• No results found

Personeelsbeleid en organisatieontwikkeling

3 Medewerkers

3.4 Personeelsbeleid en organisatieontwikkeling

Onthaalbeleid

In 2018 werd gefocust op het uitwerken van een onthaalbeleid. Er werd in 2019 een onthaalmap uitgewerkt, met specifieke accenten per deelwerking. In de onthaalmap lezen medewerkers onder andere info over de sleutelfiguren in de organisatie, hun verloning, wat te doen bij afwezigheid, uurroosters en vakantieregeling, het volgen van opleidingen en de evaluatiecyclus.

Elke nieuwe medewerker krijgt een eigen map. Ook wordt er een onthaalmap ter beschikking gesteld op elke tewerkstellingsplek.

Bij het uitwerken van de onthaalbrochure ging veel aandacht naar de praktische bruikbaarheid.

Hiervoor werd beroep gedaan op de expertise van Wablieft vzw, die alle teksten van de onthaalbrochure hertaalde naar toegankelijk Nederlands.

De eerste evaluatie van het werken met de onthaalmap is positief. Medewerkers krijgen meteen een totaalbeeld van De Molenketjes vzw en hebben de belangrijkste info gebundeld in één document. Voor leidinggevenden is de onthaalmap een handige leidraad, die maakt dat ze minder snel belangrijke info vergeten geven aan nieuwe medewerkers.

Vorming, Training en Opleiding

Ook in 2019 ging er heel wat aandacht naar bijleren. We moedigen medewerkers aan om bij te leren, vanuit de overtuiging dat dit belangrijk is voor élke medewerker en dat bijleren iets is dat

kan op heel wat verschillende manieren. Sommigen gaan graag naar een externe vorming, anderen doen liever nieuwe inzichten op in de veilige omgeving van het eigen team of pikken veel op van informele contacten of het zij-aan-zij werken met een collega.

In 2019 bleven we investeren in het versterken van leidinggevenden en hoofdkindbegeleiders. Dit gebeurde via 3-maandelijkse intervisiesessies ‘coachend leidinggeven’.

Denkdag

De jaarlijkse denkdag van de stafleden had dit jaar als thema: verandering ondergaan is niet gemakkelijk. Veranderingen doorvoeren ook niet. Deze denkdag werd begeleid en vormgegeven door Kwadraet.

Vorming en kennisdeling zijn sleutelwoorden voor de groei van individuele medewerkers, deelwerkingen en de organisatie in z’n geheel.

40 Personeelsdag

Op 11 oktober 2019 ging de personeelsdag van De Molenketjes door op de Hoge Rielen. Een dag vol avontuurlijke groepsactiviteiten voor alle werknemers bij De Molenketjes vzw: een klimparcours, GPS-zoektocht, survival oefeningen, een fietstocht, highlandgames,...

Een wedstrijdvraag en blijk van appreciatie

De Molenketjes vzw lanceerde een wedstrijdvraag voor alle medewerkers: beschrijf een moment dat je je herinnert waarbij je zag dat er duidelijk sprake was van ‘welbevinden’ bij één of meerdere kinderen. Wat gebeurde er en waaruit kon je afleiden dat de kinderen zich echt goed voelden op dat moment?

Omdat er zo veel leuke inzendingen kwamen, werd er zowel een 1e, 2e als 3e prijs uitgereikt.

Elsy van team Harlekijntje won met een inzending over een geslaagd wenproces van een nieuw baby'tje.

Team Het Molentje kaapte de 2e prijs weg met een verhaal over hoe er niet alleen in de sneeuw werd gespeeld, maar ook met sneeuw werd geverfd, om daarna samen op te warmen met thee.

Farida van het opvangteam stuurde een verhaal in over samen met de grootste kinderen op het speelplein zot doen met water op een warme zomerdag. Ze kaapte daarmee de 3e prijs weg.

De voorstelling van de Memosnaqs van Vgc

De pedagogisch ondersteuners van Opgroeien in Brussel vertaalden dimensie 3, 4, 5 en 6 van het zelfevaluatie-instrument MeMoQ naar 150 kant-en-klare opdracht- en reflectiekaartjes: MeMosnaQs.

Op elke kaart staan een hapklare opdracht, vragen om de opdracht nadien te bespreken en extra uitleg over het doel. Sommige opdrachten kan je uitvoeren tijdens een teamoverleg. Omdat er niet altijd tijd is voor overleg, zijn er ook veel opdrachten die je kan doen in de leefgroep met de kinderen of ouders.

Alles is eenvoudig uitgelegd en de uitvoering vraagt weinig tijd. Zo kunnen kinderdagverblijven er zelfstandig mee werken.

We hebben de eerste Memo-snaQs uitgeprobeerd tijdens de gezamenlijke studiedag.

41

Studiedag kinderdagverblijven

Onze jaarlijkse studiedag van de kindbegeleiders stond helemaal in het teken van speelkansen creëren en exploreren. In de voormiddag exploreren we de dimensie 'omgeving' met de Memo-SnaQs van VGC opgroeien in Brussel. In de namiddag laten de mensen van VCOK ons spelend ervaren hoe een boeiende spelkoffer eruit ziet.

De vormingen voor de begeleiders van de Brede Opvang

De leidinggevenden hebben tijdens de facultatieve

verlofdag van 08/02/2019 gekozen om de

opvangbegeleiders meer/diepgaander te willen vormen binnen twee thema’s: diversiteit en feedback tussen/naar collega’s. De workshop die hiervoor het meest geschikt was, was ‘Eigen-Aardig’ begeleidt door De Aanstokerij vzw.

Om meer te weten te komen over zichzelf (eigen persoon) en hun relaties met anderen (relaties) werden ze tijdens deze vorming geconfronteerd met stellingen, situaties en opdrachten die via de Roos van Leary werden belicht. De workshop ging vooral over sociale vaardigheden,

communicatie en feedback zowel in het werkveld, de maatschappij en de vrije tijd. Het was een communicatiespel om ervaringen uit te wisselen over allerlei gebeurtenissen en gevoelens, waarbij empathie belangrijk is. Het doel van deze workshop was om zichzelf (jezelf) beter te leren kennen, bewust en verbindend te communiceren, weten welk effect je gedrag op anderen kan hebben en je doelen beter bereiken.

Op 4 oktober vond de tweede opleidingsdag plaats. De teams van Nieuw- en Oud-Molenbeek kwamen samen in school Windroos. In de voormiddag stond er een EHBO-cursus op het programma, gegeven door externen. In de namiddag gaven de leidinggevenden zelf een workshop rond brainstormen en creatief denken.

42