• No results found

Algemene project beschrijving

Opdrachtgever: Bestuur Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden Ontwerp: Geurst & Schulze Architecten

Aannemer: Matrixbouw en ontwikkeling Bruto vloeroppervlakte: 2.035 m2

Netto vloeroppervlakte: 1.795 m2 Nuttig vloeroppervlakte: 1.311 m2

Programma: Basisschool; 13 klassen, 1 speellokaal, 1 gymzaal en 1 bibliotheek. Extra functies; 1 voorschool en 1 naschoolse opvang.

Leerlingen: 231, telling 1 september 2009 Voorlopig ontwerp: 2002

Oplevering: 2004

Bouwsom: € 3.208.000,- (excl. Btw)

Plattegrond begane grond, eerste en tweede verdieping

Voorschool

Bibliotheek Basisschool

Legenda Berging; grijs

Docentenkamer; paars Gymzaal; donkerblauw Keuken; oranje

Kantoor; rood Lokaal; ·lichtgroen Overige ruimten; geel Sanitair; licht blauw Speellokaal; donkergroen Naschoolse

opvang

Het proces

Intiatief Case 5

Afstemmingsprobleem Kwantitatief (vervangende nieuwbouw)

Initiatiefnemer Schoolbestuur

Bouwheer Schoolbestuur

Bouwbudget

Gemeente Normvergoeding, sted. Randvoorwaarden

Schoolbestuur Flexibile tussenwanden

Anders

Programma van eisen

Opgesteld door Schoolbestuur

Tevreden over vertaling ontwerp Ja

Status en vorm Hard en in hardko pie beschikbaar Bouwvorm

Keuze a rchitect Schoolbestuur

Doelstellingen ondersteund Ja, bibliotheek en lab gerealiseerd Ontwikkelingen onderwijs invloed Ja

Proces

Voldoende invloed gehad Ja Kostenove rschrijding

Reden algemeen In bouwteam duurder dan traditioneel

Reden ca se Bijna geen overschrijding

Hoe te voorkomen Stelpost opnemen voor ins tallaties Verschil brede/stand alone Ja

Decentralisatie invloed Ja, efficiency korting, politieke ambitie

Bron: Struijk en van der Pijl

Het ruimtelijke, technisch en financieel programma is opgesteld door het schoolbestuur. De basis voor het ruimtelijke programma is gesteld in de huisvestingsverordening van de gemeente Den Haag.

Het financieel programma bestond uit een stichtingskostenoverzicht op hoofdlijnen.

Het technisch programma was gebaseerd op de technische beleidsuitgangspunten van het schoolbestuur.

De schooldirectie heeft het onderwijskundig programma verzorgd onder de titel;

"onderwijs, anders georganiseerd".

De schooldirectie van de school en de gemandateerde opdrachtgever namens het schoolbestuur was een continu inspraakproces georganiseerd. De schooldirectie bracht het schoolteam over de voortgang op hoogte. De gemandateerde had de taak het schoolbestuur te informeren.

Het bouwbudget

Het financieel budget van de gemeente in euro's, incl. btw., uitgesplitst naar:

• Totale vergoeding conform wet- en regelgeving € 2.790.000, -

• Subsidie/bijdragen van derden € 40.000, -

• Budget voor andere (mede)gebruikers € 278.000, -

De subsidie van derden ad € 40.000 betreft het TOM-project, waarmee flexibele scheidingswanden tussen de lokalen zijn gerealiseerd. De subsidie van € 278.000,- is ten behoeve voorschool en NSO.

• De bouwkosten, incl. bijkomende kosten € 3.208.000,-

Het negatieve verschil tussen werkelijke kosten en financieel budget: ad € 100.000,- is gefinancierd middels een bijdrage van de school en het schoolbestuur. 36

Dit is grafisch weergegeven in onderstaande grafiek.

36Bron: www.onderwijspaleis.nl

97 De kostenkwaliteit verhouding

Door de neutrale structuur van het gebouw is het gebouw flexibel in gebruik en in de toekomst ook bruikbaar voor andere functies, bijvoorbeeld appartementen of kantoren.

De sportaccommodatie met kleedruimten op de tweede verdieping heeft een aparte toegang, zodat deze ruimte onafhankelijk van de school te gebruiken is.

Prijs per m2 BVO €/ BVO € 1.576

Prijs per m2 NO €/ NO € 2.447

Inpandigheid G/ BVO 0,7

Stapeling D/ BVO 0,4

Korrelgrootte B/ aantal ruimten 67,5

Compactheid verkeersruimte/ verblijfsruimte 0,3

Ontwerpefficiëntie BVO/ NO 1,55

CASE 5: PC BASISSCHOOL PRINSEHAGHE

Daarnaast is gekeken naar de stramienmaat (7200 mm) en naar het materiaalgebruik van de gevel, welke is uitgevoerd in baksteen en natuursteen en de kozijnen in aluminium

In de grafiek hiernaast is het ruimtegebruik weergegeven, hieruit kan worden geconcludeerd hoe efficiënt het gebouw is, de bruto/nuttige verhouding is 1,55.

Het bouwkostenmodel

Om iets te kunnen zeggen over de samenhang tussen de kostenoverschrijding, de materialisatie en de bouwvorm, is de school doorgerekend in het bouwkostenmodel, zie de resultaten hieronder.

Kosten Normvergoeding (geindexeerd naar '08) BKM referentie Normvergoeding BKM referentie PvE BKM referentie bouwvorm BKM referentie materialisatie Werkelijk (geindexeerd naar '08)

Bouwkosten € 3.124.800 € 1.653.499 € 1.899.757 € 2.053.131 € 2.358.775 € 3.592.960 Stijging € 1.471.301 € 246.259 € 153.374 € 305.644 € 1.234.185

% Stijging -47% 15% 8% 15% 52%

Gegeven is dat de normvergoeding 3.124.800,- euro bedroeg (geïndexeerd naar 2008).

Het programma behorende bij deze vergoeding is doorgerekend in het bouwkostenmodel BKM. De BKM referentie normvergoeding bedraagt 1.653.499,- euro voor een ‘sobere’

school met dit programma. Geconcludeerd kan worden dat voor de normvergoeding een sobere school kan worden gebouwd, op basis van de input van het model. Vervolgens is de BKM referentie PvE doorgerekend, dit kan worden gerealiseerd in een ‘sobere’ school voor 1.899.757,- euro, het verschil beslaat de bibliotheek, keuken, voorschool en de ruimten ten behoeve van zorg en welzijn, welke zijn toegevoegd aan het programma.

Om de invloed van de bouwvorm op de bouwkosten te bepalen worden de plattegronden van de school ingevoerd in het kostenmodel. Het kostenmodel berekent vervolgens op basis van kengetallen de bouwkosten voor de BKM referentie bouwvorm. Hierbij wordt rekening gehouden met een sobere materialisering. De bouwkosten komen dan uit op 2.053.131,- euro. Hieruit kan geconcludeerd worden dat de gekozen bouwvorm invloed heeft op de kosten (verschil 153.374,- euro), dit kan liggen in de inpandigheid, de stapeling, etc. dit wordt onderzocht bij de cross-caseanalyse. De bouwvorm heeft dus wel degelijk invloed op de bouwkosten.

Als mogelijke oorzaak van de kostenoverschrijdingen werd ook de materialisatie genoemd. Dit blijkt inderdaad ook invloed te hebben gehad. In het bouwkostenmodel is vervolgens de BKM referentie materialisatie berekend waarbij de standaardoptie

materialisatie (sober en doelmatig) vervangen is door de daadwerkelijk toegepaste materialen. De bouwkosten komen dan uit op 2.358.775,- euro. Het verschil van 305.644,- euro ofwel 15% wordt veroorzaakt doordat er natuursteen is verwerkt in de gevel en tevens voor een hoogwaardigere binnenwandafwerking is gekozen. . Tot slot zijn de daadwerkelijke bouwkosten (BK) geïndexeerd naar 2008, het bouwkostenmodel is geijkt op 2009, maar het CBS heeft de indexatie voor 2009 nog niet gereed. De BK liggen 1.234.185,- hoger dan BKM referentie materialisatie.

In totaal kan 42 % van de overschrijding (BKM referentie materialisatie – BKM normvergoeding) verklaard worden door interne factoren (extra programma, bouwvorm, materialisatie) en 58 % door externe factoren.

Het tevredenheidonderzoek

De gebruiker is er zeker van dat de stapeling een toegevoegde waarde geeft aan het gebouw. Is over het algemeen tevreden, behalve over de grootte van de verschillende ruimten en de ruimte en het klimaat van de klaslokalen, hier wordt door ook door de gebruikers van de overige casus slecht op gescoord.

De gebruiker zou dan ook investeren in een betere koeling en gebalanceerde ventilatie, indien er extra budget beschikbaar is.

Conclusie

Er is hier sprake geweest van een kostenoverschrijding, doordat er een budgettaire overschrijding heeft plaatsgevonden en tevens sprake is geweest van een financieel tekort. Dit omdat er functies zijn gerealiseerd die niet onder de normvergoeding vallen (voor –en naschoolse opvang) en een hoogwaardiger materialisatie niveau is toegepast.

99

Case 6: Brede school Hogeveld,