• No results found

Paragraaf onderhoud kapitaalgoederen

Programma Algemene dekkingsmiddelen ca. Het programma algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien betreft niet een echt programma waar

4.3 Paragraaf onderhoud kapitaalgoederen

…… Bomenbeheerpla n ………… …… ………… …… Bomenbestek ………… …… ………… …… 1 2 3 4

4.3 Paragraaf onderhoud kapitaalgoederen

Inleiding

De gemeente heeft de openbare ruimte in beheer. In die ruimte vindt een groot aantal activiteiten plaats, zoals wonen, werken en recreëren. Voor die activiteiten bestaat de openbare ruimte uit een aantal zogenaamde kapitaalgoederen. Die kunnen als volgt worden gerubriceerd:

 infrastructuur (wegen, civiele kunstwerken, water en riolering)

 voorzieningen (groen, verlichting, sportvelden, speelvoorzieningen)

 gebouwen (scholen, sport- en welzijnsaccommodaties, huisvesting gemeente en brandweer)

Al deze kapitaalgoederen dienen te worden onderhouden. Dat is een taak die voortdurend budgettaire middelen vergt.

In deze paragraaf worden de afspraken die de gemeenteraad heeft gemaakt (de zogenaamde beleidsuitgangspunten) over het onderhoud van de genoemde kapitaalgoederen weergegeven. Die afspraken behoren vooral te gaan over het kwaliteitsniveau van het onderhoud. Verder wordt informatie gegeven over de benodigde bedragen die voor die kwaliteit van dat onderhoud in de begroting zijn opgenomen.

Kwaliteitsniveau

Op het terrein van beheer en onderhoud zijn én worden diverse plannen ontwikkeld. Deze plannen zijn onder te verdelen in vier categorieën:

1. Integrale beleidsplannen;

2. Sectorale beleidsplannen;

3. Beheerplannen;

4. Onderhoudsplannen.

Programmarekening 2012 Gemeente Beuningen Pagina 100

Cat. 1 Integraal beleid openbare ruimte

Het integrale beleid voor de openbare ruimte is vastgelegd in het ‘Handboek Kwaliteit Openbare Ruimte’ ofwel HKOR. Hierin staat de gemeentebrede visie op de kwaliteit van de openbare ruimte centraal. Het handboek onderscheidt vier kwaliteitsniveaus: basis, basis -/-, bijzonder en bijzonder -/-. Deze niveaus staan voor de kwaliteit van het beeld, beheer en belang (gebruik) van de openbare ruimte. Vanwege de bezuinigingen zijn voor de periode 2013-2017 tijdelijke versoberingsniveaus opgenomen. Het HKOR is eind 2012 door de raad vastgesteld.

Cat. 2 t/m 4 Sectoraal beleid, beheer- en onderhoudsplannen

Voor de ontwikkeling van categorieën 2 t/m 4 is ‘het BBO-pad 2011-2015’ geïntroduceerd. ‘BBO’ staat

voor Beleid, Beheer en Onderhoud. Dit pad richt zich op de doorvertaling van integraal beleid (categorie 1) naar sectoraal beleid (categorie 2), beheerplannen (categorie 3) en onderhoudsplannen (categorie 4) specifiek gericht op het werkveld beheer en toezicht. In de komende jaren worden diverse plannen ontwikkeld en geactualiseerd. Hiermee wordt ingespeeld op de groeiende behoefte aan:

 financieel inzicht op korte en lange termijn;

 een planmatige aanpak van beheer en onderhoud;

 transparante communicatie voor burgers en ondernemers;

 integrale samenwerking op het terrein van (beheer) openbare ruimte.

Uitgangspunten kwaliteit

In de periode 20132017 wordt het beheer en onderhoud van de openbare ruimte uitgevoerd op basis -/- niveau (ofwel CROW C). Wat dit niveau inhoudt, is of wordt nog uitgewerkt in de beheer- en onderhoudsplannen. Voor enkele onderhoudsmaatregelen kan een kleine verschuiving naar een basisniveau nodig zijn i.v.m. risico’s op langer termijn voor financiën, veiligheid en

kapitaalsvernietiging. De versobering wordt stapsgewijs doorgevoerd. De exacte planning hangt o.a. af van de looptijd van contracten.

Evaluatie

Er vindt periodiek een evaluatie plaats waarin de ontwikkelingen van het BBO-pad en de (beheer)kwaliteit buiten worden besproken.

In deze paragraaf wordt per kapitaalgoed de volgende zaken weergegeven:

 de relevante beleidsnota´s

 het vastgestelde kwaliteitsniveau (afwijkingen van dit kwaliteitsniveau worden specifiek

benoemd)

 de benodigde financiële middelen

 eventuele algemene opmerkingen

Wegen

Relevante beleidsnota´s : Visie wegbeheer gemeente Beuningen (01-07-2003)

Planning BBO-pad : Ontwikkeling verbreed civiel beleids-/beheerplanwegen medio 2013

Kwaliteitsniveau : Korte termijn HKOR: basis -/- (CROW R- m.u.v. asfaltverharding)

Financiën :

De overschrijding op het product Aanleg wegen, straten en pleinen wordt veroorzaakt door de eenmalige versnelde afschrijving die op dit onderdeel heeft plaatsgevonden van bijna € 2 miljoen.

Begroting (x € 1.000,00) 2011

werkelijk begroot 2012 werkelijk 2012

Beheer en onderhoud van wegen, straten en pleinen 261 235 244

Aanleg wegen, straten en pleinen 1.622 1.867 3.643

Beleidsadvisering 48 113 100

Programmarekening 2012 Gemeente Beuningen Pagina 101 De voorziening wegenonderhoud heeft per 31-12-2012 een omvang van € 2.024.471. Het doel van deze voorziening is de egalisatie van de kosten voor wegenonderhoud. De voorziening is toereikend om de kosten wegenonderhoud voor de komende 6 jaar te betalen. Medio 2013 zal het nieuwe beheerplan wegen gereed zijn, waaruit ook moet blijken wat op dit moment precies het achtstands-onderhoud bedraagt.

Algemene opmerkingen : Afgelopen jaren is stevig geïnvesteerd in het op het juiste

onderhoudsniveau brengen van de wegen. Eind 2012 is het wegennet grotendeels op basisniveau. Onderhoudsmaatregelen zullen echter noodzakelijk blijven om deze staat te behouden. Jaarlijks wordt het gehele areaal visueel geïnspecteerd. Naar

verwachting zijn er wel enkele grote onderhoudsmaatregelen aan de (hoofd)wegen voor 2015 noodzakelijk. Op basis van de jaarlijkse inspectiegegevens wordt de balans opgemaakt. Vanaf 2013 t/m 2017 zullen de elementenverhardingen op basis min (R-) niveau worden beheerd als uitwerking van de bezuinigingen.

Civiele kunstwerken

Relevante beleidsnota’s : Nog niet beschikbaar

Planning BBO-pad : Ontwikkeling beheerplan kunstwerken (2013)

Kwaliteitsniveau : HKOR korte termijn: basis -/-

Financiën: :

Algemene opmerkingen : Eind 2012 zijn alle bruggen visueel geïnspecteerd. De resultaten uit

de inspectie worden vertaald in een beheerplan. Deze wordt medio 2013 aan de raad worden aangeboden. Voor de vervanging en renovatie van civiele kunstwerken worden momenteel beperkte middelen

gereserveerd in een fonds. Deze zullen naar verwachting niet toereikend zijn voor vervangings-/renovatiewerkzaamheden op middellange termijn.

Riolering

Relevante beleidsnota´s : Verbreed Gemeentelijk Rioleringsplan 2013 – 2017

Planning BBO-pad : vGRP is eind 2012 geactualiseerd en door de raad vastgesteld.

Kwaliteitsniveau : Basis

Financiën :

De voorziening rioolonderhoud heeft per 31-12-2012 een omvang van € 1.165.710. Het doel van deze voorziening is gedeeltelijk voor het opvangen van calamiteiten en is verder bedoeld voor de egalisatie van de kosten voor rioolonderhoud. De voorziening is toereikend om de kosten rioolonderhoud voor de komende 6 jaar te

Begroting (x € 1.000,00) 2011

werkelijk begroot 2012 werkelijk 2012

Beheer en onderhoud bruggen, tunnels en duikers 84 91 101

Totaal 84 91 101

Begroting (x € 1.000,00) 2011

werkelijk begroot 2012 werkelijk 2012

Beheer en onderhoud riolering 172 620 481

Aanleg riolering 1.380 1.188 644

Programmarekening 2012 Gemeente Beuningen Pagina 102 betalen. In 2012 zijn de werkelijke kosten lager dan de geheven rioolbelasting doordat een aantal investeringen in nog niet zijn uitgevoerd.

Algemene opmerkingen : In 2012 zijn de operationele plannen voor het rioolstelsel afgerond.

In 2013 worden de basis rioleringsplannen (BRP) afgerond. Met de nieuwe BRP’s kan bepaald worden wat er de komende jaren aan onderhoud gepleegd moet worden.

Op basis van deze plannen is gestart met de voorbereiding in Weurt om de duiker in de Weth. Broekmanstraat te vervangen; in de Jonkerstraat daar het riool eveneens te vervangen met aanvullende maatregelen.

In Ewijk wordt in de Vording het riool er uit gehaald en voorzien van een nieuw riool waarbij gelijktijdig een regenwaterriool wordt gelegd.

De voorbereiding voor de vervanging van drukriolering is in volle gang. Medio 2013 zal een eerste deel vervangen worden.

In Olden Tempel is het riool inmiddels verzwaard en wordt gestart met de aanleg van het filtratieriool om daarmee het regenwater van de woningen en de wegen af te kunnen voeren.

Groen

Relevante beleidsnota´s : Groenbeleidsplan, Bomenverordening Bomenbeheerplan

Planning BBO-pad : Ontwikkeling Groenbeheerplan (2013)

Kwaliteitsniveau : HKOR korte termijn: basis -/- (CROW C)

Financiën :

Om de drie jaar wordt het groenbestek aanbesteed. De jaarlijkse kosten zijn nagenoeg gelijk, waardoor het vormen van een

egalisatievoorziening niet noodzakelijk is. Bij het aangaan van een nieuw contract vanaf 2014 loopt de gemeente het risico dat de aanbesteding hoger ligt. Het is raadzaam om met dit risico rekening te houden, temeer omdat de vorige aanbesteding fors lager lag dan de geraamde kosten. Bij een aanbesteding die meer in de buurt ligt van de geraamde kosten, zijn de jaarlijkse kosten veel hoger. Het Groenbeheerplan zal hier meer uitsluitsel over geven en is medio 2013 gereed voor besluitvorming. Daarna worden de

groenbeheerbestekken uitgewerkt en aanbesteed.

Algemene opmerkingen : In 2012 is het groenbeleidsplan, de bomenverordening en het

bomenbeheerplan vastgesteld door de raad.

In 2012 is er een grote stap gezet met de inventarisatie van ons groenareaal en de verwerking van deze gegevens in het

groenbeheersysteem In 2012 is het bomenbeheerplan door de raad vastgesteld. Hierin zijn de financiële consequenties van het

bomenbeheer voor de korte en lange termijn inzichtelijk gemaakt. In 2013 wordt het groenbeheerplan afgerond en worden de

onderhoudsbestekken voor de jaren 2014 en verder opgesteld. De raad heeft eind 2012 financiële middelen beschikbaar gesteld voor de periode 2013-2017. Dit is een oplopend bedrag. De werkelijke vraag is aanzienlijk groter dan de beschikbaar gestelde

Begroting (x € 1.000,00) 2011

werkelijk begroot 2012 werkelijk 2012

Openbaar groen, parken en plantsoenen 1.554 1.517 1.705

Programmarekening 2012 Gemeente Beuningen Pagina 103 middelen. Dit houdt in dat de tekorten voor vervanging blijven groeien.

Verlichting

Relevante beleidsnota´s : Beleidsplan Openbare Verlichting 2009-2014

Planning BBO-pad : Nog nader te bepalen.

Kwaliteitsniveau : Korte termijn HKOR: basis -/-

Financiën :

De voorziening openbare verlichting heeft per 31-12-2012 een omvang van € 263.369. Vanwege de bezuinigingen is deze

voorziening in 2012 gehalveerd. Consequentie is dat de vervanging meer ad hoc (calamiteitenbeheer) dan planmatig ingezet wordt. Deze voorziening is bedoeld voor de egalisatie van de kosten voor vervanging en voor het wegwerken van het achterstallig onderhoud. De lagere kosten ontstaan doordat minder uren aan dit product worden toegerekend

Begin 2013 zijn de onderhoudswerkzaamheden regionaal aanbesteed gezamenlijk met de gemeenten Wijchen, Heumen en Druten. De aanbesteding is relatief gunstig uitgevallen.

Algemene opmerkingen : Door de bezuinigingen zijn de ambities voor de komende jaren

stevig teruggeschroefd en ligt de prioriteit op het behoud van het huidige areaal.

Speelvoorzieningen

Relevante beleidsnota´s : Speelruimteplan (25-02-2003)

Planning BBO-pad : Ontwikkeling/actualisatie speelbeleid 2013

Kwaliteitsniveau : HKOR korte termijn: basis -/- (CROW C)

Financiën :

Algemene opmerkingen : Begin 2010 is het speelruimteplan geëvalueerd en is via een

startnotitie de conclusie getrokken dat er een nieuw speelruimteplan moet komen. De raad is hier begin 2010 mee akkoord gegaan. Door capaciteitsproblemen en bezuinigingsvoorstellen is deze

ontwikkeling uitgesteld. Eind 2012 is duidelijk geworden dat door de bezuiniging de voorziening voor speelruimteplannen is

gehalveerd. De consequenties van deze bezuiniging worden zichtbaar in het speelruimteplan (eind 2013 gereed voor besluitvorming).

Gebouwen

Relevante beleidsnota´s : Geen

Planning BBO-pad : Ontwikkeling beleids-/beheerplan gebouwen 2013

Begroting (x € 1.000,00) 2011

werkelijk begroot 2012 werkelijk 2012

Openbare verlichting 330 307 329

Totaal 330 307 329

Begroting (x € 1.000,00) 2011

werkelijk begroot 2012 werkelijk 2012

Speelvoorzieningen 151 112 78

Programmarekening 2012 Gemeente Beuningen Pagina 104

Kwaliteitsniveau : Basis

Financiën :

De voorziening gebouwen heeft per 31-12-2012 een omvang van € 637.476. Deze voorziening is bedoeld voor de egalisatie van de kosten voor onderhoud. De voorziening is toereikend om de vervanging voor de komende 6 jaar te betalen.

Nadat het accommodatiebeleidsplan is vastgesteld, verkrijgen wij inzicht welke gebouwen blijven bestaan en welke gebouwen verdwijnen. Tevens wordt inzichtelijk wat dit betekent voor het beheer en onderhoud van deze gebouwen.

Conclusie

Voor de kapitaalgoederen ontbreekt nog een integrale visie voor de onderdelen groen, wegen, civieltechnische werken en gebouwen. In totaal wordt jaarlijks een bedrag uitgegeven van € 7.576.000 (2012). Dit is ongeveer 13% van de hele begroting van de gemeente

Beuningen.

In verband met de egalisatie van de kosten over de jaren heen wordt voor de kapitaalgoederen wegen, groen, civieltechnische kunstwerken, riolering, verlichting en gebouwen gebruik gemaakt van voorzieningen. Verder is voor de riolering ook een voorziening aanwezig voor het opvangen van calamiteiten. Voor een aantal kapitaalgoederen (wegen, civieltechnische werken, groen) worden in 2013 beheerplannen gemaakt, om te bezien of de huidige voorzieningen volstaan. Tevens wordt ingegaan hoe de opgelegde bezuinigingen hun uitwerking krijgen.

Begroting (x € 1.000,00) 2011

werkelijk begroot 2012 werkelijk 2012

Kostenplaats gebouwen 232 250 251

Totaal 232 250 251

Begroting (x € 1.000,00) 2011

werkelijk begroot 2012 werkelijk 2012

Wegen 1.931 2.215 3.987 Civieltechnische kunstwerken 84 91 101 Riolering 1.552 1.808 1.125 Groen 1.554 1.517 1.705 Verlichting 330 307 329 Speelvoorzieningen 151 112 78 Gebouwen 232 250 251 Totaal 5.834 6.300 7.576

Programmarekening 2012 Gemeente Beuningen Pagina 105