• No results found

Beschrijving van de scènes

Scène 12: Plakje worst?

Korte inhoud:

Waarin we zien dat de Winkelbediende Robot van de slagerij een plakje worst wil geven aan Gerrie Gipsbeen die in een rolstoel zit. De robot denkt dat ze een kind is, omdat hij haar lengte meet. De robot wordt ook teruggestuurd naar de winkel. De Verkopers beloven de Robots vannacht te herprogrammeren, zodat alle problemen verholpen zijn.

Aanwezig in de scène:

Met tekst: Breingein en Worst, Vleeshaak, Juf Juul, Dokter Pil, Zuster Suus,

Gipsbeen, Kees Kruk, Oma Klep, WARO, VORO, WIRO, Uitvinder, Pim Slim, Gadget, Zonder tekst: KLUSRO, LERO, VEVRO -komen later op-

Rekwisieten:

• Rolstoel (van Gerrie Gipsbeen)

• (z.g.) plakje worst

• Grote (namaak) afstandsbediening Robots (voor Pim Slim) Decor:

Basisdecor met oplaadpaal (lichtjes uit) Opstellingssuggestie:

Breingein en Worst zitten bij hun tuintje, de WIRO staat achter de balie, Juf Juul en Vleeshaak zitten op het bankje, Zuster Suus en Dokter Pil komen erbij zitten. Vanuit het ziekenhuis komt de VORO op met Gerrie Gipsbeen, en de WARO met Kees Kruk en Oma Klep. Al pratend lopen ze naar de slager, met Gerrie Gipsbeen voorop. Bij de slager vormen ze een rijtje of kluitje.

De Verkopers gaan links van de andere spelers staan.

Als de Robots worden geladen, gaan ze rondom de oplaadpaal staan. Het liefst in een halve cirkel, zodat iedereen zichtbaar is.

Toneelaanwijzingen:

Zorg dat de spelers die aan het woord zijn, vooraan staan of op een andere manier (bijvoorbeeld door op te staan) in beeld zijn.

De Verkopers sluiten de Robots aan door bijvoorbeeld het snoer in de hand te geven. (dan kunnen de Robots na het lied zichzelf weer losmaken). Verder kunnen ze het laden voorbereiden door op knoppen of het scherm te drukken bij de Robots of op de oplaadpaal, de Robots recht te zetten, o.i.d.

Scène 13: Laad me op

Korte inhoud:

Waarin we zien dat de robots aan het eind van de dag worden aangesloten op de oplaadpaal om te worden opgeladen en opnieuw te worden geprogrammeerd.

Aanwezig in de scène:

Met tekst: Robots

Zonder tekst: Verkopers, Worst en Breingein tijdens het lied: allen

Rekwisieten:

n.v.t.

Decor:

Basisdecor met oplaadpaal (lichtjes aan!) Opstellingssuggestie:

De Robots staan in een halve cirkel rondom de oplaadpaal.

Liedsuggesties:

De Robots zingen dit lied met “robotstem”: kort, afgemeten en een beetje nasaal.

Tijdens het intro staan de Robots nog steeds met het hoofd gebogen. Net voordat ze moeten gaan zingen, heffen ze hun hoofd en kijken de zaal in. Het enige dat ze doen is soms hun hoofd draaien, gelijktijdig in dezelfde richting. Bijvoorbeeld: de eerste zin naar voren kijkend, de tweede naar rechts, de derde weer naar voren, de vierde naar links. Bij “Wij moeten alleen...” kijken ze weer naar voren en dat blijft zo tijdens het refrein. De Robots zingen het lied met een neutrale mimiek. Ze staan in principe

Bij “Wij moeten alleen” komen de andere spelers op, strak als een robot, maar wel in hun eigen kleding. Ze komen in een rij achter de Robots staan. (Je kunt er ook voor kiezen het refrein vanuit de coulissen mee te laten zingen door de andere spelers) Als het tweede refrein voorbij is, gaan de overige spelers al zingend af.

Als het te lastig blijkt om het refrein in twee groepen te zingen, laat iedereen dan hetzelfde als de Robots zingen.

♫ 10 – Lied 5: Robots slapen niet

Scène 14: Automatisme

Korte inhoud:

Waarin we zien dat de robots geherprogrammeerd zijn en nu goed functioneren. De mensen hoeven niets meer te doen, de robots doen al het werk. Ze hangen maar wat rond, vervelen zich een beetje. Ze praten nauwelijks nog met elkaar, ze

bespreken hun lief en leed alleen met hun robot en denken dat de robot hen echt begrijpt. Ongemerkt worden ze een beetje eenzaam. Alleen zuster Suus mist het contact met echte mensen.

Aanwezig in de scène:

Iedereen

Met tekst: Verkopers, Juf Juul, Vleeshaak, Dokter Pil, Suus, LERO en Isaak V., WARO en Kees Kruk, KLUSRO en Snoeier, Worst en Breingein

Rekwisieten:

• Boek Vleeshaak

• Kaartspel

• Krant Dokter Pil

• Puzzelboekje Juf Juul

• Mobieltjes Kinderen Decor:

Basisdecor met oplaadpaal (lichtjes uit) Opstellingssuggestie:

Het begint met mensen op het bankje en Verkopers die de Robots ontkoppelen.

Breingein en Worst op hun vaste plek bij het tuintje. Tijdens de verveelmuziek zit/hangt iedereen verdeeld over het podium. Middenvoor moet een lege ruimte blijven om de gesprekken tussen Robots en de vragenstellers te voeren. Daar komt uiteindelijk Suus vooraan staan om te zingen. De rest blijft verdeeld over het podium zitten.

Toneelaanwijzingen:

Verveling kan je uitdrukken door te gapen, voor je uit te staren, het je vingers te trommelen, te zuchten of verveeld om je heen te kijken of er nog iets gaat

gebeuren.

Liedsuggesties:

Tijdens de intro komt Zuster Suus naar voren. Ze begint het lied alleen. Na het

eerste refrein gaan de andere spelers op het podium meezingen, vanaf de plek waar ze staan/zitten. Ze zingen dit niet als groep, maar voor zichzelf. Eigenlijk voelt

iedereen zich een beetje eenzaam.

Muzieksuggesties:

Als de verveelmuziek begint, komen alle andere mensen langzaamaan ook het plein op. Robots gaan af. Iedereen verveelt zich, ziet er eenzaam uit en hangt er sloom bij.

Ze lezen een boek/krant of doen kaartspelletjes. Kinderen spelen met hun mobieltje.

Het is niet gezellig, er wordt niet gepraat. Alleen Breingein en Hans Worst kijken verbaasd naar wat er gebeurt.

Dit mag best een tijdje duren. Bijvoorbeeld als de trompet melodie in de muziek even heeft geklonken, dan de muziek zachter draaien en de scène verder spelen.

Als de muziek lang genoeg is, wordt hij weggedraaid nadat Suus heeft geroepen:

“wie doet ermee?” Als de muziek niet lang genoeg is, kan hij weggedraaid worden nadat Breingein heeft gezegd: “Het wordt tijd dat we in gaan grijpen”.

♫ 11 – Muziek 6: Verveelmuziekje

♫ 12 – Lied 6: Als het maar met jou is