• No results found

Het pensioenfonds zet binnen de beleggingsportefeuille verschillende instrumenten in om vorm te geven aan

maatschappelijk verantwoord beleggen.

een dialoog gevoerd (“engagement”).

Een engagementtraject loopt in beginsel drie jaar. Als het bedrijf onvoldoende gedragsverbetering laat zien, kunnen we er ons als belegger uit terugtrekken.

Het bedrijf wordt komt dan op onze uitsluitingslijst.

Eind april 2020 is een thematisch en-gagementtraject gericht op het vermin-deren van de ‘water footprint’ van een twintigtal bedrijven die gebruikmaken van waterbassins in Zuid-Afrika (Vaal Bassin) en Brazilië (Tiëte Bassin). Het en-gagementtraject geeft invulling aan ons MVB-speerpunt ‘watermanagement’.

Een ‘watercrisis’ vormt volgens het World Economic Forum één van de top-10 risico’s in de komende jaren.

Mede daarom zien wij watermanage-ment als een belangrijk MVB-thema.

Het engagementtraject is erop gericht om de bedrijven aan te sporen een bedrijfsbrede strategie te ontwikkelen om waterschaarste, watervervuiling en waterverbruik te adresseren. Het traject loopt af in 2022.

Dit is wat we doen:

ESG-integratie

We vinden het van groot belang dat bij de beleggingsbeslissingen in al onze beleggingsportefeuilles rekening wordt gehouden met het milieu (Environ-ment), met sociale factoren (Social) en met maatstaven voor goed bestuur (Governance). Een van onze beleggings-overtuigingen is dat ESG bijdraagt aan het verbeteren van het risico-rendement-sprofiel van onze beleggingen.

Screening en engagement

Een belangrijk uitgangspunt is dat alle ondernemingen waarin we beleggen zich gedragen volgens de United Nations Global Compact Principles (UNGCP) op het gebied van mensenrechten, arbeidsrechten, milieu en anti-corrup-tie, en de OESO-richtlijnen (in lijn met het IMVB-convenant). Jaarlijks worden onze door Aegon AM beheerde beleg-gingen gescreend op het naleven van deze principes. Met ondernemingen die zich niet aan de normen houden wordt

BELEGGENVOOREENGOEDPENSIOEN

KPN PENSIOENFONDS | JAARVERSLAG 2021

40

> INHOUD

kracht is, of een ander relevant multilateraal wapenembargo;

- die deel uitmaken van een oorlogs-gebied;

- en/of een onevenredig deel van zijn budget aan militaire goederen besteden.

l bedrijven die betrokken zijn bij wapenhandel naar landen met een hoog risico waarvoor de Nederlandse regering een 'presumption of denial '18 toepast bij de beslissing over een exportvergunning;

l bedrijven die meer dan 5% van de omzet behalen met thermische kolenmijnbouw. De omzetgrens zal geleidelijk teruggebracht worden naar vrijwel 0% (0-5%) in 2030;

l bedrijven die 5% of meer van hun omzet behalen uit kolengestookte elektriciteit opwekking. De omzet-grens zal geleidelijk teruggebracht worden naar vrijwel 0% (0-5%) in 2030;

l bedrijven die jaarlijks meer dan 20 miljoen ton thermische steenkool produceren en actief de exploratie-, mijnbouw- of raffinageactiviteiten uitbreiden;

l bedrijven die een capaciteit hebben voor kolengestookte elektriciteit opwekking van meer dan 10 gigawatt en actief de productiecapaciteit van kolencentrales uitbreiden;

l bedrijven die 5% of meer van hun olieproductie halen uit teerzanden en/of bedrijven die een significante

betrokkenheid hebben bij het trans-port van teerzandolie. De omzetgrens zal geleidelijk teruggebracht worden naar vrijwel 0% (0-5%) in 2030;

l bedrijven die 5% of meer van hun inkomsten uit palmolieproductie en/

of distributie behalen.

l bedrijven die bossen beheren voor houtproductie met een FSC-certifice-ringsdekking vanaf 75% of lager.

l bedrijven die meer dan 5% van de omzet halen uit de productie van tabak en aan tabak gerelateerde pro-ducten;

l bedrijven die non-compliant zijn met UNGCP en onvoldoende voortgang in de dialoog hebben getoond.

Green bonds zijn duurzame leningen die verduurzaming van bedrijven ondersteu-nen. Voor deze beleggingscategorie zijn afwijkende uitsluitingen van toepassing.

Vanuit onze maatschappelijke verant-woordelijkheid willen we door middel van green bonds wel de mogelijkheid hebben om bij te dragen aan de verduur-zaming van een deel van de bedrijven die door de algemene uitsluitingenlijst zijn uitgesloten. Simpel uitsluiten doet naar onze mening te kort aan de sturende kracht van geld als kernelement in de beleggingsovertuigingen. Voor green bonds gelden daarom alleen de uitslui-tingen m.b.t. controversiële wapens, tabak, biodiversiteit en landen.

In december 2021 is het

uitsluitingen-beleid verder aangescherpt door de omzetgrenzen voor kolen en teerzand te verlagen van 20% naar 5%.

Uitsluiting landen

Ook in sommige landen beleggen we niet. Landen die betrokken zijn bij ern-stige schendingen van de mensenrech-ten worden uitgeslomensenrech-ten van beleggingen in staatsleningen.

We sluiten landen uit op basis van uni-verseel erkende veroordelingen op het gebied van schending van mensenrech-ten. Daarnaast sluiten we uit op basis van criteria met betrekking tot controversiële wapens. Dit leidt binnen obligaties van opkomende landen tot uitsluitingen op de volgende gronden:

1. Betrokkenheid van het land bij de productie van controversiële wapens;

2. Landen waarvoor een wapenembargo geldt;

3. Landen waarbij de Nederlandse rege-ring een 'presumption of denial’ kent.

Sustainable Finance Disclosure Regulation

Pensioenfonds KPN valt onder de Sus-tainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Deze Europese wetgeving wordt in verschillende stappen geïmplemen-teerd. Per 10 maart 2021 voldoen we aan de SFDR.

18 Dit betekent dat alleen een vergunning kan worden afgegeven als onomstotelijk vaststaat dat de goederen niet in een conflictgebied worden ingezet.

BELEGGENVOOREENGOEDPENSIOEN > INHOUD

Artikel 3:

Integratie duurzaamheidsrisico’s In ons beleid maatschappelijk verant-woord beleggen is ESG-integratie bij be-leggingsbeslissingen expliciet beschre-ven en in ons duurzaamheidsverslag leggen we verantwoording af over hoe we rekening houden met ESG-risico’s in beleggingsbeslissingen.

Artikel 4:

Publiceren verklaring informatie ongunstige factoren

Wij zijn van mening dat er op dit moment nog te veel onzeker is over de specifieke invulling van artikel 4, om op voorhand te verklaren dat we hieraan zullen voldoen. We houden op dit mo-ment geen rekening met de belangrijkste ongunstige effecten in de zin van artikel 4 van de Informatieverschaffingsveror-dering van het Europees Parlement en de Raad, en de nog te verschijnen secundai-re wetgeving.

Dit betekent niet dat we geen rekening houden met ongunstige effecten op mens, maatschappij en milieu. Hoe we dit nu al doen en daarin zelfs vooroplo-pen in de vooroplo-pensioensector lees je in ons MVB-beleid en duurzaamheidsverslag

Artikel 5:

Publicatie beloningsbeleid

Het beloningsbeleid waarborgt voor ons pensioenfonds een beheerste en integere bedrijfsvoering. Het beloningsbeleid

moedigt niet aan tot het nemen van meer risico’s dan voor ons aanvaardbaar is, waaronder duurzaamheidsrisico’s.

Omdat er bij ons geen sprake is van variabele beloning, zijn resultaten op het gebied van maatschappelijk verantwoord beleggen geen reden tot meer of minder beloning bij het bestuur of ondersteu-nende bestuursbureau. Het belonings-beleid voldoet daarmee aan wettelijke eisen uit de SFDR en aan alle overige geldende wet- en regelgeving.

Artikel 6:

Precontractuele informatie De impact van maatschappelijk ver-antwoord beleggen- zowel positief als negatief - op het rendement van de beleggingsportefeuille is niet eenduidig aangetoond in wetenschappelijk on-derzoek. Wij hebben de overtuiging dat MVB-beleggen op de lange termijn posi-tief bijdraagt aan het risico/rendements-profiel van de beleggingsportefeuille.

Artikel 8:

Classificatie pensioenregeling

Wij classificeren onze pensioenregeling als een financieel product dat duur-zaamheidskenmerken promoot, waarbij we gedeeltelijk beleggen in duurzame producten. We beschikken over een uitgebreid MVB-beleid waarin we beschrijven hoe we mens, maatschappij en milieu meewegen in onze beleggings-beslissingen. Voor meer informatie over verantwoord beleggen/ESG criteria, het gebruik van benchmarks, indicatoren, screeningcriteria en methodologieën verwijzen wij je naar het MVB-beleid en het duurzaamheidsverslag. Op onze website is een overzicht opgenomen van de classificatie op basis van artikelen onder SFDR voor al onze beleggingen.

Meer weten over MVB?

Een uitgebreide toelichting op ons MVB-beleid kun je lezen in ons Duurzaamheids-verslag 2021.

www.kpnpensioen.nl

> > INHOUDINHOUD

3

Transparant