• No results found

Plaats aanbod in proces van signaleren, melden en aanpakken

Aanbieders van forensisch-medische expertise geplaatst in de keten Zoals genoemd in paragraaf 3.2 kan forensisch-medische expertise op drie punten in het proces rondom kindermishandeling worden ingezet. In tabel 3.x brengen we door middel van kruisjes in kaart welk type expertise de aanbieders bieden, voor welke stappen in het proces. Eén kruisje betekent dat het type expertise wordt geboden in enige mate, twee kruisjes betekent dat dit type expertise in belangrijke mate wordt geboden door de aanbieder.

Tabel 3.1 Aanbod forensisch-medische expertise in de keten Teams KM alg zh Teams KM ac zh AMK VA FA/ Formedex FPKM NFI Ov.specialisten Medisch kader Consult/advies (evt. in casusoverleg) XX XX XX X XX X XX Letselonderzoek XX XX - - X - -AMK onderzoek Consult/advies (evt. in casusoverleg) XX XX Nvt X X X X Letselonderzoek XX XX Nvt - X - -• Dossieronderzoek - - - - X - -Juridisch kader Consult/advies - - X XX XX XX X Letselonderzoek - - - X1 XX -2 -• Dossieronderzoek - -4 - XX XX XX X Postmortaal onderzoek - - - X X XX X

X= type expertise wordt in enige mate aangeboden XX=type expertise wordt in belangrijke mate aangeboden 1

forensisch artsen doen voor hun reguliere werk voor de GGD wel letselonderzoeken. In het kader van Formedex niet.

2

als pilot enkele letselonderzoek op locatie uitgevoerd 3

alleen basis forensisch onderzoek, verzamelen bewijsmateriaal. Voor uitgebreider foren-sisch-medisch onderzoek wordt doorverwezen naar specialisten.

4

het expertisecentrum aan VUmc voert bij uitzondering dergelijk dossieronderzoek uit, omdat de kinderarts ook forensisch arts is.

Op basis van de tabel kunnen we concluderen dat voor consult en advies zowel in het medisch kader, het kader van het AMK-onderzoek en in iets mindere mate voor het juridisch kader, verschillende aanbieders van foren-sisch-medische expertise in de brede zin beschikbaar zijn.

Voor letselonderzoek stellen we vast dat in het medisch kader en het kader van AMK-onderzoek verschillende aanbieders beschikbaar zijn, waarbij we onderscheid moeten maken tussen het top-teen onderzoek in ziekenhuizen

dat eerder signalerend is en het letselonderzoek bij het FPKMM dat actief opsporend is. De aanbieders voor dit laatste type onderzoek zijn beperkt. Voor dossieronderzoek, wat alleen in juridisch kader plaatsvindt, kunnen alleen de forensisch-medische experts - met uitzondering van een aantal specialisten op specifieke terreinen - in enge zin worden ingezet. Hetzelfde geldt voor postmortaal onderzoek.

Productie en capaciteit

In tabel 3.2 geven we de geleverde diensten van forensisch-medische ex-pertise op gebied van kindermishandeling van de onderzochte aanbieders weer. Deze cijfers zijn gebaseerd op de productiecijfers van de aanbieders over de eerste helft van 201128 waar deze beschikbaar waren. Voor het AMK is de schatting gebaseerd op productiecijfers over 201029.

Alleen het NFI en de Forensische Polikliniek Kindermishandeling (FPKMM) konden een uitgebreid overzicht van hun geleverde diensten leveren. For-medex bleek in de onderzoeksperiode geen onderzoeken uitgevoerd te hebben aangaande letsel bij kindermishandeling evenals de nieuwe aanbie-ders zoals The Maastricht Forensic Institute (TMFI) en de multidisciplinaire centra kindermishandeling30.

De drie expertisecentra kindermishandeling in de academische ziekenhuizen en de overige aanbieders die we interviewden, registreren hun diensten niet op zodanige wijze dat alle gevraagde informatie hieruit afgeleid kon worden. De expertisecentra konden wel inzicht geven in het aantal cases dat in hun teams wordt ingebracht, en de achtergrond van deze casuïstiek. De overige aanbieders hebben we gevraagd om een schatting te geven van het aantal behandelde zaken.

Noot 28 FPKMM, NFI, AMC, VU, WKZ, team kindermishandeling Maasstad Ziekenhuis

Noot 29 AMK

Tabel 3.2 Verleende diensten en productie van forensisch-medische expertise in de keten voor eerste half jaar van 2011

Aanbieder Medisch kader AMK onderzoek Juridisch

Teams kindermishande-ling

Maasstadziekenhuis 125 casussen waarvan tussen de 6 en 12 naar aanleiding van letsel

- Expertisecentra AMC: 78 gevallen KM, 19 fysiek geweld, 15 seksueel misbruik

(onbekend wanneer letsel aanleiding was) VU: 87 gevallen KM, 10 fysiek letsel

WKZ: 97 gevallen, 28 fysiek geweld, 29 seksueel misbruik1 (onbekend wanneer letsel aanleiding was)

-

AMK-vertrouwensarts Cijfers 2011 onbekend +/- 7900 adviezen2 (2010) +/- 2440 onderzoeken3 (2010)

nvt +/- 860 adviezen (2010)4

+/- 5170 onderzoeken (2010)5 Overall +/- 5170 adviezen waarbij sprake was van vermoeden lichamelijke mishandeling en +/- 2.450 waarbij sprake is van vermoeden seksueel misbruik

Overall +/- 1570 onderzoeken sprake van vermoeden lichamelijke mishandeling en +/- 405 onder-zoeken waarbij sprake was van vermoeden van seksueel misbruik

Forensisch artsen GGD Onbekend Onbekend GGD Amsterdam op

letsel-spreekuur 82 minderjarigen. 5 gevallen vermoeden KM

Formedex Onbekend Onbekend Formedex 1e helft 2011 geen

enkele zaak omtrent KM

FPKM 386 adviezen 7 letselonderzoeken 21 adviezen 13 letselonderzoeken 1 dossieronderzoek 17 adviezen 17 letselonderzoeken 19 dossieronderzoeken

NFI Onbekend aantal

advie-zen/consulten

Onbekend aantal advie-zen/consulten

30 consulten (SLA jaarbasis: 125)

3 letselonderzoeken (SLA jaarbasis: 0)

21 dossieronderzoeken (SLA: jaarbasis: 40)

Overige specialisten Onbekend Onbekend Onbekend

1

er kunnen bij kinderen meerdere vermoedens zijn 2

aan huisartsen, ziekenhuis, jeugdgezondheidszorg

3

naar aanleiding van melding door huisartsen, ziekenhuis, jeugdgezondheidszorg 4

aan politie 5

naar aanleiding van melding politie

6 hierin zijn ook particuliere en jeugdzorg/hulpverlening aanvragers meegeteld

Vanuit tabel 3.2 kunnen we afleiden dat de teams kindermishandeling in de 85 algemene ziekenhuizen in Nederland jaarlijks 1.020 – 2.04031 zaken be-handelen waarbij sprake is van kinderen met letsel.

Drie van de academische ziekenhuizen zijn relatief actief op het gebied van kindermishandeling. Zij behandelen naar schatting 60 zaken waarin sprake is van kinderen met letsel. Van de overige academische ziekenhuizen is onbekend hoeveel kinderen met letsel zij tegenkomen.

In hoeveel gevallen het AMK advies geeft of onderzoek doet naar aanleiding van letsel bij kinderen is onbekend en ook voor forensische artsen is het niet mogelijk een schatting te maken van de totale jaarlijkse productie.

Op basis van de productiecijfers weten we dat het FPKM in de eerste helft van 2011 76 adviezen heeft gegeven, en 37 letselonderzoeken en 20 dos-sieronderzoeken heeft uitgevoerd.

Het NFI heeft in de eerste helft van 2011 30 consulten, 3 letselonderzoeken en 21 dossieronderzoeken uitgevoerd. Opvallend is dat ze op basis van de afspraken met politie en OM geen letselonderzoeken uitvoeren, terwijl ze dit in de praktijk wel doen.

Naast de geleverde diensten kunnen we ook op basis van de beschikbare experts bij de verschillende aanbieders beredeneren waar het aanbod uit bestaat.

Tabel 3.3 Capaciteit forensisch artsen met specialisme over kindermishandeling

Aanbieder Forensisch expertise op gebied van

kindermishandeling

Aantal fte Teams kindermishandeling Geen forensisch specialisme -

Expertisecentra Alleen in VU forensisch kinderarts werk-zaam

Overige expertisecentra beschikken niet over forensisch specialisme

0,2 fte

AMK-vertrouwensarts Bij sommige AMKs zijn forensisch artsen werkzaam

Onbekend FA/ Formedex 5 forensisch artsen GGD Amsterdam

1 forensisch arts werkzaam bij JGZ

Variabel in te zetten Onbekend

FPKMM 2 forensisch artsen

1 forensisch arts in opleiding

2,3 fte

NFI 3 forensisch artsen

1 Belgisch geschoolde vertrouwensarts

3,5 fte Overige specialisten 2 kinderradiologen met expertise KM

1 kinderneuroloog met expertise KM

0,2 fte bij NFI gedeta-cheerd

Verder onbekend Onbekend

TMFI Forensisch arts 0,2 fte

Multidisciplinaire centra Haarlem en Friesland

Kinderartsen geschoold in forensische basisprincipes