijn, omdat er anders het gevaar bestaat, dat er geen gebruik van wordt gemaakt, wanneer er geen hulp bij het gebruiken van het gereedschap en het verbinden met andere mensen is. Dit kan bijvoorbeeld door een zogeheten “getting started guide” mogelijk worden gemaakt, zodat de gebruiker zichzelf wegwijs kan maken met de site. Maar de website dient zonder handleiding eigenlijk ook al duidelijk te zijn en men moet gemakkelijk kunnen vinden wat men zoekt. Het gaat hier bijvoorbeeld om hoe je met iemand contact op kan nemen, hoe je voor evenementen in kan schrijven en hoe je het profiel aan kunt passen.

o De Rabobank Netwerk Service dient een bepaalde mate van exclusiviteit te hebben

De Rabobank Netwerk Service dient exclusief te zijn en dat wordt mogelijk gemaakt doordat de Private Banking klanten de regie hebben om mensen in hun netwerk uit te nodigen. Het is dus niet voor iedereen mogelijk om lid te worden. Het moet niet te groot worden met mensen, waarvan je je afvraagt wat die daar te zoeken hebben. Het is ook exclusief in die zin dat het door de Rabobank op de markt is gebracht. De

Rabobank Netwerk Service zal inderdaad exclusief zijn, omdat het bij andere banken niet bestaat. Toch zal

het in zekere zin ook exclusief zijn op een manier, dat het niet voor iedereen mogelijk is om er deel van uit te maken. Mensen die geen klant zijn, mogen er wel in komen, maar dan moeten zij een verbinding hebben met een Private Banking klant. Op die manier wordt het niet te groot en blijft het dus exclusief, zodat dit ook ten goede kan komen aan de kwaliteit.

o De Rabobank Netwerk Service moet gericht zijn op interactie

De Rabobank Netwerk Service moet gericht zijn op interactie. Dit is logisch, want het moet gebruikers mogelijk gemaakt worden om met elkaar in contact te treden.

o Er dient sprake te zijn van een goede helpdesk om de Rabobank Netwerk Service te ondersteunen

Onder andere een goede helpdesk zal bepalen of de netwerk service een succes wordt. Er moet geïnvesteerd worden in mensen, die hier een groot deel van hun tijd mee bezig zijn.

o De Rabobank Netwerk Service dient overzichtelijk te zijn

De Rabobank Netwerk Service moet overzichtelijk zijn. Het dient geen bannering te bevatten. Daarnaast dienen er geen bewegende beelden afgespeeld te worden, tenzij de gebruiker daar om vraagt. Tevens moet het rustig zijn en niet te druk.

o De voordelen dienen duidelijk weergegeven worden

De site dient de voordelen aan een bezoeker duidelijk te laten zien om de beslissing van een potentiële gebruiker te faciliteren om toe te treden tot de gemeenschap (Nagele, 2005: 7). Volgens Nagele (2005: 9) dient de gemeenschap haar voordelen voor een nieuw lid duidelijk te vermelden en hem te informeren over de belangrijkste hoofdpunten. Tevens is het belangrijk dat aangetoond wordt dat het lidmaatschap gratis is (Nagele, 2005: 7).

Functies

In onderstaande tabel is een overzicht weergegeven van de functies die in de Rabobank Netwerk Service moeten komen.

Plan van eisen

Het creëren van een profiel moet mogelijk gemaakt worden. Web conferencing dient in de Rabobank Netwerk Service te komen. Er moet software om face-to-face te ontmoeten in de Rabobank Netwerk

Service komen.

In de Rabobank Netwerk Service dienen ook polls te komen.

In de Rabobank Netwerk Service dient een Private Messaging functie te komen. In de Rabobank Netwerk Service dient het mogelijk te zijn om e-mails te versturen.

In de Rabobank Netwerk Service moeten vCards komen.

In de Rabobank Netwerk Service dient ook een discussieforum te komen. Bij het toevoegen van verbindingen dient er een mogelijkheid te bestaan om een opmerking aan het verzoek toe te voegen.

Het systeem dient gebruik te maken van emailnotificaties

Er moet aan de gebruikers getoond worden wat er in de Rabobank Netwerk

Service gebeurt.

Er moet een mogelijkheid bestaan om interesses weer te geven. Functies

Het dient ook mogelijk te zijn om interessegroepen op te zetten.

Tabel 13: Plan van eisen: de functies

o Het creëren van een profiel moet mogelijk gemaakt worden

In de Rabobank Netwerk Service dient een profiel te komen, zodat de gebruikers gevonden kunnen worden. Zij moeten hier hun CV kunnen weergeven. Tevens moeten zij over de mogelijkheid beschikken, om aan te geven waar zij naar op zoek zijn en wat zij te bieden hebben. Samen met een goede zoekfunctie zijn dit essentiële onderdelen van een goede netwerk service. Het gaat hoofdzakelijk om het plaatsen van zakelijke gegevens.

o Web conferencing dient in de Rabobank Netwerk Service te komen

De mogelijkheid tot web conferencing dient ook opgenomen te worden in de Rabobank Netwerk Service. Wanneer de gebruikers niet aanwezig kunnen zijn bij een evenement, kunnen zij dan alsnog het evenement volgen.

o Er moet software om face-to-face te ontmoeten in de Rabobank Netwerk Service komen

Software om face-to-face te ontmoeten dient ook opgenomen te worden in de Rabobank Netwerk Service. Ik verwijs hiervoor naar bladzijde 9 en 10 om te laten zien om welke gereedschappen het gaat. Daarnaast verwijs ik naar ‘het stimuleren van sociale interacties door middel van gedeelde ervaring’ op pagina 19. Ik beschouw dat ook als onderdeel van software om face-to-face te ontmoeten, omdat het in te passen valt in ‘handhaven van dialoog en samenwerking na de meeting’ op pagina 10. Tevens verwijs ik naar ‘stimuleren van sociale interacties door middel van uitnodigingen voor face-to-face evenenementen’. Dit komt namelijk overeen met ‘uitnodigen van mensen’ op pagina 10. Een overzicht van de evenementen wordt ook beschouwd als onderdeel van software om face-to-face te ontmoeten. Hoe specifieker de informatie over wat er gebeurt en wie er komen, hoe beter te beoordelen is of het wel of niet iets is. Zo dient het bijvoorbeeld mogelijk te zijn om een overzicht van evenementen te raadplegen, evenals een lijst van participanten die naar een evenement toegaan. Het is dan wel aan te raden dat er selectiemogelijkheden zijn, zoals achtergrond of bedrijfstak. Aangezien al deze gereedschappen bij

kunnen dragen om face-to-face te ontmoeten, dienen zij in de Rabobank Netwerk Service opgenomen te worden.

o In de Rabobank Netwerk Service dienen ook polls te komen

De mogelijkheid om polls in te vullen dient in de Rabobank Netwerk Service opgenomen te worden, maar ook om zelf polls op te stellen.

o In de Rabobank Netwerk Service dient een Private Messaging functie te komen

‘Private messaging’ dient ook in de Rabobank Netwerk Service te komen. Het moet ook mogelijk zijn om een combinatie van e-mail en ‘private messaging’ te creëren.

o In de Rabobank Netwerk Service dient het ook mogelijk te zijn om e-mails te versturen

Naast een Private Messaging functie moet er ook een mogelijkheid bestaan om e-mailberichten te versturen.

o In de Rabobank Netwerk Service moeten vCards komen

vCards kunnen onderdeel uit gaan maken van de Rabobank Netwerk Service. Op deze manier kunnen de gebruikers hun elektronische visitekaartje versturen.

o In de Rabobank Netwerk Service dient ook een discussieforum te komen

Discussieforums dienen ook in de Rabobank Netwerk Service te komen. De gebruikers kunnen daar gebruik van maken, wanneer het om een onderwerp gaat dat hun interesse wekt. Zij kunnen het ook gaan gebruiken om bijvoorbeeld een evenement te beoordelen.

o Bij het toevoegen van verbindingen dient er een mogelijkheid te bestaan om een opmerking aan het verzoek toe te voegen

Het moet mogelijk zijn om een opmerking aan het verzoek toe te voegen, wanneer er verbindingen toegevoegd worden.

o Het systeem dient gebruik te maken van emailnotificaties

Er moet ook gebruik gemaakt worden van emailnotificaties wanneer iemand een bericht stuurt of probeert om toe te voegen aan hun lijst van contacten. Dit zorgt er namelijk voor dat de gebruikers terugkeren na ar de site.

o Er moet aan de gebruikers getoond worden wat er in de Rabobank Netwerk Service gebeurt

Er moet getoond worden wat er in de Rabobank Netwerk Service gebeurt. De meest recente berichten, van de groepen, waarvan hij of zij lid is, moeten getoond worden. Het moet echter wel beperkt en overzichtelijk gebeuren.

o Er moet een mogelijkheid bestaan om interesses weer te geven

Het weergeven van interesses dient ook mogelijk te zijn. Deze lijst van interesses dient dan als zoekmachine voor leden met dezelfde interesses. Wanneer de gebruiker een bepaalde interesse heeft weergegeven in zijn profiel, kan er een notificatie verstuurd worden wanneer er iets plaatsvindt dat betrekking heeft op die interesse.

o Het dient ook mogelijk te zijn om interessegroepen op te zetten

Het organiseren van leden in bepaalde groepen dient ook mogelijk te zijn. Het kan dan gaan een verzameling van mensen met dezelfde interesses. Het moet ook mogelijk zijn om te zoeken naar groepen. Die ‘zoekbaarheid’ dient er te komen, omdat het namelijk bij kan dragen aan de stimulering van sociale interacties.

9. Conclusie

Wanneer de ledenraad de Rabobank Netwerk Service niet zag zitten, dan zou het bij voorbaat geen kans van slagen hebben. De ondervraagde personen uit de ledenraad van Rabobank Groningen e.o. lieten zich echter positief uit over de mogelijke ontwikkeling van de Rabobank Netwerk Service. Zij lieten wel weten dat de kans van slagen afhankelijk is van de kwaliteit van de contacten, die ingebracht worden. Daarnaast hangt de kans van slagen af van het juiste moment van instappen. Als redenen waarom het goed is dat de Rabobank dit doet, werd genoemd dat het een stuk klantenbinding is. Daarnaast is het goed voor het imago, is het onderscheidend en heeft het te maken met naamsbekendheid. De respondenten willen de

Rabobank Netwerk Service dan vooral voor zakelijke doeleinden gebruiken. Zij willen het gebruiken om

naar nieuwe relaties te zoeken en voor het opdoen van nieuwe zakelijke relaties en voor het vinden van experts. Via de Rabobank Netwerk Service kunnen zij dan naar andere mensen zoeken en hen berichten sturen. Daarnaast kunnen zij aan de hand van software zelf evenementen organiseren, maar ook aangeven of zij evenementen bij gaan wonen. Dit maakt het mogelijk, dat zij online met elkaar in contact kunnen komen, waarna zij vervolgens in de praktijk gaan netwerken. Tevens kunnen zij anderen toevoegen aan hun netwerk.

De respondenten zijn van mening dat de Rabobank Netwerk Service onderdeel uit kan gaan maken van excellente service. Tevens zijn zij van mening dat het bij kan dragen aan het (voorlopig) behalen van een onderscheidende positie (vanuit een lokale of regionale benadering) ten opzichte van de concurrentie. Zij vinden ook, dat door middel van de Rabobank Netwerk Service, de zichtbaarheid in de markt vergroot kan worden. Tenslotte zijn de respondenten van mening dat door middel van de Rabobank Netwerk Service de interactie en betrokkenheid met de klant vergroot kan worden.

De centrale onderzoeksvraag ging over de vraag waaraan het ontwerp van de Rabobank Netwerk Service dient te voldoen. Door middel van het achterhalen van de markteisen kon er een invulling aan het ontwerp van de Rabobank Netwerk Service gegeven worden. Daarbij was het ook van belang, dat bepaald werd wat de algemene functies ofwel componenten voor de eindgebruikers zouden worden. In het plan van eisen zijn daarom de gestelde eisen aan het ontwerp van de Rabobank Netwerk Service weergegeven. Hierin staan de randvoorwaarden weergegeven waaraan het ontwerp dient te voldoen, evenals de te vervullen functies. Vanwege zijn kennis over netwerken, is de mening van een professioneel netwerker ook geraadpleegd. Het gaat hier om de heer Vermeiren. Hieronder komen de bevindingen uit het plan van eisen aan bod.

Wat betreft de randvoorwaarden moet de Rabobank Netwerk Service een aanvullende manier van face-to-face netwerken zijn. Het dient face-to-face-to-face-to-face netwerken te ondersteunen en niet te vervangen. Het kan gezien worden als een efficiëntere en minder tijdrovende manier van netwerken. Online netwerken is echter onpersoonlijker dan face-to-face netwerken en kan daarom niet vervangend zijn. Naast het invoeren van het netwerk door de Private Banking klanten, dient de Rabobank haar eigen netwerk ook in te voeren.