• No results found

5 Organisatie en kwaliteit

5.1 Personeel

In 2019 heeft Veilig Thuis BNO de focus gelegd op de doorontwikkeling van het personeelsbeleid en het investeren in kwalitatief goed personeelsbeleid.

Formatie

In 2019 was gemiddeld 73 fte in dienst bij Veilig Thuis; dit zijn ongeveer 85 medewerkers. In 2019 is er 25,7 fte in dienst gekomen en 15,8 fte uit dienst getreden. Ter vergelijking: In 2018 is bijna 25 fte in dienst gekomen en ruim 15 fte uit dienst getreden. In de zorg- en welzijnssector was de uit-stroom in 2018 naar verhouding het grootst in de branches sociaal werk en jeugdzorg, met res-pectievelijk 16,8 procent en 14,7 procent (bron: CBS). Deze landelijke cijfers komen ongeveer overeen met de cijfers van Veilig Thuis.

Er is in 2019 een aantal nieuwe medewerkers aangenomen. Aan de ene kant vraagt dit een investe-ring om de werkwijze van Veilig Thuis goed bij hen te implementeren, aan de andere kant brengen deze medewerkers ook kennis en ervaring mee vanuit andere sectoren. Er staat nu een fris en ge-motiveerd team dat steeds beter op elkaar ingespeeld raakt.

Raad van Toezicht

Raad van Bestuur (bestuurder)

Gemandateerd Directeur OR*

Vertrouwensartsen

Gedragswetenschappers Secretariaat

Beleidsmedewerkers

Team manager

Regioteam

Team manager

Regioteam Regioteam Regioteam Administratie

Teammanager

Interventieteam

35

Het invullen van de functie van vertrouwensarts is niet eenvoudig. In 2019 zijn wij erin geslaagd de vacature in te vullen met een ANIOS (arts in opleiding tot specialist). Dit bevalt goed. De vertrou-wensarts wordt betrokken bij die meldingen waarbij medische expertise nodig is, bijvoorbeeld wan-neer er sprake is van lichamelijk geweld of seksueel geweld.

De functie van werkbegeleider is herijkt en opnieuw beschreven. De werkbegeleider draagt zorg voor de procesmatige begeleiding richting betrokken medewerkers in het primaire proces. Deze nieuwe werkbegeleider gaat de functie nieuw vorm geven samen met externe begeleiding. Deze functie wordt per 2020 ingevuld.

Er is in Q4 een HR-adviseur gestart; deze functie werd voorheen ingekocht bij Jeugdbescherming Brabant. Een eigen adviseur betekent voor Veilig Thuis dat er kortere lijnen zijn tussen medewer-kers, management en HR en dat er een inhaalslag gemaakt kan worden op personeelsbeleid.

Ontwikkeling medewerkers

Kennis verbreden, verdiepen en borgen blijft essentieel. Enerzijds om onze specialistische kennis in te kunnen zetten ten dienste van inwoners en ketenpartners. Anderzijds omdat het aanspreken van talenten en het aanbieden van ontwikkelingsmogelijkheden past bij de visie van Veilig Thuis om op deze wijze betrokkenheid bij de organisatie te stimuleren.

Los van individuele ontwikkelbehoeften, moeten alle uitvoerend medewerkers geregistreerd staan bij Stichting Kwaliteitsregister Jeugd (SKJ). Voor nieuwe uitvoerend medewerkers is een inwerk- en opleidingsprogramma ontwikkeld, dat accreditatiepunten geeft voor SKJ. Om een goede start binnen Veilig Thuis te borgen, wordt iedere nieuwe uitvoerend medewerker gekoppeld aan een mentor.

Voor de uitvoerend medewerkers van Veilig Thuis is daarnaast (begeleide en onbegeleide) intervisie beschikbaar. Verder zijn de expertisegroepen gestart met een opleidingstraject en hebben alle ge-dragswetenschappers en vertrouwensartsen scholing gevolgd waarmee zij voldoen aan de eisen van hun beroepsregistratie.

Verder zijn er trainingen gegeven aan medewerkers, bijvoorbeeld ‘omgaan met agressie’, ‘praten met kinderen’ en ‘opstellen veiligheidsplannen’. In 2019 is gestart met maandelijkse ‘lunchbijeenkomsten, waarin een gastspreker over een thema kennis komt delen, bijvoorbeeld over verslaving (Novadic Kentron) en vrouwelijke genitale verminking (GGD). Deze bijeenkomsten zijn voor alle medewerkers toegankelijk.

De gedragswetenschappers zijn in 2019 ondersteund met supervisie. Daarnaast hebben twee me-dewerkers de training ‘Kinderen en jongeren met een LVB’ gevolgd. Ook zijn er diverse inhoudelijke congressen bijgewoond.

De vertrouwensartsen hebben ook gebruik gemaakt van supervisie en diverse trainingen gevolgd, onder meer op het terrein van (forensisch) medische aspecten van kindermishandeling.

Daarnaast is in 2019 een aantal medewerkers geschoold in de tracer audit methodiek. Deze training is intern georganiseerd in samenwerking met de andere drie Veilig Thuis organisaties in Noord-Bra-bant en had ten doel om de auditoren een meer doelmatige en op de client gerichte methodiek aan te reiken.

Ten slotte is in 2019 is een procedure doorlopen om alle functiebeschrijvingen te actualiseren, inclu-sief bijbehorende competenties. Hiermee is weer een volgende stap gezet om, vanuit het ontwikkel-gesprek dat jaarlijks met alle medewerkers wordt gevoerd, te werken aan ontwikkeling.

36

Teamontwikkeling

In 2019 zijn de teams verder aan de slag gegaan met teamontwikkeling en het traject richting zelf-verantwoordelijke teams. Ieder team heeft in dit kader zelf geïnventariseerd wat nodig was, waar behoefte aan was en prioriteiten benoemd. Voorbeelden waar teams mee aan de slag zijn gegaan is het in kaart brengen van ieders kwaliteiten en valkuilen, samen bekijken hoe de productiviteit kan worden verhoogd en het gezamenlijk optrekken in casuïstiek om te leren van elkaar.

Daarnaast zijn de teams zelf verantwoordelijk voor het oppakken van casuïstiek in de eigen regio en het managen van wachtlijsten. Teams kunnen elkaar hierbij helpen, mocht de situatie hierom vra-gen. Het proces van teamontwikkeling is een doorlopend proces.

Expertisegroepen

Binnen Veilig Thuis zijn de volgende expertisegroepen ingericht:

• eergerelateerd geweld (incl. huwelijksdwang en achterlating);

• jeugdprostitutie/mensenhandel;

• seksueel geweld;

• ouderenmishandeling (inclusief financiële uitbuiting en ontspoorde mantelzorg);

• stalking en AWARE;

• complexe echtscheiding;

In 2019 is de expertisegroep kind- ouder mishandeling opgeheven, omdat deze problematiek heel weinig voorkomt en er op dit terrein weinig specifieke kennis beschikbaar is. Vanaf 2020 is er een expertisegroep psychiatrie. Er is veel behoefte aan (meer) kennis op dit terrein, omdat er binnen Veilig Thuis relatief veel casuïstiek is waarin psychiatrie een rol speelt.

Medewerkers kunnen gebruik maken van alle kennis op deze thema’s bij specifieke problematiek en casuïstiek.

Werkdruk

De medewerkers ervaren een hoge werkdruk. Oorzaken hiervan zijn de veranderingen rondom het nieuwe handelingsprotocol, het grote aantal nieuwe medewerkers dat eind 2018, begin 2019 is ge-start en ingewerkt moest worden door de andere medewerkers. Ook droegen wachtlijsten bij aan de ervaren werkdruk. Daarnaast dragen onduidelijkheden in de taakafbakening naar de lokale teams bij aan de werkdruk.

Verzuim

Het ziekteverzuim bij Veilig Thuis is gedaald naar 5,5% (2018: 6,9%). Dit is iets lager dan het gemid-delde ziekteverzuim in de sector Gezondheids- en Welzijnszorg (5,75%). Mede als gevolg van de complexe casuïstiek waar medewerkers mee te maken krijgen, blijft verzuim belangrijk om te moni-toren. In 2019 zijn we daarom een samenwerking gestart met een nieuwe arbodienst (Perspectief) die aansluit bij het thema duurzame inzetbaarheid. Vanuit het opgestelde verzuimbeleid blijven ma-nagers in gesprek met (langdurig) zieke medewerkers, om het herstel te monitoren en waar nodig te faciliteren. Waar mogelijk en nodig zetten we in op preventie, bijvoorbeeld bij dreigende overbe-lasting.

Gezondheid

Eind 2019 hebben we gezondheid centraal gezet. We deden mee aan Stoptober en voor elke mede-werker waren stoelmassages beschikbaar. Sinds die tijd zorgt het secretariaat voor vers fruit op de afdeling. Hard werken vraagt om aandacht voor gezondheid!

37