• No results found

1. Het pensioengevend salaris is het tussen de aangesloten werkgever en de werknemer overeen gekomen structurele salaris per kalenderjaar inclusief het vakantiegeld en de structurele eindejaarsuitkering. Salarisbestanddelen die gedurende drie jaar of langer achtereen onderdeel uitmaken van het overeengekomen salaris worden aangemerkt als structureel.

2. Bij meer arbeidsovereenkomsten wordt per arbeidsovereenkomst een salaris vastgesteld. Als geen salaris is overeengekomen dan wordt een salaris vastgesteld op basis van het salaris van een werknemer die werkzaam is in een vergelijkbare functie.

3. Het pensioengevend salaris wordt bij het begin van de deelneming en daarna elk deelnemingsjaar op 1 januari vastgesteld. Als het structurele salaris wijzigt op een andere datum dan op 1 januari van een kalenderjaar, dan kan het pensioenfonds besluiten het pensioengevend salaris op die andere datum aan te passen.

4. Als het pensioengevend salaris wijzigt als gevolg van een wijziging van de deeltijdfactor, dan wordt het op dat moment aan de wijziging aangepast.

5. Als het salaris in de eerste twee jaar van ziekte wordt verlaagd, dan wordt het

pensioengevend salaris op dat moment aan deze verlaging aangepast. In afwijking van de eerste volzin wordt voor de vaststelling van het pensioengevend salaris uitgegaan van onverminderde salarisdoorbetaling als dit bij (collectieve) arbeidsovereenkomst is overeengekomen.

5. Pensioenreglement

Artikel 1.11

Artikel 1.12

c. toeslag voor het bezit van een diploma dat verband houdt met de functie van de deelnemer;

d. geldswaarde van kost en inwoning en van het gebruik van een door de aangesloten werkgever verstrekte woning, zoals vastgesteld volgens de waarderingsregels van de Wet LB of de Wet IB;

e. functiegebonden toeslag;

f. werkgeversbijdrage aan een levensloopregeling;

en de toeslagen die naar aard en strekking overeenkomen met de hier genoemde toeslagen.

7. Tot het pensioengevend salaris behoren niet de:

a. toeslag voor vervanging in een hoger gesalarieerde functie;

b. geldelijke vergoeding voor niet opgenomen vakantiedagen die wordt uitbetaald bij het einde van de arbeidsovereenkomst;

c. toeslag voor bereikbaarheidsdiensten;

d. vergoedingen en verstrekkingen;

en de toeslagen die naar aard en strekking overeenkomen met de hier genoemde toeslagen.

8. De toeslag voor onregelmatige diensten en vergelijkbare toeslagen tellen mee voor de vaststelling van het salaris in het deelnemingsjaar waarin ze zijn genoten.

9. Voor de beoordeling of een eindejaarsuitkering structureel is en ook voor de hoogte van deze eindejaarsuitkering en de salarisbestanddelen waarover de berekening plaatsvindt, wordt gekeken naar de situatie op 31 december van het jaar dat voorafgaat aan het jaar waarvoor het salaris moet worden vastgesteld.

10. Bij ruil van pensioengevend salaris in een eindheffingsbestanddeel als bedoeld in artikel 31 lid 1 onderdeel f van de Wet LB, wordt dit eindheffingsbestanddeel aangemerkt als pensioengevend salaris.

Franchise

1. De franchise voor Regeling A bedraagt voor het jaar 2021: € 13.111. Deze franchise is gebaseerd op het bedrag in artikel 18a lid 8 Wet LB, dat behoort bij een opbouwpercentage tussen 1,701% en 1,788% zoals bedoeld in artikel 10aa lid 1 Uitvoeringsbesluit loonbelasting 1965.

2. De franchise voor de Regeling arbeidsongeschiktheidspensioen bedraagt voor het jaar 2021:

€ 21.835. Deze franchise is gebaseerd op het minimumloon voor deelnemers van 21 jaar of ouder. Voor deelnemers jonger dan 21 jaar geldt een lager bedrag.

Pensioengrondslag

1. De pensioengrondslag voor het ouderdomspensioen, het partnerpensioen in Regeling A en het wezenpensioen, is het pensioengevend salaris dat geldt of zou gelden bij een volledige werktijd verminderd met de franchise. De pensioengrondslag voor het partnerpensioen in Regeling B is het pensioengevend salaris bij een volledige werktijd.

De pensioengrondslag wordt bij het begin van de deelneming en daarna elk jaar op 1 januari vastgesteld tot de datum waarop de deelneming eindigt.

2. Het pensioengevend salaris bedraagt per 1 januari 2021 ten hoogste € 112.189. Deze maximering geldt voor het pensioengevend salaris per arbeidsovereenkomst zoals dat geldt of zou gelden bij een volledige werktijd. Deze maximering geldt ook bij:

a. bescherming bij verlof en werkloosheid;

b. vrijwillige voortzetting van de deelneming;

c. premievrije voortzetting tijdens arbeidsongeschiktheid.

Bij de premievrije voortzetting van de deelneming tijdens arbeidsongeschiktheid op grond van de WIA of de WAO wordt gemaximeerd op het maximeringsbedrag vermenigvuldigd met de percentages zoals bedoeld in artikelen 5.4 lid 6 en 10.9 lid 3.

3. De pensioengrondslag voor het WGA-hiaatpensioen en het WIA-excedentpensioen is het pensioen gevend salaris in het deelnemingsjaar dat voorafgaat aan de ingangsdatum van de arbeids ongeschiktheidsuitkering.

In afwijking daarvan wordt voor de vaststelling van de hoogte van de toeslag voor het verrichten van onregelmatige diensten uitgegaan van het gemiddelde van deze toeslagen in de twee deelnemings jaren, die voorafgaan aan de ingangsdatum van de arbeidsongeschikheidsuitkering. De pensioengrondslag wordt op de ingangsdatum van

5. Pensioenreglement

moment van de toename, over de jaren tot en met 2016 aangepast aan de loonontwikkeling in de sector en over de jaren vanaf 2017 aan de prijsontwikkeling. Als het pensioengevend salaris wegens ziekte is verminderd dan wordt dit omgerekend naar het onverminderde salaris.

4. Als voor een kalenderjaar meer dan één pensioengevend salaris geldt, dan wordt als pensioen grondslag vastgesteld het gemiddelde van die pensioengevende salarissen.

5. Als in de deelneming in een kalenderjaar een of meer onderbrekingen voorkomen, dan wordt om de pensioengrondslag vast te stellen ervan uitgegaan dat de deelneming niet tussentijds is geëindigd.

6. Als de deelnemingsperiode korter is dan een kalenderjaar, dan wordt een variabele toeslag omgerekend naar de toeslag die zou gelden bij deelneming tijdens het gehele kalenderjaar.

7. De pensioengrondslag wordt in euro’s naar boven afgerond.

5. Pensioenreglement

Paragraaf 1

Artikel 2.1

Artikel 2.2

Artikel 2.3

Artikel 2.4

Hoofdstuk 2