• No results found

Effecten van dating anxiety op social engagement

4. Resultaten

4.1 Effecten van dating anxiety op social engagement

De onderzoeksvraag in deze studie luidt als volgt ‘Welke rol spelen de persoonlijkheidskenmerken: dating anxiety, sensation seeking, en sexual permissiveness in social engagement van online dating gebruikers?’. Het deel over wat de rol van het persoonlijkheidskenmerk dating anxiety in social engagement van online dating gebruikers is, wordt in vijf onderzoeken beantwoord (Chan, 2017; Pitcho-Prelorentzos, Heckel, & Ring, 2020;

Stevens & Morris, 2007; Sumter & Vandenbosch, 2019; Valkenburg & Peter, 2007; ). Deze onderzoeken zijn samengevat in Tabel 1.

In het artikel van Valkenburg en Peter (2007) worden twee tegengestelde hypotheses getoetst om te verklaren welke individuen waarschijnlijk gebruik zullen maken van online dating om potentiele partners te vinden. De sociale compensatiehypothese stelt enerzijds dat datingsites voordelig zijn voor mensen met een hoge mate van dating anxiety. De voordelen van datingsites met inbegrip van de gemakkelijke en continue toegankelijkheid, maken het mogelijk om de tekorten die mensen met offline dating ervaren, te compenseren. De rich-get-richer hypothese, anderzijds, voorspelt dat internet vooral ten goede zal komen aan indivuen die een lage dating anxiety hebben. Dus mensen die al sterke dating vaardigheden hebben en die het internet gebruiken als gewoon een andere srategie om een partner te vinden. Uit dit onderzoek is gebleken dat weldegelijk mensen met lage dating anxiety actiever waren in online dating dan mensen met hoge dating anxiety.

Dit kan te maken hebben met de doelen die online dating gebruikers hebben. Zoals eerder is benoemd wordt wat betreft relationele doelen, in het onderzoek van Poley en Luo, (2012) geen verband gevonden tussen dating anxiety en de houding ten opzichte van het gebruik van het internet om een romantische partner te vinden. Echter, ander onderzoek (Stevens & Morris, 2007)laat zien dat mensen met hoge dating anxiety eerder serieuze intenties hebben omtrent het

opbouwen van een relatie dan mensen met lage dating anxiety. Een voorwaarde om de true self te uiten is dat er de intentie is om iemand in het echte leven te ontmoeten en daar hoort selfdisclosure ook bij. Desondanks, is de selfpresentation niet altijd even eerlijk bij mensen met hoge dating anxiety. Dit heeft weer te maken met de intrapersoonlijke doelen waarbij mensen met hoge dating anxiety een behoefte hebben aan zelfwaarde validatie, waardoor ze zich soms niet helemaal realistisch zullen presenteren (Chorney & Morris, 2008).

Daarnaast worden de bevindingen van Peter en Valkenburg (2007) ondersteunt in een studie van Sumter en Vandenbosch (2019). Dating anxiety werd in dit onderzoek onderzocht door middel van het gebruik van een vijfitem Dating Anxiety Scale ontwikkelt door Peter en Valkenburg (2007). Respondenten gaven hun niveau van offline dating anxiety aan met behulp van deze tool. Elk item weerspiegelde een offline datingsituatie waarvoor de respondenten hebben aangegeven hoe moeilijk deze situatie voor hen zou zijn en werd beoordeeld op een schaal variërend tussen 1=zeer gemakkelijk en 7=zeer moeilijk. Een voorbeelditem was ‘vraag iemand die je aantrekkelijk vindt om een kopje koffie te drinken met jou.’ Hoge scores weerspiegelen hoge niveaus van dating anxiety. Jongvolwassenen die een hoge dating anxiety hadden, waren minder geneigd om dating-apps te gebruiken. Dus de angst die ze ervaren

wat betreft offline dating (Glickman en LaGreca, 2004) lijkt over te gaan op online dating, waardoor ze verder worden geremd in het daten.

De angst die mensen hebben voor offline dating wordt social anxiety genoemd en in een studie van Pitcho-Prelorentzos, Heckel, & Ring (2020) wordt dit verbonden aan online dating anxiety. In deze studie wordt de Janoff-Bulman Shattered Assumptions Theory onder de loep genomen. Bij deze theorie ligt de focus op cognitieve oordelen of kern assumpties bij individuen en hoe deze hun leven beïnvloeden. Deze kern assumpties scheppen verwachtingen en oordelen over de wereld, zichzelf en anderen. Op basis van deze theorie en hun onderzoek middels online vragenlijsten, stellen ze dat alhoewel online dating-platforms voor een sociale schild in de vorm van relatieve anonimiteit kunnen zorgen, positioneert het de potentiële date partner ook als anoniem. Dit betekent dat de online dater op de potentiële date (en de situatie) zijn of haar eigen negatieve of positieve kernpercepties kan projecteren die moeilijk te weerleggen zijn vanwege een gebrek aan face-to-face interacties (Postmes, Spears, & Lea, 2002). Op basis van deze informatie wordt verondersteld dat iemand met een positieve selfpresentation, ervoor kan zorgen dat dating anxiety wordt verminderd. Mensen in de datingwereld streven er namelijk in het

algemeen naar om positief te worden beoordeeld door anderen dus zullen zij hun selpresentation positief uiten. Dit kan echter consequenties hebben voor de uiting van de true self.

Daarnaast wordt deze positieve houding in ander onderzoek van Chan (2017) gekoppeld aan het vertrouwen dat er is tussen online dating gebruikers en het gebruik van een online datingapp. In dit onderzoek wordt gesteld dat vertrouwen verbonden is aan de intentie om een romantische partner te vinden. Hierbij wordt benoemd dat online dating gebruikers zich bewust zijn van de selectieve selfpresentation en dat zij hier zelf aan mee doen, omdat dit nu eenmaal hoort bij het gebruiken van een online dating app. Iemand die een hoge dating anxiety heeft, blijkt in eerste instantie minder vertrouwen te hebben in online dating apps vanwege eigen onzekerheden. Zo iemand kan ervoor kiezen om in een persoonlijke beschrijving op datingapps onnauwkeurig te zijn als een manier om een online relatie toch te bevorderen. Dit zorgt ervoor dat de true self niet helemaal tot uiting komt, wat gevolgen kan hebben voor het vinden van een romantische partner, want uit onderzoek blijkt dat hoe meer mensen hun true self uiten, hoe groter de kans is dat ze elkaar in het echte leven zullen ontmoeten (McKenna, 1999).

Tabel 1. Samenvatting van onderzoeken omtrent dating anxiety

Auteur(s) Jaartal Steekproef Methode Bevinding

Chan 2017 257 heteroseksuele

deelnemers,

Stevens &