• No results found

Persoonlijkheidskenmerken

2. Theoretisch kader

2.2 Persoonlijkheidskenmerken

Dating anxiety wordt beschreven als een zorg, nood, en remming die men ervaart tijdens interacties met datingpartners of leden van het andere geslacht (d.w.z., potentiële datingpartners) en dit wordt relevanter op een jongvolwassen leeftijd wanneer de dating ervaringen toenemen (Glickman & LaGreca, 2004). In vroegtijdig onderzoek is onderzocht of online dating bijzonder aantrekkelijk is voor mensen die lijden aan offline dating anxiety, omdat de online context kan worden beschouwd als een veiligere, minder bedreigende omgeving voor dating dan de echte, face-to-face-situaties (Sumter, & Vandenbosch, 2019). Echter, deze verwachting is in diskrediet gebracht door een aantal studies (Korchmaros, Ybarra, & Mitchell, 2015; Stevens & Morris, 2007), waaronder het onderzoek van Valkenburg en Peter (2007). In hun onderzoek toonden zij aan dat personen die datingsites bezochten juist lage niveaus van offline dating anxiety hadden.

Daarnaast wordt er in de literatuur onderscheid gemaakt tussen relationele, intrapersoonlijke –en entertainment doelen voor het gebruiken van online datingplatforms (Peter

& Valkenburg, 2007; Poley & Luo, 2012; Chorney & Morris, 2008). Met relationele doelen wordt gedoeld op de zoektocht naar een relatie. Intrapersoonlijke doelen hebben betrekking op het innerlijke zelf en entertainment doelen gaan over in hoeverre iemand op zoek is naar spanning (thrill-seeking) en interesse heeft in nieuwe technologische trends (bijv. gebruik van een datingapp). Wat betreft relationele doelen, wordt in de literatuur geen verband gevonden tussen dating anxiety en het gebruik van het internet voor casual seks (Peter & Valkenburg, 2007). Ook is er geen verband gevonden tussen dating anxiety en de houding ten opzichte van het gebruik van het internet om een romantische partner te vinden (Poley & Luo, 2012). Wat betreft intrapersoonlijke doelen, worden individuen met hoge niveaus van dating anxiety meestal gekenmerkt door een behoefte aan validatie en een verhoogde verlegenheid in sociale situaties (Chorney & Morris, 2008). Deze persoonlijkheidskenmerken suggereren dat individuen met een hoge dating anxiety vaker online datingplatforms gebruiken vanwege een zelfwaarde validatie of de gemakkelijkheid van communiceren dan individuen met een lage dating anxiety. Met

betrekking tot entertainment doelen, is er nog geen onderzoek gedaan waarin verschillen tussen dating anxiety levels worden gekoppeld aan het concept van thrill-seeking of de trend van het gebruiken van online datingplatforms.

2.2.2 Sensation Seeking

Sensation seeking kan worden geconceptualiseerd als ‘een eigenschap die wordt gedefinieerd door de behoefte aan gevarieerde, nieuwe, en complexe sensaties en ervaringen plus de bereidheid om fysieke en sociale risico’s te nemen om dergelijke ervaringen op te doen’

(Sumter, & Vandenbosch, 2019). Met de komst van het internet kunnen mensen gemakkelijker liegen over wie ze zijn en hoe ze eruitzien. De daaruit voortvloeiende onzekerheid van wie je matcht op het internet, wordt als riskant beschreven (Buchanan & Whitty, 2014). Dit aspect van online dating kan potentieel een hoge mate van sensatie zoekers in de richting van het gebruik van datingplatforms drijven, ook al is ‘nep’ informatie vaak beperkt. Sommige datingplatforms zijn gekoppeld aan bestaande sociale media profielen (bijv. Tinder en Facebook).

Bovendien hebben sensatiezoekers een positieve houding ten opzichte van het hebben van casual seks en houden zij zich meer bezig met seksueel georiënteerd online gedrag dan non-sensatiezoekers (Peter & Valkenburg, 2007). De algemene positieve oriëntaties van individuen ten aanzien van casual sex kunnen hen motiveren om dating-apps te gebruiken voor casual sex in plaats van voor liefdesmotieven (relationele doelen). Een studie van Chan (2017) suggereert echter dat beide motieven sterk kunnen zijn bij sensatiezoekers. Chan toonde aan dat het zoeken naar sensatie onder jongvolwassenen via online dating positief gerelateerd was aan zowel de intentie om casual seks te krijgen als de intentie om een romantische partner te vinden. Wat betreft de intrapersoonlijke doelen, is er weinig bekend over hoe sensatie zoeken invloed kan hebben op de behoefte van zelfvalidatie of communicatie stijlen.

Echter, voor entertainment doelen, suggereert de literatuur duidelijk een positieve relatie met de thrill-seeking motivatie, aangezien sensatiezoekers bekend staan om het zoeken naar

‘spannende’ activiteiten (Sumter, & Vandenbosch, 2019). Sensatiezoekers staan over het algemeen ook meer open voor nieuwe ervaringen (Sumter, & Vandenbosch, 2019), wat betrekking zou kunnen hebben op de trend motivatie en daarmee op de relatieve nieuwheid van het concept van sommige datingplatforms zoals Bumble.

2.2.3 Sexual Permissiveness

Sexual permissiveness, oftewel seksuele toegeeflijkheid wordt over het algemeen omschreven als een liberale houding ten opzichte van seksuele activiteiten (Peter & Valkenburg, 2007). Dergelijke activiteiten kunnen zowel toevallige seksavonturen als het daten van meerdere partners tegelijk omvatten, waarvan beide activiteiten vooral plaatsvinden op jonge leeftijd (Claxton & Van Dulmen, 2013). Mensen die een hoge mate van sexual permissiveness hebben, gebruiken het internet vaker om met anderen te communiceren over seks (Peter & Valkenburg, 2007). De liberale houding ten opzichte van seksuele kwesties maakt ze ook meer bereid om online datingplatforms uit te proberen. Daarnaast gebruiken individuen met een hoge sexual permissiveness online datingplatforms waarschijnlijk meer vanwege het casual seks motief en minder vanwege het liefdesmotief (relationeel doel). Dit omdat sexual permissiveness positief gerelateerd is aan bedrog en negatief gerelateerd is aan het investeren in langdurige relaties (Feldman & Cauffman, 1999). Er is nog geen onderzoek gedaan waarin sexual permissiveness wordt gerelateerd aan intrapersoonlijke doelen voor het gebruik van online datingplatforms.

Verder is er minder bekend over sexual permissiveness in relatie tot entertainmentdoelen. Er kan echter worden gezegd dat sexual permissiveness waarschijnlijk in verband staat met de thrill-seeking motivatie, aangezien sexual permissiveness en sensation thrill-seeking met elkaar samenhangen (Fielder, Walsh, Carey, & Carey, 2013).

Al met al wordt in de literatuur het bestaan van verschillende verbanden tussen persoonlijkheidskenmerken en het gebruik van online datingplatforms gesuggereerd. Deze verbanden zullen worden gekoppeld aan social engagement, omdat er weinig studies zijn die de rol van de benoemde persoonlijkheidskenmerken expliciet in social engagement hebben onderzocht. De volgende onderzoeksvraag staat centraal:

RQ: Welke rol spelen de persoonlijkheidskenmerken: dating anxiety, sensation seeking, en sexual permissiveness in social engagement van online dating gebruikers?